24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EVROPA: Císařská cesta

Brusel chystá růstový program pro jižní Evropu. To nejkonkrétnější, co zatím víme, je záměr modernizovat infrastrukturu. Již se nehovoří o Marshallově plánu a strůjci programu se jen nepřímo zaštiťují Keynesem. Ten by jej ovšem určitě nepodepsal. Ptal by se, zda jsou jihoevropské ekonomiky schopné investice absorbovat a přetvořit do dlouhodobého růstu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 28.5.2012 21:13

patent

" V Portugalsku s 10,5 milionu obyvatel bylo v roce 2009 přihlášeno 25 patentů, týž počet zaznamenali ve zhruba stejně lidnatém Řecku. Ve Švýcarsku s osmi miliony lidí bylo ve stejném období přihlášeno 2420 patentů. "

Vážený pane Robejšku. Patenty se nepřihlašují, patenty jsou udělovány! Přihlašují se vynálezy.Co je přihlášeno nemusí získat patent.

V. Kusý 28.5.2012 21:29

Re: patent

Dobrá, pane Nováku,drobná faktická nepřesnost, ale přesto  vypovídá o kreativitě a přístupu vůbec, není-liž pravda?

P. Novák 29.5.2012 20:47

Re: patent

Pane Kusý, ta "drobná nepřesnost" má ale zásadní význam. Přihlášek vynálezu můžete podat denně libovolné množství, pokud jste velký psavec a máte na to peníze.Podstatné je, kolik z předmětů přihlášek je uznáno za vynález a je na ně udělen patent.Smysl by mělo udávat počet udělených patentů, ne přihlášek.Kromě toho autor článku zřejmě nemá ponětí, co to patent je.

I. Malypetr 29.5.2012 8:43

Re: patent

Vážený pane Nováku.Jako majitel patentu neříkám že mi byl udělen patent,nýbrž že je můj patent přihlášený.Na mé hrdé prohlášení že mi byl udělen patent,následuje otázka kým a za co.Když prohlásím že mám přihlášený patent i méně vnímavý se dovtípí.

P. Novák 29.5.2012 20:46

Re: patent

Vážený pane Malypetře. "Jako majitel patentu neříkám že mi byl udělen patent,nýbrž že je můj patent přihlášený" . Vy jste nevytvořil patent, takže jste ho ani nemohl přihlásit."Na mé hrdé prohlášení že mi byl udělen patent,následuje otázka kým a za co." A Vy na tu otázku neumíte odpovědět? Obvykle patenty uděluje Úřad pro patenty (neznám jiný úřad, který by to činil). Pokud nevíte, za co jste ho dostal, tak Vám byl udělen za nic? Přinesl Vám ho Mikuláš? " i méně vnímavý se dovtípí." Čeho? Ten méně vnímavý nemá ponětí,co to patent je. Zdá se, že to nevíte ani Vy.

Jako majitel patentu neříkám že mi byl udělen patent,nýbrž že je můj patent přihlášený" . Vy jste nevytvořil patent, takže jste ho ani nemohl přihlásit."Na mé hrdé prohlášení že mi byl udělen patent,následuje otázka kým a za co." A Vy na tu otázku neumíte odpovědět? Obvykle patenty uděluje Úřad pro patenty (neznám jiný úřad, který by to činil). Pokud nevíte, za co jste ho dostal, tak Vám byl udělen za nic? Přinesl Vám ho Mikuláš? " i méně vnímavý se dovtípí." Čeho? Ten méně vnímavý nemá ponětí,co to patent je. Zdá se, že to nevíte ani Vy.

J. Šejnoha 29.5.2012 23:30

Re: patent

Místo slovíčkaření si položte jinou otázku:   Kolik inovací Portugalci v posledních   100 letech přinesli ?   A kolik  Švýcaři ?

J. Urban 28.5.2012 14:11

Nejprve měnová odluka, pak hospodářské

a politické otřesy - a pak? Noví Benitové, Adolfové a Francescové?

J. Boleslav 28.5.2012 15:38

Re: Nejprve měnová odluka, pak hospodářské

Čím dřiv a seriozněji se začne se skutečným řešením problémů EU, tím méně tito pánové budou hrozit. Naopak současné zavíraní očí před problémy ze strany vedení EU a jejich polovičatá řešení příchod těchto strašidel přibližují daleko víc.

V. Novák 28.5.2012 12:07

Přestante už konečně omílat Karla IV. a Hladovou zeď!

Je to argument jednak hloupý, druhak zcela mimo.

Hladovou zeď nenechal Karel IV. stavět jako nouzovku v době krize, to je jen pověst, kterou ochotně zpracoval Jirásek. Do podoby pověsti, pochopitelně, ne historického faktu, ani anekdoty. Hladová zeď je součást opevnění Malé strany (Mešího města pražského), kterou Karel IV. hodlal rozšířit. Byla to tedy nutná infrastruktura středověkého města, podobně jako jsou silnice, obchvaty, dálnice a další nutnou infrstrukturou města a státu moderního. Že Karlovi následníci nedokázali jeho plány realizovat a lid si vymyslel "vysvětlení", proč tam ta nesmyslná zeď stojí, je bohužel běžné. (Mimochodem - bašty barokního opevnění stojí ještě dál - ale v době jejich stavby nepanoval oblíbený panovník, tak žádná pověst nevznikla.)

Tu infrastrukturu, kterou by bylo možno postavit v době krize za krizové ceny, protože stavební firmy jsou ochotné jít až na vysloveně udržovací ceny, stejně jednou budeme muset zafinancovat - ovšem už za normální ceny a bez kladného vlivu na vybřednutí z krize.

J. Boleslav 28.5.2012 12:28

Re: Přestante už konečně omílat Karla IV. a Hladovou zeď!

Díky za velmi zajímavé poučení.

D. Seibt 28.5.2012 12:52

Re: Přestante už konečně omílat Karla IV. a Hladovou zeď!

Pochopte, ta hladova zed byla zminena jen obrazne. Faktem je, ze staveni silnic nepovede dlouhodobe k rustu, protoze pokud nebude mit Recko neco co budou chtit ostatni tak po vybudovani silnic zase pujde do kopru a jen zase narostou dluhy.

V. Novák 28.5.2012 13:42

Když zminuji něco obrazně, měl by sedět aspoň obraz.

Nesedí. A omílá se to už tak dlouho, že je to trapné.

Kupř. u nás naše skvělá vláda utla stavby infrastruktury - potřebujeme ji nebo ne? Pokud nepotřebujeme dálnice, obchvaty a koridory, tak v pořádku, nechť je utnutá. Pokud ji potřebujeme, tak by bylo rozumné ji postavit dnes, když a) ceny stavebních prací kvůli krizi padly a b) náš stát by tím udělal ze stovek a možná tisíců šetřících nezaměstnaných konzumující (a utrácející) zaměstnané.

Nezaměstnaný nejen že bere podporu - on taky neplatí daň z příjmu, sociální a zdravotní a pokud šetří (lump jeden!) nezaplatí ani moc DPH a spotřebky. Tomu neodpomůže ani jeho vyhnání na veřejně prospěšné práce, protože otrok nespotřebovává ani o chlup víc - pouze placená práce je prací v ekonomickém smyslu, jiná me.

Donedávna se naše vlády odvolávala na hlazení, pochvaly a souhlas od OECD, MMF... Už nemůže - už se všechny tyhle organizace dobraly poznání, že "tupé škrtání" výdajů (a nic jiného Kalousek nedělá) škrtí ekonomiku - a že ta může být jednou sice bez dluhů, ale taky úplně na dně. Koneckonců něco podobného předvedl Karpatský génius, soudruh Nicolace Ceausecu v 80. letech. Těsně předtím, než ho postavili "v nějaký pevnosti k nějaký zdi" splatil zahraniční dluh Rumunska. Za cenu výše naznačenou...

D. Seibt 28.5.2012 14:38

Re: Když zminuji něco obrazně, měl by sedět aspoň obraz.

Ano infrastrukturu potrebujeme, potrebovali jsem ji pred 10 lety stejne jako dnes. Ale penize na to proste nejsou, navic se zakazky korupcne predrazuji a smlouvy nestoji za nic. Takze ja bych asi v prvni rade sel po korupci a nastavil lepe pravidla pro souteze. Vzdyt se udava, ze korupci prichazi stat az o 100 mld kc. Zvysovat dane jak to predvadi vlada nicemu nepomuze jen vse zhorsi, to s vami souhlasim. Skrtani vydaju je, ale presto nutne,stejne to dela i kazda firma, proste optimalizuje naklady. Ale firma skrta vetsinou tam,kde skutecne skrtat jde. Ale to stale neresi problem Recka, postavenim silnice se nedosahne nejakeho trvaleho rustu, pokud nebudou mit produkty nebo proste neco co budou moci prodavat.

J. Boleslav 28.5.2012 15:35

Re: Když zminuji něco obrazně, měl by sedět aspoň obraz.

O Řeky bych se nebál, s kolapsy svéh státu už mají bohaté zkušenosti. Kromě toho se mohou vrátit k původnímu zemědělství a směnnému obchodu. Ani topit moc ve srovnání s námi nemusí. Mejdan za cizí prostě skončil a je třeba začít znovu od píky a za své.

V. Novák 28.5.2012 15:59

Omezit korupci bylo potřeba taky před 10 lety nejpozději.

Ale vláda neškrtá kvůli korupci - a ani se to neodvažuje tvrdit, to by byla i na Kalouska příliš velká drzost - ona škrtá údajně kvůli šetření. Tedy kvůli konsolidaci financí.

A já říkám, že šetření teď se nám může hodně prodražit v budoucnu. Protože jednak budou ceny prací vyšší a dvojak ušetřením ekonomiky k nule nic nezkonsolidujeme, protože na výdajové straně můžu šetřit jak chci - ale nejsou-li příjmy, neušetřím nic.

A bohužel právě do této sestupné spirály nás naše vláda dostala - není žádný reálný důvod, proč by měla naše ekonomika být horší než u sousedů. Máme sedmý nejmenší poměr dluh/HDP v EU, menší než 14 z 15 států "staré EU", banky konsolidované už dávno - ale žádný z našich sousedů nepřešel do recese jako my. Ani Německo, ani Slovensko - natož Polsko, které vypadá na evropského tahouna. Jenom ČR, která se plácá někde u Lotyšska a Maďarska. A to ji zachraňuje export...

A Kalousek zná jediný lék - dále šetřit a zvyšovat daně, obojím škrtit domácí poptávku. Že se bude zase na podzim divit, že nevybral? No - to můžu prognózovat už ted. On se diví vždycky...

D. Seibt 28.5.2012 16:15

Re: Omezit korupci bylo potřeba taky před 10 lety nejpozději.

No mozna by vlada mohla rict, ze by se dalo usetrit silnejsim tlakem proti korupci. Ze se toho dost rozkradlo a ze uz proste neni tolik co byvalo. Ono je to vsechno relativni. Mame pomerne maly rust, ale taky male zadluzeni. Ostatni staty maji vetsi rust, ale maji i vetsi zadluzeni. Tak potom otazka zni, zda - li rust za cenu vetsiho zadluzovani je lepsi nez mensi rust s mensim zadluzovanim. Stejne se dluh bude muset zaplatit, pokud nechteme nakonec zkrachovat.Jen ty dane jsou proste nehorazne, stejne na nich nevyberou vic, penize nerostou na stromech.

V. Novák 28.5.2012 16:55

A o to jde!

Kalousek zvedá daně, protože nevybral, kolik naplánoval. Nevybral protože uškrtal ekonomiku, zejména tu část závislou na vnitřní poptávce. Už celý loňský rok ani v jediném kvartále nevyprodukovala ekonomika státu tolik, aby bylo na Kalouskovy daně.

Načež postavil letošní rozpočet na růstu, o němž mu půl roku předem říkal kdekdo - třeba odborářští ekonomové - že je absolutně nereálný. Reán bylo jen zvednout DPH. A pak na to přišel i Kalousek, nechal si koaličními roboty odhlasovat rozpočet stojící na hausnumerech (to už to věděli i oni roboti, přesto si zahráli na pimprlata) a bude dál zvedat daně a nevalorizovat důchody.

Samozřejmě, že reálně víc nevybere - když budou mít lidi hloub do kapsy, sice nakoupí dražší a více zdaněné potraviny, někteří i léky, ale nenakoupí další zboží. Za nenakoupené zboží se nebude muset vyrobit nové, výrobci propustí zaměstnance, ti budou nezaměstnaní. Nezaměstnaní obvykle mají hluboko do kapsy, tedy víc šetří, tedy nakoupí jen potraviny, atd atp. Pes tu naši jitrničku sežral.

Já neříkám, že by se měly lidem dávat almužny, aby spotřebovávali na dluh. Almužny jsou pravičácká záležitost. Já říkám, že by se měla lidem dát rozumná práce - "Kdo nepracuje, at nejí!" je levicová průpovídka (pomineme-li, že je z Bible a citoval ji i Jan Želivský). A rozumné práce v tomhle státě je! Zrovna ty dálnice třeba...

To Kalousek nás vede do Řecka!

I. Malypetr 29.5.2012 9:16

Re: podstata

Pan Novák nechápe podstatu problému.Nedivím se,ta se nepresentuje.Všeliké statistiky a grafy jak jsme na tom v podstatě dobře jsou zavádějící.Jsme na tom jako jih.Je otázkou času kdy nám někdo sníží rating a už se vezem.Zdražení obslužnosti dluhu nás nemilosrdně posune na jih.Jsou to jednoduché kupecké počty.Když každý jeden z nás bude dlužit koncem roku cca 200 000 kč,tak si mohu spočítat dobu splatnosti.Mám 10 000 kč důchod.5000 kč mandatorní výdaje(činže,energie atd),4000 kč na přežití,1000 kč mohu splatit dluh.A to vše za ideálních podmínek,což znamená konstantní cena mandatorních výdajů.Ideální podmínky neexistují.To je cca nějaých 18 let.Jenže já za 2-5 let zemřu a má pohledávka bude přičtena živému k jeho dluhu.Ne tudy cesta nevede,jsme v prdeli pane Novák.

P. Fiala 28.5.2012 10:33

Půjčky a jejich splácení jednotlivci i vládami

GDP Řecka je dlouhodobě vyšší jako GDP Finska či ČR.

Vláda Řecka hospodaří se zlomkem KAPITÁLŮ státu Řecko a přerozděluje jen část GDP mezi svými ovyvateli - voliči.

Vládám nic nestojí v cestě splácet zahraniční dluhy, což byly v podstatě převedená Eura z bank Francouzských, Německých i Českých a ta Eura vlastnili tamní občané.

Velmi kladně hodnotím, že vlády Francie a Německa vymáhají splácení těchto Eur, pracují ve jménu svých občanů.ˇ

České vlády si s tím neví rady a tak i Komerční Banka "odepsala dluhopisy Řecka" - v podstatě však "okradli" své vkladatele.

D. Seibt 28.5.2012 12:50

Re: Půjčky a jejich splácení jednotlivci i vládami

No a ze je GDP Recka vyssi nez Finska a CR z toho jako plyne co? Ma to nejaky vliv na schopnost splacet dluh? Pokud ma Recko kazdy rok dluh kolem 8%, tak asi ta schopnost splacet tak slavna nebude. Spis Recko nema ani na provozni vydaje statu, tak jak by mohlo splacet dluh? Vy sice kladne hodnostite vymahani dluhu Nemeckem a Francii, ale ze i Nemecke a Francouzske banky museli odepsat dluhopisy Recka to jste jaksi nezachytil ze? Vy absolutne nevite o cem pisete.

R. Langer 28.5.2012 15:54

Re: Půjčky a jejich splácení jednotlivci i vládami

Jasně, a mají toho GDP plné banky, co? :-D :-D :-D

V. Hajková 28.5.2012 9:58

Skělé- skvělé

lépe   se   -   ta  zrudnost   politiku   EU    NEDALA   POPSAT!!!    Tak    aby  pár   egoistických   politiku   neztratilo  "TVÁŘ"-    jsou   ochotni    vest   1/2   miliardy   lidí   žijících    v   EU   -  DOSLOVA   DO    KOPRU!!!!

J. Chaloupka 28.5.2012 9:46

Kdo skutečně vytváří pracovní místa? Vlády?

Jedině za cenu peněz ze státního rozpočtu. Ale kdo ten rozpočet plní? Miliony malých a středních podniků a pár velkých. Velké umí tzv. optimalizovat zisk, ale malé a střední jsou v zemích doma a nemají možnost nebo ani nechtějí odlívat zisky někam jinam. Chtějí žít tam, kde dosud. Tyhle podniky drží pod krkem armády úředníků a státních zaměstnanců, kteří jednak odčerpávají peníze ze skutečné ekonomiky a dále vymýšlejí předpisy, zákazy, daně, kontroly, penále a další a další věci, které jim házi jako klacky pod nohy a brání tak  tvorbě dalších pracovních míst. Copak si firma, co má pár zaměstnanců dovolí přijmout další, když při propuštění musí vyplatit v podstatě pět platů? Kde na to má brát? U nás pak se podařilo udělat ze slova podnikatel synonymum pro podvodník. Vlády by udělaly nejlépe, kdyby nedělali nic. Čím aktivnější vláda, tím horší hospodářské výsledky. Pokud tohle nepochopí, dojde k nejhoršímu. Nakonec to bohaté Německo budou opět všichni svorně nenávidět, protože nás prostřednictvím eurobondů a podobných vynálezů zavedou do propasti všechny.

Ostatně soudím, že Barroso (spolu s Eštnovou a Rampouchem) by měl jít před soud.

J. Kanioková 28.5.2012 10:05

Souhlas..

P. Vandas 28.5.2012 10:33

Re: Kdo skutečně vytváří pracovní místa? Vlády?

Pane Chaloupko, lépe bych to nepopsal. Souhlas.

M. Varadinková 28.5.2012 11:14

Re: Kdo skutečně vytváří pracovní místa? Vlády?

Tak proč potom jste eurohujerem, pane Vandasi?

P. Vandas 28.5.2012 11:30

Re: Kdo skutečně vytváří pracovní místa? Vlády?

 Proč hned Hujerem. Jsem prostě zápaďák. Vystoupení  z evropského vlaku by nás zahnalo do ruské náruče. Raději socializmus Bruselský, než Moskevský.

J. Boleslav 28.5.2012 12:26

Re: Kdo skutečně vytváří pracovní místa? Vlády?

Já bych upřednostnil český kapitalismus, vojensky zajištěný NATO a USA.

V. Hajková 28.5.2012 13:18

Re: Kdo skutečně vytváří pracovní místa? Vlády?

Jděte   už   do  háje   s  tou   ruskou  náručí!   Někdy    tak   brebtáte-    že   je  to   k  neuvěření!  Nikdo    nechce   -  rušit   společenství   těchto   27   národu.  Ale   společenství-   které   je  vedeno   na  nemyslné  téměř   socialistické  politice!   Chcete    snad  tvrdit,  že  projekt   se   společnou    měnou  -  stejnou   urokovou  mírou   byl  vhodný  pro   všech   27  státu??   To  jste   pak   slepý   a   hluchý,  nebo  neuvěřitelný   pokrytec!  

E. Tocháček 28.5.2012 10:56

Re: Kdo skutečně vytváří pracovní místa? Vlády?

Vidím to stejně jako vy. Naprostá většina lidí se živí tak, že prodává svoji práci. Vtip je vtom, že pouze pár z nich umí vymyslet a zorganizovat smysluplnou činnost pro víc lidí než jen pro sebe samotné. Podvod levicové politiky spočívá v tom, že se tváří, že je možné nadiktovat podmínky, za jakých budou tito lidé vytvářet nová pracovní místa. Ve státních firmách to pak končí třeba tak, že na strategicky důležitých pozicích nejsou lidé kteří danému odvětví rozumí a zabývají se jím celý život, ale dosazují se tam kamarádi politiků apod.. Jaký div, že státní dráhy, pošta a pod. vypadají tak, jak vypadají.