29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EVROPA: Chytej „tora“ za rohy

Češi se občas k něčemu postaví čelem, zatímco Hispánci ve stejné situaci chytají býka za rohy. Jako třeba Adolfo Rodríguez Sáa, jinak potomek palestinských přistěhovalců z Ramalláhu, když coby čerstvě zvolený (dočasný) prezident na společném zasedání obou komor argentinského kongresu oznámil, že jej tedy chytnou, protože Argentina přestane obsluhovat svůj stodvaatřicetimiliardový zahraniční dluh.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 28.6.2012 16:33

Státy eurozóny se k sobě vůbec nehodí

Je zajímavé, že lepší výsledky než EMU mají dokonce i státy z celého světa, které začínají písmenkem "M" - Mexiko, Moldávie, Madagaskar a další. Toto naprosto nahodilé seskupení zemí splňuje podmínky měnové oblasti líp než EZ. I státy bývalého SSSR splňují kritéria lépe než státy EZ. Stejně tak státy Střední nebo Latinské Ameriky.

Eurozóna totiž NESPLŇUJE podmínky OPTIMÁLNÍ měnové oblasti od samého začátku. Dá se říct, že by to nevadilo, ovšem v případě EMU se neudělalo téměř nic, aby se stavu optimální MO dosáhlo. Důležité podmínky nejsou jen plácnutím do vody ekonomické teorie. Jsou to naprosto základní podmínky, které umožňují, aby taková zóna mohla fungovat dlouhodobě.

Známá Mundellova teorie optimálních měnových oblastí = Aby byla ekonomická a měnová unie efektivní, MUSÍ být co možná nejhomogennější. Členské země by měly dosahovat zhruba STEJNÉHO stupně rozvinutosti, měly by mít sladěné ukazatele veřejných financí (či ještě lépe hospodařit se společným rozpočtem) a jejich ekonomický cyklus by měl být SYNCHRONIZOVANÝ.

Jim O''Neill: Měnová unie by slušela mladým trhům, Evropě naopak ubližuje - http://jdem.cz/vpqu4

P. Joch 28.6.2012 15:50

nechutné eufemismy

Nesnáším slovní spojení "obsluha dluhu". Já sám musím každý měsíc splátky, které netvoří jen úroky, ale umořuju i dluh. Zatímco po uši zadlužené státy platí jen ty úroky, říkají tomu obsluha dluhu, nemají na to prachy z daní, vydávají státní dluhopisy, aby mohli dluh obsluhovat. A ve škole vás učí, že státní dluhopis je nejbezpečnější investiční instrument.

Jakápak sanace bank? Deset let financovali realitní bublinu, zůstali jen prázdné rezidence. Tak teď ať pocítí na vlstní kůži co způsobili.