19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Bez dluhů na věčné časy

Začněme pozitivně. Evropští lídři ukázali, že se dokážou dohodnout. Na posledním summitu to zvládli takřka bez rozporů a v rekordním čase (minulé pondělí skončili před desátou hodinou večer). A tady pozitiva pomalu končí. Takzvaný "fiskální pakt", který není doopravdy fiskálním o nic víc než naleštěné střevíce Davida Camerona, můžeme hodnotit mnoha způsoby – například ho ignorovat, jako se to podařilo české delegaci. Jisté však je, že cestu ze současné dluhové krize zkrátka a dobře nenabízí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 17.2.2012 9:50

Realita dění v Řecku, konání jejich občanů

""Pokud Řecko nesežene 14 miliard na splátku svých vládních pokladničních poukázek (dluhopisy s tříměsíční splatností), které musí zaplatit v březnu, zkrachuje. A v tom případě čelí celá Evropa neřízenému finančnímu kolapsu.""   Váš závěr je velmi odvážný, vytváří virtuální realitu, a současně vypovídá o vaši neschopnosti vnímat realitu.

Kdo nesplácí v mezinárodním měřítku, viz vlády státu Řecko, stává se mezinárodním lupičem, zlodějem. Vlády Řecka spolu s poslanci rozhodují hlavně o ekonomice státního sektoru a to nedobře, takže vypůjčená Eura prošustrovali a nechtějí splácet. Existuje jasný mezinárodní zákon o ochraně investic (i vlády ČR již mají zkušenosti).  

ŘECKO je velmi komplexní až abstraktní pojem a v úvahách ekonomických, finančních s ním operovat je velmi zavádějící, neb problém je velmi jednoduchý a spočívá ve vztahu věřitel a dlužník a uznávání-vymáhání mezinárodního práva na ochranu investic.

Nejsou to všichni občané Řecka, a vůbec ne ti co konají v soukromých ekonomikách, kteří jsou zadluženi. A mimochodem, tato masa občanů Řecka vytváří větší GDP jak ČR. Vezměme si poučení o tom, jaké vlády (politické strany) nám řídí stát ČR a s jakým výsledkem, dluží již 1500 miliard Kč a ani nevíme u kterého bankovního domu a s jakým úrokem a čí vlastně ty Kč, které banky vyměnili za papírky-dluhopisy, jsou.