24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EVROPA: Bankovní unie. Jdeme opačným směrem?

Aby zachránila finanční systém před rozvalem, napumpovala americká centrální banka (FED) v době vrcholící krize 538 miliard dolarů na nouzových půjčkách do poboček zahraničních finančních institucí, tedy bezmála stejně tolik, kolik použila na záchranu domácího bankovního systému.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 10.5.2013 15:22

Problém Německo

Miroslav Zámečník má pravdu pokud jde o celkovou neefektivnost eurozóny. Jenže proto, aby se situace změnila nestačí aby byl výchozí stav horší než cílový, ale musí i existovat cesta jak z jednoho stavu přejít do druhého bez katastrof a politicky neprůchodných období nestability.

Německo je hlavním hráčem EU, minimálně pokud jde o financování a eurozónu, proto jde o to, aby případná změna byla průchozí hlavně v Německu. Německo přitom na současném stavu eurozóny fakticky vydělává, minimálně pokud jde půjčky a splácení státního dluhu. Stav eura a tempo devalvace je ovlivňováno celkovým stavem ekonomiky napříč EU. To, že jižní státy trpí stabilitou eura, které jim znemožňuje usnadňovat splácení jejich státních dluhů zvýšenou inflací, zároveň znamená, že Německo na té situaci vydělává. Bohužel se nejedná o hru s nulovým součtem. Eurozóna doplácí, na to, že systém, kdy si lze půjčovat se zárukou druhých vybízí k plýtvání. A to jak u dlužníků (cizí peníze se vždy snadněji utrácejí než vlastní, jak je to názorně vidět na i příkladu eurodotací), tak u věřitelů (těžko přesvědčovat voliče o nutnosti škrtů, když druzí nešetří).

Zpět k Německu. Banky potřebují mít rezervy a pokud se dluhopisů zadlužených států dostávají do spekulativního pásma, je třeba je v rezervách nahradit dluhopisy těch solidnějších a tak se německé dluhopisy prodávají za nereálně výhodných podmínek (třeba i záporný úrok).

Proti rozpadu eurozóny v Německu tedy mluví jednak to, že Německo na eurozónu nedoplácí tolik jako země drcené dluhovou krizí, a samozřejmě to, že rozpad eurozóny by sebou nesl turbulence, které by otřásly všemi ekonomikami a to nejen eurozóny, nebo EU, ale nejspíš celosvětově. Politikům se tedy moc nechce do změn, které by jejich jména spojily s chaosem. Proto se změny neustále oddalují a stále jasněji se ukazuje, že změna přijde až v situaci, kdy se celý systém zhroutí.

K. Pavlik 10.5.2013 16:03

Re: Problém Německo

Dobry komentar jen slovo "kdy"  z vety "kdy se celý systém zhroutí" bych asi nahradil slovem "pokud". To ze se system zhrouti neni podle mne vubec jiste.

J. Vyhnalík 10.5.2013 16:15

Re: Problém Německo

Samozřejmě jisté není nic, ale to, jak EU dostala do kolen hypotéční krize, ze které se zbytek světa už dávno vzpamatoval, dokazuje, že je systém opravdu nemocný.

Navíc EU místo snahy o racionalizaci, směřuje stále více k direktivnímu centrálnímu řízení pomocí směrnic EK. Ke zhroucení nedojde okamžitě, ale zaostávání je jasně patrné (podíl EU na tvorbě celosvětového HDP stabilně a poměrně prudce klesá). V roce 1945 na tom bylo Československo (včetně Slovenska) v průměru o kus lépe, než Rakousko. Počátkem 60. let už bylo znát zaostávání a v roce 1989 jsme byli chudými příbuznými.

M. Prokop 10.5.2013 21:14

Re: Problém Německo

Pokud se nezhroutí, tím hůře.

"Lepší hrozný konec než hrůza bez konce".

J. Vyhnalík 11.5.2013 3:36

Re: Problém Německo

Souhlas. Jde o to, pro případné změny bude nezbytná podpora širší veřejnosti..

M. Kosejk 10.5.2013 17:37

Re: Problém Německo

Vždycy mne fascinuje tvrzení, že Německo na tom vydělává. Vydělává na tom asi jako firma, co by si půjčila balík peněz - a ten pak rozpůjčovala svým odběratelů, kteří z těch peněz potom platí za její služby. A ta firma se pak bude chlubit zvýšeným obratem. Vím, že je to nadsázka, ale zhruba tak to je. Německo na dluhovou krizi v reálu doplácí - jen odkládá dobu, kdy se to projeví.

J. Vyhnalík 10.5.2013 18:56

Re: Problém Německo

Nemáte tak docela pravdu. Euro má stejně jako většina ekonomických projektů své pozitivní i negativní efekty. Tyto efekty jsou krátkodobé a dlouhodobé. Mezi ty krátkodobé patří třeba politický kapitál, který politici přijímající euro rádi "prodávají" jako návrat do Evropy a podobně. Mezi pozitivní efekty spadá třeba snížení transakčních nákladů a kurzových rizik.

V dlouhodobém měřítku ty záporné efekty převládají, ale nesmí se zapomínat ani na ty kladné, zvlášť pokud si uvědomíme, že právě pouze vybrané kladné používají zastánci eura.

Zpět k mé úvaze. Dluhová krize jižních států v souvislosti s eurem má dvě základní příčiny. Jednak si s přijetím eura mohly snadněji půjčovat, než bez něho a jednak tempo inflace eura zdaleka neodpovídalo jejich zadlužování.

První důvod na Německo dopadá negativně, protože je za dluhy spoluzodpovědné, ten druhý naopak pozitivně, protože jeho dluhopisy nahrazují v portfoliích bank a fondů dluhopisy těch zadlužených ekonomik a zvýšená poptávka umožňuje Německu půjčovat si za velmi výhodných podmínek.

Tento přesun sice nevyrovná celkové ztráty, ale to neznamená, že zastánci eura tento argument nebudou hojně používat.

M. Kosejk 10.5.2013 20:33

Re: Problém Německo

Jsou pozitiva a negativa. Ale podstatné je jejich srovnání a zvážení. Německo si kupuje čas na refinancování dluhů tím způsobem, kterým nejvíc vynikne absurdita společné měny různých ekonomik. Nejenže Německo podporuje chování, které nevede k odpovědnému hospodaření, Německo má naprosto astronomickou výši celkového dluhu - nebude moci eurozónu dotovat do nekonečné doby. A právě trvalou ekonomickou závislost jihu na severu Německo svým chováním podporuje. Tak se omlouvám, že nad těmi "pozitivy", o kterých píšete, nejásám.

J. Kanioková 10.5.2013 21:08

Já jen přidám taky cosi málo k výhodnosti, co vnímám,

i když nepochybuji, že vy dva určitě taky.

Jsem přesvědčená, že veškeré regulace "vznikající v Bruselu" jsou šity na míru Německa. Takže mu neubližují.. Neustále rostoucí výhodnost pro jeho export - slabé euro (se silnou markou by to šlo hodně dolů) a nízké výr. náklady díky levným subdodávkám. Neustálý příliv docela vzdělaných levných imigrantů rovnou do praxe, bez velkých nákladů na rekvalifikaci. V poslední době i německé dluhopisy, za které ještě  investoři "platí"..

Máte oba pravdu a spěje to docela k výbuchu... Chodím hodně na Presseurop a děsí mě ta vzrůstající nevraživost "jihu" a samozřejmost, s jakou "požadují solidaritu". Roste u nich čím dál větší zloba až někdy nenávist vůči Německu a stále se zvyšující podpora Francie v její argumentaci.  A jelikož tam chodím dlouho a u mnohých nicků vidím zcela zřetelný posun v rotorice. Nevím, nakolik jsou jejich názory tam u nich doma rozšířené, ale ten posun v myšlení je dost kritický. Zlepšení krize v nedohlednu, spíš naopak, takže ...

M. Kosejk 10.5.2013 21:38

Re: Já jen přidám taky cosi málo k výhodnosti, co vnímám,

Eurozóna je šitá na míru Německu, Itálii, Španělsku a Francii - vždy jen podle aktuální situace, bez konceptu. A právě na Německu leží hlavní finanční zátěž. Eurozóna je Německo. Čímž nehájím jeho politiku, ale říkám, to má alespoň nějaké morální právo něco prosazovat. A schytá si to z obou stran, ať udělá, co udělá. Euro se v téhle podobě nemělo zavádět. Ale zavedlo. A teď babo raď...

J. Kanioková 10.5.2013 22:44

Teď jsem natrefila na cosi, s čím vylezla EK

a zatím si nejsem jistá, jestli je to už skutečnost, nebo jen návrhy.  Naskočila mi z té sprostoty husí kůže (z překladače) -

"Občanství Unie je klenotem evropské integrace. Je pro politické unie, která je euro pro hospodářské a měnové unie. Dnes zveřejněná zpráva o občanství EU, které občané v centru dění, " uvedla Viviane Redingová, místopředsedkyně a komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství. " Vzhledem k tomu, občanství byla zahrnuta ve smlouvách v roce 1993, se neustále vyvíjel - to je dokončena, ale ještě: lidé setkávají v každodenním životě obtížích a překážkách. Každý rok dostáváme více než jeden milion občanů požadavky, které se vztahují k výkonu jejich práv. Ptáme se dnes opatření, která občanská práva v každodenních situacích - na posílení "- hledání zaměstnání, nakupování on-line nebo účast na evropském rozhodovacím procesu.

Občanství: Nová iniciativa Komise na posílení občanských práv - http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-410_de.htm

EU: Všichni Evropané mají právo na sociální služby v Německu - http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/05/10/eu-alle-europaeer-haben-anspruch-auf-sozial-leistungen-in-deutschland/

Autor a kritik eura Udo Ulfkotte věří, že Angela Merkelová už myslí "za zavřenými dveřmi", o rozkolu v eurozóně. - http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/05/10/geheime-plaene-merkel-steht-idee-eines-nord-euro-aufgeschlossen-gegenueber/ 

J. Vyhnalík 11.5.2013 3:40

Re: Já jen přidám taky cosi málo k výhodnosti, co vnímám,

Obávám se, že jde o typickou slepou uličku, kdy změně brání nezbytné náklady, které by si to vyžádalo jak z ekonomického, ta politického hlediska. Je tedy reálné nebezpečí, že k zásadním změnám nikdo sílu nenajde a celý projekt skončí kolapsem.

J. Vyhnalík 11.5.2013 3:33

Re: Problém Německo

Nemyslím, že bychom se v něčem Zásadně lišili, ani já nejásám. Pouze se snažím uvádět všechny relevantní souvislosti.