19.4.2024 | Svátek má Rostislav


EVROPA: 15. březen a dluhový protektorát

15.3.2012

Senát bude 15. března hlasovat o vládním návrhu na vyslovení souhlasu se změnou Smlouvy o fungování Evropské unie, která udělá ze zemí eurozóny garanty cizích dluhů a z dlužnických zemí ekonomické protektoráty.

Petr Nečas (předseda ODS), Bohuslav Sobotka (předseda ČSSD) i Karel Schwarzenberg (předseda TOP09) vyzvali své poslance a senátory, aby tu věc schválili.

Petr Nečas nejprve na zasedání Evropské rady zvedl ruku pro to, aby se změnila Smlouva o fungování EU. Evropská rada rozhodla, že se do Smlouvy o fungování EU vloží nový odstavec:

Členské státy, jejichž měnou je euro, mohou zavést mechanismus stability, který bude aktivován v případech, kdy to bude nezbytné k zajištění stability eurozóny jako celku. Poskytnutí jakékoli požadované finanční pomoci v rámci tohoto mechanismu bude podléhat přísné podmíněnosti.

Se změnou ale ještě musí vyslouvit souhlas národní parlamenty. Členové eurozóny ani nečekali, až změnu posvětí jednotlivé parlamenty a už si takový mechanismus mezi sebou nachystali. Jmenuje se Evropský mechanismus stability. Má začít platit letos v polovině roku.

Jeho plné znění (anglicky) je zde, jeho stručný popis (video) zde:

Členské státy, jejichž měnou je euro, se tímto zavazují k obrovským finančním transferům a nové organizaci dávají vysoké pravomoci a jejím představitelům širokou imunitu před případným trestním stíháním.

Celé se to týká i České republiky, a tedy každého z nás, protože sice dnes euro nemáme, ale o zavedení eura u nás může kdykoliv rozhodnout EU. Podle Smlouvy o přistoupení České republiky k EU euro musíme zavést, a o jeho zavedení nebude rozhodovat Česká republika, ale Evropská rada, podle článku 140, odst. 2 Smlouvy o fungování EU na návrh Komise, tedy i bez našeho souhlasu či žádosti.

Tím, že Petr Nečas podpořil změnu smlouvy, aniž by vyjednal pro Českou republiku výjimku ze zavedení eura, vtáhnul nás do této dluhové unie. Změnil Evropskou měnovou unii v dluhovou unii, aniž by nás z povinnosti zavést euro vyvázal. To mu nemůže žádný volič, který má dost poklonkování Evropské unii, odpustit.

Zastavit to může dne 15. března Senát.

Přijďme poprosit ve 12:30 15. března na Klárov senátory, aby svůj souhlas nedali. Senátoři, vaše případné lehkomyslné ano, jen abyste vyhověli dnes EU a vládě, vytvoří spletenec závazků a nevraživostí v EU a vtáhne Českou republiku do zbytečných sporů, závazků, dluhů a povinností v rozsahu stovek miliard korun.

Vzhledem k podpoře této eurosmlouvy ze strany ODS-ČSSD-TOP09, není na zastavení velká šance. Pamatujme si ale po 15. březnu všechny senátory, kteří vládní návrh podpoří, a pamatujme si ty, kteří návrh odmítnou.

PetrMach.cz

Převzato z autorova blogu

Autor je předsedou Strany svobodných občanů a přednáší ekonomii na vysokých školách