19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EUROZÓNA: Tlustá Berta střílela i v Čechách

Když je opravdu ouzko a bankovní systém hrozí krachem, dovedou být centrální bankéři velmi vynalézaví. Šéf ECB Mario Draghi dodal ve dvou rundách během výstřelů z "Tlusté Berty" bankám v eurozóně od prosince loňského roku přes jeden bilion eur tříletých zdrojů s úrokem kolem jednoho procenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 21.3.2012 9:15

Ukončení Studené války v ČSSR a ekonomické důsledky

Výroby průmyslové i zemědělské byly desítky roků před r. 1989 zařízeny asi tak ze tří čtvrtin na zbrojní až válečné "zboží" díky komunistickým vládám s totálně řízenou ekonomickou politikou  přes RVHP pro asi tak půlku světa.

Přetransformování tohoto systému nebyla a stále není zásadní záležitost bank. Je to o nastavených svobodných pravidlech a nastavení právního řádu a hlavně vyvolání motivaci obyvatelstva - práva vlastnického - což vždy pan Klaus vnímal a respektoval.

Každý ekonomický systém soukromých i státních firem generuje v kapitalistickém řádu ty pravé nadhodnoty, zisk v měně vyjádřený, stejně tak v měně vyjádřené komponenty k vytvoření nadhodnoty potřebné. Vzhledem k okolním ekonomickým systémům, s kterými se obchoduje jsou této vytvářené nadhodnotě vydávány jednotky měny navíc, jinak by bylo zboží a služby nevýhodně vyměňováno. Nehledě na jednotky elektronických měn v komerčních bankách. Vše musí centrální banky pohlídat, aby práce stovek milionů lidí  a jejich výsledky práce hmotné i nehmotné byly v jakéz takéz rovnováze k množství jednotek měn.