24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EUROGLOSA: Levnější volání ze zahraničí zaplatí ostatní

Európska únia nedávno veľkolepo predstavila obmedzenia vyšších poplatkov za používanie mobilných služieb v zahraničí. Od decembra 2015 budú tieto poplatky úplne zrušené a mobilní operátori budú musieť zákazníkom za zahraničné hovory účtovať rovnaké ceny ako za domáce hovory.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 7.5.2014 16:24

EU neustále řeší problémy,...

...které by nikdy nevznikly, kdyby EU neexistovala.

J. Heincl 6.5.2014 19:15

Tentokrát nesouhlasím

Jakkoli s panem Sulíkem většinou souhlasím, tak tentokrát určitě ne. Roaming uvnitř EU považuji za určité telefonní clo. Jestliže je operátor vlastníkem sítí ve více státech EU, tak snad žádný roaming při volání v rámci svých sítí nikomu platit nemusí.

P. Packa 6.5.2014 16:37

99% nákladů mobilního operátora

není spojeno s jednotlivým hovorem, ale s existencí a provozem sítě. Když bychom teoreticky jednoho dne přestali najednou všichni telefonovat, tak téměř všechny náklady zůstanou.

A na ty náklady (plus zisk) se musí vybrat poplatky. A je zase jedno jestli za paušál, nebo za hovory, nebo za data a nebo za roaming. Tak se prostě část plateb přesune z roamingu do ostatních složek, možná něco absorbuje operátor.

M. Šejna 6.5.2014 13:38

pane Sulíku

tak tentokrát jste si dost naběhl.

Roaming je jen umělá bariera, jako bylo dříve meziměstské volání. Evropská unie je jeden trh, někdy i jedna měna a v budoucnu i jeden stát, takže žádné mezinárodní hovory by mezi zeměmi EU neměly existovat. Roaming proto zůstane jen v případech mezinárodního volání mimo EU.

Já chápu, že Vám bude roaming uvnitř EU velmi chybět, protože roaming je pro Vás aspoň částečná tržní bariera, a Vy máte tržní bariery rád. Pokud se Vám tedy bude po roamingu stýskat, stačí vycestovat na Ukrajinu do Užgorodu a tam odtud volat do Bruselu. Vyučtují vám poplatky za roaming a vy z toho budete mít orgasmus. Pokud budete volat z Košic do Bruselu, sex jménem roaming nezažijete.

A buďte si jist, eurofobe Sulíku, že zákaz roamingu byl schválen po dlouhých konzultacích s operátory, kteří k tomu dali souhlas, protože i pro ně je dnes roaming uvnitř EU už přežitkem.

J. Stejskal 6.5.2014 13:26

U naśich operátorů

Ale neviditelná ruka trhu nezafungovala. Funguje to léta na bázi kartelových dohod. Jak u vás na Slovensku?

P. Zeman 6.5.2014 13:33

Re: U naśich operátorů

Přesně tak :-)

M. Šejna 6.5.2014 13:40

Re: U naśich operátorů

O2 a T-Mobile mají dokonce dohodu o společném využívání vysílačů mobilního signálu.

Š. Hašek 6.5.2014 11:38

Já si vzpomínám,

jak to dopadlo, když komise určovaly ceny.

Nejdřív ale bylo nutno určit kdo jen smí vyrábět. Tak to trochu přiškrtit a zároveň podpořit (někoho).

Prostě rozvrátit (dnes nerevolučně, ale dalšími směrnicemi, přitvrzujícími podmínky těch minulých) trh. Zvláště, když trh (krom módních farmářských trhů, i když u nás těch farmářů bylo, že) je pro 60 procent voličů vulgární slovo. Mají raději "moudré a odborné" regulace a ochrany a podpory trhu. A podporu růstu.

R. Langer 6.5.2014 13:27

Re: Já si vzpomínám,

Ano, "růst" je třeba podporovat, i kdyby na chleba nebylo... ;-)

L. David 6.5.2014 9:48

A proč by se nám soudruzi z Brusele neměli zalíbit?

Tím zrušením roamingu.

Když ta lidumilnost nejde z jejich kapsy a oni mohli opětovně prokázat, jak jsou důležití a mocní !

M. Šejna 6.5.2014 13:44

pane Davide

a ze které kapsy ta roamingová lidumilnost půjde? Máte tím na mysli roaming u Vodafone? Ti ho totiž umějí za 83 haléřů za minutu. Předpokládám, že za tak málo nevoláte ani při vnitrostátním hovoru.

Takže operátoři roaming umějí velmi levně a nepotřebují Sulíkovu ochranu před "lidumilnými eurobyrokraty".

R. Malaschitz 6.5.2014 9:28

Bruselské problémy

Je treba si uvedomiť, že úradníci v Bruseli myslia predovšetkým na seba. V Bruseli žije spústa úradníkov z celej Európy a aj ich rodinní príslušníci. Často ich chodia navštevovať priatelia. Takže "problém" s roamingom je "ich" problém a preto ho "riešia". To, že bežný EU občan ide do zahraničia pár krát za rok, ich samozrejme nezaujíma.

Podobne riešili aj agendu s meškanými letmi. Vymohli si, že za meškajúce lety dostanú cestujúci tučné odškodné. Ako typických štátnych úradníkov ich samozrejme vôbec nenapadlo, že odškodné by mal dostať aj zamestnávateľ, ktorí platí služobnú cestu a čas daného zamestnanca. Takže si vymohli sami pre seba ďalší prídavok k platu. A už vôbec ich nenapadlo, že bežného občana EU ďaleko viac trápia meškajúce vlaky.

J. Plzák 6.5.2014 8:57

Pan Sulík by mohl vědět,

že Neelie Kroes je ona a tedy odpovídajícně o ní psát - dělala, řekla atd. Jinak ale je to fuchtle eurounijní, spolu s Viviane Reding a dalšími, které jsou tam z genderových důvodů.

J. Klepal 6.5.2014 8:08

objektivne vyššie náklady

Autor by mal uviesť, prečo je zahraničné volanie za vyššie náklady, veď poskytovatelia sú rovnakí a vzdialenosti malé, napr. vo srovnaní so skutočne velkými štátmi.

V. Mlich 6.5.2014 9:58

Technické detaily jsou nepodstatné

Důležité je, že úředník od stolu NESMI diktovat podnikatelům, jakým způsobem mají náklady rozkládat na své zákazníky.

Ale když tam na tom trváte: každý poskytovatel má vlastní síť, takže při volání mezi sítěmi pracují 2 sítě, t.j. vzniká 2-násobný náklad za použití síte, plus náklad za použití propojovacícho centra. I když v dvou různých státech má síť stejný vlastník, technicky jsou to většinou samostatné sítě - tak byly stavěné původním majitelem a po nákupu se to většinou ponechá tak, aby byl snazší případný prodej.

M. Prokop 6.5.2014 11:13

Re: Technické detaily jsou nepodstatné

Ano, ale poplatky za použití těch sítí jsou čistě věcí dohody a klidně by bylo lze je prostě vykrátit.

Ta síť má prakticky stejné náklady, ať zrovna někdo volá nebo ne, jde jen o to, jak je nadimenzovaná.

M. Šejna 6.5.2014 13:29

pane Mlichu

jistě, že každý poskytovatel má vlastní síť. Takže když voláte v českého Vodafonu do českého O2, tak pracují také dvě sítě, jako když voláte ze slovenského Orange do českého O2. Jenže v prvním případě neplatíte roaming, zatímco v druhém ano. Takže kde se berou ty vosoké poplatky za roaming?

Navíc Vodafone nabizí nejdražší tarif RED se 600 minutami roamingu. Je o 500 Kč dražší, než tarif bez roamingu. Prostou matematikou výjde, že Vodafone umí 1 minutu roaminku za 83 haléřů.