23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


EURODOTACE: Nepoučitelní

23.3.2015

Monitorovací systém – další překážka

Policejní zásah na Ministerstvu pro místní rozvoj je událostí, která všechny starosti s evropskými dotacemi staví na jinou, vyšší úroveň.

Také dosud bylo problémů dost, nepřesahovaly však denní agendu případně běžný plán provozu, který zaručoval, že se úřady dokážou s jednotlivými povinnostmi postupně vypořádat. Policejní akce však nastolila daleko tvrdší otázku, jestli Česká republika vůbec někdy začne evropské dotace určené na období 2014-2020 čerpat.

Policie na ministerstvo vtrhla, aby zabavila dokumenty k veřejným zakázkám na monitorovací systém, který měl evidovat všechny evropské projekty v příštích sedmi letech. Podle auditu, který si vyžádala Evropská komise, je monitorovací systém příliš drahý, navíc prý došlo během veřejných soutěží k manipulacím. Jinými slovy, policie prověřuje podezření, že při zakázkách na monitorovací systém byl porušen zákon.

To však znamená, že Česká republika nesmí monitorovací systém k evidenci evropských projektů používat a že Evropská komise nemůže projekty proplácet. To půjde, až Češi vybudují monitorovací systém a neporuší přitom vlastní zákony. Než se problém vyřeší, bude trvat minimálně několik měsíců. Řešení se navíc bude hledat pod časovým tlakem, protože každý den znamená zdržení v čerpání evropských miliard.

Přiblížit důsledky policejního zásahu může srovnání s trablemi, které měla Česká republika s monitorovacím systémem, když se připravovalo čerpání pro rozpočtové období 2007-2014.

Také tehdy se Evropské komisi nelíbil monitorovací systém a Brusel do poloviny roku 2009 neposlal Čechům žádné průběžné platby, tedy jakési zálohy na financování europrojektů. Teprve ve druhé polovině roku 2009 byly schváleny dotační programy. Kdyby se měla stejná situace opakovat pro rozpočtové období 2014-2020, měli bychom monitorovací systém až v polovině příštího roku. Zřejmě jsme nepoučitelní, protože v obou případech jde o podobný problém.

V obou případech dostala zakázku na monitorovací systém firma Tesco SW a Evropská komise nebyla spokojena s tím, jak proběhlo výběrové řízení. V roce 2008 se pokusil tehdejší ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek vyhlásit novou soutěž, to se mu však nepodařilo a musel na svou funkci rezignovat. Po něm nastoupil Cyril Svoboda, kterému Brusel povolil, aby zakázku pro Tesco SW legalizoval dodatečnými soutěžemi. Svou roli v bruselské benevolenci ovšem hrála skutečnost, že státy postižené finanční krizí potřebovaly okamžitě nějakou pomoc.

Teď to bude mít ministryně Karla Šlechtová o poznání těžší. Na benevolenci Bruselu už spoléhat nemůže, navíc policie vyšetřuje průběh soutěží. Bude tedy prakticky nemožné přemluvit Evropskou komisi, aby smlouvu se společností Tesco SW opět tolerovala. Asi nezbývá nic jiného, než znovu zkusit neúspěšnou Čunkovu cestu a vyhlásit nové výběrové řízení.

Česko má ještě čas, aby dalo monitorovací systém do pořádku, zpoždění zatím není tak velké jako minule. Ovšem není už pochyb, že potíže s pozdním čerpáním se budou přinejmenším opakovat.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus