28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

ESEJ: Jak to vypadá v politice?

Když jsme před pár dny vydali na společnou pouť zpustošenou krajinou západní civilizace, tak jsme nejprve zkoumali, co se stalo vloni. Koronu jsme zařadili mezi důsledky a skutečné příčiny jsme našli ve znetvoření způsobu a smyslu hospodaření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 23.1.2021 11:19

Myslím, že autor netrefuje hřebíček na hlavičku.

Měl by raději vyjádřit svůj názor na Moderní monetarni teorii propagujici neomezenou emisi ničím nekrytych peněz, umožňující zvrhlé hospodaření a nesplatitelne zadluzovani. Přivede náš k venezuelske hyperinflaci a obrovské krizi. Nebo snad ne?

J. Ráž 23.1.2021 14:07

Model řešení horzící inflace který provedla ČSR v roce 1953 je čím dál tím reálnější a stane se realitou v okamžiku, kdy ECB zavede svou digitální měnu, která v bezhotovostním styku nahradí Euro. A cenrální banky většiny zemí eurozóny to podpoří, protože vidí, jak jsou finanční trhy zahlceny miliardami virtuálních Euro, které ECB "kvantitativně" dává do oběhu stále rychleji. A ani ČNB se to nevyhne.

Pro nepamětníky jak se řešila hrozba hyperinfalce u nás v roce 1953 , doporučuji se s tím podrobně (!) seznámit.

J. Nevrkla 23.1.2021 15:12

Pamatuji si filmové záběry z Německa počátku třicátých let, kdy vyhazovali Marky z oken na ulici s tím, že už nemají cenu ani toho papíru. Až toto obrazně nastane v EU, pak to bude definitivní konec toho idiotskeho a utopickeho projektu čtvrté říše.

J. Ráž 23.1.2021 15:42

Myslím si, že k tomu co jste viděl, že se dělo v Německu, v EU nedojde. Ale není moc od věci počítat v EU s modelem použitým v ČSR , tedy tím, co se pak nazvalo měnovou reformou. Tehdy také bylo v oběhu moc peněz a stát si s tím nevěděl rady. A tak peníze uložené v bance do 5000Kčs se během noci přepočítaly v poměru 1:5, nad tuto částku 1:50. Peníze co měli občané doma nad 300Kčs se mohly vyměnit za nové v poměru 1:50 a tak peníze, co si lidé šetřili na důchod nebo získali prodejem nemovitosti ztratily hodnotu. To se stalo během jediné noci v březnu 1953, kdy den před tím prezident Zápotocký občany ujišťoval že k žádné měnové reformě nedojde.

J. Nevrkla 23.1.2021 16:08

Vy taky uklidnujete. Já vidím, že při kvantitativním uvolňování byly emitovany biliony hodnotou nekrytych peněz, souhrnný dluh států eurozóny brzy přesáhne 100% ročního HDP, nedá se očekávat žádné zlepšení, pouze zhorsovani. Jak jinak než nějakou formou krachu to může dopadnout?

Z. Lapil 23.1.2021 21:54

Já bych to viděl na nějakou variaci regulovaných cen a přídělového hospodářství. To zná Evropa (neplést s EU) z války. Pokud vím, tak právě zrušení přídělů bylo v ČSS(?)R spojeno s měnovou reformou.

Mmch - onehdy jsem tu reformu zkoumal (nic složitého, snad dokonce na wiki), a bylo to mnohem složitější, zvláštní poměr měli tuším soukromí zemědělci, jiný průmyslové podniky... Vámi uvedené poměry jsou krajní. Ale obvyklé; nejspíš je to zcela přijatelné zjednodušení.

V. Petr 24.1.2021 14:17

Měnová reforma byla vyhlášena k 1. 6. 1953. Jinak máte pravdu!

J. Krásenský 23.1.2021 11:02

Demokracie skončila, globální firmy, monopoly a oligopoly mají větší moc než státy a to včetně USA. Ve firmách neplatí demokratické procedury. Diktatura "firemní kultury".

I. Mertl 23.1.2021 10:23

Nějak se nám ten takypolitilog vypracoval, co? Ocenění pro ty, kdo dočetli do konce. Zvláštní pro ty, kdo našli smyl tolika slov.

V. Havel 23.1.2021 11:42

M. Pivoda 23.1.2021 10:17

Tak dlouhý Robejškův článek zřejmě zplodila současná koronavirová karanténa. Komentovat mohu jen to, co jsem stihnul přečíst, pak už jsem odpadl. Takže:

Politolog Robejšek znovuobjevuje historií prověřený fakt, že (silné) technologie jsou vždy dvousečnou zbraní: "Nůž v rukou chirurga život zachraňuje, nůž v rukou vraha život bere." - Doporučení: Zaměřte se, prosím, spíše na ty vrahy, než na zatracování technologie. Dokáže být velmi užitečná.

Technologický kapitalista Bill Gates navrhoval, aby místo ubývající pozemské lidské pracovní síly (která zakládá odbory a i jinak otravuje ekonomy), byli zdaňováni nastupující roboti. Hm. To je analogie někdejší instalace spalovacího motoru do koňského kočáru, to není žádoucí systémová změna.

Vnuk citovaného ekonoma Miltona Friedmana například navrhoval obsazovat opuštěné vrtné plošiny v moři (tzv. seasteading - The term is a blend of sea and homesteading), a tam zkoušet možná nová ekonomicko-sociální uspořádání, protože pozemská souš už byla chamtivě rozebrána. (Čínský prezident nechce pustit ani nepatrný Honkong).

Inovátor Elon Musk není žádný troškař, ten pán (který tak silně dráždí tradiční ekonomy) plánuje kolonizovat vzdálenou planetu Mars. Jeho rakety skutečně létají, takže už není daleko od stavu tam přistát. Zatímco bývalý český sci-fi spisovatel blouzní o planetě Botera se zlatým robotem, na které s kosmickou lodí přistál hrdinný kapitán Harold.

V. Petr 23.1.2021 12:03

Se lžipresidentem Bidenem se Američané nedostanou na Mars, ale akorát do (_|_)!

M. Pivoda 23.1.2021 12:44

Tady, u Petra Vaňury, je vidět pozůstatek jeho myšlení z dob českého reálného socialismu. Myslí si totiž, že veškerá moc je i dnes v rukou politiků. Ha. Ha. Ha.

Inovátor Elon Musk (vizí zachránce lidstva) je technologický kapitalista, který si let na Mars dokáže zafinancovat sám. (Zisky z projektu Starlink by lety na Mars měly utáhnout. Alespoň ty průzkumné lety.)

Nezodpovězenou otázkou ale zůstává, co pak. Odhaduje se totiž, že pro plnou samostatnost budoucích Marťanů (překabátěných pozemšťanů) bude třeba cca dalších sto let. Kdo ale bude financovat toto období a z jakého zájmu? (Kryštof Kolumbus kdysi sliboval zámořské zlato. Mars je tak vzdálený, že by se nevyplatila trans-planetární doprava, ani zlata. Zlaté asteroidy by měly být přitaženy k planetě Zemi, aby se z nich dalo něco dolovat.)

Závěr.

Poučka: Co se v mládí naučíš (například, že veškerá moc patří pracujícímu lidu), ve stáří jak najdeš!

V. Petr 23.1.2021 14:31

Zatím se Musk nedostal ani na měsíc! Tam se USA dostaly před 52 lety, když tam ještě nebyl socialismus...

M. Pivoda 23.1.2021 16:49

Pokus o přistání na Měsíci učinila už i země velikostí srovnatelná s Českou republikou (pardon, s českou montovnou).

V. Petr 24.1.2021 14:52

S astronauty na palubě????

M. Šmolík 23.1.2021 9:20

Soudruh neomarxista se nám pěkně rozjel. Co na tom, že premisy jeho vývodů jsou zcela vylhané ;-)

J. Plíva 23.1.2021 8:59

Svoboda volby nemá jinou alternativu než nějakou diktaturu. Takže rozumím kritice současné společnosti pana Robejška, ale nerozumím tomu, jak si to představuje.

S. Pavuk 23.1.2021 8:46

Začiatky kapitalizmu boli spojené s oslobodzovaním poddaných z feudálnej závislosti. Tam je prameň taktického spojenectva kapitalizmu a slobody. Počnúc 19. stor. si námezní pracujúci vybojovali rad výhod a ústupkov od zamestnávateľov, lebo boli potrební. Dnes sú potrební stále menej, začalo to presunom predaja na internet. Vývoj povedie nevyhnutne k totalite, masy zbytočných ľudí bude treba nejako ovládať. Elektronizácia peňazí je jedným z prvkov ovládnutia spoločnosti. Úplné zrušenie hotovosti, to je koncentrák z ktorého niet úniku. (Pre menej chápavých : Zúčastnil si sa demonštrácie? Máš zablokovaný účet až do "vyjasnenia". Nemôžeš si kúpiť letenku? Musíš rok, dva počkať, potom sa uvidí. Ale keby si udal suseda, že bol na demonštrácii tiež, odblokovanie kúpy letenky by mohlo byť skoršie a pod.)

D. Polanský 23.1.2021 8:43

Technický pokrok nikdy nezávisel na politice, kdyby, tak ještě se mlátíme kyji.

Z. Lapil 23.1.2021 22:00

Určitě nezávisel? Ani když stál na buržoazní pavědě? Kybernetika a tak...

T. Kohout 23.1.2021 6:09

Pokud dáte peníze do banky, tak už vám nepatří, ale to snad platí odjakživa/odpradávna. Prostě máte pohledávku. Pokud chcete peníze zpět, musíte mít tu kliku, že je banka ještě má. Ale to je podstata bankovnictví odpradávna. To nemá nic společného s "moderní" či současnou společností.

L. Písařík 23.1.2021 10:13

A když dáte peníze doma do slamníku, zas vám je okusuje inflace. A máte starosti. Z toho plyne, že nejlépe uděláte, když peníze směníte za zboží nebo služby, z toho profituje nejen obchodník, ale i stát a vy máte po starostech, co s penězi. Není to ideální stav podle monetaristů?

T. Kohout 23.1.2021 6:02

Byl jsem v Dánsku asi před 2 roky, asi týden (+ výlet do blízkého Švédska). Za celou tu dobu jsem nepotřeboval ani neviděl jedinou dánskou/švédskou korunu. I to preso u pouličního prodavače u "Malé mořské víly" jsem platil kartou. Na hospodách byly ještě, zřejmě v minulých časů, cedulky "No cash, cards only". Z praktického pohledu mě to všechno velice vyhovovalo. Pravda, nedělal jsem žádné mafiánské věci, to by mi asi nevyhovovalo.

J. Nevrkla 23.1.2021 8:05

Zkuste si představit, že vám někdo tu kartu ve vteřině zablokuje, jako třeba účet Trumpovi. Už ani nebudete schopen něco vyzebrat.

M. Valenta 23.1.2021 11:58

Závislost na kartě, je zrovna tak nebezpečné a hloupé jako závislost na tetování.

J. Nevrkla 23.1.2021 13:00

Kvůli tetování ovšem nejste v rukou někoho, kdo vás snadno může odstřihnout od peněz a svobody rozhodování.

Z. Lapil 23.1.2021 22:03

Díky za příspěvek, inspiroval jste mě. Ale asi z toho coby zastánce "only card" mít radost nebudete, protože ta inspirace zní: Není dobré mít všechna vejce v jednom košíku.

B. Rudolf 23.1.2021 5:37

Svobodu nechápu jako počet možností, jak dosáhnout cíle, ale chápu ji jako možnost jednat v souladu se svým svědomím.

D. Polanský 23.1.2021 8:44

... a stavem bankovního konta či ceny nemovitostí ve vlastnictví.