23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ENERGIEWENDE: Na cestě k sebezničení

Německá zelená ideologie nechce spáchat energetickou sebevraždu sama

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 26.10.2022 11:51

Obávám se, že pokud si z trojčlenky uděláme matematické téma, pak devadesát procent lidí nebude stejně vědět o co jde. A tvrdit, že se nemůžeme obejít bez jaderné energie, využívané na úrovni maximálně třiapůlté generace, je také nepravda. S dostatkem levného plynu by to šlo. Napište si prosím rovnici energetické bilance. Jen je tady ten průser, není ten levný plyn a v dostatečném množství. Já jsem nikdy neřekl, a jsem všemi deseti pro jádro, že to bylo bůhví jak moudré rozhodnutí, já jen tvrdím, že to šlo. Neštěstí je, že my jsme se dali i v energetice s Němci do holportu a zvrátit to, bude nesmírně těžké.

L. Novák 26.10.2022 12:02

Žádný levný plyn už nikdy nebude. Ceny už se zpátky na úroveň jara roku 2020 nedostanou, už jenom kvůli inflaci a systematickému znehodnocování měn globální měnovou politikou. A Rusko udělalo všechno pro to, aby ceny plynu vystoupaly do výše. A taky si je účtuje. ;-)

R. Langer 26.10.2022 13:27

Ano, právě proto, že 90 % lidí ani neví, co je trojčlenka, učivo základní školy, tak to vypadá tak, jak to vypadá. Ale horší je, že nejsou ani ochotní poslouchat toho, co to ví, a říká jim, proč to tak je, a co z toho plyne. :-P

O. Vašíček 26.10.2022 14:52

Ono to nebylo ani DOBŘE vymyšlené. Odbourávat fosilní zdroje opět fosilníma je technologický i ekologický nesmysl.

I trochu znalým ekonomie musí být jasné, že rostoucí poptávka po zemním plynu způsobí růst ceny. A tím i "vymyšlená" záloha postavená na "levném" plynu je ekonomický nesmysl.

Pokud potřebuji energii vždy, tak na to musím mít zdroj nebo nějaký zásobník. Zásobníky neznáme a OZE není zdroj "vždy" dostupný.

To nejde ani nijak zvrátit. Navíc, my jsme nešli stejnou cestou jako Německo. Naše podpora OZE byla, relativně, malá (naštěstí). My jsme, pro jistotu, zůstali stát a nešli žádnou cestou! Nebudovali jsme raději žádné zdroje. :( A to je snad ještě horší. Když jsme tedy věděli, že sázka na OZE je nesmysl (a asi to předchozí vlády museli vědět, když podpora OZE byla tak vlažná - kromě solárního tunelu, ale to je jiná kapitola, která nemá s podporou OZE nic společného, jen techniku), tak proč se nestavěly další reaktory? Při původních plánech i to proradné Rusko by mělo dávno dostavěno a my byly v poho.

M. Smutný 26.10.2022 19:44

Pane Kusáku, o čem je ta taškařice jménem Energiewende/Green Deal? O dekarbonizaci. Ovšem zemní plyn je kvůli únikům metanu v místě těžby a při přepravě pro planetu téměř stejně emisní jako hnědé uhlí. V místě spalování je ale plyn čistější - což je další z řady zelených pokrytectví. Ovšem výroba z jaderných elektráren je po vlastní výstavbě téměř bezemisní. Plyn prosazují samozřejmě "velcí kluci" jako Křetínský, protože by i za dotace mohli přebudovat uhelnou energetiku na plynovou. My plyn potřebujeme pro průmysl, zejména na výrobu hnojiv. Ale jinak bychom jako Francouzi měli elektřinou z jádra topit, vařit i svítit. Ostatní cesty jsou jednak fantasmagoriemi, jednak cestou k další explozi již nyní neúnosných cen energie.

V. Novak 26.10.2022 12:01

Na Energiewende není dobře vymyšlené nic - a to proto, že celá Energiewende je nesmysl. Čistě německý nesmysl, který na Američany nehodí.

Američani je nenutili ani do Atomaustiegu ani do Kohleausstiegu. To je čistě vnitroněmecká záležitost německých zelených Khmerů a jejich podporovatelů a nezelených politiků, kteří radši zezelenali než by vysvětlovali, jaký je to nesmysl a riskovali střet se ZK.

F. Kusák 26.10.2022 12:08

Ale nebuďte naivní. Přečtěte si, jaké blbosti se dělají v USA, třeba v Kalifornii. Proč firma Westinghouse Electric měla tak fatální problém a kontrolní balík akcií vlastní Saúdové. Nebo průšvihy Velké Británie. Možná, v důsledku současné krize, přeci jen začíná vítězit rozum

L. Novák 26.10.2022 12:17

Jak píše autor článku, pod nímž diskutujeme, zatím to na žádné "vítězství rozumu" v Německu ani v EU/EK nevypadá. Ale v zimě se může leccos přihodit (třeba blackout elektrizační soustavy), takže na jaře budeme moudřejší. ;-)

V. Novak 26.10.2022 12:31

To nic nemění na tom že Němcům Energiewende nikdo kromě Němců nevnucoval.

Co si dělají amíci doma, je jejich věc - dokud ty blbosti nevnucují jinde. A toto skutečně nevnucovali.

P. Diviš 26.10.2022 15:48

Ne, neměli to dobře vymyšlené a už na to začínají přicházet.

Na rozdíl od Američanů, kteří jsou, i přes škody napáchané Obamou a Bidenem, soběstační.

J. Jurax 26.10.2022 19:16

Jo, měli to Němci vymyšlené dobře a v konečném důsledku by jim to jistě fungovalo, pravíte.

No, a už podruhé. Za Hitlera to měli Němci vymyšlené taky dobře a v konečném důsledku by jim to jistě fungovalo, akorát jim do toho zvenku házeli vidle, dokonce taky i ti prožluklí Američané. A Sověti, dnes tedy Rusové, dnes válkou na Ukrajině a v jejím důsledku (ale nejen v jejím) drahým plynem.

P. Novotný 26.10.2022 10:58

Německo druhou světovou válku prohrálo pouze vojensky, vojáky v uniformách pak na bitevním poli nahradili civilové v oblecích a zahájili ekonomickou bitvu zovanou Energiewende. Není pravda, že by si nebyli vědomí negativních dopadů OZE a likvidace jaderných elektráren. Jsou si toho naopak vědomí velmi dobře, je to jejich bitevní nástroj. Pomocí něj stáhnou všechny země EU ekonomicky pod vodní hladinu, na kterou po udušení ostatních vyplavou sami, protože jejich ekonomiky vydrží bez dýchání díky dotacím nejdelší dobu. Potom si už zadarmo vezmou kdekoliv cokoliv se jim bude hodit a líbit.

J. Lukavsky 27.10.2022 12:51

"jejich ekonomiky vydrží bez dýchání díky dotacím nejdelší dobu" A ty dotace jim budou posílat kdo a odkud? Spíš bych to viděl tak, že stáhnou sousedy sebou pod vodu a vyplavou akorát nafouklé mrtvoly všech. No ale je tady jisté světlo na konci tunelu: Až si Německo prožije týdenní "bezproudí" když Sluníčko zaleze a větříček zalehne... jak se občas stává, až jim v nemocnicích umřou babičky a dědové a děti.... pak možná vezmou hole do ruky. J.L. end

V. Novak 26.10.2022 10:52

Poláci Němcům zdatně sekundují.

Potrestali Rusko zastavením odběru jeho uhlí, nakoupili jinde - a hele, ono nehoří! Sakryš - nepřivezli uhlí, ale uhelný prach!

Problémy nemají jen malí "paliči" - dovezené uhlí dělá problémy i největší polské uhelné elektrárně Jaworzno.

To se vyplatí!

L. Novák 26.10.2022 11:00

Zdroj? Uhlí se před spalováním obvykle semele na prach...

V. Novak 26.10.2022 11:03

Zdroj až se zeptá někdo rozumný.

L. Novák 26.10.2022 11:16

Rozumní lidé zdroj uvádí automaticky. Ruský debil jako ty se vždycky uvedení zdroje brání...

R. Langer 26.10.2022 11:25

Bolševikovi z Brusele není třeba nic dokazovat, soudruhu. Ty víš vždycky stejně všechno nejlíp, šašku... ;-D

V. Novak 26.10.2022 11:51

Zdroj uvedu až se zeptá někdo rozumný, schopný pochopit argument. LNovákovi nic dokazovat nebudu - už nikdy. Sám se z množiny rozumných vyloučil.

L. Novák 26.10.2022 12:34

Ty taky nikde nic nevysvětluješ, jenom šíříš dezinformace na úrovni ruského trolla. Viz tvůj dezinformační blábol o dodaném uhelném prachu do Polska...

L. Novák 26.10.2022 10:44

Vattenfall chce v Německu odstavit svou nejmodernější uhelnou elektrárnu Moorburg po šesti letech provozu (Jiří Salavec, 8.9.2020)

Společnost Vattenfall nabídla v rámci německé aukce na odstavení uhelných elektráren, že ukončí provoz své největší a nejnovější elektrárny Moorburg v Hamburku. Provoz černouhelné elektrárny s výkonem 1,6 GW, která byla spuštěna teprve v listopadu 2015, je podle Vattenfallu nerentabilní. Po technické stránce mohla být elektrárna provozována až do roku 2038... (Popis okolností, kvůli nimž byla moderní uhelná elektrárna nově uvedená do provozu navržena k likvidaci přímo svým vlastníkem.)

https://oenergetice.cz/nemecko/vattenfall-chce-nemecku-odstavit-svou-nejmodernejsi-uhelnou-elektrarnu-moorburg-sesti-letech-provozu

Elektrárna Moorburg – symbol Energiewende (Vladimír Wagner, 5.2.2021)

Na konci roku 2020 bylo rozhodnuto o odstavení jedné z největších a nejmodernějších uhelných elektráren v Německu. V provozu byla pouze pět let a její výstavba i konec je symbolickou ukázkou reality a environmentálních dopadů německé Energiewende. ...

https://oenergetice.cz/nazory/elektrarna-moorburg-symbol-energiewende

Popis souvislostí, které díky NEJHLOUPĚJŠÍ ENERGETICKÉ POLITICE NA SVĚTĚ vnucené Německu a celé EU pod vládou Zelených a Socialistů, vyústily do současné ENERGETICKÉ KRIZE.

Vattenfall nechce obnovit provoz elektrárny Moorburg (1.7.2022)

Energetická společnost Vattenfall se ohradila proti výzvám k opětovnému spuštění odstavené uhelné elektrárny Moorburg. „Podle současných předpisů ji již nelze provozovat jako uhelnou elektrárnu a nebylo by to technicky a ekonomicky proveditelné,“ uvedla firma. Vattenfall pokračuje v přípravách na demontáž elektrárny v hamburském přístavu, kterou chce zahájit ještě letos. ...

https://iuhli.cz/vattenfall-nechce-obnovit-provoz-elektrarny-moorburg/

R. Langer 26.10.2022 13:29

Tady jsou nějací dva různí L. Nováci?

L. Písařík 26.10.2022 10:26

Vše, co člověk činí, má sloužit ku prospěchu jedince čí celku, nikoliv k vlastní škodě. Taková činnost musí být co nejdříve zastavena a co bylo provedeno, musí být odstraněno. Nevidím žádný jiný důvod, proč by mělo být s EU zacházeno jinak.

L. Novák 26.10.2022 9:53

Pro energeticky i ekonomicky negramotného zeleného trolla Radu jeden aktuální (říjnový) graf výroby el. energie ze všech zdrojů v Německu, z něhož je dobře vidět, jak OBČASNÉ dodávky z OZE vypadají a jak musí být zálohovány konvenčními elektrárnami. A to je i příčina, proč Německo přivedlo celou EU do plynové závislosti a energetické krize tím, že systematicky likvidovalo stabilní konvenční zdroje energie, bez nichž plynulé a bezporuchové zásobování průmyslu i domácností el. energií nemůže existovat v přijatelných cenových mezích a vyvolaný nedostatek na trhu vede ke zdražování el. energie.

https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/01.10.2022/26.10.2022/today/

S příchodem zimního období klesá prudce krátká denní dodávka z fotovoltaiky a větrníky se točí jen omezený čas v roce. Představa, že bude možné za tohoto stavu ještě velmi neefektivně vyrábět "zelený" vodík, je možná jenom v zelených palicích nepolíbených vzděláním v přírodních vědách. :-P

P. Diviš 26.10.2022 10:11

To máte marný, Rada je zelený nepřesvědčitelný jehovista.

M. Šejna 26.10.2022 10:25

Jedna z příčin, proč začala prudce padat cena plynu, je rozhodnutí Německa neuzavřít ještě JE. Když mají JE, nepotřebují tolik plynu.

V. Novak 26.10.2022 10:35

Což jim ale nevydrží dlouho - provoz si prodloužili do dubna, další palivo nemají (a neobjednávají, když do dubna) a nápad provozovat JE v režimu rezervy je svou hovězovostí hoden spisovatele a filosofa Habecka...

L. Novák 26.10.2022 10:58

Zelení v Německu prosadili, že provoz tří zbývajících JE může být (změnou zákona) prodloužen jen do dubna 2023 a nesmí být nakupováno další nové palivo. Pak budou definitivně zlikvidovány.

Cena plynu začala padat kvůli jeho relativnímu nadbytku (tankery LNG v počtu zhruba dvaceti čekající v přístavech na odčerpání) a nadprůměrně teplému počasí i jeho další předpovědi. Zásobníky (podzemní) jsou prakticky na svém maximu, nedostatek v zimě tedy nehrozí, pokud nedojde k extrémně mrazivému počasí. Německo plynové elektrárny používá dál, OZE nutně potřebují vykrývací konvenční zálohy. Tato drahá služba se samozřejmě přičítá do distribučních nákladů na provoz rozvodné sítě, tedy konečnému spotřebiteli. (Viz odkaz na článek v 7:16)

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/5197903/cena-plynu-pro-evropsky-trh-poprve-od-cervna-klesla-pod-100-eur-za-mwh.html

M. Vinkler 26.10.2022 8:59

Dívat se na článek lze z různých úhlů pohledu, tak přidám jeden fakt navíc.

Bez výjimky všechny země, které preferují OZE mají nejvyšší koncové ceny elektřiny pro domácnosti.

V EU je to Německo, Dánsko a z USA je to Kalifornie.

Proč se česká vláda nevzepře této novodobé zelené totalitě ?

Tuto loď bláznů pod vlajkou gryndýlu je nutno opustit co nejdříve, protože na její palubě se nenachází ani jediná záchranná vesta.

P. Pepax 26.10.2022 9:10

Aby se vůbec v Česku něco stalo, nejdříve se musí odstranit z vlády 5-kolka.