25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGIE: Politici rozhodně blbí nejsou

Minulý týden v Německu spotřeba plynu v porovnání se stejným týdnem z minulých let vzrostla o 14,5 procenta. Ze zvýšení spotřeby jsou viněny domácnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 6.10.2022 9:51

Nejvíc se otepluje v epicentru výbuchu:-(!!

M. Hoblík 5.10.2022 8:12

Za našeho prezidenta Zelenského rádi zmrznem! Ale Pekarová se zimy nebojí, plete svetry a páté přes deváté...

M. Šejna 5.10.2022 7:22

Politici rozhodně blbí jsou.

Loni po dokončení NS2 nebyli Němci ochotni ho zprovoznit, protože vlastnická struktura prý odporuje směrnici EU. Takže když tedy sme museli dodržet ty směrnice, tak cena plynu začala růst. Politici totiž prý nejsou blbí.

No a protože cena elektřiny je pevně navázaná na cenu plynu (taky podle nějaké eu-směrnice), tak zdražila i elektřina.

Pak tu máme závěrnou cenu elektřiny, kterou určuje poslední nutný dodavatel , například Ferda Vošoust se svou malou vodní elektrárnou. To je taky dle směrnice EU.

Výsledkem je, že cena plynu na americké burze je okolo 22 USD za MWh, ale díky EU-směrnicím je na evropské burze cena plynu 185 USD za MWh. Ten cenový rozdíl jsou náklady na plnění EU směrnic.

R. Langer 5.10.2022 7:50

Ten cenový rozdíl jsou náklady na budování ideologie komunismu. V USA jim ovšem ty investice na ideologii komunismu jdou zatím odjinud, i když i ta energetika se už taky zpracovává... ;-)

P. Brecík 5.10.2022 9:27

Pokud to takhle zavedl = podplatil Putin, tak je geniální. Až se to sesype a EU bude prosit, tak vítěz bude vyznamenávat. Jsem zvědav, kdo z EU politiků bude na přehlídce na Rudém náměstí ;-D

J. Jurax 5.10.2022 18:41

No, řekl bych, že ty blbečky z brusele netřeba uplácet. Zvládnou to primárně z vlastních zdrojů a přesvědčení. Ale když navíc přijde ještě úplateček, jistě to potěší ...

R. Langer 5.10.2022 7:03

Politici nejsou blbí, chytře lžou a kradou. I když u Pětikolky to první neplatí. ;-D

J. Dekar 5.10.2022 8:06

R^

P. Rada 5.10.2022 5:23

Ferencova politika je vysmívat se politikům, že nemají "anung"... Sám přitom bez jakýchkoli dokladů předkládá svůj "ánung":

..."Zateplit, dát na střechu soláry a do záhonků tepelné čerpadlo... no, to vše bratru za tři čtvrtě milionu?"...

Pokud by F. měl věcný "ánung" alespon oledně zateplování, pak by mu mělo vyjít, že takto lze snížit energetickou spotřebu tepla budov běžně stavěných v 80tých letech oproti jen dnešní normě 2x i vícekrát:

https://www.pasivnidomy.cz/co-je-pasivni-dum/t2?chapterId=1634

Promyšlená investice do zatepení by se měla vrátit zhruba za desetiletí a tak může být suma nákladů za tuto dobu blízská NULE. Takové poznání je pro soudného v křiklavém rozporu s odstrašujícím textem "za tři čtvrtě milionu?".

https://www.estav.cz/cz/4760.jak-vyhodnotit-prinosy-a-navratnost-zatepleni-domu-doba-navratnosti

K. Kubů 5.10.2022 5:41

Jako obvykle argumentujete zcela nesmyslně. Jde přeci o to, že nemám počáteční kapitál na tu investici. V takovém případě je úplně jedno, že se za deset let zaplatí. A pokud si ten kapitál půjčíte, zhorší se vám návratnost o placené úroky a vy ve skutečnosti neušetříte vůbec nic, protože ty peníze skončí v bance.

P. Rada 5.10.2022 8:29

Jako obvykle jsem argumentaci podložil odkazem. Je ale možné, že zrovna Vy jste něco jako nově do systému příchozí a tedy momentálně zcela bez prostředků... I v takovém případě ale fyzikálně platí, že systém zateplení objektu vykazuje v čase nákladové optimum a rozumný správce objektu by tento fakt mohl využít.

Narážíte žel i na smutný fakt, že se lidé ve společnosti navzájem rafinovanovaně okrádají a to i za asistence bank. Osobbně jsem tento aspekt problematiy řešil svépomocí při zateplování ... a nelituji.

Z. Lapil 5.10.2022 11:49

Ten odkaz je dost o ničem. Dává jen obecné porovnání, které dá dohromady každý, kdo chápe koncept větší/menší..

Pro vaši představu: na první dobrou jsem našel kalkulačku ceny zateplení. Nepříliš podrobným, ale seriózním odhadem jsem se dobral k ceně zateplení fasády menšího RD (přízemní, 200m2) 320 000,- Kč. K tomu okna, podlaha, střecha - těch 3/4 miliónu je možná docela dost, ale ne nesmyslně. Připomínám - není v tom jakýkoliv zásah do zdrojů energie, ať FV, ať elektrický fukar za tři stovky z OBI. Porovnáním se svou aktuální (fixace, takže "starou") cenou za topení mi nevychází návratnost 10 let, ale něco přes 15 let. Porovnávám velmi optimisticky (vychází mi rychlá návratnost) s budoucí nulovou spotřebou a také zanedbávám ohřev vody. Takže jsme spíš na dvaceti letech než na patnácti.

Dotace nejsou argument, NĚKDO to zaplatit musí.

R. Tichý 5.10.2022 15:59

Jeste si pripocitejte, ze vsechna ta opatreni a razieni vlivem dotaci zdrazila nejmene o tu dotaci ;-)

A tak se pres noc zdrazila prace zednika-ma certifikat, polystyrenu-je dotovan, atd.

R. Tichý 5.10.2022 6:56

Rado, jste mimon. Nepochopil jste informaci, ze prilis mnoho lidi NEMA vstupni investici a pujcku nechteji/nedostanou?!

Nehlede na to, ze pri zapocitani CELEHO zivotniho cyklu "uspornych opatreni" to neni zadna energeticka vyhra o parnik.

Politici pravidelne dotuji hlouposti a slepe ulicky. Jde to snadno, maji tiskarny a podporu ekofasistickych radů.

P. Rada 5.10.2022 8:35

Máte pravdu leda v tom, že dnešní situace je i důsledkem širokého nepochopení energeticko-surovinové situace za dlouhá desetiletí kdy společnost žila na obří ekologický dluh krytý s dovozů ... - viz např ekostopa. Když nyní dochází na podstatu která tkví v soběstačnosti - leckdo se nestačí "fašisticky" divit.

V. Petr 5.10.2022 10:16

Klidně můžeme přejít na uhlí a nejméně 50 let budeme 100% soběstační! A když přejdeme na atom, budeme soběstační prakticky pořád.

R. Tichý 5.10.2022 16:03

Ne. Zavery Rimskeho klubu jsou zcela nesmyslne. A soucasny ekofasismus, jehoz jste predstavitelem, neresi nic-levne zdroje energii nahrazuje jinymi, drahymi.

Temer vsechny soucasne OZE by mely byt provozovany v mnozstvi mensim nez malem, za ucelem pokusu o zvyseni efektivity a nakladovosti-financni i environmentalni.

Da se skoro napsat-kam dopadne dotace, tam vznikne hloupost

J. Anděl 5.10.2022 7:05

OK, pan F. uvádí tři body (zateplení, čerpadlo, soláry) a u nich tu celkovou cenu, vy píšete jen o návratnosti zateplení za 10 let (dle jakých cen investic a energií na topení, aktuálních, při jaké spotřebě?), ještě je třeba doplnit návratnost čerpadla a soláru, no a podívat se na to, do jakého věku života resp. produktivního věku člověka dává taková investice smysl. O čemž také autor píše.

Píšu ze zatepleného malého bytu v nezatepleném, leč tlustými stěnami vybaveném bytovém domě bez čerpadla a soláru, zateplení si pochvaluji.

P. Rada 5.10.2022 8:39

Věcně jen podotýkám, že např. zateplení 10cm fasádního polystyrenu odpovídá tepelným odporem 1m tlusté zdi s plných cihel.

J. Anděl 5.10.2022 9:26

Ano.

Zateplení a tlusté zdi z mého příspěvku jsou dvě samostatné věci.

R. Langer 5.10.2022 7:45

Zelený bolševik zase lže, jako když Rudé právo tiskne... ;-€

V. Petr 5.10.2022 10:10

Zkuste to prosadit v činžáku. Bude tam několik lidí, co řeknou, že na to nemají a několik důchodců, co se jim to "už do smrti nezaplatí." Takže se nikdo na ničem nedohodne...

Z. Lapil 5.10.2022 11:56

V činžáku to řeší majitel, ano, prostřednictvím nájmů. A v družstvu a společenství vlastníků se hlasuje.

Ale uznávám, že argument "nemám na to" je docela podstatný, i když nejde o mě osobně, ale o souseda.

T. Kohout 5.10.2022 4:34

Politici to mají těžké. Musí vysvětlovat nevysvětlitelné.

P. Hatina 5.10.2022 2:09

Bohužel, ona už ta vsuvka o potřebě důchodové reformy ukazuje kde je potíž.

Protože, je sice pravda, že "by bylo vhodné "už aby reformu byla provedena" , protože potom (tedy až po těch 20 letech ) by stát ušetřil...

Ale už se nehovoří o nákladech na ní, protože během ní, během těch ca 20 let, by jí musel dotovat sumami ve výši nad sto miliard ročně. Což byl tak střízlivý odhad, před současnou inflací . A ono těch rizik je mnohem víc.

Shrnuto punktum, politici by potřebovali z každého oboru zcela neutrální poradce, kteří by jim byli schopni (přesněji řečeno, měla by to být jejich povinnost ze zákona) nejen říct ale přímo odborně prokázat, vymodelovat, atd. jak klady, tak ale i zápory každého řešení, aby se ti politici mohli fundovaně rozhodnout.

Možná abych dal příklad z jiného soudku, dočetl jsem se dnes krásný titulek "Nová doba, žák školí učitele. Středoškoláci budou kantorům pomáhat s výukou informatiky". a v ní dosti nejasný popis, že prý by se žáci mohli učit známou tu Pythágorovu větu tím způsobem, že prý by "si vytvořili 3D model v počítači, a ten si pak "vytiskli na 3D" tiskárně - a s tím by jím prý pomáhali právě ti fundovaní SŠ studenti, co prý už tyhle technologie ovládají levou zadní...;-D A jak už v tom článku psali "..Ministerstvo proto už na to chystá projekt,"..

Přitom, kdyby se na to střízlivě podíval nějaký odborník, tak by panu ministrovi musel říct pár nepříjemných věcí. Třeba že těch SŠ studentů , kteří takovou technologii ovládají aby jí mohli školit, je sotva promile /leda tak právě na to udělat prezošku pro MŠ a vybrat mastnou dotaci tamtéž).

Ale že naučeni se takovou znalost (tvorby 3D modelů v počítačích patřičnými programy) je stokrát těžší, než výuka těch pár vzorečků kterou by to mělo nahradit. Takže by z toho stejně ti žáci stejně zase nepochopili nic.. Nemluvě tedy o nákladech, které by v tomto byly poměrně vysoké...

F. Žůrek 5.10.2022 3:33

Svět se nedá změnit, ale my ho převracíme naruby - a tady je celý problém. Prý žáci budou učit učitele - vždyť to je přehnané!

Má maminka, pouze služebná se základní školou, toho věděla víc o životě než kdejaký pofesor. A o tom to je...

Zdař!

Z. Lapil 5.10.2022 12:10

Zase z druhé strany - můj pan profesor toho věděl o životě víc, než kdejaká služebná. Aneb ve skupině A vždycky najdete někoho, kdo je v něčem lepší, než někdo ze skupiny B. Nic tajemného a už vůbec nic proti vaší mamince, jen se pokouším říct, že když je některá žena vyšší než některý muž, tak to nevyvrací obecnější pravdu, že průměrně vysoká žena je menší než průměrně vysoký muž.

Osobně nevidím důvod, proč by žák nemohl příležitostně učit učitele (a služebná profesora :-)). V klasické škole na to obvykle není prostor, ale osobně se mi stává, typicky na táboře, že jsem nucen se děcek zeptat na něco, co nevím.

Skoro už OT: ještě se mi to nepovedlo, ale už nějaký čas se chystám maturantům po ulicích vybírajících na večírek předložit zákeřný požadavek: řekněte mi něco z vašeho oboru, co nevím.

J. Jurax 5.10.2022 18:53

O životě ... celkem pochybuju, že by zvládala složené úročení, což je také život, zvlášť dnes, když Vás bombardují výhodnými půjčkami. Ten profesor, najmě byl-li matik nebo fyzik, to zaručene zvládal ...

F. Žůrek 5.10.2022 3:33

Svět se nedá změnit, ale my ho převracíme naruby - a tady je celý problém. Prý žáci budou učit učitele - vždyť to je přehnané!

Má maminka, pouze služebná se základní školou, toho věděla víc o životě než kdejaký pofesor. A o tom to je...

Zdař!

R. Langer 5.10.2022 7:04

Je NOVÁ DOBA! Host vyhazuje vrchního! ;-)