23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ENERGIE: Pokrok zvaný Green Deal

Pokrok světem hýbe. A žádný pokrok, ba ani ten, co připomíná Haškův humoristický Pokrok v mezích zákona, nikdo nezastaví. Tudíž nám nezbývá než smířit se s tím, že Evropa přechází na nízkouhlíkovou ekonomiku a omezuje plasty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Szirotný 21.6.2022 23:38

Ad. M.Moser - Co si tu ty spratku drzej dovoluješ titulovat lidi s jiným názorem jako geronty ? I kdybys měl se svými názory stokrát pravdu, nemají snad lidi od ... kolika let vlastně ?? nárok na nějaký názor ?

M. Pivoda 22.6.2022 10:20

Někteří geronti ví, že alternativou nejsou jen elektromobily, ale i možný pohon vodíkem. Nicméně je dost nebezpečné "jezdit na bombě". Stacionární vodíkové aplikace pro uchování energie v době, kdy nefouká vítr a nesvítí slunce jsou přijatelnější. Nebo, alternativou je také uložení solární energie do tepelné energie (roztavených soli).

K elektromobilům Tesla Elon Musk správně poznamenal, že hodnota elektromobilů podstatně vzroste s aplikacemi samořídících automobilů. Což jsou ale aplikace umělé inteligence (AI). Tam se ukazuje, že strojové učení nedokáže postihnout kritické dopravní situace vyžadující lidský úsudek. Jenže tím jsme historicky zpět u přístupu symbolické logiky, která byla odvržena, nebo alespoň významem upozaděna, s příchodem rychlého strojového učení.

V České republice byl jeden dnešní geront vyhozen z VUT Brno (v září 1991), aby tam nemohl rozvíjet byznys aplikace českého systému AI matematika doc. Václava Poláka. Proč? Budoucí Jeho Magnificence z Masarykovy univerzity, Jiří Zlatuška, skandálně poplival vědeckou práci doc. Poláka, takže se ani nekonala zákonem povinná oponentura. A za takové svinstvo nebyl Jiří Zlatuška vyhozen z Univerzity, ale naopak, byl opakovaně zvolen rektorem Univerzity. Českým problémem není tedy jen momentálně odhalovaná korupce. Toho svinstva je mnohem více.

P. Skřivan 22.6.2022 21:42

Bomba to je jen při použití tlakové nádoby. Při použití úložiště jiného typu: nanočástice, hydrid železa, to bomba není.