18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

ENERGIE: Mimořádné, nezasloužené či neoprávněné zisky?

Otázkou je, jaká je příčina obrovského nárůstu cen energií, a s ním související hrozby likvidace části našeho energeticky náročného průmyslu a poklesu životní úrovně obyvatel na jedné straně a extrémních a nadměrných zisků u nás označovaných jako mimořádné, které z ničeho nic končí v kapsách akcionářů výrobců energií a bank.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kindl 11.1.2023 13:11

Nejedná se o nezasloužené zisky, či neoprávněné zisky, ale o neočekávané zisky. To je sakra rozdíl. Ty se počítají tak, že se vezme zisk v roce 2021 a zisk v roce 2022. Týká se to některých bank, petrochemie a ČEZ. Ty jsou postiženy mimořádnou dani a z té stát hradí zastropování energií. Pouze 5 procent energie ČEZ prodává na burze, zbytek doma. Všichni varovali nedávat si energie k Bohemia energy. Ta nakupovala energie krátkodobě, kdy byly nejlevnější a neuzavírala dlouhodobé kontrakty. Nám blbečkům u ČEZ se smáli, že ji máme dražší než oni. Pak nastalo přesně to,předčím se varovalo. Nastal otřes na burze a Bohemia energy byla v háji zeleném a klienti rovněž a řvali státe pomoc.

M. Hoblík 11.1.2023 8:24

Naše země, jako i další státy EU je připravena tisknout lístky na potraviny, hlavně když to naštvě pana Putina! Fialový hnus!

V. Kolman 11.1.2023 6:16

Chce se mi říct: "Zlaté časy, kdy to stálo jenom za h***o, ty už se nevrátí." :-(

Za mého mládí se neplatila elektrická energie ZÁLOHOVĚ PŘEDEM, ale každý měsíc následně. Jednoduché a prosté!!!!

Místo archu A4 vydal/a pan/paní výběrčí cca 2cm širokou "nudličku" s jednoduchým vyúčtováním. Platilo se (aspoň se domnívám) přímo elektrárně a ne nějakému překupníkovi, který je přisátý na penězovodu elektrárna-zákazník a zdražuje dodávanou energii.

J. Kindl 11.1.2023 13:03

Jasné pane Kolmane a zbytek doplatil stát.

V. Kolman 11.1.2023 20:06

Možná máte pane Kindle pravdu, ono za "cocályzmu" bylo kde co dotované, což byla další zhůvěřilost!

Ale i nadále si myslím, že je jednodušší a pro zákazníka levnější, když se mezi něj a elektrárnu nenacpe další (jistě zadarmo nepracující) subjekt.

R. Toman 10.1.2023 21:46

Když má podnik mimořádný zisk tak ho stát odrbe. Když má podnik mimořádnou ztrátu, kterou nezavinil (covid apod.), tak mu stát ztráty nezaplatí natož ztrátu zisku mu nedorovná, a tak někdy i zkrachuje. To platí v EU. V USA Biden také říkal, že podniky s mimořádným ziskem by měly nějak pomoc ostatním apod. Odrbávací daň by tam ovšem neprošla, tam ještě jakž-takž kapitalismus funguje.

L. Kuča 12.1.2023 0:04

To úplně pravda není. Většinou to funguje tak, že náhle vzniklé náklady přece patří státu (i za Covidu platil stát jak mourovatej na všechny strany, dokud tedy bylo z čeho brát i na dluh) a náhlý nárůst zisku patří jen a jen podnikateli. Ekologické zátěže končí téměř výhradně na hrbu eráru. Ztráta se socializuje a zisk privatizuje. Současná situace je spíše výjimkou.

Pro úplnost dodávám, že jsem také podnikající. Jen pro kontext.

O. M. 10.1.2023 19:25

Je naivní myšlenka, že vláda (reprezentující 2% obyvatel) může s cenami energií OKAMŽITĚ něco udělat. Jsme součástí energetického trhu EU, a vystoupit z něj nelze. Je to trh bohužel naprosto pokřivený, lipská energetická burza je institucionalizovaný kartel posvěcený EU, emisní povolenky jsou naprosto netržní nástroj. I pokud bychom technicky oddělili naši elektrickou soustavu a jeli jen "za své" (a mělo by to i své nevýhody), pořád musíme dovážet naftu, ropu, uhlí, plyn.

Vybřednutí z tohohle marastu je běh na dlouhou trať, protože to znamená zdlouhavá vyjednávání s dalšími zeměmi a stálý tlak, hlavně je nutno z Brusele vymýtit zelené mozky, odstavit je od kšeftu, a to si pište, že se budou vzpírat.

P. Diviš 10.1.2023 20:52

Ano, bohužel.

S. Dedic 11.1.2023 8:41

Ano, presne. Ale pokud se nebude to, ze trh je pokriveny, ze odpovednost ma nest (ani tolik) NE Putin, ale ten kdo vymyslel - a nadale i pres ocividnou nefunkcnost - prosazuje nelimitovane obchodovani s emisni "komoditou" CO2 vc. spekulativniho, ze odpovednost ma nest (ani tolik) ne Rusko, ale Nemci za odstaveni atomovek - a obecne Zeleni v EU za 30 let trvajici podfinancovani cele energetiky (protoze energie neni salonfahig)

... tak se s vymetanim "Zelenych Khmeru" z urednictva a EUParlamentu / EK ani nezacne.

To zduraznovani zodpovednosti je zcela na miste, jejich chybna rozhodnuti se ted projevuji, tak at plati: ztratou funkce, perspektivy, nahrady skody - klidne do konce zivota.

L. Žaloudek 10.1.2023 18:39

Myslím, že kdyby Bohemia energy a podobní věděli, jak to dopadne (a dostali úvěr), byli by dnes bohatší než předtím. ČEZ se za naše peníze zbavil konkurence a už je skoro monopolní. A stát obchodníkům doplatí "jakoukoli" nákupní cenu, takže je jasné, že pokud měli z minula něco levnějšího, honem to na burze prodali za současné ceny. Proč by nám měli prodávat za 4 koruny?

P. Diviš 10.1.2023 20:53

Myslíte, ale mylně.

R. Langer 11.1.2023 8:10

Tak to nefunguje.... :-(

F. Žůrek 10.1.2023 17:37

Rozumný text. Ale vládě (současné) na občanech či nalidech ani nezáleží. Oni chtějí jen přilepšit především SAMI SOBĚ. Nu, a v tom celý problém asi vězí...

P. Sura 10.1.2023 16:00

To je ale VELMI dobrý článek !!

V. Vozábal 10.1.2023 12:55

Velmi trefné. Jen bych malinko opravil domněnku, že jsme vazalové. To není přesné. My jsme totiž protektorát. Bez možnosti dělat jakoukoli vlastní politiku. Jen v těch Kobylisích se ještě nestřílí a koncentráky nemáme. Zatím... Ale například Totaleinsatz už funguje spolehlivě léta.

V. Petr 10.1.2023 12:59

Je tu ještě jeden rozdíl, Reichsprotektor Heydrich totiž nelikvidoval fungující českou ekonomiku, neboural uhelné elektrárny ani nezasypával doly...

Byl to zločinec ale ne šílenec!

M. Kanda 10.1.2023 10:13

Odejít z burzy by nebyla soběstačnost, ale sebevražda. Uvědomte si, autore, že v energiích nikdy naše země soběstačná nebude.

Když odejdeme z burzy, budeme mít přebytek elektřiny a zoufalý nedostatek plynu a ropy, neboť tyto dvě komodity se u nás netěží a nikdy těžit nebudou. Když od ostatních chceme ropu a plyn, musíme učinit ústupky v elektřině. Smiřte se s tím.

R. Polášek 10.1.2023 10:54

Svého zemního plynu máme dost, teřba v Beskxydech. Pokud by se podařilo překonat odpor zelených a prosadit frakování. A ještě víc břidlicového plynu mají sousedi Poláci. S ropou to je horší, tam máme jen nějaké malé kapsy na Jižní Moravě.

M. Kanda 10.1.2023 11:59

Pro tak hustě zalidněnou oblast jako je Česko je frakování nepoužitelné. A odpor zelených není zdaleka jediná překážka.

Nejen, že dojde ke znečištění velkého objemu podzemních vod, ale dochází i k vývěru plynu na neočekávaných místech. Někdy i dost vzdálených od místa těžby. Když se vám takový vývěr objeví ve sklepě, máte z baráku raketu a to asi nikdo nechce.

V. Petr 10.1.2023 12:56

Podobné argumenty měli zelení i proti frakování v USA. Trump to ale přesto prosadil a tak mají Američané nejen dost vlastního plynu, ale jejich LNG dokonce zachraňuje zdegenerovanou Evropu!

M. Kanda 10.1.2023 13:43

Pane, vy lžete. V USA se frakuje v liduprázdné krajině a tyto argumenty pak ztrácejí smysl.

P. Brecík 10.1.2023 14:07

Jmenovče - nevíš NIC. USA zachraňují sami sebe a při tom zničí EU !! Oni si nafrakovali krajinu a zjistili, že jejich plyn je neprodejný. Těžaři měli obrovské půjčky = Tak museli začít válku s Ruskem a pro jistotu vyhodit do luftu NS-1 a NS-2 To Bidon vyhlašoval už rok dopředu!! Že na to zdegenerovaná, ale hlavně od USA okupovaná EU přistoupila je druhá věc. EU končí. Říká se tomu DEINUSTRIALIZACE. U nás Fialový hnus 30.6. zjistí, že deficit bude vyšší než 350, možná 400 miliard. A až skončí VW - zavíráme, zhasínáme !!

V. Čermák 10.1.2023 18:23

Také se divím, Proč jsou lídři EU k USA tak servilní. Myslím, že na ně má CIA kompro, jako měla na Merkelovou...Rv

R. Langer 11.1.2023 8:12

Proto taky byla soudružka Merkelová furt v Rusku, nebo v Číně, že? ;-D

Z. Lapil 10.1.2023 15:56

Jsem dost bohatý, abych si mohl dovolit některá zjednodušení. Zelení sem, fialoví tam, těžbě čehokoliv v Beskydech bych se rád vyhnul. Krkonose sežrali turisti, Šumavu kůrovec, Krušné hory kysličník siřičitý a teď se na ně chystá lithium, tak aspoň ty Beskydy aby zůstaly v nějaké přijatelné podobě.

Lidé v zemi Bati, Škody, Křižíka, Laurina a Klementa nebo Kolbena a Daňka si snad na trochu toho plynu vydělají, samozřejmě nebude-li nám někdo házet příliš mnoho klacku pod nohy.

V. Kučer 10.1.2023 13:17

Jezdit se dá také na plyn a benzín je možno vyrábět z uhlí.

J. Novotny 10.1.2023 15:49

Plácáte nesmysly

V. Petr 10.1.2023 11:24

Trh s elektřinou a trh s plynem a s ropou spolu souvisí jen tak, že se z důvodu nesmyslného grýndýlu používá plyn ve velkém k výrobě elektřiny (před deseti lety tak u nás NEBYLO). Jinak jsou to dvě různé burzy a dokonce sídlí v různých státech.

Takže z burzy v Lipsku jsme měli odejít už před rokem a půl. Plyn řešit je složité ale s prodejem elektřiny to nesouvisí. Nejjednodušší je jednak SNÍŽIT spotřebu plynu přechodem na uhlí a jednak zahájit domácí těžbu, což může vyžadovat pověšení zelených na větrníky!

M. Pecina 10.1.2023 14:13

R^