20.4.2024 | Svátek má Marcela


ENERGIE: Jak řešit drahý plyn

31.8.2022

Vysoká cena plynu je strašákem pro celou Evropu a lidé si právem kladou otázku, jak tento problém řešit, jak by si s ním měla poradit Česká republika, měla či neměla by nakupovat plyn od ruského Gazpromu? To je však špatně položená otázka. Tak problém nestojí. Plyn je komodita a měl by se prodávat na trhu za tržní cenu. Další věcí je, že se jedná o specifickou komoditu se zvláštnostmi logistiky. Česká republika stejně jako velká část Evropy se ukázala být v dodávkách plynu závislá na Gazpromu, což pro ni není dobře.

Pravdou je, že Gazprom se ukázal jako nekalý a nespolehlivý dodavatel, který opakovaně zneužil své dominance na trhu. Příkladem může být Litva, které před několika lety v rozporu splatnou smlouvou tato společnost zvýšila ceny plynu o 50% čistě z politických důvodů. Ano, Gazprom není typickou kapitalistickou společností, které jde pouze o byznys a nic jiného. On je pod plnou kontrolou ruského státu a Kreml jej zneužívá jako nástroj vydírání a mocenského boje.

Přesto však podle mého názoru by Česká republika měla udělat následující. Koordinovat své zakázky s Evropskou unii, vytvořit nějakou společnou odběratelskou firmu, aby Rusko nevnímalo každou zemi zvlášť, ale celou EU jako obrovský trh s jediným odběratelem. To by mělo své nesporné výhody, evropské země by dosáhly výhodnější ceny plynu než dosud, protože v obchodě je běžné, že velkým zákazníkům se dávají množstevní slevy. Také by si Gazrpom proti tak velkému hráči, který by patřil mezi jeho nejvýznamnější obchodní partnery, nedovolil takový podraz jako onehdy vůči maličké Litvě. Tohle by měla být jedna z klíčových úloh Evropské unie, zajistit výhodný nákup surovin pro své členy.

Česká republika by dále měla v rámci svého předsednictví v EU podporovat evropské iniciativy na zlepšení právní úpravy dodávek energie do Evropy s cílem podpořit hospodářskou soutěž. Je nutné co nejdříve diverzifikovat energetické zdroje, protože závislost na jednom dodavateli je nevýhodná. Dále je nutné podporovat programy zelené energie jako jsou fotovoltaické a větrné elektrárny. To je důležité z hlediska hospodářského růstu, protože to vytváří poptávku po nových technologiích. Zachována by však měla být i výroba elektřiny z jádra.

V každém případě je ale důležité si uvědomit, že Rusko je teroristickou a mafiánskou zemí. Proto by se s ním mělo obchodovat tak, jako kdysi s Irákem v programu Ropa za potraviny, aby Kreml nemohl využívat peníze z mezinárodního obchodu na pokračování agresivní války proti Ukrajině.

Autor je ruský podnikatel žijící v České republice.