19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ENERGIE: Jádro zachraňuje životy

USA potřebují bezpečnou a rozumnou energetickou politiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 14.10.2022 15:26

Vodík značně expanduje i bez reaktoru, jestli se nepletu. Co je to zase za blbost? :-P

O. Vašíček 14.10.2022 16:50

Není to blbost. Je rozdíl v expanzi vodíku za "normální" teploty a při teplotě přes 2500st. Fyzika: závislost objemu a tlaku na teplotě. :)

Například projekt NERVA:

https://en.wikipedia.org/wiki/NERVA

R. Dubravský 14.10.2022 9:00

Nakolik jsem informován, odpískali rakety s jaderným pohonem Rusové i Američané, především proto, že radioaktivní zamoření není jen na místě dopadu, ale i po celé dráze letu. Tady i na vlastním území.

J. Kostelanský 14.10.2022 1:16

"Rusko útočí na západní demokracie a je odhodláno srazit Spojené státy a jejich spojence na kolena. Je načase, aby naše reakce byla jaderná."

Gatestone Institute jsem měl doteď sa seriózní instituci s reálným pohledem na svět. Ale oni nejsou schopni nebo ochotni opustit to pokrytecké americké vidění světa.

Byly to jen a jen USA, nikdo jiný, komu od roku 2019 byl plynovod Nord Stream 2 trnem v oku. Nejdřív Trump uvalil sankce na každou západní firmu, která by se na dokončení plynovodu podílela. Tím se jeho dokončení opozdilo o 2 roky. A když už byl dokončen, tak Biden provoz dokončeného plynovodu zcela zakázal. A ještě si to pojistil tím, že ho Amíci výbuchem značně poškodili.

A Američané mají ještě tu drzost obviňovat Rusko, že chce západní svět a USA srazit na kolena... Na tohle se dá použít jenom jedno slovo, které židé užívají pro označení maximální, takříkajíc absolutní drzosti - chucpe.

Západ si sám zakáže dovoz plynu a také ropy z Ruska a pak spílá, že mu chybí plyn a ropa a že v zimě bude mrznout. A pak ještě obviňuje Rusko, že chce Západ zničit tím, že Západu nedodáva plyn a ropu, které Západ odmítá odebírat. 😀 Mám takový dojem, že logické uvažování a konání na Západě se zcela ztratilo - patrně v důsledku Covidu. Nejhorší na tom je ovšem ta zbabělost - nikdo v té partě cca 30 členů (kromě Orbána) Evropské unie nemá odvahu vystoupit a říct, že král je nahý.

Západ zakázal do Ruska vyvážet téměř vše, co dřív vyvážel. Bylo by zcela logické, kdyby Rusko bylo reagovalo recipročně - zakázalo by na Západ exportovat vše, co předtím exportovalo. Ale Rusko to neudělalo. I přes všechny ty nepřátelské činy a řeči Rusko dodávalo a pořád dodáva ropu a plyn podle smluv.

Blbci v EU ovšem ze 4 funkčních plynovodů z Ruska do západní Evropy 3 odstavily a přes ten zbývající chtěli protlačit vše, co původně mělo jít přes všechny 4. Při své omezenosti je ani nenapadlo, že aby jakákoli technika mohla fungovat, tak potřebuje pravidelný servis a údržbu. A když je nucena fungovat na 200 % procent, tak logicky potřebuje i vě

J. Kostelanský 14.10.2022 1:17

... větší a delší servis.

Rusko pořád mluvilo a mluví: otevřete kohoutky na Nord Stream 2 a budete mít plynu dostatek. Jenže zde EU opět naráží na zbabělost svých politiků, kteří nejsou schopni Spojeným státům říct NE. Přitom blouzní o velmocenském postavení EU, ale nedokážou si prosadit ani své vlastní zájmy.

Rusko NIKDY za 60 let, co dodáva plyn do Evropy, nemíchalo byznys s politikou. I proto byly dodávky z Ruska spolehlivé - až na pár incidentů, kdy Ukrajina vydírala Západ i Rusko. To byl ten hlavný důvod, proč se stavěly Nord Stream 1 a 2: obejít Polsko a Ukrajinu, aby tyhle země nemohly více vydírat Německo (Poláci se nejednou v minulosti vyjádřili, že by nejraději dodávky plynu z Ruska přes své území zastavili). Tyto 2 země jsou ale vlastně jen americkými mopslíky, nejvíc plynovody vadily USA, protože by tím ztratily kontrolu na dodávkami plynu do Německa.

Ještě k té "závislosti" na Rusku. To je další takový nesmysl jako bylo např. "humanitární bombardování" nebo "bezletová zóna". Tolikrát se ten nesmysl opakuje, až se většině lidí zdá normální. Ale: co je to nezávislost? Nezávislost je možnost svobodně se rozhodovat - a je zcela jedno, v čem. Pokud Německo bralo plyn z Ruska, nic mu nebránilo kupovat plyn i odjinud. A to také plánovalo. Na svém pobřeží chtělo vybudovat několik terminálů pro LNG, aby mohlo v případě potřeby přejít i na jiné dodavatele. A kvůli výhodným cenám z Ruska mělo dobré manévrovací možnosti vyjednat si dobré ceny i u jiných dodavatelů.

Když Němci přestanou z Ruska plyn odebírat, budou víc nezávislí? Samozřejmě, že ne. Budou vydání na milost a nemilost Spojeným státům. Nejenže budou muset kupovat násobně dražší plyn, ale Američané velice rádi spájejí byznys, politiku a vydírání. Němci sice budou nezávislí na Rusku, ale stanou se doslova energetickými vazaly USA.

J. Krásenský 14.10.2022 4:31

R^ přesně tak. [>-]

V. Mokrý 14.10.2022 5:49

R^

J. Kulheim 14.10.2022 9:13

R^

J. Kostelanský 14.10.2022 1:17

Mimochodem i v Česku se pořád mluví, že energetická spása je v jaderné energetice. V současnosti je tato teze leda tak k zasmání, zvláště při srovnání výrobních cen v českých jaderných elektrárnách a cen, za kterou českou elektřinu nakupují české subjekty. Na provoz jaderných elektráren je také potřeba palivo, které je nutno dovézt. A pokud vím, tak jaderné palivo si ani Německo ani Česko nedovedou připravit takříkajíc "ve vlastní režii". Když Němci nebudou závislí na plynu, budou závislí na uranu.

Dávám link na cca 11-minutový projev Vladimíra Putina se skvělým českým tlumočením, ve kterém Putin hovoří o příčinách současné energetické krize. Zajímavé je celé video, já vybral část, kterou považuji za nejzajímavější:

https://youtu.be/hkRLhW078DY?t=189

R. Langer 14.10.2022 5:41

Elektřina z jaderných elektráren je od začátku BEZKONKURENČNĚ nejlevnější, a palivo lze dovézt hned z několika zemí na světě, a není v tom naprosto žádný problém. Na rozdíl od potrubí s plynem. :-P

V. Mokrý 14.10.2022 5:50

:-)

K. Machala 14.10.2022 1:35

Jako ďáblův advokát to nemáte jednoduché. Je třeba uvést na pravou míru, co není pravda: že jen USA byl Nordstream2 trnem v oku. Vím velmi dobře, že byl od začátku trnem v oku třeba i Polsku a Ukrajině, ale nejen jim, takže už jen toto tvrzení z příspěvku je nepravda.

Kdo měl zájem NS vyhodit do vzduchu... našlo by se nejmíň pět zemí, které by mohly mít zájem, protože přes ně jdou alternativní plynovody, je proti nim vedena válka, nebo mají svůj LNG (a to nejsou jen USA). Ba dokonce i Rusko mohlo mít motiv - samo totiž zastavilo plyn, nejdřív kvůli údržbě, pak oznámilo, že už ho nepustí, čili s údržbou to byla lež (to vše taky USA?) a teprve do třetice se stal ten výbuch. Kdyby k němu nedošlo, Rusko by platilo penále, že plyn nepouští. Takhle ho platit nebude, protože "vyšší moc". Motivací tedy mohlo být i penále.

Mohla to udělat i Ukrajina. Proti ní Rusko útočí a ničí její aktiva, takže logicky Ukrajina má právo se bránit.

Mohly to udělat USA, ale vy to tvrdíte jako fakt, který neumíte dokázat.

J. Kostelanský 14.10.2022 6:52

Pane Machalo, zkuste uvažovat logicky. Když jsem napsal, že Nord Stream 1 a 2 byly postaveny právě proto, aby obešly Polsko a Ukrajinu, tak z toho tak nějak vyplývá, že tyto země nebyli nadšené jeho stavbou. 😀

A pak je tu rozdíl mezi Polskem a Ukrajinou na jedné straně a USA na straně druhé. Polsku a Ukrajine šlo a jde hlavně o to, že přijdou o peníze za transit plynu - mluví se, že Němci tím, že tyto země obešli, ušetřili až 40 % nákladů.

Důvodů, proč byl a pořád je Nord Stream 2 trnem v oku, v USA, jsou diametrálně odlišné. Američanům nejde o nějaké drobné za transitní poplatky. To je zcela jiný level s množstvím důvodů:

1. odstřihnout Rusko od obrovských zdrojů peněz za dodávky plynu do Evropy.

2. znevýhodnit německé firmy, zejména obrovskou chemickou BASF, kterým americké firmy z důvodu vysokých cen amerického plynu jen stěží konkurují.

3. ztráta kontroly nad transportem plynu z Ruska do Německa; pokud by plyn tekl výhradně přes Nord Stream 1 a 2, USA by se mohly jen koukat; když teče přes Polsko a Ukrajinu, kdykoli mohou s plynom "manipulovat" jak jim to vyhovuje; obě země to s nadšením a velkou iniciativou okamžitě zrealizují,

4. podpora vlastních, amerických firem, které budou do Evropy s obrovským ziskem vyvážet americký plyn

5. vytvoření závislosti Evropy na americkém plynu, kterou již nepůjde jen tak obejít jako tu "závislost" na ruském plynu; to si Američané již pohlídají

6. last, but not least - zpřetrhání vazeb medzi západní Evropou a Ruskem; prepojení zejména inovačního potenciálu a průmyslových kapacit Německa s takřka nekonečnými a levnými zdroji surovin v Rusku je největší noční můrou v Bílém domě; to Američany nenapadlo teď, to je už dlouhá léta jednou z amerických doktrín - vytvořit mezi západní Evropou a Ruskem neproniknutelný val nebo hráz; jak je vidět z postoje bývalých zemí východního bloku, tak val funguje nadmíru spolehlivě - není větších rusobijců v Evropě než jsou tyto země.

J. Kostelanský 14.10.2022 6:52

A k tomu, že plynovody mohly poškodit i jiné země. Každá země, krom Ruska, by k tomu musela mít souhlas USA. :-)

K. Kovařovic 14.10.2022 0:17

Dováží USA ruský uran ? V našich jaderných elektrárnách je používáno ruské palivo ?

V. Kolman 14.10.2022 4:17

...."ruské" palivo???

V případě uranu spíš "české palivo" - z českého Jáchymova před drahnými desetiletími do SSSR "za hubičku" dovezené.:-(:-(:-(

R. Langer 14.10.2022 5:42

V našich JE lze spalovat palivo od jakéhokoliv výrobce. :-P

V. Novak 14.10.2022 7:46

No, to westinghousí se v Temelíně moc neosvědčilo (po r. 2024 uvidíme, jak se pochlapili) a pro VVER 440 pořád umí vyrobit palivové soubory jen ruský TVEL. Reaktor a palivo totiž tvoří jeden celek a jiný dodavatel se musí hodně snažit a přizpůsobovat, aby tomu konkrétnímu typu reaktorů vyhověl.

A polovina amerických JE "jede" na ruském obohaceném uranu (ne palivu - to si z dovezeného uranu vyrobí sami), který Američané vyloučili ze sankcí hned v první vlně.

R. Langer 14.10.2022 8:43

Neopakujte prosím pořád ty nesmysly, na palivo od Westinhouse se po vyřešení drobných zaváděcích problémů jelo bezproblémově několik let, ale Rusové to holt umí lépe a levněji, proto se dnes používá palivo z Ruska. Dokáže ho však připravit hned několik firem na světě.

V. Kolman 14.10.2022 10:08

Palivo od jakéhokoliv výrobce PALIVA (plutonium) lze použít.

Vy máte ale pane Langere na mysli zřejmě palivové články, se kterými byly v závislosti na dodavateli jisté problémy (jejich kazety s palivem se v našich reaktorech ohýbaly - stručně).

R. Langer 14.10.2022 11:22

Neslovíčkařte zase. Na věci to nic nemění, pokud máte zájem materiály k tomu jsou veřejně dostupné, a na to palivo se bezproblémově jelo skoro 10 let. :-P

V. Kolman 14.10.2022 18:32

Souhlas. Ovšem s kazetami (s palivem od kohokoliv) už to tak jednoduché není.

R. Langer 14.10.2022 5:44

... a pokud byste to náhodou nevěděl, skoro 10 let se jelo na palivo od Westinghouse. Ruské palivo je ovšem kvalitnější a levnější, proto se začalo používat. I když Rus neumí pochopitelně vyrobit ani budík.

V. Mokrý 14.10.2022 5:51

;-)

V. Kolman 14.10.2022 18:02

Čirou náhodou jsem to nevěděl a dychtivě jsem čekal, až mě poučíte.;-D;-D;-D

Pro techniky je dobré vyjadřovat se jasně a jednoznačně, aby se lidé mohli domluvit. Takže trvám na tom, že palivo a palivové články jsou dvě různé věci (i když spolu úzce související).

Že Rus neumí "pochopitelně" vyrobit ani budík tu přetřásáte Langere z mě neznámého důvodu pouze vy. Ode mě jste to NIKDY!! nečetl, ani neslyšel. O Rusech si mohu myslet různé (i nelichotivé) věci, ale nepodceňuji je. Zvláště ne takovým laciným a hloupým způsobem.