19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ENERGIE: Jádro zachraňuje životy

USA potřebují bezpečnou a rozumnou energetickou politiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sura 14.10.2022 13:37

Zelení v Rusku? To by si mohli zkusit !!!

M. Vaněk 14.10.2022 8:54

Další agent CIA nám tu káže...? Nějak nám při tom pozapomenul sdělit, že to právě USA stojí za současnou krizí Evropy, když odpočátku stavby NS házeli klacky pod nohy evropanům, a dokonce jim i nepřímo vyhrožovali. A protože (nejen) Němci chtěli levný plyn, bylo nutné rozpoutat válku na Ukrajině, kterou připravovaly USA už desetiletí, a zničit i potrubí na dně moře.

L. Beneš 14.10.2022 9:07

Do jaké míry se pan Kadish stará o to, aby měla dost práce organizace Chevra Kadisha?

V. Církva 14.10.2022 9:23

;-D;-D;-D;-D;-D

Tak Západ se asi nemůže vyvázat z odpovědnosti za 2hé napadení Iráku i některých jiných omylů. Myslím že to byla chyba a určitě proti svrchovanosti těch zemí.

NS vznikl po roce 2014 kdy se vědělo co jsou Rusové zač. Krym neukradli USA ale Rusové. Na Donbasu byli ruští zelení mužíci. Ukrajina chtěla budoucnost bez Rusů a mají na to právo, i když měli být taktnější k ruské menšině a diplomatičtější k velkému mafiánskému obru v sousedství. To bezesporu.

24.února napadlo Rusko Ukrajinu, příbuzný národ mluvící podpobnou řečí. A potrvrdilo se tím, že USA měli s NS pravdu. Pokud máte dojem že Rusko napadli USA, potřebujete léčbu!

Že USA EU a jiné státy podporují země které s nimi chtějí spolupracovat nebo k nim vzhlížejí je logické, i když to může být z vypočítavosti, přesto to může být vzájemně výhodné.

V. Kučer 14.10.2022 9:35

Války nemají s odklonem EU od jádra nic společného, ukazují že JE jsou zárukou naší bezpečnosti.

V. Církva 14.10.2022 9:39

Trochu od věci co napsal Vaněk i já.

Když už jsme ale u toho Zaporožská JE elektrárna zrovna neukazuje, že války nemají s odklonem od jádra nic společného.

Jinak, jinde píšu, že s odklonem od jádra má ale něco společného Černobyl, tehdy za katastrofy "okupovaný" Rusy.

V. Kučer 14.10.2022 9:46

Nebezpečnější je plyn, ten když bouchne nestačíte si vzít ani ty jodové tablety.

R. Langer 14.10.2022 15:15

Ano, a co tedy nemá s válkou něco společného? :-P

J. Veselý 14.10.2022 8:52

Nedávno proběhl v TV dokument o spuštění nejmodernější US letadlové lodi na vodu. Pohon lodi a veškerou potřebnou energii dodávají dva malé reaktory, které by stačily na výrobu elektřiny pro město velikosti Brna. Zásoby paliva jsou velké asi jako malý kontejner a vystačí na 25 let provozu, pak se doplní a během těchto 25 let je třeba jen běžná údržba. Když to funguje v náročných podmínkách na rozbouřeném moři, asi by to fungovalo i na pevnině.

V. Novak 14.10.2022 8:59

Bez zájmu TV dokumentaristů funguje taková elektrárna už 4 roky v Severním ledovém oceánu.

Jenže se jmenuje "Akaděmik Lomonosov", zásobuje elektřinou i teplem město Pevek na Čukotce a je ruská. Takže nezájem sdělovadel je pochopitelný...

V. Mokrý 14.10.2022 9:01

!R^

V. Církva 14.10.2022 9:36

Nezájem sdělovacích prostředků je skutečně trestuhodný! Jak se jaderka jmenuje Akademik Lomonosov, měli tam být dávno Greenpeace a zastavit to. Jak jsou v tom Rusové, smrdí to Černnobylem.

A protože budou putinovi řiťolezci poukazovat na to, že Černobyl je na Ukrajině, podotýkám, že byl v SSSR, tedy řízený ruskými bolševiky. To jsou ti co dnes staví Akademiky Lomonosovy Rv

R. Langer 14.10.2022 11:17

A tím jako chcete říct co? Že když je to ruský reaktor, ta je fuj? Aha, tak to jsou skvělé argumenty, přesně v duchu hodnot EU. 8-o

O. Vašíček 14.10.2022 12:40

Jen drobné upozornění. U nás běží reaktory z bývalé SSSR a nějaké nebezpečí v tom nevidím. Běží už přes 30 let a ještě 15-20 bezpečně poběží. :)

J. Jurax 14.10.2022 19:34

To pan Církva nepochopí ...

V. Kolman 14.10.2022 18:20

Před pár lety běžel v naší TV zajímavý pořad - právě o lodi Akademik Lomonosov, zakotvené u břehu. I s obrázky té "lodičky".

V. Kučer 14.10.2022 10:01

Dobrá zpráva je že modulární reaktor má být postaven v prostoru Temelína. Zatím testovací, bude určen hlavně pro výrobu tepla a mohla by se tak být vyřešena závislost ČR na ruském plynu a přechod na bezemisní energetiku.

O. Vašíček 14.10.2022 12:47

Jedná se o vojenský reaktor. Má trochu jinou koncepci a cenu. Např.: obohacení uranu = bezpečnost. Takto zabezpečený komerční reaktor nikdy nebude, aby ho hlídala celá vojenská loď se stálou posádkou několika tisíc mužů (a žen). :)

Vyjímkou je Rusko. Tam starou loď zakotvili a připojili k ní město. :)

A vzhledem k tomu nebude nikdy použitelný jako komerční malý modulární reaktor. Na to se vyvíjí jiné technologie.

R. Langer 14.10.2022 15:18

Nefungovalo. Je to VOJENSKÝ PROJEKT, který má úplně jinak nastavené bezpečnostní parametry. V normální civilní praxi je to NAPROSTO NEPOUŽITELNÉ, ani o tom neuvažujte. Nechápu, že si to pořád nikdo neuvědomuje, a furt mele něco o malých reaktorech "v kontejneru". Je to totiž absolutní nesmysl z hlediska jaderné bezpečnosti, a proto to v praxi NIKDY nemůže fungovat. :-P

R. Langer 14.10.2022 15:20

... tedy v tom smyslu, že to někdo postaví u vás za barákem místo kotelny... :-P

V Temelíně to klidně cvičně postavit mohou, ale tam to zase jaksi ztrácí smysl, že...:-(

P. Rada 14.10.2022 8:17

Když už se autor tváří jak znalec JE a zminuje Francii, je s podivem, že za celou éru více jak desetiletého plánování a výstavby neporadil dotyčným např. jak rychle a efektivně a bezpečně dostavět 3. blok Flamanville kde se nákladovost za celou éru výstavby oproti předpokladům prodražila už zhruba šestkrát a ještě tomu není konec:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Flamanville

V. Církva 14.10.2022 8:48

Kde si to proitiřečí s autorem článku?

Naopak teď se ukazuje že elektřina bude hodně drahá (především kvůli uzavírání uhelných a německých jaderných elektráren, přechodu na elektromobilitu, podcenění problémů OZE) i tato předražená elektrárna se vyplatí.

Jinak proč se ten nový blok tak dlouho staví víte. Stručně proto, že jádro není v EU podporováno, prachy sežerou často neefektivně OZE atd. Kdyby se v Evropě stavěly stovky jaderných elektrárem bylo by tu know-how a další elektrárny by byly levnější, kvalitnější a bezpečnější (nakonec i proto je Rosatom technicky relativně konkurenceschopný). Nakonec i v článku se píše, že jedním z důvodů zpoždění a zdražení byly nové bezpečnostní prvky.

Tak totiž průmysl funguje. Proto jsou nové technologie drahé až předražené a časem když už se výrobní technologie zaplatí se vše drasticky zlevňuje. Taky vzniká konkurence, pokud firmy ví, že jejich podnikání bude mít budoucnost.

V. Kučer 14.10.2022 9:19

Ještě před čtyřiceti léty stavěla Francie spolehlivé JE stejným tempem jako dnes Rosatom.

R. Langer 14.10.2022 15:24

Přesně tak. Dokonce patřila ke špičce v jaderném výzkumu, ale myslím, že zrovna tam protijaderní teroristé vyhrožovali vyhozením výzkumného komplexu do vzduchu, tak se skončilo. Už je to dávno, a ani to nemohu najít, dnes už je minulost jiná... :-(

F. Navrátil 14.10.2022 7:51

Každý odběratel, který si plyn objednal a zaplatil, ho dostává od Gazpromu přesně podle smluv. Lawrence Kadish tvrdí, že jádro zachraňuje životy a je energetickou alternativou k levnému plynu a k odstranění plynového vydírání. Nebere ale v úvahu, že největším světovým koncernem na výstavbu jaderných elektráren, výrobu jaderných energetických provozů a dodavatelem jaderného paliva je Rosatom.

V. Církva 14.10.2022 8:36

Rusko jistě je největším vývozcem plynu, má technicky zvládnutou výrobu jaderných elektráren, protože má zakázky.

Ale je to mafiánský nespolehlivý partner, středověká kultura co zabíjí lidi. Obchody s takovými jsou riskantní a končí špatně, což jsem psal dávno a potvrzuje se to!

Asi ti neřekli že Rusko už od září plyn přes NS nedodává, (a to vynechávám spekulace, kdo později zničil NS). Plyn je kvůli válce na Ukrajině předražený (a jen částečně proto, že ho Západ hodlá časem odstřihnout).

Západ pro který je jádro fuj, logicky nemůže získávat know-how a zakázky na jaderné elektrárny, které by jinak byly na mnohem lepší úrovni než ty ruské. A tento článek je tu proto, že je třeba to urychleně změnit!

R. Langer 14.10.2022 8:39

No, to například arabští dodavatelé jsou jiná liga, ti jsou přece naprosto spolehliví... ;-)

V. Církva 14.10.2022 8:55

Samozřejmě že ne, ale v perském zálivu mají rádi peníze. Na druhé straně bych nepodceňoval Islám. Pokud vyhrají ajatoláhové jak v Iránu, nebudou se chovat tržně,tak jako dnes Rusové.

Nicméně osobně mám špatné zkušenosti především s nespolejlivostí ruských firem, a znám i Rusy (mimochodem jako jednotlivci skvělí dokonce spolehliví lidé, ale ruská mašinérie, nedostatek práva tuto zemi deklasují). Araby moc neznám.

Článek je ale především o jaderných elektrárnách na Západě a ty se měly dávno stavět. U nás se nemělo otálet s novými bloky. Ale jak jsem už dávno psal bez Rusů, i kvůli jednostrané energetické závislosti. Nakonec kdybychom brali plyn, ropu, jaderné elektrárny jen z USA, i to by bylo špatně!

R. Langer 14.10.2022 11:19

Oni někde peníze rádi nemají?

Jo, vlastně v naší krásné svobodné EU, tam máme na rozhazování, šetřit netřeba. :-P

O. Vašíček 14.10.2022 12:52

Kdyby se stavělo dle původních předpokladů, před těmi cca 15ti lety, tak klidně s Rusy. Dnes by bylo postaveno a v pohodě. Palivo není monopolem Ruska.

A je velmi pravděpodobné, že by ani nenastala současná situace.

Ale kdyby=chyby.