23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ENERGIE: Jádro zachraňuje životy

USA potřebují bezpečnou a rozumnou energetickou politiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 14.10.2022 12:02

Věky ověřená "babská rada" tradičně tkví v minimalizaci spotřeby. Právě v tomto ohledu už dlouhodobě patří česká ekonomika mezi ty nejméně efektivní.

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii/

O. Vašíček 14.10.2022 12:26

Jsme průmyslová země, proto máme velkou spotřebu. Když nahradím fabriky kancelářemi pro turistiku, obchod, pojištění, atd., tak můžu dát na střechy solárníky a většinou mi to postačí.

Slévárna tak nikdy fungovat nebude.

P. Rada 14.10.2022 12:46

Pane Vašíčku uvedl jsem odkaz na okolní také průmyslové země které ale vykazují násobně lepší efektivitu. Proč asi?

Hutě, slévárny... to může být až o rozvoji spíše těžkého průmyslu který u nás začal okolí dominovat už za Rakouska-Uherska a dál pak posílil mocichtivce za stedeno-válečné totalty ... Soudružsky jsme tehdy byli mnohdy až hrdí, že ve výplatě třímáme v rukou stokoruny s nebývale kouřícími komíny.

Samet s polu s transferem technologií, informací... sice přinesly růst efektivity a zároven i životní úrovně - ale jak je doposud vidět, tak leckdo přes takovou zkušenost jaksi stupidně dál setrvává u technologií energeticky příliš náročných. To žel navíc i za situace, kdy adekvátní přírodní zázemí už přestáváme mít k dispozici.

P. Sura 14.10.2022 13:33

Ty vaše Buzinesinfo píšou (mimo pomatených nadšenců) především podvodníci, kteří bohatnou na tom, jak se průmysl a ekonomika vůbec díky "udržitelnosti" dostává do slepé ulice.

O. Vašíček 14.10.2022 14:54

Neměli jsme jen těžký průmysl, ale i chemický, textilní, papírenský, atd. Všechno to jsou energeticky náročné technologie vyžadující spolehlivý a stabilní přísun energie.

Ano, od totality se zaspal rozvoj i v této oblasti, což je trestuhodné. :)

Ale alibistický přesun energeticky náročných technologií do Číny, Indie a pod., není zrovna podpora ekologie.

Není důvod nesetrvávat u technologií, ke kterým máme historicky blízko a měli jsme pro ně i vzdělávací systém. Tím i možnost rozvoje. Je možné na něco navázat, využít historické zkušenosti a znalosti a obor rozvíjet.

R. Langer 14.10.2022 15:12

Mimochodem - jak si myslíte, že je asi energeticky náročná výroba křemíku pro polovodiče (procesory)? Polotovar. ;-)

Správně, velice, velice energeticky náročná, když už jsme u těch "moderních" technologií. Ale ani to ti techničtí analfabeti z Brusele netuší, pitomci počmáraní... :-P

O. Vašíček 14.10.2022 16:58

Pamatuji doby, kdy se v Německu stavěly továrny AMD a Intelu na procesory. Např.: https://www.svethardware.cz/potvrzeno-amd-fab-36-bude-v-drazdanech/8952

Dokonce se uvažovalo i o stavbě u nás (myslím Intel), ale chtěl daňové úlevy a pobídky a tenkrát to neprošlo.

Ale rozhodně nejdou tyto továrny zásobovat OZE. Tam jakýkoli výpadek znamená katastrofu.

Je to škoda, že se tyto Hi-Tech fabriky u nás nepostavily a přesunuly se jinam. Momentálně jsou celkem velký růst polovodičových továren v Americe. Celkem rychle pochopily, že se taky jedná o strategický průmysl s přímou vazbou na obranu. :)

V. Braun 15.10.2022 22:18

Ovšem vládní podporu pro výzkum a výrobu čipů prosadily až Demokraté relativně nedávno.

V. Hošek 14.10.2022 18:16

Píšete: .....ale jak je doposud vidět, tak leckdo přes takovou zkušenost jaksi stupidně dál setrvává u technologií energeticky příliš náročných. Tzn. že když ty technologie přestěhujeme někam na východ a pak ta výrobky kupujeme, je všechno v pořádku?

V. Kučer 14.10.2022 9:22

Vodík lze ekonomicky vyrábět v JE 4. generace, zatím stojí jediná v Ruské federaci.

V. Církva 14.10.2022 9:28

Tak Černobyl byl taky v tehdejším Rusku. A e jedním z důvodu fobie západu vůči jádru.

No a článek je právě o tom, že by měl Západ přejít na jádro, jakkoliv je už pozdě.

Mimochodem, proč tu cpete JE v Ruské federaci? Článek není o tom kdo má většího, je o tom jak vyřešit fatální závislost na Rusku. Ať si teda Rusko má co chce a strčí si to do zadku!

M. Baloun 14.10.2022 9:42

No ono je to asi takhle: díky fujatom politice EU a Západu nám Rusové v jaderné energetice utekli z o několik délek

P. Rada 14.10.2022 11:56

Je to spíše "jinakhle". Pojem "fujatom" totiž používáte s neznalosti nákladů nebo jako zástěrku fyzikáně odvodněné neekonomičnosti výstavby, která dnes už spotřebovává zhruba stejné množství energie jako ji za celý život vyprodukuje - viz parametr EROEI.

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

Energetická efiktivita se oproti výše uvedené tabulce která platí pro 3gen. se už stává u dnešní sice bezpečnější ale také několikanásobně nákladnější 3+generace, civilizačně neúnosně nízká.

O. Vašíček 14.10.2022 12:30

EROEI není jediný ukazatel. podle něj by mohla nejekonomičtěji vycházet vodíková bomba.

Zanedbal se na západě vývoj a výzkum v jaderné oblasti na úkor OZE. OZE byla politicky prosazována aniž by měla kapacitu klasické zdroje nahradit. Ba co víc na nich je životně závislá.

Takže v něčem má předchozí diskutér pravdu. Rusko a Čína nám utekli a nyní nemáme jak naše problémy řešit.

Západ má, někde, technologie a dovednosti na stavbu JE, ale bude je muset oživit. A to nemluvím o výzkumu.

P. Rada 14.10.2022 13:01

Zkuste si přečíst něco o smyslu parametru EROEI:

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

Životaschopnost lze tedy posuzovat podle míry EROEI - ta ale už století v dominanci klesá - roste jen masivnost spolu s negativem externalit. Celá civilizace tak začíná mít vážné problémy - ti nejnáročnější je mohou mít nejzřetelnější.

Výzkum v civilně-jaderné oblasti zprvu navázal na ten vojenský a s klesající efektivitou realizací běží zruba půlstoletí - skutek jaksi utelk. Něko ale přesto může VĚŘIT v "návrat jádra". Pouhé víře bránit nelze.

Tvrzení, "Rusko a Čína nám utekli" nelze ze srovnání totalitně řízené a víceméně tržní civilní jaderné ekonomiky solidně ověřovat natož jasně vyvozovat.

O. Vašíček 14.10.2022 14:59

Poslední odstavec - lze toto tvrdit. Nikdo jiný nestaví ani technologický demonstrátor reaktorů 4. gen. Nikdo jiný nemá funkční SMR. Nikdo jiný nemá, v různé fázi dokončení, tolik reaktorů. To, s povahou zřízení, nemá nic společného.

Kdyby Westinghouse a pod měli dostatečně vyspělé technologie a měli by i více instalací. Ne všechny reaktory se staví na území daných států.

R. Langer 14.10.2022 15:14

To tvoje slavné EROEI je nesmysl vycucaný z prstu, stejně jako celé globální oteplování zaviněné lidstvem, prolhaný Zelený bolševiku. Nic z toho, co tvrdíš, NENÍ PRAVDA. NIC! ;-€

J. Jurax 14.10.2022 19:24

Krmíte trolla ...

V. Kučer 14.10.2022 9:42

Fakta jsou jasná, Rusko má náskok protože EU podporuje Green Deal. Jak jste správně napsal článek je o tom, že Západ by měl přejít na jádro, než bude pozdě.

P. Rada 14.10.2022 12:21

"Fakta" si zřejmě vykládáte podle svých představ až záměrů. Konkrétně ekonomiku výroby vodíku v reaktorech 4 generace nespecifikujete. V totalitně ovládané ekomice to nakonec ani není prakticky možné.

Možné ale rozhodně je, postavit energeticky neefektivní jaderný zdroj a navíc tak, aby třeba jen jediná na něj přesně zamířená supersonická státně teroristická střela, mohla znamenat ekonomický kolaps přilehlé hustě zalidněné oblasti ba celého státu. O toto Vám jde?

O. Vašíček 16.10.2022 13:44

V případě takového konfliktu tam ani nemusí být ta JE. Stačí když si tam ta supersonická střela ten uran donese sama. A hustě zalidněná oblast je pro ni ideálním cílem. Stejně tak, ten státní teroristický aparát tyto střely má. Z tohoto úhlu už je jedno jestli tam bude větrník nebo jaderník. Dopad je stejný. (Možná ne, když tam bude větrník, tak to nebude tak hustě osídlené, nebude na to enenrgie.)

P. Brecík 14.10.2022 10:20

Církvo - zase víš ( píp ) Pouč se: Kdo, co a kde staví !! https://www.osel.cz/12101-jaderna-energetika-v-roce-2021-jadro-v-taxonomii-eu.html ........ abys nebyl za oslíka ;-D

P. Rada 14.10.2022 12:33

Pokud jde o "osloviny" pak oslíci možná také nevědí, že autor článku je dlouholetým zarytým lobistou jádra a pode toho své texty stylizuje. Podujatost zde lze vysledovat i s toho, že jinak velmi obsáhlý článek prakticky vynechává základní ekonomické parametry, porovnání... - ale celek naopak obrazně navozuje dojem, že JE zažívá rozvoj a nikoliv už desetiletí se vlekoucí stagnaci.

P. Pepax 14.10.2022 9:20

No nevím, zrovna Rusko je asi na špici ve vývoji jaderných elektráren a to mají dostatek ropy a plynu. Autor asi objevil Ameriku.

V. Kučer 14.10.2022 9:26

Máte pravdu ale je dobré to opakovat.

V. Církva 14.10.2022 9:29

Ano Rusko nemá z jádra respekt. Je schopno jít i do jaderné války, to je třeba si opakovat. I když myslíme na Černobyl. Ten je sice na území dnešní Ukrajiny ale byl tam v době okupace Ruskem.

P. Brecík 14.10.2022 10:23

Proto, nevážený, feťák zelenskij žádal NATO o preventivní jaderný útok. To proletělo světem, jen v tvé prázdné hlavě to nezůstalo. Jinak bys nepsal tyto hovadiny !!

V. Kolman 14.10.2022 18:13

Sledujte Bracíku pozorněji zprávy. Slůvko "JADERNÝ" používáte záměrně vy a někteří další nepozorní diskutéři a pak asi také Rusové.

"Feťák" (váš termín) Zelenskij ho ve své žádosti o preventivní útok nepoužil!!

O. Vašíček 14.10.2022 12:32

V době, kdy se Černobyl budoval, tak to nebylo okupované území. Asi stejně, jako nebylo Slovensko okupované Českem.

V. Církva 14.10.2022 9:30

Tak článek je o tom, že fobie z jádra Západu je třeba se zbavit.

Rusko je na špici proto, že tam Zelení nezakazují stavbu jaderných elektráren. Toť vše.