25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGIE: Cesta k energetické sebevraždě

Jásot solárních lobbistů v ČR od 24.11. nabývá podobu euforie. Pod tlakem ideologické unijní politiky Green Deal se také česká energetika vydává na cestu zničující německé Energiewende se slepou sázkou na občasné zdroje energie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Laurencikova 2.12.2022 20:35

Prectete si to po sobe jeste jednou, co za nesmysly jste napsal. Podle tohoto principu si mozna i pekar, ktery vam prodava rohliky, sikovne buduje vasi zavislost na nich? A vite, co je vubec nejlepsi? Ze ty ruske suroviny stejne kupujeme. Akorat oklikama pres jine zeme a mnohem draz: Hlavne, ze nasemu vysokemu moralismu bylo ucineno zadost! ;-)

D. Laurencikova 2.12.2022 20:13

Rusko vzdycky dodavalo spolehlive plyn, i za dob studene valky, jak uz jsem napsala. Po prepadeni Ukrajiny Ruskem prisahali vsichní nasi politici, ze RUSKY PLYN NECHTEJI a uvalili na Rusko nejtvrdsi sankce vsech dob s ctizadostivym cilem RUSKO HOSPODARSKY ZNICIT! To panove a damy politici skutecne cekali, ze na to Rusko nijak nezareaguje? Jak odtrzene od reality to je? Presne tak, jako predstava, ze Nemecke hospodarstvi utahnou vetrniky a solarni panely, vazeny pane Smutny. Jeste ze maji tak uvedomele obcany, jako jste vy, kteri schvaluji tu strelu do vlastniho kolena a jeste navic i pilne pisi "Russko" misto premysleni.

D. Laurencikova 2.12.2022 20:01

Myslim, ze vy sam jste primo ukazkovou obeti propagandy. Ja sleduji udalosti, take to, co k nim vedlo a delam si vlastni usudek. Ten neodpovida tomu, co mi tady namlouvate a co namluvili vam. Ja vlastne uplne zasnu, jak nekdo muze jak houba nasat tolik propagandy, jak jste ucinil vy. Vy dokonce ani nerozumite textum, jak asi mate zpracovat fakta? KDE JSEM TVRDILA, ZE RUSKO JE OBET?? Vubec nikde! Takze na tom nemuzu trvat.

Rusko neni jedina zeme na svete, ktera kdy vedla valku. Myslim, ze se tedy - vyrazene ze spolecnosti civilizovanych zemi, jak tvrdite, nachazi v pomerne silne zastoupene spolecnosti nejen evropskych zemi. ;-)

M. Smutný 2.12.2022 19:37

Pořád nechápete podstatu, nikoli Západ, ale Russko se snažilo využít šikovně budované závislosti na svém plynu a nessmyslně pojaté ideologie Green Deal tak, aby mohlo geopoliticky vydírat nás na Západě, protože je šokováno jednotnou sankční reakcí. Jestli to vidíte opačně, tak jste bohužel obětí russké propagandy. Odpůrci rusského nacismu píší záměrně dvě -s-. Snad chápete proč.

Russko se samo vyřadilo ze společnosti civilizovaných nejen evropských zemí. Rezidua jako russké právo veta v RB OSN budou překonána, pokud chce mít OSN nárok na další existenci. Paralýza nejvyššího silového orgánu OSN by měla být klíčová náplň generálního tajemníka OSN, nikoli jeho hysterický projev v Egyptě na COP27.

Pokud chcete trvat na tom, že Russko je oběť, tak už prosím na můj příspěvek nereagujte. Nemám zájem ztrácet s takovými názory čas.

D. Laurencikova 2.12.2022 17:29

Zelenou idiocii, kterou podporuji vsechny nemecke strany "narodni fronty" krome AfD beru. Ale co je na tom "vychytrala politika", prodavat nekomu suroviny, ktere potrebuje? Jeden blbec me kdysi obvinil z "financniho vykoristovani lidi, kteri nemaji kde bydlet, penezi", abych ten nesmysl citovala doslova, a sice tim ze pronajimam byt. Za velmi moderatni cenu, nikoliv vyssi, nez jini. Diky ruskemu levnemu a cistemu plynu si nemecke hospodarstvi mohlo broukat. Ty casy jsou diky nemecke idiocii, se kterou vyhlasili Rusku hospodarskou valku a vali na Ukrajinu zbrane, vorbei!

M. Smutný 2.12.2022 15:46

Mýlíte se, je to kombinace německé zelené idiocie a velmi vychytralé politiky Ruska. Zkuste si něco více přečíst: https://svethospodarstvi.cz/komentare/dilema-v-berline-nemecke-uhli-versus-oze-plus-rusky-zemni-plyn/

D. Laurencikova 2.12.2022 14:57

Dalsi "zakysla p*del" se ozvala. Jina pani, ktere manzel rovnez poslal postrehy prazske zname, reagovala takto:

"Mohu potvrdit! Byli jsme 17.11. v Praze, prošli jsme se v podvečer od úřadu vlády směrem na Václavák. Původně jsme se chtěli svézt do města tramvají, ale na zastávce postávali podle hovoru skoro samí Ukáčka, nechtěla jsem tu řec poslouchat a už vůbec se s nima tlačit v tramvaji, tak že se projdeme romantickými uličkami z malostranský do města. No a bylo záhy po romantice. To jsme si moc nepomohli, netušila jsem do té doby, kolik se těch UK v Praze poflakuje, všude kolem jsme poslouchali zase převážně ukrajinštinu, byla jsem z toho dost znechucená. Myslela jsem, že jich máme nejvíc ve Varech a ono je to v Praze stejný!"

Takze, asi to tak skutecne bude, pane Novy.

M. Josovič 1.12.2022 16:28

je to přesně tak, jak říkáte

P. Skřivan 1.12.2022 15:27

Tehdy ovšem Krušné hory, nebyly ještě krušně holé a jaderné zamoření se považovalo za celkem neškodnou nehodu.

Od té doby se situace poněkud změnila. Konečně za komunistů nebylo ani to, co dnes považujeme za zcela samozřejmé: odsířené elektrárny.

P. Skřivan 1.12.2022 15:22

Nejhloupější energetická politika je neudělat trubku na plyn do Polska, nestavět bioplynky schopné pokrýt až 15% spotřeby, znesnadňovat pořizování si OZE (nemožnost přenosu ani na jiný elektroměr v rámci jednoho domu), nestavět JE ani s Ruskem ani bez Ruska, ignorovat fakt, že budoucnost mají jen modulární jaderné reaktory. nepodporovat kogeneraci, tj. aby když už někdo topí plynem, se k tomu ještě s max účinností vyráběla elektřina.

Kdo něco dělá, udělat chybu může, ale kdo nedělá nic, ji dělá zcela jistě.

P. Vychodil 1.12.2022 11:32

Neformálně již je , zbývá to zinsticinualizovat...

J. Majzlík 1.12.2022 10:16

.. kmitočet a konstantní napětí při požadovaném příkonu, dodávaném za .. . Pardon.

D. Laurencikova 1.12.2022 10:12

Ja odber ruskeho plynu vubec nevidim jako nejake "vlezeni do smycky". Nemecko nakupovalo tento plyn i v dobe studene valky a vzdycky byl spolehlive dodavan. Byla to az tato nova, cervenozlutozelena vlada, ktera po ruske invazi na Ukrajinu odprisahala, ze rusky plyn nechce a nikdy chtit nebude! Uvalila na Rusko nejtvrdsi hospodarske sankce vsech dob, s nemnsim cilem, nez Rusko hospodarsky znicit. Putin na to pozdeji reagoval priskrcenim dodavek plynu, ktery v Nemecku stejne nechteji..... a narek nema konce! Putin proti nam vede hospodarskou valku! Beeee! Zajimava vec je, ze se ani zniceni pipeliny NSII nijak netematizuje. "Zniceni (sbotaz) mezi prateli" holt.

M. Pivoda 1.12.2022 7:38

Pro J. Ptáčka.

Dnes vás překabátění, někdejší členové KSČ (nikoliv tedy komunisté), "okuřují" pomocí fake news.

Hrubín v básni zachytil jen tehdejší, dobovou, úroveň poznání. Poznání se vyvíjí a vznikají nové technologie. Politické mafie ale, bohužel, přežívají.

M. Pivoda 1.12.2022 7:32

Čína? Ale to je smutná připomínka k evropské i české dosavadní inovační politice. Volejte dnes k zodpovědnosti ty, kdo měli v Česku a EU inovace na starosti. Já jsem nemohl předmět Inovace v Česku vyučovat (česká akademická mafie).

Pokud vím, tak Němci začali včas s vývojem vlastních OZE poté, co zhodnotili neprůchodnost původního energetického projektu solární energie ze Sahary, viz projekt Desertec. Hlavním problémem Desertec se tehdy jevil problém politický, tzn. že by mohlo dojít k nějaké politické revoluci a vyvlastnění již zrealizovaného evropského projektu Araby. Němci pak vyvinuli účinné solární panely a dnes asi pokrývají přednostně vlastní tuzemský trh. To je normální.

Jestliže je po něčem velká poptávka, cena toho výrobku či služby jde nahoru. Ano, tak funguje tržní ekonomika.

M. Smutný 1.12.2022 2:39

Zásadním problémem je, že s ohledem na poptávku po OZE a omezeným zdrojům v posledních letech naopak tyto zdroje prudce zdražují. A většinu kontroluje Čína.

M. Smutný 1.12.2022 2:37

Německo mělo před covidem roční spotřebu plynu 160 mld. m3 zemního plynu, 60 % z toho z Ruska. V roce 1992 jen třetinu. Takže kdo vlezl Putinovi do plynové smyčky dobrovolně, aby z plynu nesmyslně masivně vyráběl elektřinu (na plyn připadalo kolem 20 %) ?

T. Hraj 30.11.2022 23:58

Mám stejný dojem. Hrách na stěnu...

J. Majzlík 30.11.2022 22:22

Do obhajoby nadměrné výstavby NZO či OZE bylo již naistalováno značné osobního úsilí protagonistů a vyplýtváno kvantum materiálních prostředků. Lze se proto obávat, že návrat k vyváženému mixu bude dosažen až teprve po zcela prokazatelném krachu celého projektu.

J. Majzlík 30.11.2022 22:12

Jen tak mimochodem - před koncem války se u nás na několika plochách objevily plakáty s ruským pěšákem, ručnici sveřepě svírajícím a s varováním "zachvátí-li tě, zahyneš". Ony plakáty nám na zdi vylepili ti, kteří ty samé Rusy k nám předtím, v záchvatu vlastního darebáctví pozvali. Chci jen připomenout, že příchodem RA do našeho prostoru ve tvaru velké křižovatky dějiny stř. Evropy ani nenastaly, ale ani neskončily.

J. Majzlík 30.11.2022 21:52

R^

J. Majzlík 30.11.2022 21:51

Tak troch jsme odklonili smysl diskuse na vedlejší, slepou kolej. To jsme pašáci!

J. Majzlík 30.11.2022 21:44

Jistě si jste vědom toho, že podstatnými požadavky, kladenými na středoevropské elektrárny jsou konstantní kmitočet a konstantní výstupní výkon, dodávaný za přijatelné ceny. Tudíž ten zprůměrovaný a předražený výkon nenadálých zdrojů EE naši energetickou a ekonomickou situaci jen dále potápí.

J. Majzlík 30.11.2022 21:29

Rozmohl se nám tady takový nešvar, že se opakuji. Ona ta zásadovost každého z novodobých hlasatelů západních hodnot vždy brzy opustí, když se jedná výlučně o jeho prospěch, obvykle získaný ze škody jeho východních kameraden.

J. Majzlík 30.11.2022 21:25

R^

J. Majzlík 30.11.2022 21:23

?

J. Majzlík 30.11.2022 21:22

R^R^!

V. Kučer 30.11.2022 21:18

Rozdíl je v tom že Arabové nemají vyspělí zbrojní průmysl a nemají A zbraně (zatím).

D. Laurencikova 30.11.2022 20:06

Vy, ve vasem kmeni, nemate v palici jasno ani v tom, ze narazet lidi na kul je v KAZDEM PRIPADE odporne barbarstvi proste vsi civilizace! Tak zavrete nahoru.

D. Laurencikova 30.11.2022 19:57

Z jakeho archaickeho kmene vy vlastne pochazite? Spolecnost, ve ktere ziju ja, neni kmenova. Kmenove spolecnosti se v EU momentalne a uz delsi dobu nekonaji. Jsme sice zase na nejlepsi ceste k tribalizaci v dusledku islamizace, ale to bude jeste trochu trvat.

Vy sam jste nejlepsi priklad zmatene "verejnosti", nemusite to porad dokola opakovat. Teto zname se da verit, protoze je velmi proukrajinsky zamerena. Ta si skutecnost spis jeste prikraslila.