25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGIE: Cesta k energetické sebevraždě

Jásot solárních lobbistů v ČR od 24.11. nabývá podobu euforie. Pod tlakem ideologické unijní politiky Green Deal se také česká energetika vydává na cestu zničující německé Energiewende se slepou sázkou na občasné zdroje energie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 1.12.2022 7:32

Čína? Ale to je smutná připomínka k evropské i české dosavadní inovační politice. Volejte dnes k zodpovědnosti ty, kdo měli v Česku a EU inovace na starosti. Já jsem nemohl předmět Inovace v Česku vyučovat (česká akademická mafie).

Pokud vím, tak Němci začali včas s vývojem vlastních OZE poté, co zhodnotili neprůchodnost původního energetického projektu solární energie ze Sahary, viz projekt Desertec. Hlavním problémem Desertec se tehdy jevil problém politický, tzn. že by mohlo dojít k nějaké politické revoluci a vyvlastnění již zrealizovaného evropského projektu Araby. Němci pak vyvinuli účinné solární panely a dnes asi pokrývají přednostně vlastní tuzemský trh. To je normální.

Jestliže je po něčem velká poptávka, cena toho výrobku či služby jde nahoru. Ano, tak funguje tržní ekonomika.

P. Kubáč 30.11.2022 8:54

Autor neprojevuje dostatečné nadšení nad tím že nám konečně nevládne "osoba soudně stíhaná". Zato nám vládou Kmotři ODS, STAN, NETOP22, kteří zdá se značně vyhládli během doby, co jejich politické loutky seděly v opozici.

D. Laurencikova 30.11.2022 8:41

Autor pise: "Co je dobré pro Německo, musí být přece dobré pro ostatní země EU a vice versa. Nebylo by Česku (ironicky řečeno) lépe, kdyby bylo raději další spolkovou zemí Německa..?" K tomu bych rekla: Neni to dobre pro Nemecko! Nemecko pacha sebevrazdu, i hospodarskou. Vedome a cilene. Co Ceske republiky se tyka, tak ta se stava udajne spis jednou z republik Sovetskeho svazu, jak nam napsala jedna znama z Prahy. Posudte sami:

"Je to bohužel tak. Každý druhý obyvatel prahy je Ukrajinec. Táhnou pospolu, vytvářejí kolonie. Vlezete do obchodáku TESCO - za pokladnami výhradně Ukrajinky. Ptám se, kde je doždí té, co tam doplňuje zboží: "Ja nerozumim.", odpoví. Z amplionu se náhle ozve: "Vólna třeti pokladna." Ve frontě Ukrajinci, celé rodiny, ne jen ženy a děti, jak tu mají být. Všichni hovoří rusky.. U pokladny se hovoří také rusky, když k ní dojdu, už mi říká Śesděsijat pjať kron. Venku zpívají ukrajinské písně před McD každý den, před sebou klobouk s ukrajinskou vlajkou. Vlezu do tramvaje, nabitá, samá ruština..... takový je obrázek dnešní Prahy. Do toho ve velkém přibyli Moldavané - v tesilkách, malí, pološikmovocí a Kazaši. Jsme součástí Sovětského svazu.

Tohle nikdo netušil, měly tu být jen ženy a děti, ale dalo se to čekat, že nás zavalí, zejména z míst, kde válka není, jen pro 5000 korun. Z války mám dojem tu není nikdo, když se koukám na obrázky z rozbombardovaných měst...... Doktorka mi říkala, že to, co ted mám, ten hnus virus, že je dovoz z východu, neznámé mutace."

J. Ganaur 30.11.2022 8:50

Tak jsi se zase vyzvracela....Zůstaň si v Německu, když se ti tady nelíbí!:-P:-P:-P

D. Laurencikova 30.11.2022 9:09

Ja jsem v Nemecku, gaunere. Toto pise manzelovi jedna jeho znama z Prahy. Zase jste nic nepochopil, jako obvykle.

P. Brecík 30.11.2022 10:29

Gauner - genauer. Tak to je fakt nomen - omen. On umí jen urážet. fakta, citace jsou pro něj víska ve španělsku ;-D

J. Ganaur 30.11.2022 10:35

Nebreč, Brecíku!:-P:-P:-P

V. Kuhaj 30.11.2022 9:57

Od kdy se věcné argumentaci říká zvracení?! Otázka je řečnická, odpovídat nemusíte, ví to každý; od doby, kdy se k vládnutí dostala pětikolka!

R. Langer 30.11.2022 11:53

Pravda ti nevoní, co soudruhu? :-P

P. Vychodil 30.11.2022 9:52

Dle dnes již slavného výroku “mysleli jsme to dobře , dopadlo to jako vždycky “ EU chce evropanizovat Ukrajinu , výsledkem bude ukrajinizace Evropy ...

D. Laurencikova 30.11.2022 14:03

Presne tak!R^

A. Nový 30.11.2022 10:39

Zakysá prdel, jinak se vaší známé říci nedá. Tedy pokud jste si ji nevymyslela. Praha má přes milion obyvatel, takže i kdyby byli všichni uprchlíci z Ukrajiny v Praze, kteří jsou v Česku, tak by těžko byl každý druhý obyvatel Prahy Ukrajinec. To ostatní je zbytečné komentovat, neboť to jsou nesmyly šířené pitomci s IQ tykve. Je to nejspíš mutace viru, který má původ na východě.

Čestík. ;-D

D. Laurencikova 30.11.2022 13:47

Nevymyslela jsem si ji. A neni to zadna "zakysla prdel", jak jste ji sarmantne nazval, ale nadsena obdivovatelka hrdiny Zelenskeho a v tomto konfliktu durch und durch pro-ukrajinska. Ale presto se ji nektere veci nelibi, vazeny pane Novy. Zkuste zalarmovat sve IQ a pochopit to.

L. Novák 30.11.2022 19:15

Argumentovat tady dopisem nějaké české krávy z vašeho kmene je hodně na palici. Ale zase máme jasno, co je to za kmen. ;-D

Dezinformace je lživá informace se záměrem zmatení veřejnosti

https://www.nelez.cz/

D. Laurencikova 30.11.2022 19:57

Z jakeho archaickeho kmene vy vlastne pochazite? Spolecnost, ve ktere ziju ja, neni kmenova. Kmenove spolecnosti se v EU momentalne a uz delsi dobu nekonaji. Jsme sice zase na nejlepsi ceste k tribalizaci v dusledku islamizace, ale to bude jeste trochu trvat.

Vy sam jste nejlepsi priklad zmatene "verejnosti", nemusite to porad dokola opakovat. Teto zname se da verit, protoze je velmi proukrajinsky zamerena. Ta si skutecnost spis jeste prikraslila.

D. Laurencikova 30.11.2022 20:06

Vy, ve vasem kmeni, nemate v palici jasno ani v tom, ze narazet lidi na kul je v KAZDEM PRIPADE odporne barbarstvi proste vsi civilizace! Tak zavrete nahoru.

D. Laurencikova 2.12.2022 14:57

Dalsi "zakysla p*del" se ozvala. Jina pani, ktere manzel rovnez poslal postrehy prazske zname, reagovala takto:

"Mohu potvrdit! Byli jsme 17.11. v Praze, prošli jsme se v podvečer od úřadu vlády směrem na Václavák. Původně jsme se chtěli svézt do města tramvají, ale na zastávce postávali podle hovoru skoro samí Ukáčka, nechtěla jsem tu řec poslouchat a už vůbec se s nima tlačit v tramvaji, tak že se projdeme romantickými uličkami z malostranský do města. No a bylo záhy po romantice. To jsme si moc nepomohli, netušila jsem do té doby, kolik se těch UK v Praze poflakuje, všude kolem jsme poslouchali zase převážně ukrajinštinu, byla jsem z toho dost znechucená. Myslela jsem, že jich máme nejvíc ve Varech a ono je to v Praze stejný!"

Takze, asi to tak skutecne bude, pane Novy.

R. Tichý 30.11.2022 12:13

Lzes ruska luzo.

J. Jurax 30.11.2022 14:49

No vida, a já byl ondyno v Praze, vyraziv si z malého městečka moravského do matky měst, a podobný fenomén jsem nakupovav a výhradně šalinou a metrem jezdiv opravdu nezaznamenal.

R. Langer 30.11.2022 16:31

Nakupuje, ne nakupovav. ;-)

J. Jurax 30.11.2022 16:53

Dík.

Když mně se přechodníky tak líbí, ač v nich chybuji ... :-)

J. Kostelanský 30.11.2022 8:07

"Mezitím se stačí do sousedního Německa podívat, jak jim ten ráj zelených zdrojů funguje. V pondělí 28. listopadu v 15 hodin samozřejmě skoro žádná fotovoltaika nepracovala, větrné elektrárny jen omezeně. Zvědavý čtenář si může data najít na webu www.agora-energiewende.de. Výrobu elektrické energie zachraňovaly staré dobré, ale špinavé uhelné elektrárny a samozřejmě elektrárny spalující drahý a také emisní zemní plyn."

Kvalitní demagogie, která si v ničem nezadá s tou ideologii ekofanatiků.

Ne že by to nebyla pravda. Ale odvozovat z jednoho dne na konci podzimu fungování OZE mi přijde jako hodně velká demagogie.

Jednak nikdo nikdy neřekl, že v nejbližších 30 letech může energetika fungovat jen pomocí OZE. Ale to nejdůležitější - při posuzování zdrojů energie (ale i čehokoli jiného) se obvykle berou v potaz průměrná data. Teď je v Německu přirozeně produkce energie z OZE malá, v létě je však podstatně vyšší a některé hodiny dokáže Německo pokrývat svou energetickou spotřebu jenom z OZE. Ale to již samozřejmě autor nikdy a nikdy neuvede. Přitom podíl OZE v Německu je těsně nad 40 %.

Akce vyvoláva stejně velkou reakci opačného směru. Tato známá fyzikální poučka ovšem platí i pro pnutí nebo hnutí ve společnosti. To, že vznikli takoví eko fanatici jako jsou teď na Západě, je velkou zásluhou lidí jako je autor článku. Kteří v minulosti dělali vše možné i nemožné, aby prokázali, že OZE je hloupost. Tím ovšem vypustili z láhve džina ekologického fanatismu. Běžným úsilím nebo dokonce dobrým slovem by se totiž tahle bariéra překonat nedala. Muselo přijít tedy něco silnějšího. Každá akce vyvolává stejně velkou reakci opačného směru.

V. Novak 30.11.2022 8:39

No výborně! Takže Občasné zdroje elektřiny vyrábějí hlavně tehdy, kdy je jejich produkce nejméně potřebná, zatímco v zimě, kdy je potřeba topit a svítit po většinu dne, halt nevyrábějí. To je prostě skvělé!

A čím že mají být zálohovány, když Atomausstieg a Kohleausstieg?

A v současnosti i Russengasausstieg...

BTW - už nápad zálohovat OZE pomocí JE je hovězina hodná Zeleného Khmera Habecka.

J. Kostelanský 30.11.2022 9:19

"Železnice je nesmysl. Při rychlosti větší než 50 km/h se lidé udusí. Navíc jiskry spod kol budou zapalovat obilí na polích. A ještě k tomu rozdělí pozemky tak, že k nim nebude přístup."

I takové názory byly na stavbu železnic někdy v polovině 19. století.

"Budoucnost patří koním." To uslyšel Henry Ford, když u ředitele jedné z největších amerických bank žádal půjčku na stavbu továrny na auta.

"Pro potřeby USA bude stačit 10 velkých počítačů." To tvrdila firma IBM ještě v 60. nebo 70. letech.

V. Novak 30.11.2022 10:03

Fajn - a něco věcného by bylo? Třeba jak vyřešit, že kdy nesluní a nevětří, tak slunečníky a větrníky nevyrábějí a SZE (spolehlivé zdroje elektřiny) jsou fujfujfuj?

Mmch. - jiskry zpod kol a hlavně z komínů lokomotiv skutečně zapalovaly obilí na polích. Ještě v 60. letech 20. století to byl takový problém, že polská vláda vypsala cosi jako grant na vyřešení co s těmi jiskrami. Vyřešil to až přechod na neparní trakci.

R. Langer 30.11.2022 11:58

Ano, to tehdy tvrdili takoví techničtí analfabeti jako vy a vaši Zelení soudruzi, a takoví tupí, technikou nepolíbení lidé dnes propagují OZE jako zdroj spolehlivé elektřiny, a elektromobily jako spolehlivý dopravní prostředek. Strčte si to laskavě do PRDELE, soudruzi! ;-€

J. Majzlík 30.11.2022 21:52

R^

J. Majzlík 30.11.2022 21:51

Tak troch jsme odklonili smysl diskuse na vedlejší, slepou kolej. To jsme pašáci!

R. Tichý 30.11.2022 8:41

OZE je hloupost a nebyt uplacena z nasich dani, byla by pouze predmetem vasnivych diskuzi v anarchistickem krouzku.

J. Ganaur 30.11.2022 8:51

R^Tak!