29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Váňa 25.9.2010 13:34

Kombinace malých OZE

FV je nutně doplnit malou větrnou elektrárnou (na př. takovou, s kterou na trh přichází fy WINDTRONICS) podobně jako se doplňují slunce a vítr. K tomu je ale nutné, aby malé větrné eletrárny měly stejný výkupní tarif jako malá FV - stačilo by 7 Kč/kW a vše by dobře fungovalo.

B. Uhlich 22.9.2010 22:44

Re: VŠEHO DO ČASU - (PÁN BŮH NAVĚKY)!

 Pane Kolmane, ano to je dobrý nápad, ale není tak jednoduchý jak by se na první pohled mohlo zdát. To, co navrhujete se oficiálně jmenuje "ostrovní systém", tedy přípojné místo, které není připojené a vše co vyrobí pomocí FV si taky sám spotřebuje. Já jsem se tak trochu podílel na prvním oficiálním "ostrovním systému" u nás a dopělo se k poměrně značným problémům. Začalo to už u akumulátorů...podařilo se zakoupit poměrně mohutnou sadu, ale nakonec ty akumulátory stály i přes počáteční "láci" tak hodně, že se od nich upustilo a koupily se nové olověné akumulátory. Ten dům má cca 60m panelů s celkovým výkonem cca 2x 1,6kW...bohužel ten výkon je opravdu jen za slunečného dne a to je právě ten problém druhý - vyrábělo se též pomocí dieselového generátoru a i když se majitelé pokoušeli o maximální šetření - tak agregát spolehlivě sežral všechny úspory. A pak ještě třetí a zásadní problém, energeticky nezávislý dům je dobrý nápad, ale zapomeňte v něm na takový styl života jako jste kdokoliv zvýklí v běžném bytě nebo domě. Tam se nežije jak chcete Vy, ale tak jak umožňuje ten dům. Takže např. chcete prát? Musíte počkat až se zapne agregát, jinak to nejde, protože pračka (a i ta nejúspornější) ty měniče spolehlivě vypne. Tak Vás čeká poněkud zálesácký život..ale možná , že to za pocit, že už neživíte parazity z ČEZu , stojí...  :-) Ale opravdu upozorňuji, že se jedná o dost drahou zábavu, je to celé potřeba řídit - měřit spotřeby a sledovat kondici akumulátorů, je dost komplikovaná elektronika pro řízení spotřebičů - aby se celá spotřeba optimalizovala a neshazovaly se měniče tím, že se toho zapne víc naráz. Když máte děti je to někdy mrzuté..., že si nemohou zapnout co chtějí..když je právě vybito a do generátoru se zapomněla koupit nafta...

J. Skotnica 22.9.2010 20:32

Klasický socialismus.

Pamatujete se, jak se říkalo, jaký je rozdíl mezi socialismem a kapitalismem?V socialismu jste mohli, co bylo dovoleno, v kapitalismu, co nebylo zakázáno.

 Vypadá to jako fór ale o to v svobodné liberální společnosti jde. Ke své úspěšnosti musíte respektovat jenom to, co je pravidly společenského života zakázáno. Zákon 180/2005 je klasická ukázka pozitivistického socialistického zákonodárství. Ten vám říká CO MÁTE DĚLAT abyste byli úspěšní. Stavět fotovoltaiky. Že tím zvýhodňuje úzkou skupinu občanů na úkor většiny, vůbec nevadilo těm, co ho schvalovali. Klasický případ zákona schváleného účelově. Hrubě se tím omezila svoboda občanů. A že zákonodárný sbor nevěděl co činí?. Hlupáci nemají v takovém sboru co dělat. A jestli věděli, co činí? Korupce je zločin a zločinci tam nemají být vůbec, ti mají sedět v kriminále. A kdo zvedl ruku pro? Podívejte se na příspěvek níže.

R. Langer 22.9.2010 12:02

Re: A on za tuto situaci nikdo nemůže ?

Tak je to u ČSSD vždycky, on se tomu někdo diví?

J. Kulheim 22.9.2010 11:37

Re: A on za tuto situaci nikdo nemůže ?

Zákon 180/2005 byl přijat  v PS 100% poslanci za US-DU , 100% poslanci za ČSSD , za KSČM a KDU- ČSL jsou čestné vyjímky  Jaroslav GONGOL a Jiří HANUŠ proti, ODS jedinná proti. 

V roce 2005 prosadila poslankyně ČSSD Iva Šedivá při schvalování zákona o obnovitelných zdrojích energie (180/2005) pozměňovací návrh, který dnes znemožňuje snížit cenu elektrické energie z obnovitelných zdrojů o více než 5 % ročně, což v současné době způsobuje nekontrolovatelný rozvoj fotovoltaických elektráren díky jejich vysoké výkupní ceně. Pokud bude současný rozvoj pokračovat, budou český průmysl i domácnosti platit za elektřinu až o 0,50 Kč/kWh více. To je reálná hrozba českému průmyslu i životní úrovni obyvatel. Už pro rok 2010 odhaduje ERÚ nárůst vícenákladů silové ceny elektřiny na 0,163 Kč/kWh1 a to zejména díky fotovoltaice.

Asi  866 miliard korun za následujících 15 let. Značná část z těchto peněz půjde investorům do zahraničí a to především německým důchodovým fondům.

ČSSD před volbami říkala něco o snížení ceny energie. Ceny energie se naopak  zvýší, zvýší se i ceny ostatních výrobků , zvýší se nezaměstnanost.

A. Bocek 22.9.2010 11:06

To snad nemyslí vážně !

"To by byl výsměch všem, kdo podporují fotovoltaiku jako ekologický a levný zdroj energie a nesnaží se jen rychle zbohatnout" Tuto stupidní větu napsal pan Smolka ! Každý ze solárních  energetiků využívá fotovoltaického tunelu a chce zbohatnout. S ekologií to nemá nic společného , je to Kocourkov. Kocourkovští hloupí nebo navedení radní odsouhlasili povinný výkup pilinových rohlíků za 12,60 Kč ,jejich míchání do každodenní spotřeby a vše se promítne do výsledné ceny za kus.Že z pilinových rohlíků nás bude bolet břicho, že to zaplatí všichni ostatní, nikho nezajímá. Kolben s  Daňkem, Křižík , List by měli z hrobu vstáti a nakopati radní do zadele !

M. Krátký 22.9.2010 10:12

A on za tuto situaci nikdo nemůže ?

kdo to prosadil ať zaplatí a zmizí. Nebo se ho snad někdo bojí ? Proti drobným akcionářům z kuponové privatizace se vymyslel a uplatnil zákon a nyní to nejde ?

V. Kolman 22.9.2010 10:01

VŠEHO DO ČASU - (PÁN BŮH NAVĚKY)!

Toto heslo komunisté jaksi přehlédli a dlouhá léta bylo na jedné městské bráně na náměstí v Berouně. Myslím, že je tam dodnes.

     Ale k věci. Pokud bude ČEZ a ostatní výrobci el. energie neustále nesmyslně a nenažraně zdražovat elektřinu (třeba i pod zástěrkou ekologie), mohou se posléze dočkat toho, že se někteří zákazníci naštvou a začnou situaci řešit po svém. Ptáte se jak?

     Na chalupě mě vyjde 1 kWh na cca 5,-Kč. Pokud bych bydlel na vesnici a ČEZ tuto cenu ještě zvedal, pak by mě možná časem a dlouhodobě (pravda-pořizovací náklady by byly nemalé) vyšlo levněji, na celý ČEZ se vykašlat, pokrýt střechu FV panely, doplnit měničem DC/AC, do sklepa dát akumulátory a stát se samozásobitelem. Pro dlouhé zimní večery bez slunce dobíjet dieselelektrickým agregátem, samozřejmě s kogenerací. Místo chladiče motoru -etážové topení.

     Pokud bych nechtěl elektřinou topit (a vařit), pak by toto řešení při troše skromnosti mohlo pro osvětlení, radio, TV, chladničku atd. vyhovovat. Jako ostatně vyhovuje na různých chatách, vzdálených od přípojek sítě už dnes. V paneláku, zvláště s elektrickým sporákem, je toto řešení bohužel nepoužitelné.

J. Kalina 22.9.2010 9:34

nemudrovat co a jak se změní

prioritně je třeba okamžitě zastavit přijímání dalších projektů za stávajících podmínek.Co to je za krycí bláboly. Až se to stopne, tak pak se dohadujme(te) jak dál.

J. Kulheim 22.9.2010 9:01

Smát se nebudeme pane Smolko.

To by byl výsměch všem, kdo podporují fotovoltaiku jako ekologický a levný zdroj energie a nesnaží se jen rychle zbohatnout,“ říká člen představenstva asociace František Smolka

Smát se budou "výrobci" el. emergie v solárních elektrárnách. Možná krmě těch, kteří investovali peníze z lásky k přírodě. Ti budou mít jenom dobrý pocit z narůstajícího konta.

Určitě se nebudou smát ti, kteří budou platit účet za elektřinu, zdražené výrobky případně nezaměstnaní, kteří budou propuštěni v důsledku zvýšení nákladů ve výrobě..

J. Hejna 22.9.2010 8:58

Je to prosté.

Místo aby se řeklo prostě "byl to podvod", a tudíž (nevím, jak se slušně řekne nakakat),

tak se hledají složité konstrukce.