19.4.2024 | Svátek má Rostislav


ENERGETIKA: Zvýhodnění se dočkají malí výrobci

22.9.2010

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje, aby podpora fotovoltaických zdrojů byla určována podle druhu a umístění elektrárny. Chce tím zvýhodnit malé solární zdroje, které se umísťují především na střechách budov, oproti velkým celkům, zabírajícím půdu. „Opatření má být jedním z kroků, jak omezit současný boom solárních elektráren, kvůli němuž hrozí výrazné zdražení elektřiny,“ říká mluvčí MPO Pavel Vlček. Limitem pro povolení by měl být celkový výkon 4,5 megawattu. Jakmile by se v daném roce dosáhlo této výrobní kapacity, další projekty by nebyly povolovány k připojení. Vláda řeší, jak dostat růst fotovoltaických elektráren pod kontrolu a současně zabránit prudkému růstu cen elektřiny v příštím roce. Zároveň však hodlá splnit svůj závazek EU o pokrytí více než třinácti procent české spotřeby energie do roku 2020 obnovitelnými zdroji.

Podle České fotovoltaické průmyslové asociace umožní návrh ročního limitu pro připojení slunečních elektráren ve výši 4,5 MW připojit řádově jen něco málo přes tisíc domácností. „Malí investoři nebudou mít šanci se na rozvoji fotovoltaiky podílet. Instalované megalomanské projekty však budou profitovat i nadále. To by byl výsměch všem, kdo podporují fotovoltaiku jako ekologický a levný zdroj energie a nesnaží se jen rychle zbohatnout,“ říká člen představenstva asociace František Smolka.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka má kabinet několik možností, jak problém řešit. Ministr je však nejdřív hodlá projednat se zástupci zainteresovaných stran včetně výrobců a distributorů solární energie, a až poté je představí veřejnosti. Podle některých návrhů by nicméně obnovitelné zdroje mohly například podléhat zvláštnímu zdanění nebo by majitelé elektráren platili více za pozemky, na kterých jejich zdroje stojí. Zde se nabízí přímá paralela se stavebním spořením, které chce ministr financí jednoduše zdanit speciální sazbou. Stejně tak projekty od určitého výkonu mohou podléhat zvláštní dani, která sníží obrovské zisky i chuť investorů zaplnit stovky hektarů půdy fotovoltaickými panely.

Týdeník EURO 37/2010