20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 1.3.2011 19:46

No, jestli tohle je projev té inteligentní části národa

Tak potěš Pánbůh!!!!

J. Mrázek 28.2.2011 17:05

70% obyvatel Čr je na tom stejně! IQ pod 90....

Pak se nedivte, že nadšeně tyhle zelené vrahy civilizace volí. A například časopis Aktrualně už jde tak dfsaleko, že zkreslí výroky kohokoli a udělá z člověka s rozumně opatrným postojem radikála a dokonce fašistu. Bída inteligence českých novinářů nabírá netušené rozměry a davy jim nadšeně přizvukují. Davy vyhrají. Bude to pyrhovo vítězství a návrat do doby kamenné.....

B. Hudzieczek 28.2.2011 15:57

Ode zdi ke zdi

Obnovitelné a tzv. "obnovitelné"(=biomasa) zdroje energie mají význam při použití v malém - v rozměru jedné nebo několika domácností. Autor jistě slyšel, a možná i viděl solární a fotovoltaické panely na střechách domů. Podle zkušeností lidí, kteří do těchto zdrojů investovali, dva až tři solární panely na střeše pokryjí celkovou spotřebu nákladů na ohřev teplé vody a část nákladů na topení.

Totéž platí o fotovoltaických systémech. "Uskladnění" elektrické energie je otázkou technickou a otázkou času. Autor jistě slyšel o akumulačních kamnech. Jde o to to usměrnit investice do výzkumu a vývoje tímto směrem.

Jádro má především význam jako zdroj pro  velké průmyslové podniky a centrální zásobování velkých odběratelů v městských aglomeracích. Je to bohužel zatím jediný perspektivní zdroj energie. V tom je slabost naší energetické budoucnosti.

Koeficient energetické účinnosti při spalování biomasy je velmi nízký, smysluplně se dá využít prakticky jenom dřevo. Jinak - v EU leží ladem tisíce ha zemědělské půdy, na které se "hospodaří tak, že je je 2x ročně někdo pokosí a vezme si za to dotace. Takže o zabírání plochy pro produkci potravin nemůže být řeči.

Autor má pravdu tak napůl...

F. Eliáš 28.2.2011 22:31

Re: Ode zdi ke zdi

Ekonomické uskladnění elektrické energie je otázkou velmi dlouhého času. Jistě se ho nedočkají moje vnoučata, až nějaká budu mít. Investicemi do příslušných výzkumů se nešetří. Solární panel o ploše 10 m2 postačí na ohřev vody pro celou rodinu v letních měsících. V zimě jsou třeba další neekonomické zásahy. Rozhodně je pohodlnější a ekonomičtější ohřívat vodu elektřinou. Elektrická energie vzniklá jadernou reakcí je jediná energie, která má budoucnost a o které má smysl uvažovat.

B. Hudzieczek 28.2.2011 22:49

Re: Ode zdi ke zdi

No, chtělo by se říci, že jste pesimista co se uskladnění el. energie týče; koneckonců existence akumulačních topných těles je toho dokladem. Ten solární systém, jehož výkon tady prezentujete je asi hodně zastaralý.

Bydlím v domku o rozloze cca 70 m2 obytné plochy; ve slunečných dnech při venkovní teplotě  kolem -5°C nemusím v pokojích, vystavených slunci, topit. V kuchyni nemám dokonce  ani palstové okno. Během víkendu, kdy se v kuchyni dopoledne vaří, zatápím až po 16 hodině.

Myslím, že slušný solární systém dokáže i v mraze vyrobit dost tepla, nemluvě o fotovoltaice.

Abyste tomu rozuměl, jsem všemi 10 pro jádro, ale je třeba využít všechny smysluplné  zdroje energie, když už nám je příroda nabízí a technický pokrok umožňuje využít. Jaderná energetika má svoje negativa - odkud brát uran na výrobu článků, odkud kupovat články , atd. atd.  A její potenciál je předurčen k velkokapacitnímu využití, kdežto fotovoltaika a solární panely se vyloženě nabízí jako významný zdroj energie pro domácnosti.

J. Šejnoha 28.2.2011 23:34

Re: Ode zdi ke zdi

S tím využitím akumulačních kamen pro skadování solární energie, to byl předpokládám vtip.

Nebo si myslíte, že  solární energií v létě  ohřejeme  akumulační kamna  a v zimě  si  jimi budeme  topit ?

Prostě  skladovánéé elektříny je  zatím siencefiction  a nelze s  ním vůbec počítat.

B. Hudzieczek 1.3.2011 19:28

Re: Ode zdi ke zdi

Milý hochu, asi nevíte, že solární panely topí i v zimě, a i fotovoltaické články vyrábějí energii v zimě.

Neznalost stavu technického pokroku mnohdy brání nasměrovat výzkum patřičnýcm směrem. To platí i o skladování el energie.

J. Slanina 28.2.2011 14:24

Přeshraniční toky výkonů el. energie

http://www.ceps.cz/detail.asp?cepsmenu=3&IDP=418&PDM2=426&PDM3=0&PDM4=0

Zkuste se každý alespoň jednou za hodinu mrknout na momentální stav a součet odpovědět si na otázku, jestli při exportu cca 3500 MW jsou u nás nějak zapotřebí ony zelené magořiny.

J. Šimek 28.2.2011 16:50

Re: Přeshraniční toky výkonů el. energie

Ale dostavět Temelín je vyložená nutnost :-)

K. Křivan 28.2.2011 17:06

Re: Přeshraniční toky výkonů el. energie

Je.

J. Slanina 28.2.2011 18:18

Re: Přeshraniční toky výkonů el. energie

Samozřejmě, spolu s vybombardováním fotovoltaické zhovadilosti. Po dostavbě Temelína totiž bude moci tento stát prodávat el. energii každému v době, kdy ji zákazník bude potřebovat a ne riskovat případný blackout, či nervy operátorů ČEPSu.

V. Vérosta 28.2.2011 10:23

V podstatě na 99,99%

souhlasím, i já, že OZ nejsou použitelné zdroje elektřiny, za tu dobu co nedodávají by měli páni majitelé platit nějakou mastnou pokutu za nedodržení rovnoměrného grafikonu dodávky!! Jinak bych si Jirko odpustil tu narážku na Lady Di, připadalo mi to trochu nechutné i na NP blog. Jinak palec hore!

J. Šimek 28.2.2011 12:37

Re: V podstatě na 99,99%

No hlavně že nemáte nic proti konstrukci autora ohledně Lišky a pedofílie.

Z. Bureš 28.2.2011 14:14

Re: A Vy jste si zase zapomněl . . .

. . . . . flusnout po V. Klausovi !!!

Co to . . . co to ???

Ale jinak : Autor má 110 % pravdu o tvorovi jménem Ondřej Liška !!! Já bych to ale celé shrnul asi takto : Zelený Vocas !!! 

K. Křivan 28.2.2011 17:07

Re: A Vy jste si zase zapomněl . . .

Zelený ?  To je na amputaci !

P. Fiala 28.2.2011 9:21

Trvale udržitelný rozvoj

Trvale udržitelný rozvoj je asi to na čem se shodne snad 99% populace. Stejně tak se 99% populace shodne na tom, že nemáme plýtvat vším možným. Tyto dvě teze jsou uplatňovány v Japonsku v celostátním měřítku díky jeho přírodními podmínkam. EU převzalo pojem plýtvání a uplatňuje ho asi od 1993. Systém, který umožňuje neplýtvat je většinou postaven na ISO 9000 standardech či VDA standardech. Nicméně systém není určen k inovacím vyšších řádů. Každá elektrárna má své perfektní systémy pro neplýtvání, ale nemá systém pro  přejití na systém vyššího řádu. Perfektně cizeluje, ale nepřekročí svůj stín. O inovace se snaží lidé mimo jejich prostředí. Tak chápu já snahy t.zv. zelených stran, nejsou profesně zaslepeni, ukazují cesty k vyšším úsporám, či udržení rozvoje, alespoň na nule. Jsme zde v EU oproti jiným státům velmi bohatí či dokonce nejbohatší (viz OECD o GDP v EU či USA). Náš rozvoj je podmíněn množstvím energie, kterou spotřebováváme. Spotřebujeme ji ve městech a v dopravě. Na polích a sadech či lesích je to zlomeček. Bohužel chceme si udržet či chceme spíše větší komfort a k tomu je třeba hodně a hodně energie. Uhelné elektrárny jsou v naši režii. Jaderné elektrárny ne. Větrné i vodní ano. FotoVoltaické ano. Neumíme však již žít střídmě (např. kdopak dnes pije vodu z vodovodu, které kubík stojí stejně Kč, jako plastová láhev s vodou v marketu). 

Poznámka k ""Naše brigáda zelené socialistické práce svůj závazek splnila a překročila." se dá velmi snadno upravit v duchu jádra na: Naše brigáda rudé socialistické práce svůj závazek splnila a překročila.

V. Novák 28.2.2011 10:20

Nespotřebovávejte!

Je nutné spotřebvávat? Není!

Tak si to vyzkoušejte.

V. Vérosta 28.2.2011 10:24

Re: Trvale udržitelný rozvoj

No právě, že solárníky a větrníky jsou dost grandiózním příkladem plýtvání ...

R. Langer 28.2.2011 12:13

Re: Trvale udržitelný rozvoj

S vámi se, pane Fialo, člověk vždycky pěkně zasměje... :-D

M. Bomar 1.3.2011 14:35

Re: pan fiala

pise presne to, co ja si myslim. vyspele zeme planuji budoucnost, ruska federace a ji podobne utvary nicive katastrofy.

J. Slanina 28.2.2011 14:05

Re: "...kdopak dnes pije vodu z vodovodu, které kubík stojí stejně Kč, jako plastová láhev s vodou v marketu.!

Asi mi, pane Fialo, neprozradíte, kdeže to vlastně žijete, že? Já jenom, že bych se při té láci vody ve vaší obci tam hned přestěhoval.

J. Šimek 28.2.2011 8:51

FVE a Ondřej Liška.

Věcná spojitost není žádná, je to jen klacek, kterým řeže autor do Onřeje Lišky hlava nehlava a ještě si určitě připadá, jako kabrňák. Když autor dokáže tak báječně vyložit Kirchhoffův zákon, tak určitě bude umět vyložit i to, kdo a proč způsobil ekonomický problém s FVE v ČR. Zdroje informací jsou lehce dostupné, např. http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika-vykupni-cena-fotovoltaicke-elektriny-fum-/p_ekonomika.asp?c=A100305_184630_p_ekonomika_wag To jsem skutečně zvědav, co autor vymudruje na adresu Ondřeje Lišky. Dovolím si lehoulince napovědět jiné jméno - poslankyně Iva Šedivá(ČSSD). Odpověď v reálu neočekávám, nehodila by se autorovi do krámu.

J. Slanina 28.2.2011 14:10

Re: FVE a Ondřej Liška.

A on snad pan Liška coby představitel melounů proti návrhu té sosácké blbštajnky nějak protestoval?

J. Šimek 28.2.2011 15:58

Re: FVE a Ondřej Liška.

On byl Liška v té době představitel melounů ? Takový detail je ale určitě pod vaší rozlišovací schopností :-)

J. Slanina 28.2.2011 18:47

Re: FVE a Ondřej Liška.

A čím jiným by asi v roce 2005, kdy byla ona fotovoltaická zhovadilost schválena asi tak mohl být? To už dávno poraděnkoval podobným exemplářům v Evropském parlamentu.

http://www.ondrejliska.cz/kdo-jsem/

J. Šimek 28.2.2011 8:11

Jeden vzorec a dál jen urážky a sprostota.

B. Michal 28.2.2011 9:07

Re: Jeden vzorec a dál jen urážky a sprostota.

Já bych měl jedno řešení - kdo chce zelenou energii, ať si nechá namontovat spínač podobného typu, jako je na noční proud a nechť má zapnuto, jen když zelené zdroje jedou - tedy když svítí slunko nebo nad Severním moře zrovna fouká. Kdykoliv přijde mrak, vypnout. Odejde, zapnout.

To jsou ty fyzikální zákony, které zelení ideologové ignorují. Jestli to je pro vás nadávka, přidejte se k nim a používejte elektřinu jen při větrném počasí nebo za slunka.

B. Michal 28.2.2011 9:09

Re: Jeden vzorec a dál jen urážky a sprostota.

A než to uskutečníte, vygůglujte si pojmy jako brownout, blackout. Při čištění plynového kotle ústředního topení se zeptejte toho chlápka, jestli kotel funguje bez elektřiny, když je přece plynový. Protože jestli ne, tak v zimě nejen že budete svíti svíčkama, ale navíc spolehlivě zmrznete.

J. Hanzal 28.2.2011 9:25

Re: Jeden vzorec a dál jen urážky a sprostota.

Pane Michale velice přesně jste to vystihl. Dovolil bych si ještě jedno zelené opatření  - ebonitová tyč a liščí ocas, nabo by bylo lepší tu hůl použít na ty liškovce,ale to už je příliž pozdě.

J. Šimek 28.2.2011 10:13

Re: Jeden vzorec a dál jen urážky a sprostota.

Vy jste v článku fakt nenalezl žádnou sprostotu autora ? Dobrá, pomůžu Vám - "Ondřej Liška jako klasický ekologický zaslepenec" ... "Ostatně, to jde Ondřeji Liškovi určitě velmi dobře, protože v životě nedělal nic jiného, než v Bruselu asistoval rudému spisovateli pedofilních textů, bláznivému agitátorovi s vlajkou EU v ruce, Danielu Cohn-Bendit. U něj všechna ta moudra asi pochytil." Fakt je věcně správné spojovat Lišku s údajnou pedofílií nějakého cizího pána ? Tohle je ta správná projaderná argumentace ? Nepřipomíná Vám to bolševické metody z Rudého práva ? Mě teda ano.