25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mrázek 9.4.2011 22:22

O3-ozonová mánie a skutečnost :

osel.cz/index.php?clanek=5646

P. Rada 8.4.2011 10:21

Celosvětový boom v JE?

Pan Hanzlíček měl tím "boomem" na mysli asi rozpracovanost projektů.... Z pohledu dodáné energie i počtu reaktorů je ve světe v průměrru JE na ústupu. V USA se např. nepostavila od havárie na  TMI žádná JE. http://ekonomika.ihned.cz/c1-51213920-polovina-reaktoru-v-usa-je-starsi-nez-30-let-kritici-zadaji-prisnejsi-udelovani-licenci. U technologie, která je stále investičně extrémě náročnější a má nízkou návratnost se není v souvislosti se světovou ekonomickou stagnací co divit. Navíc Fukušima ukázala na jakých opomíjených detailech může JE i ve vyspělé zemi zkolabovat a tak není divu, že především soukromým investorům zatrnulo a začali se obávat zdali i v jejich projektech nejsou zbytečné trhliny které by zhatili i tu bídnou zhruba 20letou návratnost.

Pokud by ale ve Fukušimě projektant umístil alespon jeden ze šesti bezpečnostně klíčových záložních diselagregátů na kopeček za elektrárnu nebo alespon do protipovodnového krytu - znamenala by demonstrace přežití systému v tak mimořádných podmínkách pro celou jadernou energetiku velké a dlouho očekávané povzbuzení.

To se nestalo - tak ted se v podsouvaných diskusích namísto chyb v konstrukci hledají chyby u "zelené opozice", která ale  dnes argumentuje ani né tak nebezpečím s ozáření... ale právě mrháním prostředky na výstavbu. Problémy Fukušimy ale asi právě povedou spíše ke zdražení všech projektů a právě tento aspekt a nikoli "zelené zlo" kýženou renesanci JE dál potápí. Pro země které nemají alternativu k tomuto zdroji je to opravdu problém umocněný tím jak obecně s klesající seriovostí narůstá cena realizace.

Pro tuneláře v česku, kterým s poklesem solventnosti státu, ukončováním dálnic.... vysychá dlouhodobě pramen ale kteří jsou stále v pohotovosti a natěšení jakoukoli opravdu velkou státní zakázku je to pak opravdu katastrofická situace. Tak se panu Hanzlíčkovi a dalším kteří dnes a deně běsní nad údajnou panikou či protijadernou histerií vůbec nedivím, že píší a píší..... v naději, že se tím situace změní.

D. Seibt 8.4.2011 10:41

Celosvětový boom v JE?

Pred havarii v Japonsku bylo v provozu 443 reaktoru s vykonem 377GW. Nyni je ve vystavbe 62 reaktoru s vykonem 65GW, v technicke priprave 158 reaktoru s vykonem 176 GW a planovanych reaktoru melo byt dalsich 324 s vykonem 368GW. Z tohoto pohledu mi prijde, ze JE na ustupu nebylo. Je jina, jak moc se to zmeni ted, po havarii. Francouzum se moc vystavba bloku EPR nedari, ale to se neda rici treba o AP-1000, nebo APR-1400, CPR-1000 nebo ABWR. Tyto reaktory se stavi v planovanych rozpoctech a v planovanych casech. Je ale skoda, ze nemeli Japonci o neco lepe zajistene nahradni napajeni, nicmene u prvnich BWR nebyla bezpecnost tak daleko jako treba u soucasnych ABWR nebo dokonce ESBWR reaktoru. To uz nase JE maji 3 ruzne zdroje napajeni (vnejsi sit, 4 nasobne zalohovane agregaty, prime propojeni s precerpavaci elektrarnou) a  to stoji v mnohem bezpecnejsi zone. To co je ale nutno vytknout zelenym je jejich schopnost zivit se na nestesti jinych, rozdmychavat strach mezi lidmi a podporovat nepodlozenou paniku. Neni nikdo kdo by se jim postavil, oni rvou vzdy nejvic.

P. Rada 8.4.2011 11:06

Re: Celosvětový boom v JE?

Z Vašeho pohledu máte pane Seibl pravdu v tom, ze se Vám JE na ústupu nejeví. Vy ale neuvádíte kolik reaktorů dosluhuje, jaká je situace s přepracováním paliva, trend poměru v celkovém instalovaném výkonu atd.

Já se "zeleným" trochu nedivím v jejich obavách právě s pohledu ceplospolečenské tunelářské zkušenosti. Mimální zájem investorů ale i státu o růst vzdělanosti v populaci vede navíc k minimální dostupnosti jaderné literatury. Nedořešené a neřešené dopady na krajinu po těžbě třeba v Ralsku dělají oboru rovněž jen ostudu. Také obyčejný kontrolní dozimet si dnes sice může kde kdo koupit ale jen za desetitisícové částky - ač by mohl stát max tisícovky - a to jen strach s neznámého umocnuje.

Je pak divné, že na takovémto pozadí problému oposice k JE snadno boduje?

D. Seibt 8.4.2011 11:23

Celosvětový boom v JE?

Hodne reaktoru tzv dosluhuje, nicmene po zkusenostech s integritou reaktorove nadoby se dochazi k zaveru, ze projektovana zivotsnot 30 let se muze zvysit na 40, 50 az 60 let pokud ostatni bezpecnostni parametry vyhovuji. Dukovany prochazeji modernizaci, zvysenim vykonu a i zvysenim bezpecnosti provozu, ktera zajisti zivostno misto 30 let alespon 40 az 50 let. A i pres reaktory ktere dosluhuji mel instalovany vykon rust. Netusim co mate na mysli ohledne prepracovani paliva, prosim vysvetlete. Tezba v Ralsku v nasich podminkach neni a nebyla spravne zvolena, ale takovych ekozatezi zde mame povicero, bohuzel. Nakonec snad jen to, ze jaderna energetika ma budoucnost pokud budou uvedeny do provozu reaktory 4gen a to je opet mozne jen pokud bude podporovan vyvoj, kteryzto neni. Generace III+ nebo snad III++ je asi to nejlepsi co z klasickych reaktoru dokazeme dostat.

P. Rada 8.4.2011 11:29

Re: Celosvětový boom v JE?

K tomu přepracování. Jen málo reaktorů pracuje na MOX a např. velký přepracovatelský závod v Anglii jede s navíc s technickými problémy zhruba ne dasetinové kapacitě plánovaného.... Toto dohromady snižuje dostupnost levného paliva ve smyslu veliosti zásob pro případnou renesanci JE.

D. Seibt 8.4.2011 11:43

Celosvětový boom v JE?

No tak spatne bych to nevidel. V Selafieldu doslo k uniku, ale byl zachycen v jimce, nedoslo k zadnemu uniku mimo bezpecnosti pasmo a kazdy gram uniku byl zadokumentovan. MOX palivo bylo na docela dobrem postupu, problem bylo pouziti. Ne vsechny reaktory umi vyuzit MOX palivo. Toto palivo umi vyuzit az pozdejsi reaktory a napriklad i nejnovejsi MIR-1200 musi byt upraven na pouziti tohoto paliva. Melo dojit k technologickemu transferu MOX do Japonska, prepracovaci zavod snad stavi v USA Areva. Osobne si myslim, ze MOX palivo je v soucasnosti jeste stale drazsi nez klasicke obohacene palivo uranem 235, to je asi dalsi duvod proc MOX palivo zatim neni tak rozsirene. Ale budoucnost bych mu dal, jde totiz o to, ze ve vyhorelem palivu prave zustava plutonium, ktere ma dlouhy polocas rozpadu. Ostatni slozky Cesium, Stroncium maji jen kolem ~ 20 let a je lepsi je vytrifikovat a ulozit zvlast na kratsi dobu ~200let. Tim, ze opetovne spalite plutonium, tak zaroven snizujete pripadnou nutnost ukladat vyhorele palivo na desetitisice let.

V. Novák 8.4.2011 17:08

No - a udělala něco ta těžba v Ralsku?

Pokud si vzpomínám, tak všichni jen vykládají, co by to mohlo způsobit, kdyby ta kyselina utekla... Neutekla. Ani bolševik neměl zájem na tom, aby někam utekla - to by se přestalo těžit.

A samotné vlastnosti té těžby a horniny, z níž se těží, mi napovídají, že ta metoda je do značné míry seberegulující. Když prudce klesne koncentrace kyseliny (tedy třeba smícháním s podzemní vodou), rozpuštěné látky se vysrážejí a tím ucpou póry v hornině, z níž kyselina louhuje (srandovní kombinace "kyselina louhuje") uranovou rudu. Přesně z tohoto důvodu nebylo možné ukončit těžbu v Ralsku, jenom ji přejmenovali na sanaci a koncentraci kyseliny v podzemí opatrně a velmi pozvolna snižují - aby se jim tam po prudkém zředění neuzavřela.

B. Uhlich 8.4.2011 20:19

Re: No - a udělala něco ta těžba v Ralsku?

Ono by se správně mělo říkat  - louží - loužit atd..... louhování je právě něco jiného.  Jinak ještě pár slov k současné situaci v Ralsku...v současné době to tam spravuje fa. DIAMO a ta tam disponuje neuvěřitelnou technologií systému kalolisů...kdy jsou tam právě naváženy kaly pomocí gigantických lisů se z toho separují tekutiny, které se nadále neutralizují a pevné látky se dál zpracovávají...  Ekologičtí aktivisté sice tvrdí, že se tam nic neděje, ale opak je pravdou..... Denně se tam zpracovává několik set tun kalů a ta technologie jede nonstop.  To jen tak pro informaci...nedávno jsme tam měli nějaký kšeft - tak jsem to docela obdivoval....

P. Lukavský 8.4.2011 10:11

Podivné konstrukce ..

Nechápu, kde se bere v mysli lidí, že všichni "Zelení" .. nemají pezuma jsou proti jaderné energetice..

Když, napíšete, určité lobistické skupiny(a můžete konkretně jmenovat) .. prosím.. Ale napsat "Zelení" .. vypadne mi z toho jedno.. buď lobujete a nebo lžete.. Osobně se považuji za "Zelelého" , ale je mi jasné, že bez jaderné energetiky to nejde.. A teď si probereme, komu tento Vámi rozšiřovaný humbuk prospívá.. !! Uhelným loby, solárním loby, nebo někomu jinému?

R. Langer 8.4.2011 12:01

Re: Podivné konstrukce ..

A nebijou vás vaši spolustraníci, když jste pro JE? ;-)

B. Uhlich 8.4.2011 13:31

Re: Podivné konstrukce ..

Já bych zas tolik neslovíčkařil....debatovat nad tím kdo je víc, či méně zelený...mě jaksi nepřipadá nutné.... domnívám se, že jsme v současné době svědci jakéhosi vzedmutí zelených vášní...nebo jakéhosi "zeleného revanše".... prostě někteří zeleně smýšlející v tomto vidí možnost jak se někam opět vnutit... Tady asi obecně o ekologii nejde - tady jde asi opravdu jen a jen o politiku.... včera jsem na Čro6 poslouchal Bursíka a on to vlastně ani nijak nezakrýval jak  to teď všichni ti debilové blbě dělají...ale kdyby se toho chopil on - to by teprve bylo....

P. Lukavský 8.4.2011 15:48

Re: Podivné konstrukce ..

Zdravím, snad je to tím, že způsdobeno tím, že "ortodoxnich" levicově radikálních "Zelených" u nás opravdu není moc .. /Podstatné je,, co požaduje většina  obyvalel a nejen skrytých / otevřených lobistů. Tím, co chceme,  je zdravé životní prostředí, co nejméně narušená krajina, místo pro důstojný život.. A na tom se shodujeme s naprosto drtivou části společnosti ..  Bohužel, nebo bohudík.. , že to bez jaderné energie nejde, si uvědomuje  skoro každý  -- alespoň ti, se kterými mluvím

V. Novák 8.4.2011 17:00

"Zelený" v tom smyslu, že chceme mít kam vyrazit

na houby, nebrodit se v lese odpadky, dýchat aspoň občas čistý vzduch, nemít v řekách celou Mendělejevovu tabulku a občas se kouknout do zeleně - to je snad každý. To netřeba nijak speciálně označovat.

Zelený je ovšem aktivista, prohlašující se za ekologa  a prosazující svou podivnou agendu. Jestli je to radikálně levicové, to nevím. Ale nebezpečné to je - a v první řadě té údajně ochraňované přírodě.

To, že většina lidí chápe, že bez laciné a spolehlivé energie není udržitelný způsob života, na který jsme si navykli - a že to nejde (snad zatím - ale určitě dlouho ještě) bez jadeené energie, není nic nového. I v 90. letech, kdy měli přístup do televize i celostátních deníků (s výjimkou Práva) výhradně antijaderní aktivisté, neklesla podpora dostavby Temelína pod 55%. Pak bylo takových 30% bez názoru a jen zbytek byl proti - všem Kuchtám a Pavlovcům navzdory. Od té doby mám důvěru v základní rozum českého elektorátu a v to, že je očkován "sérem na propagandu".

M. Stuchlik 8.4.2011 22:31

Re: "Zelený" v tom smyslu, že chceme mít kam vyrazit

Jasně, v krvavém Právu antijaderní aktivisté nesměli být protože Právo žádný názor, který je v rozporu s oficiální línií Moskvy, nesmí publikovat.

J. Kanioková 8.4.2011 10:09

Souhlas s autorem

K. Janyška 8.4.2011 7:42

Ano, pane Hanzlíčku ! Dzp.

J. Šimek 8.4.2011 0:15

Zajímavé geografické počty autora :o)

... v Evropě 6 reaktorů, další ve Finsku a Francii ... Jak mám pokračovat ve čtení článku, když se zkraje zadrhnu na blábolu ?

J. Hejna 8.4.2011 8:11

Re: Zajímavé geografické počty autora :o)

Tak to raději nečtěte, stejně byste s tím nesouhlasil.