23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Zatmění upozornilo na slabost fotovoltaiky

Na nízké limity spolehlivosti dodávek elektrické energie z obnovitelných zdrojů upozornilo částečné zatmění slunce, které proběhlo nedávno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kubáč 7.7.2021 8:49

Zrušíme jadernou elektrárnu, která dodává energii spolehlivě a pravidelně, protože v ní je několik desítek tun toxických a radioaktivních prvků a místo ní postavíme "baterii" abychom mohli provozovat nespolehlivou solární energetiku a v baterii bude taky několik desítek tun toxických prvků.

Zkrátka Planetu si ohřívat nedáme !!!

P. Sura 6.7.2021 18:48

Sluneční energie je jen jedním ze způsobů, jak okrádat společnost cestou zákonů zelených lobby. Mě by spíš zajímalo, kdy se začne konečně řešit hlavní příčina oteplování planety, a to nadměrnou výrobou energií, především elektrické kvůli tomu, aby ji lidstvo spotřebovalo pro svoje pohodlí a pro své množení. Protože dokud se výroba a spotřeba energie nesníží, nesníží se ani oteplení planety.

L. Novák 6.7.2021 20:22

"Výroba energie" lidmi je zcela zanedbatelná v porovnání s množstvím energie dopadajícím ze Slunce na planetu Zemi. ;-)

P. Sura 6.7.2021 20:36

Díky za reakci, aspoň vidím, jak blbě jsem to podal. Nemám na mysli "výrobu energie" lidmi (tím, že žijou, dýchají a pohybují se), to je skutečně marginální, cca asi 770TWh/rok při 7 miliardách lidí. Chci upozornit na to, že VÝROBA energie celosvětově stoupla od roku 2000 do roku 2019 ze 14500TWh na 26000TWh a všechno se to spotřebovalo !! A je jasné, že když se vyrobí a spotřebuje jakákoli energie, tak se zkrátka připočte k celové bilanci světa, ať si v tom vědci hrajou s jakýma modelama chtějí. A pokud mám někde hledat, čím se to tu asi tak přihřívá, nezdá se mi, že by těch 26000TWh/rok bylo zas až tak marginálních.

R. Langer 6.7.2021 20:32

A proč by se teplota planety měla nějak snižovat? 8-o

P. Sura 6.7.2021 20:38

Ne teplotu snižovat, ale stabilizovat, v tomto případě brzdit zvyšování.

L. Novák 6.7.2021 21:22

Mně to "brždění" klimatických jevů, které mění svůj stav neustále od vzniku planety Země, připadá jako známé komunistické "poručíme větru, dešti".

Kdo je schopen prokázat, že klima a jeho současné kolísání je prvoplánově závislé na nepatrné koncentraci CO2 v atmosféře a že "boj proti CO2" vyhazováním astronomických peněžních částek do kanálu má vůbec smysl? Tolik blbosti, co je schopna vyprodukovat ZELENÁ MAFIE, začíná silně překračovat míru blbosti komunistického totalitního systému. :-P

P. Sura 6.7.2021 21:34

Jo, s tím souhlasím, myslím si to stejně. Protože energie, kterou sem posílá Slunce, filtrovaná atmosférou je miliony let stabilní, čili energeticky vyrovnaná i přes nějaké ty cykly, kdy se teplota mění nahoru nebo dolu. Dávám jen k uvážení, že (právě proto, jak mi boj proti CO2 připadá na palici) krom počtu lidí na planetě narostla za těch sledovaných 200 let právě ta výroba energie, kterou samozřejmě všichni ti obyvatelé planety spotřebují, jinak by ji nikdo nevyráběl, protože by ji neudal a jak známo, skladovat se nedá. A jsme u dalšího podezření na obrpodvod zelené lobby, která chce za každou cenu té energie co nejdýl vyrábět co nejvíc a na tom vydělávat, Jen chce, aby se vyráběla jimi povoleným způsobem. Takže Planetě to nepomůže ani náhodou.

L. Novák 6.7.2021 16:13

"Zatmění Slunce" lze dlouhodobě předpovědět, dokonce i spočítat územní rozsah a míru poklesu intenzity záření, a z toho odvodit pokles výkonu fotovoltaiky na zastíněném území a plánovat start klasických záložních zdrojů. Čili ideální případ pro rozvodnou soustavu a její udržení v provozu (pokud by skutečně fotovoltaika tvořila významný podíl na celkovém aktuálním výkonu zdrojů el. energie.) S vlivem oblačnosti, zvl. pak bouřkové, už to tak snadné není, proto fotovoltaika nemůže být významnější oporou elektrické rozvodné soustavy. Naopak je rizikovým faktorem pro udržení stability sítě.

P. Pepax 6.7.2021 12:20

Zatmění slunce je jen bezvýznamný krátkodobý astronomický jev, jistě si pamatujeme leden, kdy jsme slunce neviděli několik týdnů, což staví fotovoltaiku do role zástupných zdrojů el. energie.

P. Rada 6.7.2021 14:06

Zástupné, ve smyslu že se zdroje mohou zastupovat, jsou mnohé. Proto se pravidelně hovoří o realizacích energetického mixu.

L. Novák 6.7.2021 14:23

Jenom žvaníš bez pochopení, o co jde...

J. David 6.7.2021 16:40

Ebonitové tyče a liščí ohony, že? Tihle zelení zanícenci jsou zábavní ve své blbosti, verbální enrgetický mix. Hubou melou tak, že by turbulence v úplavu od kušny mohla pohánět "fofrníky" s dynamem.

J. Lukavsky 6.7.2021 11:42

"Já elktrinu něpotrebujem. Na telku sa možem pozerať aj pri svičke" pravilo jedno moudré zelené, abych byl korektní i gendrově. Takže prostě nepůjde 3 dny elektřina. Možná potom se rozsvítí - v hlavách některých. Ale nevím nevím, možná jsem optimista, nerozsvítí. J.L. end

J. David 6.7.2021 11:12

Po juknutí na diskusi (pane P.Rado na diskuzi), opět perlíte. Vy jste kouzelný ekologický polyhistor, Vám by slušela funkce ministra životního prostředí, ppm CO2, okluzní fronty, Avogadrův zákon o množství molekul v papiňáku za daného tlaku a teploty, a ekologická zátěž CO2 u srnčího guláše. Nesjte asi blbem, u srnčího guláše nefuníte ppm CO2? Pan P.Rada by mohl býti dvorním šaškem na královském hradě, nebo poradcem "zelených magorů" v nějaké neziskovce.

P. Rada 6.7.2021 13:45

Pane Davide reakci jste mohl napsat na některý s mých příspěvků - abych mohl reagovat věcněji - nikoli přímo na Součkův článek. Proč takovou rošádu v diskusních vláknech děláte a navíc volíte nesouvisející pojmy ani s jedním ani s druhým - víte snad nejlépe sám.

Toto umělé zviditelnování se a otírání se jinou osobu považuji právě za ono "perlení" a ŠAŠKÁRNU na zdejším rádoby-konzervativním dvoře.

L. Novák 6.7.2021 14:26

Těch blbostí, co jsi sem napral, už je na pořádnou vlečku s nakladačem. A elektřiny z uhlí, co jsi u toho promarnil... !!

J. David 6.7.2021 17:06

Reaguji na Vaše "zelené obecné blaho", kterým nás i s odkazy obšťastňujete. Snažím se perlit, jako Vy, byť zeleným magorem nejsem. Dum spiro spero, holt jsem producentem ppm CO2 při výdechu. Vy asi funíte přes hydroxid sodný pod duchnou a prodkut z něho dáváte do malty na stavbu eko-haluzny s fotovoltaikou LiOn. Flautelenci jímáte do baněk, aby CH4 a H2S (tuhle jste mne poučil o podílů plynů v prdu, tyto jste nějak vynechal), aby náhodou nevznikla třaskavina. Vašimi názory se rád bavím, kdyby bylo na Vás, ani bych do zeláku nemohl naložit zelí, aniž bych ohrozil ekosystém. Jsem technokrat na penzi, tož tak, proto melu proti blbému zelenému aktivismu, které postrádá logiku, zakážeme uhlí a nasadíme ebonit s liščími ohony? A co na to Vulpes vulpes?

V. Humble 6.7.2021 10:41

Fotovoltaika ma sve misto ale musi davat mysl. Smysl dava napriklad u domu pokud chcete svuj vlastni nezavisly zdroj elektriny nebo ve slunecnych oblastech jako sekundarni zdroj nebo primarni napriklad k odsolovani vody nebo produkce vodiku. Znamy v Los Angeles ma fotovoltaiku na strese a dobiji si tim auto.Jezdi cely rok zadarmo a jeste ma levnou elektrinu. Take znam nekoho kdo si to namontoval na strechu v anglii a to uz dava smyslu mnohem mene.Cpat slunce pri soucasne technologii jako hlavni zdroj el energie smysl urcite moc nedava pokud teda nejste nekde na obezne draze země.

R. Langer 6.7.2021 20:36

Ukažte mi ten fotovoltaický systém na střeše, kterým se nabíjí celý rok zdarma elektromobil, i když je to v Los Angeles. TO JE JE ABSOLUTNÍ LEŽ, nic takového samozřejmě NEEXISTUJE! ;-D

P. Milan 6.7.2021 8:52

Jen tak pro zajímavost: https://www.autoforum.cz/predstaveni/situace-v-nizozemsku-stale-jasneji-ukazuje-nasledky-zivelneho-tlaku-na-rozsireni-elektromobilu

M. Šejna 6.7.2021 9:02

Ten článek není o nevýhodách elektromobilů. Článek je o debilní daňové politice státu.

L. Novák 6.7.2021 14:37

Ale tahle "debilní politika státu" je snem všech zelených socialistů... :-P

R. Langer 6.7.2021 20:37

Aha, a pročpak a je ta politika NAJEDNOU debilní? ;-D

P. Rada 6.7.2021 9:31

Ten článek je svým způsobem oprávněnou kritikou neudržitelnosti prosté náhrady fosilně založené - el.osobní mobilitou. Tedy o porovnání dvou verzí mobility ale bez ohledu k neudržitelnému typu provozu už u té prvotní dnes nejrozšířenější.

"Zajímvé" či spíše příznačné pak je, že rozhodující fakta kdy si dopravovaný jedinec navozuje neadekvátní až nesplnitelný nárok na možnosti prostoru i komfortu na úkor okolí - už tam ale uvedena či dokonce hodnocena nejsou.

J. David 6.7.2021 11:15

Má Ono to rozum? Ono to blbne, genderově.

M. Šejna 6.7.2021 8:45

Tedy tohle je opravdu článek na nic.

Podobný "výpadek" mohou mít FVE kdykoli při přechodu fronty, nebo když se náhle zatáhne obloha. Takže s takovými "výpadky" je počítáno od počátku.

Zajimalo by mě, kdy autor napíše článek o nebezpečí, které nastane při poruše pásového dopravníku v uhelné elektrárně.

P. Milan 6.7.2021 8:49

Zase nepochopil. Inu, Šejna.

M. Šejna 6.7.2021 9:06

Zase onanuje pod mým komentářem, aniž by z něho vypadla myšlenka.

Inu uklízečka Prokop.

J. Lukavsky 6.7.2021 11:45

"poruše pásového dopravníku v uhelné elektrárně" to už se stalo určitě mnohokrát. problém by byl kdyby pásový dopravník se porouchal ve všech uhelkách v Evropě. Ale soláry či fofrníky klidně chcípnou v celé Evropě naráz. J.L. end