Neviditelný pes

ENERGETIKA: Vyhrálo Německo i Rusko

12.9.2022

Z tiskové konference ministra Síkely: Ministři energetiky členských zemí Evropské unie (EU) se v pátek na mimořádném zasedání v Bruselu dohodli na směru, kterým se budou ubírat opatření proti vysokým cenám energií. Součástí je dohoda o zastropování neočekávaných zisků společnostem využívajícím k výrobě elektřiny levnější zdroje než plyn. Na zastropování ceny ruského plynu se státy neshodly.

Detaily se dohodnou později. Nesmyslnost dohody však nezmění: Budou trestáni prozíraví výrobci elektřiny, kteří se ruskému plynu vyhnuli a podporovat se budou ti, kteří plyn pálí, válka neválka. Zastropování ceny plynu využívaného pro výrobu elektřiny funguje od července ve Španělsku a Portugalsku. Proč se to nehodí jinde, především v Německu, můžeme pouze tušit (půjde asi o strach z Ruska). Přitom by to vedlo okamžitě k poklesu cen elektřiny na burze a ostatní složité kejkle by byly zbytečné.

Ministři se rovněž dohodli na podpoře likvidity energetických firem. Všech? Tedy i těch klasických, uhelných a jaderných, které teď mají neočekávané zisky, které jim chtějí sebrat? Takový Kocourkov že by organizovali? Nejspíš proto půjde zas jen o elektrárny plynové, německé.

Německu takové řešení vyhovuje. Nám, Polsku a dalším škodí.

Takovou dohodu musí vláda odmítnout. Současně musí nahradit Síkelu někým, kdo energetice rozumí a kdo se umí poprat.



zpět na článek