23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Vrbětice upozorňují na víc, než na Dukovany

Rozdíl mezi realistou a aktivistou se ukázkově projeví v názoru na to, jak bezpečně pokračovat s českou energetikou po „vrbětické aféře“. Protože bezpečná cesta je v tomto případě jen jedna.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 27.4.2021 8:56

Ostatně soudím, že EU musí být zrušena a ČTV zprivatizována!

P. Rada 27.4.2021 8:48

Jistota je dnes to, že běžný středoevropan konzumuje s pohledu spořeby primárních energetických zdrojů sto až dvěstěnásobek své biologické kapacity.

Také je jistotou, že právě češi v tomto mezi evropany vynikají zejména s pohledu míry energetické náročnosti tvorby HDPnad ostatní evropany.

Další jistotou je dlouhodobá česká rekordnost imisí CO2/hlavu oproti většině zemí světa.

Bezpečnost lze vnímat s různých pohledlů. Pro drogově závislého se jeví nebezpečné jen uvažovat o setrvalosti míry dávek. Snižování je pro něj tragédií - i když by jen takto mohl mít šanci na úspěšný rozvoj. Podobně falešné závislosti zřejmě panují v úvahách o energetice.

Příznačně rozvojově nejúspěšnější jsou dodnes i bez potřeby energií a dokonce surovin i výrobních prostředků viry! Úspěšně s nimi bojovat lze prakticky zas jen na bási informační - nikoliv silově energetické.

P. Rada 27.4.2021 8:35

Taky si "zatypuji". Chiméry odmítnuté časem snad budou - možné ale né zavčas. Globální oteplování je totiž realita už půlstoletí a pro nedostatek nadhledu věřících, že "země je placatá"... je stále dost.

Elektřiny není oproti tolik potřeba v lehkém průmyslu - jako v těžkém, chemickém... Minimum ji spotřebovává např vývoj vakcín... - ale u toho se zas musí přemýšlet a to leckomu tadičně silovému přijde energeticky náročné... tak raději opakují chiméry.

Podobně primitivní obava s umrzutí v relaci s riziky oteplení bude snad časem opuštěna alespon těmi, kteří si uvědomí relativně snadnou možnost se do chladu obléknout - proti tomu jak je náročné se do horka vybavit a pohybovat v chlazeném skafandru.

I těm co uvažují přízeměji, je s hlediska produkce potravin snad už dnes zřejmé, že lépe rostou při daleo nižších teplotách než je naše ta naše tělesná....

Zkuste se jít v tuto dobu kdy ranní teploty jsou ještě kolem nuly podívat někam na louku, pole... - a porovnejte si to s mírou produkce v období tepla za sucha, která budou stále častějším jevem a už dnes radioizotopicko dendrologické analýzy dokládají, že střední ecvropa je nejvyschlejší za 2100let.

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/sucha-suzujici-evropu-jsou-nejhorsi-od-dob-rimske-rise-prozradily-letokruhy-stromu-40354055

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-03/uoc-esd031021.php

P. Dvořák 27.4.2021 8:32

Dnešní představy:

Uhlí se bude nevyužívat dál, lidé nejen že budou chtít, ale jásavě a rádi budou mrznout.

V. Šedivý 27.4.2021 8:19

Nejdřív musím mít (spolehlivý) zdroj a pak můžu jeho produkcí šetřit. Z toho co vyrobí FVE v noci neušetří nikdo zhola nic.

L. Polehla 27.4.2021 8:19

Ukrajinská.

V. Šedivý 27.4.2021 8:17

Tady ale nejde o podnikání ale o energetickou bezpečnost - a tam se musí hrát na jistotu.

M. Pivoda 27.4.2021 8:04

"... Sázka na to, že modulární reaktory budou schopné běžného nasazení včas, je totiž zatím stále příliš nejistá. ..."

Nejistota = podnikatelské riziko.

Česká modulární demokracie proto hledá nějaký abstraktní zdroj energie.

J. Nevrkla 27.4.2021 7:57

Pardon- uhlí se bude využívat dál.

I. Pávek 27.4.2021 7:56

Moudře napsáno. Některé horké hlavy po přečtení snad vychladnou, některé explodují, no těch netřeba litovat. Ty vychladlé přijdu na to, že nic se nejí tak horké jak se uvaří.

J. Nevrkla 27.4.2021 7:56

Teď si trochu zatipuji: Dukovany se nepostaví, zadlužené Česko v krizi nebude mít na hodně drahé nabídky peníze. Elektřiny nebude kvůli kolabujícímu průmyslu tolik potřeba. Uhlí se bude nevyužívat dál, chiméra boje proti oteplení bude lidmi odmítnuta, nebudou chtít mrznout.

J. Krejčí 27.4.2021 7:46

Jen mi chybí zmínka o dalším zdroji energie a tím jsou úspory energie.Zdá se mi, že se restrukturalizace průmyslu nedotkla energeticky náročných provozů jako jsou svařovny a slévárny. Jeví se, že je pro ně elektrika stále levná a nemají zájem přejít na el. úspornější výrobu. To pak můžeme strašit nedostatkem elektriky donekonečna. Musíme přestat být kovárnou.

V. Šedivý 27.4.2021 7:42

Má-li méně, než je nutné minimum, žádné šetření nepomůže.

J. Kalina 27.4.2021 7:40

Klid!! Všichni známe dobíjecí centra pro auta = benzinové pumpy, budou i pro autobaterie pro elektroauta. Až vypnou elektřinu, zavedou se dobíjecí stanice i pro el. kola a mobily nebo se síť zapne v rámci dobíjecí hodinky. s teplem bych si fakt hlavu nelámal. 4 lidé s teplotou 37°C hravě vyhřejí dobře izolovanou místnost na spaní. Když se pořádně navlíknete, lze spát bez topení i v -6°C. Vyzkoušeno z mé dřevěné chatičky. Akorát s tou vodou to bude v zimě horší. Má tendenci, ta sviňa, v zimě zamrzat a trhat nádoby a trubky. Počet obyvatel se plynule zredukuje pomocí kanibalismu a ustálí se na hodnotě, kterou okolní prostředí uživí. Až přiletí nějaký asteroid, všimneme si ho na poslední chvíli. Zdar.

V. Šedivý 27.4.2021 7:39

Tato technologie se ve světě rozvíjí, jen v evropském skanzenu je z ideologických důvodů dušena.

R. Vacek 27.4.2021 7:25

Tak to je fajn. Protože tam za to mohla obsluha.:-)

M. Kanda 27.4.2021 7:21

V Černobylu?

R. Vacek 27.4.2021 7:01

Nejprve by měl někdo objasnit, v čem spočívá bezpečnostní riziko u jaderky z Ruska. A jestli se už někde ve světě projevilo.:-)

P. Rada 27.4.2021 6:52

Ano souhlasím s tím, že bude hůř. Pavděpodobnost zhoršení se blíží stále více jistotě tím spíše jak aktéři až drogově opojení pohodlností ztrácejí komunikační slušnost a argumentační soudnost.

R. Langer 27.4.2021 6:27

Ty "výpadky poruchou" pochopitelně mohli a mohou nastat kdykoliv, Zelený bolševiku, ale po devastaci energetické sítě, po které tak toužíš, prolhanče, ta "porucha" bude setrvalým stavem. Už teď je ta síť na hraně, a řeší se velmi vysoké množství havarijních stavů za rok. A bude hůř. :-P

P. Rada 27.4.2021 6:26

Jen jedna další možnost? Tou nejběžnější a ve více variantách je přeci naučit se s prostředky lépe hospodařit.

Těm co si žijí blahobytně ve vleku myšlenek na "nahoněné tyče od partnerek" ale takové varianty na mysl sotva přijdou.

P. Rada 27.4.2021 6:23

Ano doposud Francie má naprostou většinu energie s jaderek ale problém tam tkví v tom, že prakticky všechny jsou starších jednodušších typů, které už dnešní legislativa prakticky nikde nedovoluje znova budovat.

I jaderná mocnost jako Francie za ně ale do budoucna doposud nemá adekvátně efektivní náhradu. Tato technologie získávání energie totiž v praxi celosvětově stagnuje až selhává. Příznačně francouzká Areva proto už dlouhodobě balancuje na hraně bankrotu.

P. Rada 27.4.2021 6:15

Výpadky el nastat mohou i daleko dříve a s různých příčin - které však nespecifikujete. Nejpravděpodobnější u nás je už nyní blackout navozený poruchou rozvodné soustavy a tedy důsledky dlouhodobého budování masivních zdrojů v odlehlosti od spotřeby a to i za situace, kdy dlouhá deetiletí energii spíše vyvážíme.

J. Lukavsky 27.4.2021 6:15

Francie má 3/4 elektřiny z jaderných elektráren. Takže nevěřím, že by je postavili a pak zlikvidovali fabriky co to postavily... a asi budou i v budoucnu stavět náhradní bloky za ty současné. Také měli elektrárnu (Phoenix) co uměla dopalovat vyhořelé palivo. Jižní Korea také svoje atomky asi nedovezla ze SSSR a jeví se jako slušný partner. Rosatom nemá světový monopol ačkoli by rád a hraje si na to, jak je u nich v kraji zvykem. J.L. end

J. Sinnreich 27.4.2021 4:33

Az za 10 nebo 15 let dojde ke katastrofalnim vypadkum el. proudu, nebo v zime zasobovani teplem, tak soucasni politici, kteri dnes rozhoduji o energeticke budoucnosti budou jiz v duchodu, nebo mrtvi. Takze zodpvednost za tento stav bude jako vzdy nulova a dusledky ponesou jako vzdy nejchudsi lide.

J. Jurax 27.4.2021 1:59

Je ještě jedna možnost.

V době nedostatku elektřiny si zelení bojovníci proti kysličníku budou třít ohony ebonitovými tyčemi, čímž udržitelně a ekologicky doplní chybějící kapacity zdrojů elektrického proudu. Jejich partnerky jim povedou ruku, aby dodrželi patřičnou frekvenci 50 Hz střídavého proudu.