28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Vládní jaderná strategie

Po jedenácti letech od schválení předchozí Státní energetické koncepce (SEK) z roku 2004 našla vláda České republiky na přelomu května a června dostatek vnitřní shody a meziresortního „koaličního potenciálu“, aby schválila dva klíčové dokumenty formulující strategické zadání pro rozvoj národní energetiky na následující čtvrtstoletí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 24.6.2015 18:00

Každá koncepce padá nejpozději s příchodem nové vlády,

takže i tato je zbytečná. V Česku rozhodně.

J. Jurax 24.6.2015 23:28

Re: Každá koncepce padá nejpozději s příchodem nové vlády,

Politikové fungují v horizontu čtyř let - od voleb do voleb. Je s podivem, že nějaká koncepce světlo světa vůbec spatřila.

L. Novák 26.6.2015 15:27

Re: Každá koncepce padá nejpozději s příchodem nové vlády,

Hlavně, že už socialisti s komunisty, lidovci a zelenými magory napříč nevymýšlejí další bursíkovský "bilionový tunel OZE" (viz zák. 180/2005 Sb. o podpoře OZE). Už tak nás ten minulý stojí a ještě bude stát nehorázné stovky miliard Kč.

M. Pivoda 24.6.2015 17:32

Vsázka na jistotu

Státní energetické koncepce je založena na předpokladu, že technologický vývoj se pro Česko zastavil v roce 2015.

Realizace české energetické koncepce občanům sice zajistí, že stát Česko bude mít dodávku energie zajištěnu, neposkytne ji ale svým občanům nejlevnějším možným způsobem. Stát neumí jednat podnikatelsky, tzn. neumí spekulovat a vsadit na budoucí technologický vývoj.

V. Novák 24.6.2015 18:04

Re: Vsázka na jistotu

Sázet na budoucí technologický vývoj, k němuž nemusí dojít, znamená stavět na zbožných přáních.

Zajištěná dodávka elektrické energie, byť třeba ne nejlevnějším mpožným způsobem, je pořád mnohonásobně lepší, než nezajištěná dodávka elektrické energie.

M. Pivoda 24.6.2015 19:41

Absolutní jistota?

Za jistotu se platí, protože žijeme v nejistém světě. Kdy je ale ta platba již nadměrná?

Například: Jste ochoten vzdát se dopravy automobilem, protože ročně za volantem zemře v Česku 600 lidí? Naprostá většina lidí je ochotna toto riziko dopravy podstoupit.

Proč bychom nemohli (jako stát) podstoupit nějaké přijatelné riziko v energetice s tím, že když bude nejhůř, pak tu chybějící elektřinu dovezeme ze zahraničí. Pokud ale dostavíte Temelín, pak máte naprostou jistotu extrémně drahé investice i provozu.

J. Jurax 24.6.2015 23:35

Re: Absolutní jistota?

Nedostavíte-li Temelín, máte naprostou jistotu drahého dovozu a závislosti na zahraničí. Odkud myslíte, že bychom tu elektřinu mohli reálně dovážet? Energetická bezpečnost je důležitá věc a je takměř jisté, že její význam bude v budoucnu stoupat.

A vsadit na budoucí technologický rozvoj nelze - sám dnes na jiném místě píšete, že o nějakém zásadním technologickém zlomu v punktu energetiky není dosud ani vidu ani slechu.

A příklad s automobilismem je poněkud mimo misku ... :-)

M. Pivoda 25.6.2015 8:31

Zbožná přání? (tak technologický vývoj vidí V. Novák výše)

1. Technologický rozvoj nejsou "zbožná přání", ale tak se může tak jevit nezasvěceným českým důchodcům, diskutujícím na Neviditelném psovi. Je poměrně dobře předpověditelný.

2. Automobilu a dopravě rozumí všichni, proto jsem zvolil ten příklad ohledně podstoupení rizika.

3. V energetice nelze dosud stavět budoucnost na řízené jaderné fúzi. Ta se může dostavit již v průběhu několika málo desetiletí, nebo až v průběhu více desetiletí. Nejspolehlivěji předpověditelný pokrok je ale v oblasti solární energie. Tento pokrok se markantně projeví již v průběhu několika nadcházejících let, nikoliv několika desetiletí.

Důsledek: Je-li nějaké komodity dostatek (v tomto případě elektrické energie), její cena jde zákonitě dolů. Proto nebude problém přivézt eventuálně chybějící energii ze zahraničí, zatímco utopené investice do Temelínského betonu nelze jinak zužitkovat. Amen.

J. Skála 25.6.2015 14:15

Pokrok solární energie

se dá předpovědět docela dobře. Nebude žádný, pokud se neobjeví principiálně nový způsob SKLADOVÁNÍ energie. A to se předpovědět nedá. Amen si nechte do kostela.

M. Pivoda 25.6.2015 17:21

Principiálně nový způsob skladování energie není třeba

Hm. Principiálně nový způsob skladování energie by se samozřejmě hodil, ale našemu štěstí k budou stačit i známé způsoby skladování energie, které v průběhu času zvýší svoji účinnot a současně zlevní. (Do výčtu skladovacích kapacit patří i baterie elektromobilů, které ve dne budou pohánět motor a večer svítit). Elon Musk zatím dokázal vyždímat z technologického pokroku maximum a v solární energii se angažuje také. Takový mozek nám v Česku bohužel chybí.

L. Novák 26.6.2015 15:30

Re: Principiálně nový způsob skladování energie není třeba

A jéje, další zelený magor, co vidí budoucnost energetiky v solární energii a nemá ponětí o fyzikálních souvislostech...

J. Jurax 26.6.2015 19:54

Re: Principiálně nový způsob skladování energie není třeba

"ale našemu štěstí k budou stačit i známé způsoby skladování energie, které v průběhu času zvýší svoji účinnost a současně zlevní" ... ano, víra přenáší hory :-)

A které ty známé způsoby skladování energie byste tak tipoval? Aby mohly jezdit vlaky a šaliny a fabriky vyrábět a lidi čumět na TV seriály i v noci?

"Do výčtu skladovacích kapacit patří i baterie elektromobilů, které ve dne budou pohánět motor a večer svítit" - a kdy a co je bude nabíjet?

A připomínka Elona Muska je v tomto kontextu opět zcela mimo mísu :-)

J. Jurax 26.6.2015 19:47

Re: Zbožná přání? (tak technologický vývoj vidí V. Novák výše)

Opakuju - na jiném místě tvrdíte, že specielně v energetice zásadní vývoj nevidět. Tady si poněkud odporujete :-)

ad 1) Technologický rozvoj je jakž takž předpověditelný, pokud se nestane něco, co nikdo nepředpověděl. To ví i nezasvěcený český důchodce. Důkazy si najděte sám.

ad 2) Snad; to nic nemění na tom, že příměr je použit nevhodně.

ad 3) Že nelze stavět budoucnost jen na řízené jaderné fúzi, je jasné i nezasvěceným českým důchodcům, diskutujícím na Neviditelném psovi. V Temelíně i Dukovanech se však ku dostavbě uvažují klasické jaderné reaktory, tak co do toho pletete fúzi? Pokrok v solárech je vázán na nalezení spolehlivého, přiměřeně účinného, všeobecně dostupného, relativně levného a bezpečného úložiště velkých objemů řádu TWh již vyrobené elektrické energie, z něhož bude lze okamžitě a bezpečně energii čerpat. Leč takový způsob dosud není znám a není ani v dohledné době na obzoru - pokud nedojde k nepředvídanému technologickému zlomu. Jinak budou soláry stále jen drahý doplňkový zdroj pro speciální použití, neschopný zajištění dodávek elektrické energie pro provoz státu v kvalitě srovnatelné s dneškem. Na tom nic nezmění ani politická rozhodnutí zlobbovaných (uplacených) a/nebo do zelena hloupých politiků.

Důsledek - je-li nějaké komodity dostatek - spíš přebytek - (zde elektrické energie), její cena jde zákonitě dolů (pokud pomineme politické vlivy). Nicméně není jisté, že jí bude aspoň dostatek, natož přebytek - Vaše víra v něj k plánování energetické politiky na několik desetiletí dopředu nepostačí. A bude-li problém dovézt byť i drahou elektřinu ze zahraničí, budou ti, kdož bránili dostatečné energetické bezpečnosti blokádou dostavby Temelína a Dukovan za velice špatné proroky, ne-li voly. Mimochodem, mohl byste naznačit, u kterého státu v našem okolí - případně v celé Evropě - předpokládáte v horizontu dvaceti až čtyřiceti let přebytky levné elektrické energie spolu dostatečně kapacitními vedeními, jež by tuto elektřinu k nám levně dopravila?

J. Jurax 26.6.2015 19:12

Re: Vsázka na jistotu

Vsázka se dává do vysoké pece. Na jistotu se sází :-)

J. Hejna 24.6.2015 11:43

S ohledem?

s ohledem na ... pravidla EU?

To je, až co řekne Andělka?

J. Šimek 24.6.2015 6:58

Žádná koncepce, jen zbožná přání bez podkladů,

které má Mládek dopracovat. A faktická absence tlaku na snížení energetické náročnosti a nerozhodnutí o prolomení limitů z této pseudokoncepce dělá splněný závazek po vzoru BSP.

L. Křivan 24.6.2015 9:41

Re: Žádná koncepce, jen zbožná přání bez podkladů,

BSP ???   Není to "brrr socprc"  ?

J. Šimek 24.6.2015 11:09

Re: Žádná koncepce, jen zbožná přání bez podkladů,

Je. Ještě ty splněné plány tužkou na papíře pamatuju.

J. Jurax 24.6.2015 23:42

Re: Žádná koncepce, jen zbožná přání bez podkladů,

Tlak na snížení energetické náročnosti se nejlépe realizuje tržně sám - befély shora mu nikterak nepomohou, neboť často vedou k šetřeni ať to stojí co to stojí, jen aby se splnilo kritérium nějaké politicky motivované hovadiny. Zářným příkladem jsou vnucené tzv. úsporné žárovky - možná ušetří něco za elektřinu (v globále snad i procento spotřeby elektřiny ve státě), ale zato spolehlivě luxují peněženku.