28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
sysel 16.7.2008 12:44

Burkete, Burkete..

neni vam to lehce trapne? drive tvrdy odpurce vetrniku..nyni kdyz CEZ pochopil ze se na tom da taky vydelavat uz najednou ;-) proti nim nepisete.. a hle novy nepritel: oni by masivni uspory a energeticka efektivita mohly nahradit nove bloky v temeline? tak honem clanek proti.. ;-D

qwert 14.7.2008 21:38

řev ekologistů o nenahraditelnosti jabloně starý Vajtingrový....

nesmysl, buď je to prostě pro Bajtingrovou nenahraditelný strom, pak si kladně připlatí za 5 m výkopu navíc a nebude co řešit.

VO je však nutné řešit je arogance energetických technokratů, která vůbec nedá starý Vajtingrový šanci si připlatit za metry výkopu navíc, který se vyhnou pomyslný jabloni. A vo tom to je. 8-o8-o8-o

qwert 14.7.2008 16:28

TO jsem zvědav nakolik bude závěr Pačesovy komise odlišný od

závěrů obdobných zpráv, které byly vypracovány v sousedním Německu či dalších okolních státech. ;-P;-P

David 14.7.2008 17:02

Qwerte, prej si specialista na tydlenty věci okolo tej energie ....

...třeba na ty solární pece na tó železo.

Kolik tun by oceli by jsi v té peci natavil zrovna dneska? Nebo včera? A můžeš si vybrat, jestli na Ostravsku či někde na jih ČR. Aby jsi měl alespoň tolik železa, co se dneska spotřebovalo při výstavbě domů (ocel do betonu atd.), na auta, stroje atd. v Čechách a na Moravě. Konečně - když by js nemohl jet v 24 hodinovém výrobním cyklu (jako ty hnusné klasické pece) - o kolik více pecí by jsi potřeboval a kolikrát více půdy by to zabralo?

A pokud mně jak správný expert chceš poučovat o informatické a postindustriální společnosti, tak věz, že "pád" petroleje po příchodu elektřiny je spíše výjimečná věc; typické je, že i po příchodu počítačů stále potřebuješ železo, cement, ropu, umělá hnojiva, koleje, ...  na domy, auta, žrádlo, železnici ... prostě na věci, které nepřestaneme používat proto, že kromě těch aut či rohlíku máme i počítače či hospody.

www racek 14.7.2008 17:14

Re: Qwerte, prej si specialista na tydlenty věci okolo tej energie ....

solární pece se používají tam, kde je nutno vysoké teploty, už před cca 40 lety to bylo zavedeno. ale pro velkovýrobu železa  to použitelné není.

David 14.7.2008 17:23

Re: Re: Qwerte, prej si specialista na tydlenty věci okolo tej energie ....

Ano, souhlas. Vítr, slunce, biomasa .... fajn. Ale hlavně kalkulačka, jestli to může fungovat alespoň pro tu miliardu lidí z vyspělých zemí, resp. pro cca nyní 6 a časem 10 miliard lidí, kteří mají též právo na tak obyčejné věci, jako je sprcha, teplý oběd, myčka, boty, jednorázové dětské pleny, ...

Stredocech 14.7.2008 17:20

Re: Qwerte, prej si specialista na tydlenty věci okolo tej energie ....

R^R^R^

Vystihl jste podstatu věci, totiž to porovnávání "energetické náročnosti na jednotku HDP."

Výrobky s velkou přidanou hodnotou by chtěl vyrábět každý stát, ono to ale je jaksi dost obtížné. Nevím o zeleném, který by v tomto byl schopen jít příkladem, oni jsou hlavně vymahači výpalného.

qwert 14.7.2008 21:29

Re: Re: Qwerte, prej si specialista na tydlenty věci okolo tej energie ....

Jistě, jen se vnucuje otázka, zda je lepší vyrábět surové železné ingoty a válcované plechy či jinou běžnou konstrukční ocel, které je všude plno, nebo prostě v solární peci produkovat čisté kovy (99.99999 a pod.)

Vzdycky jsem v této sitauci používal příklad hodináře-resturátora opravujícího starožitné hodiny versus fabrika na elektrické hodinky. Tomu hodináři stačí opravit 2 hodiny za rok. Uživí ho to. Ta fabrika musí vyrobit (co vyrobit, hlavně prodat!!) minimálně 1500 hodinek za den. Taky ji to uživí.

Honza42 14.7.2008 21:50

Re: Re: Re: Qwerte, prej si specialista na tydlenty věci okolo tej energie ....

Víte tohle jsou neskutečný kecy. Jak všude plno? Vyrábět ocel není žádná ostuda neumí to zas tak každý jak si myslíte. A pak jak ten přerod nastane? Tím, že nebude energie? Ti lidé najednou, jenom proto že nebude energie, ráno přijdou do práce a začnou vyrábět Rolexy? Mělo by se, ono by se.... tak produkujte.

On totiž těžký průmysl umí málokdo, a to, že po roce 1989 vzal za své je jedna z největších chyb co se stala. My jsme ho totiž uměli. Irán,Irák, Peru, Argentina, Indie.....tam všude nás znali a používají naše technologie dodnes. A tady se někdo plácá do stehen a jásá, že to konečně zničil.

David 14.7.2008 21:52

Re: Re: Re: Qwerte, prej si specialista na tydlenty věci okolo tej energie ....

Ach jo. Ty bys taky nejdříve stavěl střechu a pak pod ní barák. 1500 lidí chce většinou 1500 hodinek - ne dvoje starožitný. I když i na ty se kupec najde. Speciální kovy, supečisté kovy či naopak slitiny jsou potřebné. Taky jsou ale potřebné ty tuny konstrukční oceli či plochého materiálu. Takže to snění o solární ocelárně je nesmysl jak z hlediska uspokojení poptávky (ta je i na obyčejné věci, ne jen ty speciality), tak uspokojení "nabídky", t.j. zejména zaměstnanosti. Pokud nepřijmeš model, že ten vysoce vydělávající specialista hodinář z výdělku za ty dvoje starožitné hodiny bude dobrovolně živit ty desítky lidí, kteří by vyráběli těch 1500 hodinek denně - ale nevyrábí a nikde nepracují.

A upřímně řečeno - to je totiž podstat toho, jak ekošílenci nechápou fungování společnosti i ekonomiky a žijí jen v nějakých povrchních heslech. Bude výtečné, když budeme společnost schopná produkovat hi-tech věci. Ať superčisté kovy nebo renovace starožitností. Nic z toho ale nezruší poptávku po obyčejných věcech - od pšenice po tu konstrukční ocel a cement; od rohlíků po auta, letadla, mosty a budovy. Z hlediska globální/planetární ekologie - někde se vyrobit musí; z hlediska lokální ekologie sice může snít o přesunutí všech "nikoliv hi-tech" výrob do Číny, rozumnější je přeci jen v rozumné míře vyrábět místně. Když ne z jiných důvodů, tak jen pro tu zaměstnanost - jako ekošílenec asi nepochopíš, že vozit Asie cement nebo konstrukční ocel není moudré.

Pozn. USA je dozajista vnímána jako technologická velmoc, postindustriální společnost atd. Ale kromě toho IT, ohromného sektoru služeb atd., mají prostě ty ocelárně, chemičky, cementárny - protože bez nich to nejde. Dtto Japonsko, západní Evropa, .....

qwert 15.7.2008 11:08

Re: Re: Re: Re: Qwerte, prej si specialista na tydlenty věci okolo tej energie ....

Davide, narozdíl od jiných reaguješ smysluplně. Já (na rozdíl od těch druhých) jsem se nikdy nevyjádřil ve smyslu buď to anebo to. Ten hodinář totiž klidně může pohodlně žít v sousedství té fabriky na hodinky.

To jen naprostí ignoranti a zaslepenci v tomto fóru staví a vyhrocují věc nesmyslným porovnáváním JE s OZE. To je zcela ujeté, jako kdyby tomu hodináři začali vyčítat, že svou prací nemůže nahradit produkci fabriky na náramkové hodinky. Ale topřeci toho hodináře vůbec nezajímá, ten má své jisté. Ani padesátiprocentní propad, tj. restaurování jen jedněch hodin namísto 2 ročně, ho nepoloží. Tu fabriku stejný procentní propad odbytu zlikviduje.

Rád bych ovšem slyšel vysvětlení, proč by se měl ten hodinář starat o dalších desítky lidí a v přenesém smyslu proč by se měl starat o to, zda fabrika na hodinky bude mít dost energie? To je snad problém té továrny a troufám si tvrdit, že to není problém ani státu ani nějaké odborné komise.

K té oceli - ujištuji tě, že jsou jí tři (Y), jak domácí produkce tak z východu i ze západu. Co se týká honby za zaměstnaností - to je socialistická chiméra. Jaká je její "zdravá" míra?

"Ekošílenci" používají uhlíkovou stopu, víc než kdokoli jiný vědí, že transportovat zboží přes půl světa není ideální.

Stoura 15.7.2008 11:22

srovnání.

porovnávat produkci hodináře a produkci různých zdrojů energie je špatný příměr. V případě hodináře se různými postupy docílí různých výrobnů. U energie se různými postupy docílí stejného výrobku - elektrické energie. Pokud by hodinář vyráběl tytéž hodinky jako fabrika, jenom mnohokrát dráž, neprodal by, nebo pby prodělal každým prodaným kusem. Přístup státu je v současné době takový, ře tutéž hodinky (elektřinu) nutí odběratele vykupovat od hodinářů za mnohonásobek ceny, kterou nabízí fabrika.

Stredocech 14.7.2008 17:16

Lze dospět k různým "expertním závěrům," ty německé spíše připomínají

Maův Velký skok. Naši komunisté nikdy nepřiznají, že byl s velikým humbukem propagován i u nás, o jeho následcích se pak ovšem mlčelo.

S tím rozdílem, že Němci jsou pořád dost bohatí, aby nakoupili elektřinu jinde, např. v Česku, což je hlavní příčina zdražování elektřiny u nás (přesněji, přenesení evropských, tedy i německých cen do cen našich).

Francie se tomuto zatím úspěšně brání.

Ladislav N. 14.7.2008 15:29

Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

napsal: "...Solární vytápění = nezávislost na centrálním zás.teplem, event. na ruském plynu, či mizerném mosteckém uhlí atp. ..."

Ale kdepáááák, milej zlatej, v zimě si se sluneční energií nevystačíte a chodit do práce podle toho, jestli zrovna fouká vítr a teče proud do zásuvky s počítačem (nebo osvětlení obchodu) taky nebudete chtít. Takže až se projeví důsledky zelené blbosti prosazené do politiky a ekonomiky v praxi, začnou výpadky dodávek elektřiny nebo bude enormně drahá, vezmou lidi zelené magory klackem po hlavě a bude zase na nějakých pár let či desetiletí klid. ;-P

qwert 14.7.2008 15:35

Re: Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

Elektřina bude enormě drahá stejně. Jestliže lůza, která nebyla ochotna investovat do zateplení a solárních technologií (a těm, kteří nemohou se omlouvám) nebude za 20 let schopna platit faktury za elektřinu a teplo (cena se přeci odvodí od cen ropy, že.....) tak to bude hlavně problém výrobců energie, když jim budou nabíhat neplatiči.

Ladislav N. :-))) 14.7.2008 15:39

Re: Re: Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

Nesmysl. Doddavatelé (nikoli výrobci) neplatiče jednoduše odpojí. A až jich bude moc, půjdou klackem po hlavě zeleným magorům s rudým mozečkem. ;-P

Pája45 14.7.2008 16:04

Re: LADISLAV N

A magory "zelený s modrým mozečkem" ponechají u koryta, milý "ladislave", myslím ty dnešní Burky

Ladislav N. :-))) 14.7.2008 16:12

Re: myslím ty dnešní Bursíky...

Myslíte, že je lidi budou volit? ;-) Modrého na nich nevidím vůbec nic. Potíž je, že v parlamentu je příliš rudých. Melouni toho využili...

certik 14.7.2008 18:23

Re: Re: Re: Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

Prosimvas ten problem muze byt tak masivni ze proste odpojeni nemusi byt mozne.

Ladislav N. 14.7.2008 21:10

... Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

Nesmysl. Nikdo nemůže nutit (kromě komunistů a socialistů, ti už s tím mají bohaté zkušenosti) někoho prodávat své zboží zadarmo. ;-)

certik 14.7.2008 23:05

Re: ... Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

Clovece jen si pockejte az se v tom poveze velke mnozstvi penez a lidi, a uvidite, jak se hned bude nutit.

karbet 14.7.2008 15:55

Re: Re: Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

Elektřina bude enormně drahá, dokud zelené mozky budou bránit jádru. A OZE v tomto stavu chybějících jaderek a normálního myšlení tu drahotu jen násobí. Dobře, dávejme na OZE dotace - ale jen těm, které budou proud dodávat pravidelně a na základě grafu odběru, tj. ve špičkách víc, v noci málo. Ať si to regulují sami. Takto nejen platíme daně na dotace OZE, ale platíme i náklady ČEZu na regulaci výkyvů dodávek z těchto OZE.

qwert 14.7.2008 16:10

Re: Re: Re: Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

už to vidím, jak v dnešních cenách další jaderná elektrárna bratru za 200-300 mld zlevní el.energii pro koncového spotřebitele.

Ladislav N. 14.7.2008 16:16

Re: Re: Re: Re: Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

Že zlevní, to už nikdo neočekává. Otázka je, o kolik méně zdraží, než kdyby se velké zdroje nadále nestavěly. 20 miliard vyhozených do větru ČEZem  za fofrníky,  k nimž se ještě za Paroubkovy vlády zavázal, elektřinu zdraží zcela určitě.Rv

Stoura 14.7.2008 16:16

Re: Re: Re: Re: Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

To asi nevidíte moc dobře. Nejspíš ji nezlevní. Ale její neexistence elektřinu zcela jistě zdraží.

vita 14.7.2008 16:17

Re: Re: Re: Re: Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

Jistěže nezlevní - možná zpomalí nárůst ceny.

A proč? Protože v Evropě není tržní prostředí, které by normálně už před lety přimělo investory investovat do nových - a rozumných - zdrojů elektřiny. Hlavní "zásluhu" na antienergetické deformaci trhu mají Zelení. Bohužel se Zeleným Khmérům podařilo vytvořit takové prostředí, které podporuje nesmyslné zdroje a potlačuje ty rozumné.

Kdyby se postavilo několik desítek jaderných zdrojů (v celé Evropě) a nevnucovaly větrníky a fotovoltaika a podobné nesmysly - cena by mohla i klesnout. Jenže neklesne. Což ostatně vám zeleným přece nemůže vadit...

karbet 14.7.2008 16:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

Ano, tak nějak - několik desítek bloků v rámci Evropy. Pokud v ezmeme v úvahu dnešní výmluvy ČEZu, že elektrika je dražší, protože jde přes burzu, mohlo by to dokonce znamenat i snížení ceny, když bude burza v převisu nabídky. Jenže my dáváme šanci ČEZu své zisky namísto do nových bloků Temelína a Dukovan investovat do koupě jiných elektrár. společností nebo elektráren po Evropě, a tím si z hlediska požadované zvýšené konkurence a nabídky zas jen podkopáváme nohy...

David 14.7.2008 17:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

Jo, elektřina bude holt drahá - dokud nebude dost zdrojů. A bude-li těch zdrojů málo, jako že bude, tak ať alespoň daně ze zisku těch několika provozovatelů onoho mála zdrojů, ať jdou do našeho rozpočtu.

vita 14.7.2008 19:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

1) To není výmluva - elektřina JDE přes burzu.

2) Zlevnit nemůže, protože NENÍ převis nabídky. Veškerou nabízenou elektřinu obchodníci rádi a v předstihu skoupí.

3) Kapitál jde tam, kde se může množit (čuňák jeden!) - takže tam, kde mu házejí méně klacků pod nohy.

karbet 14.7.2008 21:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "Qwert Biopalivovič Obnovitelný"

Ad bod 2 (a na tom závisí i bod 1 a3) - proč není převis nabídky ?