25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Válka s Německem, strategie versus taktika

Mnozí malověrní mají pocit, že dnes Čechům nezbývá než se podřídit německému energetickému diktátu. Zejména odporovači nových českých jaderných bloků v tomto směru excelují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 30.1.2013 17:13

Pár připomínek

S článkem v hrubých rysech souhlasím, ale našel jsem v něm několik nepřesností.

Výstavba JE u nás netrvá 5 let, ale spíše 10-15. Těch 5 let snad ani v Číně ne. Životnost klasických elektráren je několik desítek let. Německo plánuje nové řiditelné zdroje a to zejména uhelné a plynové.

Každopádně jsou garantované odběry produkce OZE za garantované ceny ekonomickou sebevraždou a fakticky zločinem.

P. Rada 30.1.2013 18:27

Re: Pár připomínek

Koukám, nevěřím očím - "nechápu..."  jaké logické kousky dokážete vytvořit pane Vyhnalík. S článkem v hrubých rysech sice souhlasíte - ale to podstatné považujete podobně jako já za "ekonomickou sebevraždou a fakticky zločin ..."

Přitom pokud to popíši já - nikoli Vy - tak  to komentujete "Citujete a citujete a nechápete a nechápete".

Pochopit jednotící ideu ve Vašem projevu je pro mě občas opravdu obtížné. Kousek pravdy je tedy určitě alespon na tom, že Vás ... "nechápu nechápu...".

J. Vyhnalík 30.1.2013 18:58

Re: Pár připomínek

Nevím, jestli jsme se pochopili. Já si myslím, že dostavba Temelína je pro budoucnost naší energetiky nezbytná. Samozřejmě by nebylo dobré, kdyby se vláda nechala dotlačit k nějakým přehnaným garancím vůči ČEZu. Na druhou stranu energetická politika je v gesci vlády a zároveň je stát vlastníkem majority v ČEZu.

Takže snad dohlédne na to, aby se neopakovaly Romanovy úlety s "investicí" v Albánii.

Za zločin a sebevraždu považuji nesmyslnou podporu OZE.

P. Rada 30.1.2013 22:10

Re: Pár připomínek

Pane Vyhnalík ale ona ta podpora OZE - specielně FV - nebyla "nesmyslná" - byl to cílený TUNEL a dokonce na to byly všichni upozorněni předem - podobně jako nyní.

Podstatně masivněji se ale chystá tunel v rospočtu v případě dostavby JETE. Rovněž se bude soukromě investovat jen na základě garance, že energii někdo odebere a tuto jistotu opět má být záruka státní..

Ač se Vám to tak třeba nejeví tak o soutěž zdrojů na volném trhu s eneriemi opět nejde.

Používáte velmi silné výrazivo "zločin a sebevraždu považuji nesmyslnou podporu OZE" - jako by jste ale nevěděl, že majoritním vlastníkem mnohých OZE které tak kritizujete je právě ČEZ (další vlastníci jsou dokonce mnohdy neznámý).

Vláda, politické strany a i justice jsou u nás korupcí prorostlé jak málokde ve světě. Na polostátní ČEZ je kdekdo krátký (jen úředníci EU to zkusili). Toky financí které tam probíhají jsou proto už dlouholetýn tabu. Podobným tabu jak akcie na doručitele či vlastnictví řady FV zdrojů a přitom tyto subjekty sají ze státního rospočtu miliardy a vláda s tím evidentně už léta nic nedělá. Proto za Vaší optimisticko naivní fanttazii pokládám tvrzení "snad dohlédne".

J. Vyhnalík 30.1.2013 23:52

Re: Pár připomínek

Ono to není tak jednoduché, jak si to představujete. Je fakt, že ČEZ byl jeden z podniků, kde ČSSD prosadila výměnu generálního ředitele a Jaroslava Míla, který ČEZ provedl výstavbou Temelína, nahradila svým člověkem Martinem Romanem před tím, než Stanislav Gross prosadil závazek z EU o zvyšování podílu OZE.

Na druhou stranu, v době úřednické vlády Jana Fischera, kdy byla jasné, jak velký průšvih OZE budou, ODS spolu s ČSSD přemlouvaly Fischera, aby zákon změnil a slibovaly podporu urychlenému projednání v PS. Fischer ovšem nechal věc "vyhnít". Takže se jedná o směs liknavosti, neschopnosti, idealismu a samozřejmě lobbyingu.

Jak jsem se Vám už několikrát pokoušel vysvětlit, tak těch necelých 50 mlrd křížových dotací do OZE je pouze vrchol ledovce. Hlavní škoda je v tom, že se přestávají stavět nové elektrárny, které za pár let budou chybět a zároveň roste zadlužování ekonomik.

ČEZ je jedna z mála českých firem schopných konkurovat v evropském měřítku. Bohužel tuto konkurenceschopnost Romanovo vedení silně podkopalo. Nebylo by dobré, aby vláda podlehla tlaku na rozšíření dotací z OZE na JE, ale naopak by bylo záhodno, aby co nejdříve a co nejrychleji ukončila podporu neefektivních OZE.

Situace je komplikovaná, protože náš trh je propojený s okolními zeměmi a nikdo přesně neví, jak dlouho ještě Německo bude ochotné likvidovat vlastní ekonomiku dotováním OZE.

P. Rada 31.1.2013 3:06

Re: Pár připomínek

Situace je skutečně velmi komplikovaná. Jen úzce tržně pojato, totiž  tím jaká jsou pravidla v obchodování na burze to pro JE nevypadá dobře. Přednostně se obchodují ty výrobně nejlevnější zdroje a to je právě OZE. Potom dojde na jádro a nakonec na plynové zdroje.

To jaký vliv a dopady rozkolísaná sít může mít se na burze také neprojevuje ale dopad to má až na spotřebitele atd.

Fakt, že JE nemohou pracovat pružně jejich uplatnění na trhu značně komplikuje a riziko, že budou časem levnější energií s OZE vytlačeny je relativně velmi vysoké a tak není divu, že soukromý kapitál chce mít záruku za svou investici - podobně jak u té FV, které ovšem selektivně "nemůžete přijít na jméno".

Jinou stránkou věci jsou ale nikoli výrobní ale celkové celospolečenské náklady se kterými se na burze nekalkuluje ale které mají podstatný dopad v ekonomické zátěži celospolečenské. Ty se málokomu chce vyčíslovat. Málo koho totiž dopad celospolečenský zajímá. Neodvádí se s toho ani dan ... jen to postupně dopadá na hlavy obvykle slabších. Východiskem by podle mého mělo být strategické rozhodování. To je ale v momentálním rozporu s tzv tržní politikou, krátkodobým zájmem atd. Takže nezbývá než si ujasnit oč komu jde a co upřenostnit. Osobně mám za to, že tyto kroky už byly učiněny. Soukromé suběkty zas našli cestu jak stát ovládnout ve smyslu těžby ze státního rozpočtu. To je v jejich úzkém ekonomickém zájmu který tak rád de facto hájíte.

Svého času když pan továrník bydlel ještě ve stejné obci či alespon stejné lokalitě  tak své peníze utrácel zas tam a měli s toho druhotný profit i další místní. Dnes s nástupem globalizace to ale už vůbec neplatí a tak se pro drancování otevřely těžko uzamykatelné dveře. V Rusku to Putin vyřešil mocensky diktátem mafiánského vládnutí, v USA vládne tradiční olgarchie... Česko je na rozhraní mocenských vlivů a v JE to ilustroval Putin i Olbraitová. O tuto zem a její ekonomiku jde v případě budování JETE taky - ale až na jednom s posledních míst.

J. Vyhnalík 31.1.2013 8:59

Re: Pár připomínek

Zkusím to vzít postupně.

Ceny

Pletete si základní pojmy. Je rozdíl mezi výrobními (pořizovacími) náklady a tržní cenou. Z tohoto pohledu jsou OZE názornou ukázkou právě proto, že byly zákonem postaveny mimo reálný trh. Bez podpory zákony by se stavěly a provozovaly pouze ty OZE, které si na sebe vydělají. Elektřina z OZE je kvůli hloupým zákonným garancím výkupních cen zdaleka NEJDRAŽŠÍ. Ovšem kvůli ještě hloupější garanci povinného výkupu 100 % produkce a kvůli tomu, že výroba závisí na počasí, zahlcuje produkce OZE trh v okamžicích příznivého počasí a protože se nedá nijak skladovat a distribuční společnosti se jí musejí zbavit za jakoukoliv cenu, tak tržní cena této elektřiny je nejnižší.

Jinými slovy zákon nutí distribuční společnosti za extrémně vysoké ceny kupovat elektřinu, pro kterou není využití a proto se prodává hluboko pod nákupní cenou. Obrovské ztráty, které takto vznikají si distribuční společnosti hradí zvyšováním cen elektřiny pro konečné spotřebitele.

Řízení rozvodné soustavy je náročný proces, kdy je potřeba neustále dodržovat rovnováhu mezi celkovým příkonem a odběrem. Proto jsou všichni výrobci a velcí odběratelé vázáni závaznými harmonogramy, jejichž porušení je sankcionováno. Celý tento systém nabourávají větrné a fotovoltaické elektrárny, které žádné harmonogramy nedodržují a ve chvíli, kdy jde jejich proud do sítě, jsou nuceny klasické elektrárny uměle snižovat výrobu a vzniklé ztráty jsou fakticky další skrytou dotací OZE.

J. Vyhnalík 31.1.2013 9:24

Re: Pár připomínek

Pružnost produkce

JE jsou relativně nepružný zdroj v krátkých časových intervalech, ale zato se jejich výkon dá dlouhodobě plánovat a řídit. Jsou efektivní a neprodukují CO2, životní prostředí zatěžují snad nejméně ze všech zdrojů.

Velké JE a fosilní elektrárny mohou tvořit páteř soustavy, ale je potřeba je doplnit o pružné zdroje, což mohou být třeba menší kogenerační elektrárny, vodní elektrárny (příklad efektivních OZE), přečerpávací elektrárny atd. Větrníky a slunečníky stojí mimo a celou soustavu nabourávají, protože produkují elektřinu mimo jakékoliv harmonogramy. Systémově správné by bylo dotovat pouze vývojové a testovací provozy a zbytek nechat na podnikatelském riziku investorů. Větrné a fotovoltaické elektrárny by pak vznikaly přednostně tam, kde se to vyplatí, tedy tam, kde vanou pravidelné větry (pobřeží) nebo kde je stabilní počasí s vysokým slunečním svitem po velkou část roku (jižní suché oblasti). Provozovatelé by byli vázáni stejnými harmonogramy jako ostatní producenti a neplánované výpadky by šly k jejich tíži.

Celospolečenské náklady a soukromé subjekty

Celospolečenskými náklady se oháněli proponenti podpory OZE a prosadili zákony, kterými obešli zpětné vazby trhu. Otevřeli tak prostor podnikatelům, pro které je podstatný zisk a tedy investují tam, kde je zisk nejjistější a nejvyšší. Jedná se o propojené nádoby, podnikatelé s OZE podporují politiky a informační kampaně obhajující OZE. Dobře vědí, že nejlépe funguje kombinace strachu a mesiášství a jak je vidět na Vás, mají pravdu.

J. Vyhnalík 31.1.2013 9:53

Re: Pár připomínek

Globalizace

Pletete se hned několikrát. Neměl jste patrně na mysli Madeleine Albright, ale Hillary Clinton.

V úvahu pro dostavbu Temelína připadají pouze firmy, které JE stavět umějí. Tedy francouzská Areva, ruský Atomstrojexport a americko-japonský Westinghouse. Areva byla z tendru vyřazena pro nesplnění požadavků, ale snaží se dostat zpět. Atomstrojexport jde do tendru ve spojení s plzeňskou Škodou a Westinghouse se spojil s Vítkovickými železárnami. V podmínkách tendru je totiž i to, aby co největší část zakázky realizovaly české firmy. Nejde jenom o to, aby "pan továrník utrácel peníze doma", ale také o to, že pokud se naše firmy uplatní v rámci dostavby Temelína, otevírá se jim šance i při stavbě dalších, nejen jaderných, elektráren. Naše těžké strojírenství má přitom v oboru velké zkušenosti a mezinárodní renomé, takže šance tu jsou.

Za naprostou ukázku kombinace hlouposti (u většiny) a podplacenosti (možná u několika), považuji snahy o prezentaci dostavby Temelína jako rozhodování se mezi Ruskem a Západem. V našem zájmu je, aby všichni uchazeči o dostavbu měli maximální motivaci ty druhé předstihnout technologickými a ekonomickými parametry nabídky. Ve chvíli, kdy jsou ve hře pouze dvě nabídky, tak negativní nálepkování jedné z nich fakticky snižuje manévrovací prostor pro ČEZ a zlepšuje vyjednávací pozice druhého z kandidátů. Nemyslím si, že by všichni novináři byli tak hloupí, že to nevidí, i když o velké části to jistě platit může. Zemanova zmínka o nové šanci pro Arevu, je taktický tah, který naopak pozici ČEZu při vyjednávání zlepšuje a tlačí ke zdi jak Westinghouse, tak Rusy.

B. Rybák 1.2.2013 16:03

Re: Pár připomínek

Na rozdíl od pana Rady, který očividně nechápe ani své vlastní texty, natož ty Vaše, jste to určitě nepsal zbytečně. Oceňuje to určitě většina čtenářů NP (např. já).

P.S. Rozhodování o naší JE nikomu nezávidím. Je k němu potřebný i odhad budoucího politického vývoje (agresivity, s jakou budou Němci svou koncepci vnucovat EU). Takže nakonec půjde o to, která "národní" JE-technologie bude (politicky) nejodolnější proti "Bruselu" (Berlínu).

D. Seibt 31.1.2013 13:37

Re: Pár připomínek

Pane Rado opet zavadejici informace. Prednostne se neprodavaji ty vyrobne nejlevnejsi, tedy podle vas OZE, ale prednostne se prodavaji proste OZE. OZE vubec nejsou vyrobne nejlevnejsi, pokud by to tak bylo nebyly by potreba zadne dotace. OZE zdroje jsou stejne drahe mnohdy i drazsi nez vystavba JE. Proc ma JE problem na burze je pouze politika, to nema s realitou nic spolecneho. Dopad na spotrebitele se projevi nejen v poplatku za OZE, ale i za zvysene vyuzivani PPS sluzeb, ktere rostou s vetsim zastoupenim OZE a samozrejme rostou i poplatky za prenos, protoze tam kde je OZE neni vetsinou spotreba a tudiz je potreba vice vyuzivat prenosove site, eventuelne stavet nove site. Vase predstava, ze JE nemohou pracovat pruzne je velmi daleko od reality, JE i 2 generace (treba Temelin) ma schvalenou primarni, sekundarni i tercialni regulaci v radech stovek MW, reaktory 3 generace maji mnohem sirsi regulacni pasma, duvod proc jedou JE v zakladnim rezimu je hlavne nizka cena. A zaruky uz pozaduji vsichni majitele vsech zdroju, protoze jak jiz bylo nekolikrat receno, trh s el. energii jiz neexistuje, byl znicen dotacni politikou OZE.

P. Rada 30.1.2013 10:21

Tunel ala "Škoda"

Politikou pana Škody je lobování za JE a tak se neštítí pojem strategie pokrucovat k obrazu svému - nehledě na právě dlouhodobý dopad tohoto lobingu.

Zatím to totiž vypadá tak, že náklady na dostavbu JETE zaplatí u nás spotřebitel podobně jak tomu bylo a je v případě tunelu fotovoltaického ale na rozdíl od tohoto dokonce s rostoucími náklady.. Škoda tedy lobuje za další očividný tunel. Evidentně opomíjí diskutovat vývoj ekonomiky u nás v budoucích letech, desetiletích...  a tedy i vývoj spotřeby energií. Je totiž pravděpodobné, že dopady řady limitů růstu povedou k prohlubování celosvětové recese až do výrazného poklesu kupní síly obyvatelstva a to i u nás. I pro energie tedy poklesne odbyt i když o tom sotva kdo chce slyšet, natož to vzít na vědomí jako pravděpodobnou realitu a začít se podle toho chovat. Důsleky budou obdobné jako když si na úvěr pořídíme luxusní auto ale na jeho splácení už nebudou prostředky.

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/podnikani/clanek.phtml?id=769926

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/james-de-candole.php?itemid=17774

http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=769917

R. Langer 30.1.2013 11:01

Re: Tunel ala "Škoda"

To je naprostý nesmysl a lež.

P. Rada 30.1.2013 12:19

Re: Tunel ala "Škoda"

Co všechno je naprostý nesmysl a lež? To, že ČEZ chce za výstavbu záruky odběru elektřiny? To, že hlavně zahraniční investoři se zakázky nemohou dočkat a tak nekorektně lobují ve stylu "kupte si právě náš luxusní vůz je na světě nejlepší..."? ... a zatím veřejný dluh česka průběžně roste: .... http://www.verejnydluh.cz/ .... klesá životní úroven : .... http://www.finance.cz/zpravy/finance/373545-co-tyden-dal-zivotni-uroven-cechu-klesa/ ...... http://www.novinky.cz/domaci/264600-problemy-s-penezi-donutily-cechy-zmenit-jidelnicek.html ...... http://www.novinky.cz/finance/265636-uz-skoro-kazdy-desaty-cech-balancuje-na-hranici-chudoby.html

Zatímco pan Škoda lobuje za neefektivní několikasetmiliardovou investici do technologie určené do světa, který stojí před nutností volby zásadní změny hodnot nebo kolapsu:

http://www.novinky.cz/ekonomika/263626-vyspele-zeme-ceka-velka-zmena-stare-motory-rustu-uz-totiz-nefunguji.html ................. http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/266320-lidstvo-ma-na-nutne-zmeny-40-let-pote-hrozi-katastrofa.html ........ http://www.novinky.cz/ekonomika/268258-hroziva-masa-nezamestnanych-na-svete-nemuze-najit-praci-75-milionu-mladych.html ........ http://www.novinky.cz/ekonomika/285084-mirime-k-dalsi-katastrofalni-financni-krizi-varuji-americti-ekonomove.html ....... http://www.novinky.cz/veda-skoly/290144-stojime-na-prahu-kolapsu-globalni-civilizace-varuje-nova-studie.html .....

Já nejsem apriori proti JE technologii ale jsem proti zavádění neefektivních ve světě už opouštěných technologií která dál prohloubí naši bezmocnost. Za těch několik set miliard by se daly vybudovat energovody napříč kontinentem, které by umožnovali efektivnější a dlouhodobé využívání zdrojů a zároven investice do snižování energetické náročnosti by zlepšily stabilitu systému.

Už dnes každý čech spotřebovává 3.4x víc než mu zdroje umožnují a žije tak de facto na masivní dluh - jak dlouho?. Extenzivní rozvoj je proto neudržitelný.

V. Novák 30.1.2013 12:23

Vše, co jste napsal.

...

J. Hejna 30.1.2013 14:58

Re: Vše, co jste napsal.

To máte marný. Pochopit nechce.

P. Rada 30.1.2013 16:21

Re: Vše, co jste napsal.

Já mám takový z Vašeho pohledu "zlozvyk". Přivykl jsem ověřovat si různá tvrzení nezávisle a navíc je konfrontuji s tím co nás o stavu světa učí fyzika.

Jiní mají namísto pracného ověřování, učení,... víru - třeba ultraliberálního typu - tedy v neomezený extenzivní rozvoj a tu používají jako své tabu. Dennodeně si tak mohou být osobně jistí v lepší zítřky. Pokud zůstane jen u té osobní úrovně - nemíním jim víru vyvracet.

Pochopit nelze když "pochopit nechtějí", argumenty ignorují.... Nedivím se tolik - mohlo by to bolet.

P. Mach 30.1.2013 20:04

Re: Vše, co jste napsal.

Jediné čemu jste "přivykl" je opakování tisíckrát vyvrácených ideologických nesmyslů zeleného a červeného zabarvení, které s tím co učí fyzika  nemají naprosto nic společného. Vaše "argumenty" pochopit nelze, nejsou to totiž argumenty, nýbrž jen a pouze projevy vaší ultralevicové a ekologistické víry.

R. Langer 30.1.2013 15:23

Re: Tunel ala "Škoda"

Tady vám lidi na ty lži neskočí, snažíte se marně.

P. Rada 30.1.2013 16:23

Re: Tunel ala "Škoda"

Pletete si lži s odkazem, který je možné ověřovat - a to je Vaše škoda.

P. Mach 30.1.2013 20:25

jestli tunel tak jedině ala oze

Co, že je možné ověřovat? Snad ne bulvár na novinkách, kterým jste zaplácal půlku strany. Co kdybyste místo plácání nesmyslů zkusil vyvrátit argumenty které jsou obsaženy v těchto článcích: http://cfoworld.cz/ostatni/podpora-obnovitelnych-zdroju-nici-ceske-zivobyti-1916 http://neviditelnypes.lidovky.cz/energetika-kvantovy-skok-ale-kam-doh-/p_ekonomika.asp?c=A111030_224924_p_ekonomika_wag http://www.scienceworld.cz/aktuality/mene-jadra-znamena-spalovat-vice-uhli-a-plynu-6598/ http://neviditelnypes.lidovky.cz/fotovoltaika-nejdrazsi-pracovnik-v-zemi-ffb-/p_ekonomika.asp?c=A111220_223511_p_ekonomika_wag http://www.scienceworld.cz/aktuality/evrope-hrozi-problemy-s-dodavkami-energie-ceny-porostou-6677/ http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-energeticky-prevrat-dpd-/p_ekonomika.asp?c=A120810_162719_p_ekonomika_wag http://byznys.ihned.cz/c1-56925780-praskla-solarni-bublina-tvrde-dopada-i-na-cinske-firmy-sanci-ma-korejsky-samsung http://www.scienceworld.cz/aktuality/negativni-dopady-podpory-obnovitelnych-zdroju-energie-5512/

J. Salek 30.1.2013 12:27

klicova je otazka

Jaka bude statem garantovana cena za jadernou energii? To je klicova otazka. Mozna ze se i vyplati dotovat jadernou energii pokud ty penize zustanou v CR a nebudou se dovadet do zahranici jako platba sa fosilni paliva. Odhaduju ze garantovana cena bude zrejme nize nez jsou ceny soucasne.

P. Rada 30.1.2013 16:30

Re: klicova je otazka

Klíčová otázka spíše je, zdali bude energie s jádra vůbec potřebná a kolik za ní v případě potřeby bude kdo ochoten platit na evropském/ "volném" trhu za několik desetiletí.

http://www.cenyenergie.cz/puvodni-analyzy/cena-silove-energie-klesa-presto-muze-elektrina-v-roce-2013-zdrazit.aspx

J. Vyhnalík 30.1.2013 17:07

Re: klicova je otazka

Citujete a citujete a nechápete a nechápete.

V. Novák 30.1.2013 18:27

Evropský trh elektřinou zničila podpora OZE.

Tudíž není ani trh, ani ceny (ty mohou vzniknout jedině na trhu) a je zbytečné o nich spekulovat. Růst toho, co zaplatí spotřebitel (to opravdu není cena) při klesající ceně silové elektřině je přímým důsledkem OZEovního zmršení trhu. A to je růst cen ten menší problém - nedostatek stabilních zdrojů a tedy nemožnost vyrovnávat výkyvy sítě, je mnohem horší.

Jediné se dá předpovědět téměř s jistotou, že trh nakonec zvítězí a OZE půjdou "cestou všeho těla" tam, kam patří. Jak moc na to Evropa doplatí, záleží na tom, jak moc dlouho ten nesmysl potrvá.

J. Jurax 30.1.2013 18:59

Re: Evropský trh elektřinou zničila podpora OZE.

No, pro přesnost poznamenejme, že OZE půjdou do perdele tehdy, jestliže se v dohledné době nepodaří nalézt levný, bezpečný, masově použitelný a dostatečně účinný způsob jak uložit jednou již vyrobenou elektřinu pro pozdější použití takový, aby celý tento systém byl řiditelným zdrojem a dodával elektřinu stejně levnou jako tzv. židitelné zdroje stávající.. Zatím takový není.

V. Novák 30.1.2013 18:45

Zda bude potřebná, závisí na tom, zda se podaří prosadit zelenokhmérské

fantasmagorie. Polpotovský Kampučijec opravdu moc elektřiny nepotřeboval. Pokud se budeme živit "fyzicky náročným zahrádkařením" a veškerou vodu si budeme pumpovat sami, ohřívat na šiškách z lesa a utaháni padneme na otep slámy ledvaže se setmí - pak opravdu nebude elektřina potřeba.

Můj cíl to není. A váš?

ps - jsem zvědav, kolik toho propagátor "fyzicky náročného zahrádkaření" Keller už fyzicky náročně vyzahrádkařil...

P. Vaňura 30.1.2013 9:34

Miloši, veď nás do boje proti zelené sebrance

Nechceme připlácet ani současné 0,5 Kč/kWh na fotovoltaický megatunel, natož 1,4 Kč/kWh jako Němci. Na oplátku Tě budeme vždy podporovat proti Pravdě a lásce.

Připadá vám to tak nereálné?

Věc je taková, že distributor, když právě zafouká, MUSÍ zastavit odběr z klasických zdrojů a nakupovat MNOHEM DRAŽŠÍ elektřinu z OZE.

Jde jen o to, vysvětlit domácnostem, kterým se elektřina JEDINĚ V DŮSLEDKU "PODPORY OZE" zdražuje, KDO ZA TO MŮŽE.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-kdo-nam-zdrazil-elektrinu-due-/p_politika.asp?c=A101003_121803_p_politika_wag

F. Pavlis 30.1.2013 7:52

Obávám se,

že v této zemi se všechno, co je schopné slušné produkce, záhy prodá. Cenu produktu  pak stejně určuje někdo jiný. Rychlé peníze jsou politikova droga hned vedle moci.  V dohledné době naší generace proti tomu neexistuje obrana. Volby a programy politických stran jsou jen vábničkou na "občanskou společnost". Žel, platí to už tisíciletí. Patrně to opět vyvolá potřebu "alternativní" existence. Vnitřní emigrace a uzavřenost před vnějším světem. Akce jsou zřejmé, reakce už méně. Ale onen zákon jistě není vycucaný z prstu.

A. Nováček 30.1.2013 5:52

Válka s Němedkem.....

Autor kope v zájmu energetických koncernů a všech parazitů, kteří se na budování obludných energetických zdrojů podílejí na straně vysávání vedřejných zdrojů.  Viz...vláda bude přece po dostavbě Temelína doplácet ČEZu rozdíl mezi skutečnou cenou a "ekonomickou" cenou stanovenou ČEZem.

V Němedku jde v první řadě o budování zdrojů v místě spotřeby.