Neviditelný pes

ENERGETIKA: Už i IEA dává Česku „knížecí rady“

14.10.2021

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) už zřejmě prohrála se Zelenou frontou svůj boj o objektivitu a nezávislost. Jinak by se těžko mohla snížit k vydání blábolu nabádajícího Českou republiku k rychlejšímu odchodu od uhlí. Co by IEA asi poradila Číně nebo Indii?

Mezinárodní agentura pro energii vypracovala zprávu o České republice (zde). Výsledkem ovšem není odborná studie, ale ryze ideologické doporučení, že uhlí budeme muset opustit dřív, že máme vyvinout a nasadit nízkouhlíkové zdroje a podniknout opatření v uhelných regionech. Hernajs, kdo by to byl řekl? O iracionálním tlaku na dřívější konec uhlí víme a další kroky vyplývají z toho, že jsme vůbec řekli, že s uhlím skončíme. Proč o tom ale potřebuje udělat zprávu zrovna IEA? Zprávu o zemi, jejíž energetika stojí za nějakými 0,18 procenta světových emisí CO2. Dává to nějaký smysl?

Inu, jeden důvod se najít dá. Zřejmě si Zelená fronta stěžuje, že to tady u nás nejde tak rychle, jak si zelení soudruzi naplánovali. A že je potřeba jejich úsilí internacionálně podpořit. Ono totiž v EU těch ostrůvků, které ještě nepodlehly klimaticko-uhlíkovému alarmismu, už moc není. Nebo jsou podstatně větší než Česko, případně se jejich představitelé nebojí té partě bruselských ouřadů postavit. Česko je v té první skupince, takže je potřeba jej zlomit. A co by IEA neudělala pro to, aby mohla dále nerušeně existovat? Dát Česku pár knížecích rad je to nejmenší…

Takže jsme dostali ideologické žvásty, které jsou dobré leda pro zelené lobbisty. Místo toho bychom však potřebovali opravdovou radu, jak do roku 2038 nahradit uhelné zdroje spolehlivě a permanentně fungujícími zdroji, jež schválí zelený Brusel. Nebo bychom potřebovali radu, kde najít premiéra, který nemá problém se postavit ekofanatikům na jakékoli úrovni a provést zemi klimatickou hysterií bez ztráty konkurenceschopnosti a propadu životní úrovně, což zahrnuje i dostatek elektřiny. Nebo kdyby alespoň bral vážně doporučení Uhelné komise včetně toho, že uhelné zdroje se odstavují až ve chvíli, kdy je za ně dostatečná náhrada. Nebo alespoň parlament, který bez průtahů a neuskutečnitelných nápadů posvětí výstavbu nového bloku v Dukovanech.

Jenže IEA nemá v rukávu ani takovou radu, jak a čím nahrazovat uhlí či plyn, aby nové zdroje byly stejně spolehlivé, permanentně fungující a nepotřebovaly ke svému smysluplnému provozu obrovská bateriová pole. A že by to byla rada svrchovaně potřebná, o tom nikdo nepochybuje.

Převzato z webu iUhli.cz



zpět na článek