24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Už i IEA dává Česku „knížecí rady“

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) už zřejmě prohrála se Zelenou frontou svůj boj o objektivitu a nezávislost. Jinak by se těžko mohla snížit k vydání blábolu nabádajícího Českou republiku k rychlejšímu odchodu od uhlí. Co by IEA asi poradila Číně nebo Indii?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pokoutný 14.10.2021 9:09

Ano, asi tak před 200,000 lety, když zadělali na Grétu a Radu.

V. Kučer 14.10.2021 9:05

R^

P. Rada 14.10.2021 9:00

Ekologie je o popisu vstahů organismů a prostředím. To ekologové dělají.

Lidé na toto vesměs nedbají a "první kroky úplného vyhubení" už udělali.

P. Rada 14.10.2021 8:58

Pane Kubáči je to nejspíše jinak. Na jaderných zdrojích je sice život beze sporu postaven ale tok energie s nitra Země je jen cca 100mW/m2 - kdežto tok jaderné sluneční energie je cca 340W/m2.

Dalším aspektem je problematika vykazování úmrtí od jaderných havárií. Přímých okamžitých bylo skutečně relativně velmi málo. Dopady radiace přímé i kumulace radionuklidů v organismech májí ale zásadní odlišnost v dlouhodobosti odezvy. To jak na kvalitu života tak třeba i na snížení jeho délky v krajnosti s fatálním koncem.

Dovolte kontrolní otázky. Máte jasno kolik lidí např za století zemře např na leukémie, rakoviny štítné žlázy.... Např. z poměru výskytu v radiací zasažených oblastech vzhledem přírodních podmínkám?

Máte představu jak by dnes vypadalo japonsko pokud by s Fokušimy radiace unikla nad hustě obydlené oblasti a deště i tehdy příznivé větry ji neodvály či přímo nespláchly s 99.9... % do největšího oceánu světa?

R. Langer 14.10.2021 8:54

Zelený bolševik zase lže a podvádí, jako když Rudé právo tiskne! :-P

A hrozně rád by i kradl! Ksindl jeden. ;-€

F. Navrátil 14.10.2021 8:53

Ekologové by chtěli bojovat o klima až do úplného vyhubení lidstva. První kroky se daří.

P. Kubáč 14.10.2021 8:52

Píše země s malým z - tedy má na mysli Velkou Británii - nikoliv ZeměKouli - prosím o větší pozornost psanému textu.

R. Langer 14.10.2021 8:51

Nelži zase, prolhaný Zelený bolševiku, ty tvoje lži jsme tady už dávno prokoukli! :-P

P. Kubáč 14.10.2021 8:50

Těžitelného Uranu na povrchu je asi na 10 000 let VEŠKERÉ energetické potřeby lidstva ( tedy nejen elektřiny, ale i tepla pro chemické výroby atd. )

Těžitelného Thoria je asi na 60 000 let veškeré energetické potřeby lidstva.

Jestli se do 60 000 let nerozvine energetika, která bude už navždy - pak si vyhynutí zasloužíme, ale nerad bych vyhynul zimou v lednu 2035, protože Thurnbergová nemá kvalitního psychiatra.

P. Rada 14.10.2021 8:44

Pletete si potřeby Země a života na ní s potřebami až chtivostí lidí. To zejména těch kapitálově konzumem a fosilními energiemi jaksi zdrogovaných.

P. Rada 14.10.2021 8:41

Stavět by pro život mělo smysl to, co přináší obecně pozitivní efekt - konkrétněji adekvátní energetickou masivnost při dostatečném EROEI. Obecněji pak růst uspořádanosti - pokles entropie.

Dnešní typy JE jsou ale jak nerentabilní tak by pro ně záhy nestačilo jaderné palivo ani pro projektované životní období - pokud by měly nahradit dosavadní fosily.

Nalhávat si můžeme ledacos ale fakt je, že energetika jako civilizačně podminující aktivita v průměru už století ztrácí svou efetivitu. Dodnes roste jen masivnost a s ní škodlivé nerecyklovatelné externality.

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

P. Rada 14.10.2021 8:33

Pane Davide - "beze srandy". Na začátku paleocénu před 65miliony let došlo na K/T rozhraní k hromadnému vymírání po impaltu + takto navozených výlevech lávy... Náhlost změn vyhubila dinosaury a vše živé nad cca 23kg živé váhy. Obsah jak uhlíku v atmosféře - tak i teploty přitom na dlouho přesahovaly dnešní hodnoty a začaly klesat až před cca 50mil let. Přesto mnohá ložiska uhlí vzniklá už v karbonu zůstala netknuta. Obsah tohoto stamiliony let ležícího uhlíku mimo hlavní cyklus uvolnuje až dnes člověk do atmosféry + biosféry miliardami komínů, komínků, ohýnků... a to 100x rychleji jak průměr běžné sopečné činnosti navozující donedávna jen bilanční rovnováhu (kumulativní vyrovnanost). Vše dnes druhým největším tempem od samého počátku třetihor.

Na to aby v bisoféře mohl vzniknout rozsáhlý život a na něm civilizace byla potřeba až daleko nižší teplota při neobvyklé ustálenosti všeho posledních 10tis let. Po celý holocén se glob teplota vešla do tolerance +-0.5C. S toho už jsme vybočily v řadě ohledů a začali stále více narušovat planetární meze:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/teplota-22000-let

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/cykly-koncentrace-co2

"Beze srandy" tvrdím, že pro dnešní strmost a narlůstající rozsah i masivnost změn jde civilizaci o život. Pochopila to už i IEA.

Nikoli přímo hned součastníkům - na to má systém příliš velkou setrvačnost - ale následníkům a zejména budoucím generacím.

P. Manda 14.10.2021 8:28

děkuji, ale jaký by měl být postih pro ty co podvodníkům naletěli ?? Kolik dukátů ?

V. Kolman 14.10.2021 8:21

[: No to by bylo něco - něco - něco - něco ku zdaru!! :]

(panu P. Mandovi od B. Smetany)

V. Kolman 14.10.2021 8:14

Usilovnou prací horníků ze zrušených uhelných dolů;-D;-D;-D

P. Manda 14.10.2021 8:11

Chtěl byste zákon, který zakazuje naletět podvodníkům ?

G. Onion 14.10.2021 7:48

Opět srovnavate hrušky s jablky a pak na tom vystavíte další z vašich nesmyslů. Srovnavate produkci EMISÍ na hlavu, což je podvod. No a dal si samozřejmě pořád pletete emise a imise. Nechcete se už vybodnout na ty vaše bláboly, kterým stejně nikdo nerozumí, možná ani vy.

J. David 14.10.2021 7:43

Nu, zase srandy kopec s panem P.Radou. Jaká je kumulativní zátěž klimakteria (nebo andropauzy) na občana pana P.Radu od počátku paleocénu? Je to znamenitý zelený šprýmař, který nejenom pobaví, ale i poučí, jak jsou zelení trottlové nezničitelní. Tož asi tak.

R. Tichý 14.10.2021 7:38

Lzete. I kdybychom v CR vsichni okamzite umreli, nema to pro klima planety zadny vyznam z pohledu meritelnych dopadu.

Jedine, co by se stalo je to, ze by nase uzemi obsadili primitivove na urovni stredoveku-mentalne i technicky.

Nejvetsi znecistovatele planety jsou chude civilizace!

R. Tichý 14.10.2021 7:35

Nojo, ale jak se dostat ke stepnemu materialu, ktery je tak strasne hluboko?

R. Tichý 14.10.2021 7:33

Dostavet Dulovany, Temelin a jeste rozestavet dalsi JE.

S. Sidlichovsky 14.10.2021 7:27

Z dnešního Telegraphu:

11 000 instalovaných větrníků přispělo k el. potřebě UK za rok do poloviny srpna 17,6 %. Ale byly dny a dokonce i týdny kdy tento příspěvek byl pouze 3 %. Příspěvek volá po rehabilitaci uhlí, plynu a jádra; ani zdvojnásobení počtu těch větrníků neřeší potřeby země.

I. Koubová 14.10.2021 6:50

Vám nestačí, jak jste tu zničili lesy, vy to prostě chcete dotáhnout do úplného zničujícího konce. A pak řeknete - my jsme mysleli dobře, ale dopadlo to jako vždycky.....

P. Kubáč 14.10.2021 6:24

Žhavé a roztavené části Zemského pláště a jádra udržují své vysoké teploty rozpadem radioaktivního draslíku 40 ( postrach biomatek v banánech ale pro energetiku nepoužitelný ) Thoria a Uranu 235 - už 4 miliardy let. Ergo považovat jaderné štěpné materiály za "neobnovitelný zdroj" je zavání lží nebo omylem ( ano neobnovitelný - dojde za miliardu let )

ERGO - jaderná energetika už dávno měla dominovat seznamu zelených metod výroby energie. Nemluvě o tom, že je to nejbezpečnější způsob produkce, protože při přepočtu na vyrobenou MWh - i pády montérů z větrných a solárních elektráren a utopení po protržení přehrad - zabily více lidí než jádro.

J. Novak 14.10.2021 2:50

Cumbre Vieja neuposlechla radu EU a neustále chrlí. Nechce aby rostliny trpěly. Je co dohánět. Nedostatek CO2 v atmosféře začíná být alarmující.

P. Rada 14.10.2021 1:37

Pan Souček se ke svému výroku (... o zemi, jejíž energetika stojí za nějakými 0,18 procenta světových emisí CO2 ) ptá: ... " Dává to nějaký smysl?"

Ptá se i když v odkazu který sám dává má uvedenou i odpověd:

"ČR ale přesto v tomto a řadě dalších ukazatelů zůstává nad průměrem zemí, které IEA zkoumala."

Upřesnuji, že ony ukazatele jsou o KUMULATIVNÍCH imisích vstažených na OBYVATELE.

Pokud by si pan Souček na základě běžné znalosti významu základních fyzikálních jednotek uvědomil rozdíl mezi výkonem ve Watech a energií v Joulech - nemohl by přihlouple či demagogicky (pokud znalost skrývá) argumentovat okamžitými imisemi. Planeta se totiž může oteplovat/ochlazovat jen v důsledku změny naakumulované energie - nikoliv podle míry okamžitého výkonu.

Přitom i s hlediska okamžitých imisí na obyvatele vykazuje průměrný čínan cca polovinu oproti průměrnému čechovi.

S hlediska občanské odpovědnosti za kumulativní imise proto žel tuplovaně patříme k nejvlivnějším měrným hybatelům klimatické změny na světě. Svět kolem nás o tom na rozdíl od Součka a jeho obdivovatelů už dávno ví a na kdejakém mezinárodním jednání tuto situaci zohlednuje. A čím mu bude hůř - tím výrazněji nám to dá najevo.

Problém by tedy mohl pro nás nastat, pokud by s námi okolí přestalo komunikovat jen diplomaticky doporučeními a zvolilo silovější typ argumentace. Např IEA se zasazuje o rovnoměrnost energetických tedy i ropných zrojů pro všechny signatářeské země tak by nebyl problém ropu ... nedodat. Nebo pokud by si Součkem pripomenutý čínan položil pragmatickou obchodní otázku typu:

Je pro Čínu dlouhodobě výhodnější obchodně surovinově (pro nás zemědělsky klíčový fosfor...) kooperovat s čechy za situace, kdy v jejich regionu větší škody jak zisk činí klimatické dopady?

J. Bartoš 14.10.2021 0:55

Máte pravdu,ale je to důsledek rozhodnutí EU z r. 2002 o vytvoření energetického trhu v rámci EU a samozřemě naši poslanci to v letech 2005-elektřna a v r.2007 plyn schválili jako vždy co přišlo z EU K tomuto kompletu patří i vytvoření tzv. CO2 povolenek! Jinak podvodníky z Bohemia en. jsem osobně vyhodil při nabídkách energie, kdy mne vyloženě lhali, vydávali se za jakési kontrolory apod.

J. Novák 14.10.2021 0:26

Bohemia Energy podvodnými a podloudnými manipulacemi získala 900 000 elektroměrů x 3=2,7 mil. spoluobčanů obětí zvrhlé české legislativy autoři=poslanci, kteří proti vůli občanů nedomysleli hrozby z vytvořeného energetického tržního prostředí!!!

Jak Písaříkovo agenti získávali do jejich letadla občany= zákazníky? Lží a podvodem je uvedli v omyl, STÁTNÍ orgány nečině přihlížely a podvody tolerovaly! Proč nejsou občané alespoň ve strategických komoditách před "ŠMJDY" chráněni? Poslanci vytváří z občanů oběti podvodníků novelou z.č.458/2000Sb.