19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Transformace ve stínu rypadel

Před několika dny schválil po sedmiletém projednávání zvláštní výbor pro těžbu hnědého uhlí spolkové země Braniborsko rozšíření povrchového dolu Welzow-Süd v Lausitz na hranici se Saskem o novou těžební zónu o rozloze 1900 hektarů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 10.6.2014 19:38

Blbost politiků

To pyramidálně blbé politické rozhodnutí o odstavení jádra v SRN dokazuje akorát to, že hloupí, nevzdělaní a zlobbovaní (čti uplacení) politici jsou schopni odsouhlasit jakkoliv velkou kravinu a že do skutečně důležitých věcí - jíž energetika najmě ve státě, který stojí a padá s výkonností svého průmyslu, jímž SRN nesporně je - by politici vůbec neměli mít co kecat. To platí nejen v SRN, ale kdekoliv. I u nás.

Nicméně výpadek nenahradí neregulovatelné fofrníky a fotopanely ani biomasa, neboť elektřina z nich je drahá a jejich existence je podmíněna masivními dotacemi zdražující elektřinu pro koncové spotřebitele, ale uhlí. Plyn je taky totiž drahý a navíc je ze zahraničí, mj. z Ruska.

Zajímavé je, ze němečtí globálně teplí zelení neječí v masových médiích jak podřezávaná podsvinčata, že nárůst CO2 z uhelek způsobí globálně teplou celosvětovou katastrofu, ale jen piští v izolovaném ghettu svých webů. Nejspíš echt německý CO2 bude jiný, lepší, globálně neteplící.

Jediné, co by mohlo fofrníky a fotopanely spasit, by byl vynález levného, bezpečného, masově kdekoliv použitelného způsobu ukládání již vyrobené elektřiny do uložiště, z něhož by se dala posléze s akceptovatelnými ztrátami opět čerpat. Jenže takový systém není na obzoru, ba ani za obzorem. A dokud neexistuje, jsou OZE nejen blbost, ale i politiky legalizovaný tunel a zlodějna.

A je příznačné, že tohle politikové z EU s blbostí sobě vlastní brojící proti CO2 a prosazující nákladné a nepotřebné OZE nechápou.

J. Zbořil 10.6.2014 11:46

nejedeme náhodou po slepé koleji (s Angelou včele)

Bohužel, poněkud a spíše bych řekl velmi schizofrenní situace. Možná by bylo zajímavé se juknout na poslední World Energy Investment Outlook 2013 (publikován IEA 3. června) který má v titulku jednoho snímku presentace sugestivní větu "Udrží EU rozsvícená světla?" Několik faktů: (1) za poslední desetiletí 80% investic v EU do energetiky šlo do RES; (2)EU potřebuje investovat 2,2 trilionu USD do roku 2035 do náhrady stárnoucí infrastruktury a ke splnění dekarbonizačních cílů!!! (3)před rokem 2025 bude nutno vystavět kapacitu 100 GW (sto temelínských bloků) tepelných zdrojů aby se udržela bezpečnost a spolehlivost dodávek (4) cena elektřiny z klasických zdrojů je 20% pod úrovní návratnosti výstavby nových zdrojů!

Ergo, vypadá to na návrat k regulovaným cenám a žádný jednotný energetický trh - pak samozřejmě běsnění patrně ustane. Prostě trh s dotacemi fungovat nebude! Navíc, EU už povolila exporty uhelných elektráren do třetích zemí a veřejně se mluví o tom, že komise překrucuje vědecká fakta, aby pasovala na politiku... Velmi drahý experiment! http://www.worldenergyoutlook.org/investment/ koukněte se!

J. Plzák 10.6.2014 9:20

Jen tak něco pro zábavu.

Angee měla být původem Hamburačka. Jenže otci, evangelickému theologovi, hrklo ještě před narozením Angely v kouli a přesunul rodinu do tehdejší DDR. Čin to byl srovnatelný asi tak s tím, jako když se před dvěstě lety někdo rozhodl dělat misionáře na Papua Nová Guinea a doufal, že si z něj domorodci neudělají zákusek. A jablko nepadlo daleko od stromu.

Když se v páté Kohlově vládě stala Angela ministryní pro ochranu přírody a jadernou energii, vykřikovala se svatým nadšením: "ve věci ochrany přírody budeme předjezdci před světem." Trochu to připomíná pořady jedné arabské srandistky - i takové postavy v anglické televizi existují - která chválí moudrost arabských žen. Ty totiž kráčí vždy až za svými muži. Dělají to prý proto, že když vpředu vybuchne bomba, ony to neodnesou. Já vím, děti nemohou za své rodiče, atd., atd. Ale podívejte se na Komárka.

Angee tedy zcela nedemokraticky, aniž by se kohokoliv ptala, odepsala jaderné elektrárny. Nejlepší důvod k vybudování dalších jaderných kapacit u nás. Kohlovo děvče, tak se jí říkalo  za dob jejího ministrování pod kancléřem Kohlem, nás bude ještě potřebovat.

V. Novak 10.6.2014 9:56

"Agnee" neodepsala JE jen tak z vlastního plezíru,

ale protože to německá společnost požaduje. A (prozatím) je ochotná platit.

Německá společnost měla šanci "Agnee" její "nedemokratické" rozhodnutí omlátit o hubu - a podpořila ji. Zcela demokraticky.

S Němci ještě bude problém...

P. Švejnoch 10.6.2014 11:32

Re: "Agnee" neodepsala JE jen tak z vlastního plezíru,

Možná jen nejsem dostatečně informován, ale jakou měla německá veřejnost šanci zvrátit rozhodnutí zelenorudé Andělíny?

V. Kain 10.6.2014 15:29

Re: Jen tak něco pro zábavu.

Angele zachutnala moc a chce si jí ještě užít a být na předních místech politiků světa.Proto musela dát na oltář jaderky,neboť zelená loby je v Německu velmi silná a ona by si už také nemusela politicky vrznout.Ošem uvedla datum kdy ona už premiérkou nebude a ten někdo jiný to všechno může zvrátit ať se třeba zelení zvencnou.Likvidovat jaderky a stavět nové uhelky může jenom nukleární blb.

I. Schlägel 10.6.2014 8:19

Ano,

kdejaký povrchový důl, uhelná elektrárna, spalovna odpadů, bioplynová stanice, hektary řepky a solárních panelů, tohle všechno je násobně lepší než ty ďábelské jaderné elektrárny. Že takto zblbne společnost, která se osvobodila a zbohatla díky racionálnímu uvažování, to možná čekal málo kdo. Co nás asi v tomto duchu čeká v budoucnu? Racionalita to asi nebude.

J. Plzák 10.6.2014 9:27

Re: Ano,

někdy kolem roku 1900 vznikl v Anglii praporkový zákon, podle kterého musel před každý autem jít někdo s praporkem a upozorňovat na nebezpečí řítící se za ním.

Počet mrtvol, v důsledku výbuchů parních kotlů, ještě dnes vysoko převyšuje počet obětí jaderné energie.

R. Langer 10.6.2014 12:56

Re: Ano,

Aniž bych chtěl zlehčovat základní myšlenku příspěvku musím podotknout, že ty parní kotle jsou dodnes i v těch JE... ;-)

J. Jurax 10.6.2014 19:40

Re: Ano,

Ale nebouchají :-)

J. Mrázek 10.6.2014 5:53

Postupně nechat odumřít části sítí ...

..a tudíž nedodávat elektřinu,když neopustí nesmyslná rozhodnutí. Pokud jim to po dlouhodobém výpadku možná dojde a přehodnotí svá stanoviska, tím líp. Ale bez tvrdého vypnutí nic němci nepochopí, viz Adolf ....