24.4.2024 | Svátek má Jiří


ENERGETIKA: Temelín – raději ne

23.11.2013

Vzpomínám si, jak někteří propagátoři jaderné energie počátkem devadesátých let tvrdili, že nás čeká – pokud nepostavíme Temelín – fatální nedostatek elektrické energie. V současnosti energii vyvážíme. Jistě to není špatný vývozní artikl, a pokud by značnou část naší elektrické energie neprodukovaly uhelné elektrárny, byl by to patrně i artikl výhodný. Takto jeho výhodnost snižuje fakt, že s elektrickou energií vyvážíme i své životní prostředí.

Za určitých okolností by mohla být dostavba Temelína výhodná, a to i přesto, že naše potřeba elektrické energie je pokryta dostatečně. Vidím ale několik důvodů, pro které by bylo nejlépe plány na dostavbu Temelína jednou provždy odložit.

Předně je zde skutečnost, že evropský trh s elektrickou energií se zhroutil. Netržních prvků, které do něj zasahovaly, už bylo příliš mnoho. Do evropské sítě proudí spousta energie z větru a ze slunce. Je to, jak známo, energie dotovaná. Snižuje ovšem cenu energie z fosilních zdrojů, neboť té pak není tolik potřeba. Jaderné elektrárny mají řadu výhod, ale jednu fatální nevýhodu: Jsou příliš velké. Pokud Temelín dostavíme, bude produkovat elektřinu za určitou cenu, kterou nebude možno snížit – a nikdo neví, jaká bude cena energie v době spuštění dalších temelínských bloků. Pokud bude třeba poloviční či třetinová vůči výrobní ceně elektřiny z jaderných elektráren, bude Temelín černou dírou. Bude zvyšovat ceny energie v naší zemi a tím citelně snižovat konkurenceschopnost našeho průmyslu.

Kdyby řádně fungoval trh s elektrickou energií, bylo by možno racionálně odhadovat, zda se Temelín vyplatí či nevyplatí. Takto jsou veškeré úvahy na toto téma věštěním z křišťálové koule.

Vidím ale ještě závažnější důvod, proč Temelín nestavět.

Ve hře zůstávají dva zájemci o dostavbu Temelína – Spojené státy a Rusko. Od lidí znalejších než já mám informaci, že "americký" Temelín by byl technologicky lepší, ale ani "ruský" by nebyl ve srovnání s americkým nějaký propadák. V České republice jsou nyní velmi aktivní ruské tajné služby, a podle všeho je jediným závažným důvodem právě Temelín. Jinak jsme Rusům celkem ukradení. (Chce se mi dodat, chvála Bohu.) Temelín je ale zakázka velmi zajímavá.

Rusové svedou tuhý boj s Američany – a bojím se, že budou úspěšnější. Přeje jim současný prezident a obávám se, že jim přeje i ten bývalý, byť si tím nejsem jist stoprocentně a beztak má nyní patrně již jen velmi omezené možnosti volbu ovlivnit. Stejně o Temelínu nakonec rozhodnou poslanci a ministři. Co myslíte, jak neúplatní budou? A co myslíte, budou Rusové šetřit?

Obávám se, že Temelín nakonec bude dostavěn a že ho dostaví Rusové. Velice rád bych se mýlil, ale obávám se, že ho dostaví, protože kdekoho uplatí. Uplacení lidé pak budou argumentovat potřebou elektrické energie (toto příliš přesvědčivý argument nebude), ale hlavně vytvářením pracovních míst (a to bude mnohým znít velmi přesvědčivě).

Jenže Temelín není nějaká malá fabrika, u níž by tolik nevadilo, kdybychom se spletli. Je nebezpečí, že v dostavbě jaderné elektrárny se utopí stamiliardy.

Cena elektrické energie v době uvedení dalších temelínských bloků do provozu je naprosto nejasná. Nebezpečí, že někteří lidé zvednou ruku pro dostavbu Temelína, protože za to dostanou dobře zaplaceno a podlehnou tomuto svodu, přestože budou vědět či přinejmenším tušit, že dostavba Temelína může přivodit svou cenovou nevýhodností celonárodní hospodářskou katastrofu, je ovšem až příliš reálné. A až se ukáže nevýhodnost Temelína, nikdo si na nich nic nevezme.

Nebo máte tak silnou víru v neúplatnost našich ministrů a poslanců?

Já jsem věřící člověk, ale na vaši víru fakt nemám.

Dan-Drapal.cz

Institut Williama Wilberforce