16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Stát chce Temelín stavět, ČEZ váhá

Část manažerů energetické firmy chce údajně odložit výstavbu nových jaderných bloků do doby, než se zlepší situace na trhu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 16.7.2012 12:42

Bilance potřeb a bilance výrobních kapacit i zahraničních

Každá "investice" musí podléhat permanentní analýze všeho možného co může její efektivitu povýšit či snížit - zde jde o desítky roků.

Vnímají občané výrobní kapacity vlastněné firmou státní akciovou společností ČEZ v ČR a v zahraničí. Vnímají aktivity ČEZ v různých technologiích získávání elektrické energie? Vědí občané kolik elektráren na uhlí vlastní ČEZ v zahraničí a jaké megywaty v nich vyrábí a prodává? Vnímají občané největší větrnou elektrárnu v EU jejímž majitelem je ČEZ (má výkon 600MW, byla vystavěna v Rumunsku za 1 rok a již prodává elektřinu do sítě EU):

Vnímají občané, že stát=občané mají státní dluh v absolutní výši 1600 miliard Kč a sotva splácí, i ze zvýšeného výběru daní, sotva každoroční úrok jenž činí přes 40 miliard Kč (jistina se nezmenšuje, a díky vypisování dalších státních dluhopisů ministrem financí se ještě zvyšuje)?

Bez bilancí potřeb budoucích řádně podložených, je nezodpovědné konání ministrů vlády. Stejně tak bez efektivity ekonomického modelu v budoucích 20 rocích. Za dnešního rychlého vývoje vědy a technologií a státního zadlužení bych chápal velkou zdrženlivost vlády a spíše udržování a inovace stávajících kapacit v ČEZ (mimochodem z monopolizované výroby dřívějších vlastníků - krajů, které přišly o přímé daňové výnosy, které se přesunuly díky monopolizaci do Prahy).

P. Pruner 16.7.2012 9:36

nestavět

Jsem proti tomu, aby náš stát poskytoval jakékoli finanční garance na tak nejistý podnik, jako je výstavba a provoz dalších jaderných bloků.

U našich významných sousedů, Němcka a Rakouska, vládne protijaderná hysterie. Nevidím žádnou záruku ani ve férové tvorbě cen elektřiny (už nyní je deformovaná dotacemi na vítr a slunce), ani v tom, že se provoz udrží po celou dobu životnosti reaktorů (politické vlivy). Časový tlak na výstavbu  nevidím tak silný, když nyní vyvážímě veliký podíl vyráběné elektřiny.

Miliardy věnované pro výstavbu by se daly využít v hospodářství lépe. Co budou dělat naši lidé, až se vyhospodaří stávající zahraniční montovny a půjdou dále na východ za levnější pracovní silou a levnějšími požadavky z předpisů, především ekologických ?

R. Gramblička 16.7.2012 11:05

Re: nestavět

Stavět!!! I kdyby to mělo být jen proto, abychom nasrali Merkeljugend a tu sebranku pod Alpami

V. Novák 16.7.2012 17:25

Ti, kteří pracují v montovnách (mimochodem - ty drží naši ekonomiku nad vodou),

půjdou na pracák. Co s asi tak představujete, že bude dělat dělník od pásu, když podraží elektřina a zaměstanavatel prchne? Že by se přeonačil na výborně placeného bankéře? Těžko, že...

Dost by mě zajímalo, kam byste ty miliardy investoval vy - aby přinášely státu víc než ty, kter ČEZ (ne stát!) investuje do reaktorů.

J. Kanioková 16.7.2012 18:42

Taky jsem PRO - stavět !

I kdyby se zlepšily podmínky akumulace, má to i další negativa..

Federální vláda podlehla tlaku ze solárních dotací -http://jdem.cz/vssw8

„Zelená“ energie z biomasy = ekologická katastrofa? -http://jdem.cz/vssx8

Gunter Keil: energetická revoluce již nepodařilo -http://jdem.cz/vmg26

A. Bocek 16.7.2012 9:35

Technici v ČEZu stavět chtějí !

Bohužel za časů " lupínkového Martina" se k veslu ČEZu dostali "rychloobrátkoví ekonomové", kteří jsou rádi za každý nárůst ceny el energie (svědčí o tom i vlastní investice ČEZu do FV ,VE a bioplynu ). Platí : A) vysoká cena el. energie (daná mixem výroby) odpuzuje průmysl. B) el . energie bude platidlem 21.století. C) stát , který si nechá naordinovat falešnými ekonomy špatnou energetickou soustavu bude za toto rozhodnutí draze platit konkurenceschopností a suverenitou.

T. Kočí 16.7.2012 8:13

Stát chce Temelín stavět, ČEZ váhá

STAVĚT!

J. Jurax 17.7.2012 0:24

Re: Stát chce Temelín stavět, ČEZ váhá

Ano, stavět. Energetická soběstačnost je důležitá, důležitost dostatku energie bude stoupat a politicky daná zelenými cvoky vynucená pokřivenost trhu s elektřinou může pominout.

Byť to poslední je nejisté - s blbostí EUpotentátů a EUpolitiků je v tomto punktu nutno počítat jako s faktem. A v Německu zatím vítězí protijaderná blbost a mozky prožrané zelenou plísní.

Ale přesto - stavět! A co nejdřív!

P. Schuster 16.7.2012 7:40

Jaderná energetika

Verze s zastavením tendru na dostavbu Temelína a odložením plánované výstavby dvou nových bloků o několik let je podle mne nereálná, nic to nevyřeší, když jen samotná příprava a vlastní výstavba trvá více než deset let.

Jaderné elektrárny pracují v základním zatížení, a pokud ČEZ bude postupně odstavovat uhelné elektrárny (začne se projevovat nedostatek uhlí a prolomení limitu je v nedohlednu), která také pracují v základním zatížení, tak mu nic jiného nezbude.

Zatím je nemyslitelné, aby v základním zatížení pracovali obnovitelné zdroje (i když je internet plný futuristických článků, že to lze), jednak je jejich provoz drahý a pak značně nestabilní,t.j. zatěžující nepravidelně přenosovou soustavu.

Nemyslím si, že by Evropská komise prosadila přísnější pravidla pro provoz jaderných elektráren, když má Francie cca 70 energie v jádru. Navíc podle Lisabonské smlouvy je koncepce energetiky v pravomoci národních států. Proto i zátěžové testy požadované Evropskou komisi na další povolení provozu JE, jsou již přes jejich pravomoc. Navíc v Evropě jsou v provozu jaderné reaktory různých typů, na které nelze vymyslet jednotné testy, které budou platit pro celou Evropu.

A. Bocek 16.7.2012 7:37

Hlava mi nebere !

Jak může mít energie z OZE na burze přednost. Je to jako když obilí mokré, s námelem, polámané a zaprášené má na krámě přednost před suchým, čistým. Toto není tržní prostředí, toto je protekcionismus a vydírání.

D. Seibt 16.7.2012 8:07

Re: Hlava mi nebere !

Proste se to uzakoni a je to, hlava mi to nebere, ale je to tak. Stejne veci se deji pri vyrobe energie z OZE zdroju v case kdyz uz je v siti takovy pretlak, ze nejde uregulovat, tak se OZE odstavuji, ale stejne dostavaji penize za nevyrobenou energii. Proste je to kralovsky obchod, neda se na tom prodelat. Tedy jen obcane jaksi utrou.

I. Lyčka 16.7.2012 8:40

Re: Hlava mi nebere !

... toto je protekcionismus a vydírání ... No a o tomhle začíná být EU.

J. Jurax 17.7.2012 0:28

Re: Hlava mi nebere !

Proč? Protože mozky prorostlé zelenou plísní a EU.

A je to samozřejmě protekcionismus a vydírání - jenže jak jsou si v EU všichni soudruzi rovni, tak někteří jsou si rovnější. Ostatně není to jediný příklad europrotekcionismu a eurovydírání.

P. Rada 16.7.2012 6:46

Státní tunel?

Autor to napsal hezky ale dvojsmyslně. Kdo mu to zbaští - a neb paradoxy a tom oč asi takovému "státu" jde?:

1. O energetickou soběstačnost?.... Vždyt ale dosud třetinu svého energetického uhlí prodává a zároven dvě třetiny vytěžené energie vypouští komínem. Kdyby s tím uhlím alespon doma o počátku bytí jen topil a energii z něj nevyvážel, byl by déle soběstačný než při závislosti na dodavatelích technologií a paliv.

2. O budoucí prosperitu? Jak asi bude prosperovat "kotelna" pro sofistikovanější provozy v okolí pokud bude sama založena na neefektivní technologii do které se už paradoxně ani soukromníci nikde nehrnou? - viz energetická návratnost http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/EROI_-_Ratio_of_Energy_Returned_on_Energy_Invested_-_USA.svg

3. Kdo na takové akci zcela jistě vydělá budou dodavatelé technologie, kterým bude dodávka hrazena pochopitelně obratem a potom to bude ten, kdo získá dlouhodobý vliv a záruku odběru na palivo které umí vyrábět a má tedy dnes už nevyužitou kapacitu.  Toto se ale netýká českého státu - leda že by se do toho započítávala i bývalá výroba reaktorových nádob v plzenské Škodovce nebo že by už nás někdo rád viděl jako součást své sféry vlivu.

Když uvážím že pan autor ví co chce "stát" ale neví co to bude "stát" tak mi s toho vychází "státní tunel" ... (při pomlčení o tom kdo jsou ti praví tuneláři). Uznávám ale, že je od autora ale korektní, že i o této eventualitě, kdy všichni někomu zaplatíme s daní za něco nadbytečně drahého, se v textu zminuje - jen to natvrdo nepojmenovává.

D. Seibt 16.7.2012 7:48

Re: Státní tunel?

Pane Rada, v roce 2011 bylo vyrobeno 87 TWh a vyvezeno bylo 17TWh, coz tedy podle me je 19% vyvezene energie. Celkovy instalovany vykon elektraren v CR je 20,2 GW, coz je samozrejme mnohem vice nez je denni spotreba v CR, ale vetsina techto zdroju ma v systemu rizeni vykonu nejakou funkci (primarni, sekundarni, tercialni, PPS, zalohy atd.). Vetsinou uhelne elektrarny pracuji s rocnim koeficientem 50% a to z toho duvodu, ze se u nas pouzivaji k regulaci a castecne pro zakladni zatizeni, takze je zde i rezerva, kterou muzete prodat do zahranici. Ucinnost uhelnych elektraren nikdy moc lepsi nez 40 az 44% nebude, pak uz rostou naklady prilis vysoko. Osobne bych byl take radeji kdyby jsme neprodavali do zahranici, ale nutno si uvedomit, ze napriklad Slovensko je v soucasne dobe velmi zavisle na dovozu po odstaveni Bohunickych reaktoru, Rakousko je take zavisle na dovozu, Nemecko castecne take, situace v Evrope je pomerne slozita a bylo by dobre, kdyby jste nezjednodusoval.

Uvedomte si, ze neexistuji jednoducha reseni, ty vase neefektivni kotelny poskytuji sluzby, bez kterych lidstvo v podstate nemuze fungovat. Poskytuji energii v case a mnozstvi kdy je to potreba a bez niz by OZE byly jen srandovni hracky. FVE elektrarny pracuji prumerne s ucinnosti 12% a rocnim koeficientem vyuziti 12%, to je podle vas vysoka ucinnost? Nutno si uvedomit, ze situace v energetice opravdu neni jednoducha, natoz delat nejake vyhledy. Pokud mate nejake skutecne reseni, tak sem s tim.

V. Novák 16.7.2012 9:52

Srandovní? Nebezpečné hračky!

...

P. Rada 16.7.2012 10:41

Re: Státní tunel?

Pane Seibt píšete o něčem jiném než já a tak se ptám  - proč reagujete na mě?

Např píšete: ..."FVE .... ucinnosti 12% ... to je podle vas vysoka ucinnost"...

Vždyt já jsem se o účinnosti ve spojení s fotovoltaikou ani nezmínil - natož, že by to bylo podle mých představ? Za tím jsou nejspíš Vaše vize "neomezeného růstu" na základě bud fotovoltaiky nebo JE.... Ekonomika v ČR ale stagnuje a bude pravděpodobně klesat při snižování cen el s FV a navíc při klesajících cenách el v zahraničí a růstu cen z JE kde je navíc nejistota v odhadu nákladů i termínovosti až 1:3!!!

To investování do JE mi pak opravdu vychází na TUNEL od někoho kdo vidí do zákulisí nákladovosti, toku investic... daleko více. Sotva to bude výsledek střízlivého rozboru trendů společnosti. I Pačes přiznall, že sice hodnotil všechny aspekty ale podkady k cenám JE má jen s tisku a kuloárů právě v rozsahu 100 až 300miliard. Za tím co bude ovlivnovat tuto zemi je zjevně dál politikaření, lobistika, tunelaření .... a nikoli optimalizace na trhu s energiemi odrážející světové trendy.

D. Seibt 16.7.2012 11:36

Státní tunel?

Zminil jste se o ucinnost uhelnych elektraren, ze je nizka a ze se nevyuziva odpadni teplo. To co jde z kominu uz moc vyuzit nejde na vytapeni, to uz ma prilis niztou teplotu.Pro teplarenstvi se vetsinou vyuziva para primo generovana kotlem.

Moje vize je o udrzeni nejakeho zivotniho standardu a popripade mit rezervy pro vetsi potreby (viz. treba elektromobilita), o sobestacnosti vyroby el. energie, o schopnosti uregulovat tuto el. soustavu. Prozatim spotreba el. energie roste i pres problemy, i pres uspory i pres vyvoz prumyslu a fabrik do zahranici, s tim nic nenadelate. Pochopil jste princip tvorby ceny na burze? Bylo to zde uz nekolikrat popsano. Nicmene i kdyby byla cena FV zadarmo, tak to nic nemeni na tom, ze potrebujete zdroje pro regulaci a pro zakladni zatizeni, coz FV nikdy nebudou. Ceny JE jsou dany podle toho o jake reaktory se jedna. 100 az 300 mld je obecny odhad, ale v tom jsou ruzne reaktory, ruzne vykony atd.

Ja se vas opet ptam jakym zpusobem chcete zajistit dostatecnou kapacitu el. vykonu pro ruzne rocni obdobi, pro ruzne pocasi a pro den a noc. Reknete mi prosim jak toho chcete dosahnout? Jsme v slozite situaci, protoze v blizke budoucnosti to budeme muset nejak zajistit a ja se ptam jak? Me zatim vychazi jako optimalni energeticky mix a tam patri i JE.

I. Schlägel 16.7.2012 12:14

Re: Státní tunel?

Znám odpověď, uděláme pana Radu ministrem nového ministerstva elektřiny. A je po problému.

P. Zelenka 16.7.2012 19:59

Re: Státní tunel?

To vám došly argumenty, že musíte být ironický? Vezměte si příklad z pana Seibta. Jeho názory jsou velice přesvědčivé. Važte si zde diskutujících lidí, každý má právo na svůj názor i když je jiný než ten náš. Je vaší vizitkou, zda jej přesvědčíte o své pravdě.

J. Jurax 17.7.2012 0:34

Re: Státní tunel?

Ne. To bychom skončili u zaručeně ekologického tření ohonů ebonitovou tyčí. A svítili bychom v noci ekologickými loučemi a ve dne elektřinou z fotovoltaiky. Tramvaje by jezdily a fabriky pracovaly jen za větrného a slunečného počasí.

V. Novák 16.7.2012 13:09

Pan rada přece nechce zajistit dostatečnou kapacitu el. výkonu .

Podle něj bychom měli šetřit a šetřit a šetřit - kam až a co všechno bychom si měli podle něj odříct, to ještě nevysvětlil, ale že vůbec netrvá na udržení současné životní úrovně, to z něj už vypadlo.

P. Rada 16.7.2012 22:04

Re: Jaká je vlastně dostatečná kapacitu el. výkonu ?

Neulpívám na vizi, že stačí na něčem "trvat" a ono se to stane. Pro pana Nováka je asi toto nepochopitelné jak pro dítě, které si umane, dupne, vřískne... a ochočený dotyčný hned přání vyplní. Takoví lidé by se opravdu měli vrátit tam, kde se muselo především šetřit a šetřit aby život mohl jít dál.

Těm ostatním, kterých asi ale nebude mnoho, je možné dopřát svobodu protože tací vědí, že druhou stranou této mince mince je schopnost nést důsledky.

JE v podobě nedořešeného palivového cyklu přinese důsledky až na celá statisíciletí. Já takový pomník nepotřebuji.

Další otázkou je jaký výkon kdo vlastně "potřebuje" k životu? Na to je ale obtížná odpověd. Svým způsobem totiž už  asi spotřebováváme moc - a proto totiž začínáme vymírat - viz metabolická teorie biologie. I panu Novákovi bych proto přál tu "dostatečnou kapacitu výkonu" :)))

http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/6021