24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Solární Klondike opět jede

Na pozadí zásadního nepochopení principů fungování energetiky česká vláda opět rozjíždí podporu výstavby solárních elektráren (FVE), na něž vyčleňuje miliardové dotace z národních i unijních zdrojů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Smrž 23.3.2022 17:03

Pakliže bude vystavěno dostatečné množství obnovitelných zdrojů založených na větru a slunce, tak aby jejich přebytky mohly být použity pro další, ne nutně spojité účely (výrobu energetických plynů, elektromobilitu, tepelná čerpadla s akumulací tepla pro vytápění, atd...) bude přímá potřeba akumulace poměrně nízká, protože bude potřeba akumulovat jenom malé množství elektřiny. V SRN se předpokládá asi pětinásobek současné instalované kapacity. V tom případě bude potřeba akumulace jen zřídkavá, a jen výjimečně, jak plyne z denních výkonů obnovitelné elektřiny uvedených v Energy charts Fraunhoferova institutu.

Současná cena elektřiny s akumulací na 4 hodiny byla v roce 2019 39 USD/MWh

Ve fázi finalizace výzkumu jsou projekty mimořádně levné akumulace ve formě železo – oxidových baterií firmy Form Energy, kdy by podle výrobce měla akumulovaná kWh stát desetinu ve srovnání s lithiovými bateriemi, bez jakýchkoli drahých komponent.

Za (hypotetických) 12 let do předání nového jaderného zdroje do provozu se ceny výroby a akumulace ještě sníží a český občan bude nad cenou elektřiny kvílet ještě hlasitěji než dnes.

M. Smutný 24.3.2022 1:01

No jak bychom mohli od člověka, jako je pan Smrž, jehož živí solární dotace, očekávat něco jiného než obhajobu energetické sebevraždy jménem Energiewende. Pane Smrži, po 22 letech zelené tranzice v SRN za 52 bilionů korun má Německo stejné emise CO2 jako ČR. Takže o čem je celá taškařice jménem Green Deal? O špinavém dotačním byznysu pro nové zelené oligarchy a o zbídačení ostatních lidí. Vy jste dokonalý příklad Zeleného (Rudého) Khmera.

M. Smrž 24.3.2022 8:05

Vážený pane, jak jste přišel na to, že mě živí solární dotace? Vlastním několik FV panelů, ale ty mám pro potřeby nabíjení mobilů a el.nářadí na letních táborech a zakoupil jsem si je z vlastních peněz. Podle Vás je Energiewende sebevraždou. Zcela naopak. Nestavět OZE je sebevraždou civilizace a kolapsem ekosystému. To nevidíte kolem sebe? Chcete dál vypouštět oxid uhličitý z fosilních zdrojů nebo spasit klima jadernou energií, která ze svých více jak 400 reaktorů vyrábí 1,6% elektrické energie? Německo má přes 50 % obnovitelné elektřiny a my jen 15. Německo s novou vládou snad výstavu urychlí, u nás to nevidím, dílem díky lidem jako jste Vy.

Jaké máte řešení? Nakupovat rakve naveliko?

M. Smutný 24.3.2022 12:53

Když chcete diskutovat o energetice, tak si něco nastudujte. Lžete, jako když se vám od úst práší. Podíl výroby z jádra je v EU (a ta mne klíčově zajímá) 25 % a dále dramaticky poroste s výstavbou nových bloků ve Francii, Nizozemsku, Finsku, Polsku, Česku, Slovensku atd.. Německo má podíl OZE 41 % a přitom má stejné emise CO2 jako ČR, která má podíl OZE 13 %. Žonglujete s čísly, jako kdyby to byly nějaké hračky. Věřte, že další zvýšení podílu OZE na našem mixu by bylo tragickým omylem, protože je to jen a jen špinavý dotační byznys. Jinak ve světě začíná také velká renesance jádra z dosavadních zhruba 450 funkčních bloků, třeba Čína postaví 110 nových reaktorů. Najděte mi nějaký významný podnik v ČR, který je spolehlivě zásoben elektřinou z OZE po 365 dní v roce. Už jste pochopil, že je to hloupost a že Německo - podle hodnoce např. listu Wall Stree Journal zpřed 2 lety - páchá energetickou sebevraždu a ještě krmí zločince Putina penězy?

M. Smrž 24.3.2022 13:26

Omlouvám se za nesprávnost, 1,6% celkové energie. Jinak vice versa. Podniků 100% zásobovaných obnovitelnou elektřinou je již několik, mj. Apple, 365 se jich k tomuto cíli přihlásilo, najde je zde: https://www.there100.org/re100-members. Německo má v tomto roce 51,8% OZE elektřiny a nikoliv jak uvádíte Vy 41%. V Německu a Rakousku je mnoho regionů, okresů, či měst a obcí, které jsou nejenom zásobovány obnovitelnou elektřinou, ale jsou i její vývozci (Rhein-Hunsruck vyváží přes 400%, Burgenland 50% a mají 100 tis. resp. 300 tis. obyvatel).

Klima se týká celého světa a nikoliv jen Evropy. Nejde přeci jen o energie, ale především o její následky.

P. Brecík 21.3.2022 21:48

A neřídí / neradí tomu v EU známý Otto von Stierlitz ? Protože větší sabotáž nepoznáme 8-o

M. Pivoda 21.3.2022 20:54

Článek jsem jenom rychle proběhl očima. Podrobné čtení by byla ztráta času.

Zneužívání dotací je trestné. Ale zakázáním dotací úplně, věc podpory vývoje správným směrem nevyřeší.

Asi tak jako úplný zákaz soukromého vlastnictví v českém reálném socialismu se problém zneužívání ekonomické moci nevyřešil. Reálný socialismus sice zmizel v propadlišti dějin, ale onen "socialistický" způsob zde uvažování zůstal.

Vězte, že 21. století je o technologiích. A rychle rozvíjející se technologie, mezi které patří i solární panely a solární střešní tašky, narušuje zaběhlé uvažování. Je to prostě složitější.

M. Smutný 24.3.2022 12:58

A můžete nám prozradit, kdy a v čem je ten úžasný technologický pokrok v solárech, větrnících a stále zoufale neúčinných bateriích, nemluvě o tom, že neexistují spolehlivé možnosti recyklace solárních panelů, listů VTE vrtulí či baterií e-aut? Zkuste si něco nastudovat, jak rychle jde vývoj v jaxderné technologii a jaký tento obor dává podněty vědě, technice, strojírenství, elektrotechnice a samozřejmě také odbornému školství.

J. Kejkrt 21.3.2022 17:45

Mám tady zrovna takovej pěknej pozemeček bez využití, tam se bude FVE vyjímat jedna radost.

Doufám, že na ni dostanu pořádnou dotaci. Je třeba se nechat "pobízet" k tomu, co vláda od občana očekává.

V. Petr 21.3.2022 17:37

Uvědomujete si, CO jsme si to zvolili. NIKDO by nemohl být horší!

J. Jurax 21.3.2022 19:17

Vidíte to pesimisticky. Vždy lze optimisticky doufat, že jsou ještě horší. ;-)

J. Hejduk 21.3.2022 15:54

Tak to budou tunely jen pro nekoho. Jeden znamy mel, kdyz se se solarnimi elektrarnami zacinalo, pripravene penize na solarni elektrarnu. Bylo mu vzdy receno, ze nemaji kapacity na pripojeni.

Hadejte, kdo byl v tech letech u lizu?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_vlád_Česka

https://www.energieprolidi.cz/blog/zajimavosti/historie-fotovoltaickych-elektraren-v-cr/

J. Jurax 21.3.2022 20:08

No, především na tom druhem odkazu lžou. Neboť píšou "Dnes představuje počet solárních elektráren u nás 3 až 4 % celkové výroby elektrické energie", kdežto ve skutečnosti je to 2,27% v roce 2020. Mimoto není článek datován, takže není jasné, kdy je to "dnes".

J. Hejduk 22.3.2022 15:14

Tak tady mate odkaz s datem. Ale to na veci nic nemeni. Tim jsem chtel rici, ze tyhle nesmyslne ceny zacaly za vlady ODS. A vida, ted je u moci ODS a dalsi a chteji rozjet dalsi kolo fotovoltaiky. To je mi nahoda. Hold telefonni cisla kmotru se z telefonu nemazou.

https://www.volty.cz/2021/08/04/strucna-historie-fotovoltaiky/

M. Juraška 21.3.2022 14:16

Fialova vláda se green dealu nevzdá.To je výhledově pro ĆR větší průser než nějaký ruský mužik.EURvRv

V. Kain 21.3.2022 13:38

V čempak asi podniká manžílek této Hubáčkové husy? No jasně v OZE.Tak se není čemu divit.Ona vlastně je celá vláda taková Fialovohubáčková.Jestli tato vláda nebude odejíta a vydrží celé volební období,tak škody které způsobí budou nevratné.

V. Chrastina 21.3.2022 15:58

Solární baroni a jejich obhajovatelé jsou bezohlední asociálové, pijavice přisáté na našich daních. Všichni to vědí, ale nikdo se jim nedokáže postavit. Trapné a smutné!!:-/

V. Petr 21.3.2022 17:31

Postavit by se jim mohli voliči. Jenže to neudšělali, jsou na to moc pitomí!

J. Jurax 21.3.2022 19:48

Dost jsem si zagúglil, ale o manželovi pí ministryně jsem nic nenalezl. Jako by ani nebyl.

Prosím, měl byste odkaz na podnikání manžela ministryně Hubáčkové?

J. David 21.3.2022 11:38

Alternativní řešení, liščí ohony a ebonitové tyče. Hrot ebonitu třením emituje elektřinu, kterou lze jímat do "lajdenské flašky, a "onanio/masturbon" ebonitu, a liščí ohon třením, "masturbonta" zahřeje a jeho paži posílí. Ještě, že jsem v baráku nezboural kamna, v tehdejší euforii "laciného střídavého proudu" v přímotopu. https://www.youtube.com/watch?v=l76_4gkK9Kc&ab_channel=Benetomm. Nu, buďme optimisté.

P. Kubáč 21.3.2022 10:40

Budují se dvě energetické soustavy paralelně, díky tomu se ani jedna bez dotací neuživí, stabilita dodávek energie se sníží a produkce ( smrtelně nebezpečného ;-) ) CO2, proti kterému bojujeme se zvýší....

Obyvatelstvo to zaplatí - poprvé daněmi - podruhé cenou elektřiny. Ekonomika pod tímto tlakem upadne do stagnace.

Vybrané peníze pak jdou dílem do kapes "lepších lidí" dílem do čínského - Ujgury věznícího - koncentráku na výrobu solárních panelů a dílem do ruského plynárensko - zbrojního komplexu.....

Tohle by nevymyslel ani autor "dystopických Sci-Fi románů...."

V. Petr 21.3.2022 11:07

R^R^R^

P. Kotyza 21.3.2022 9:57

My jsme v r. 89 ty tupé komunistické šéfy vykopli na východ zřejmě takovou silou, že oběhli zeměkouli a v reinkarnovaných podobách se k nám vrátili ze západu.

P. Pepax 21.3.2022 9:20

Zelení progresivisté, kteří se vyskytují především na tzv. západu se rozhodně nevzdávaji, vymysleli si novou ideu zvanou zbavení se závislosti na Ruské ropě a plynu, aby uvrhli celou Evropu do chudoby.

V. Petr 21.3.2022 8:29

Podotýkám, že FVE vyžadují zálohování Putinovým plynem!

V. Petr 21.3.2022 8:27

Tato zrůdná vláda se nevzdá zločinného grýndýlu ani kdyby %Ceši pochcípali hladem!

Z. Koutecký 21.3.2022 8:18

Jsem poněkud přestárlý, takže si ještě pamatuji, jak jsme v mé rodné vísce žili v době, kdy tam nebyla zavedena ani elektřina, natož plyn. Svítilo se petrolejkami, topilo se dřevem, živilo nás skromné hospodářství. Takže v domku na vsi by se asi ta "zelená doba" dala i nějak přežít. Což platí i o Ratíškovicích, rodné vísce paní ministryně Hubáčkové. Pokud by ovšem pole nepokryly fotovoltaické panely. V sousedním městečku, kam se chodilo 8km převážně pěšky (žádný autobus k nám nejezdil), elekřina ovšem už tehdy byla. Jak by přežili očekávané blackouty obyvatelé panelových sídlišť, měst a vůbec celý stát, si však představit nedovedu. No, třeba o tom napíše pan Neff nějaké sci-fi.

V. Novak 21.3.2022 8:39

Už napsal, jmenuje se to Tma. Ale ani spisovatel sci-fi nedokázal vymyslet, proč elektřina nebude, tak musela prostě "přestat fungovat". Jen tak...

V. Kolman 21.3.2022 9:51

Přesně tak žila i moje babička - bez elektřiny a tekoucí vody. Voda se nosila ze studny a muselo se s ní VELMI!!! šetřit. Chléb se pekl v "černé kuchyni"- Šlo to, ale samozřejmě s dnes již těžko představitelně nižším "komfortem". Když jsem ale byl u babičky jako malý kluk, pokládal jsem to za normální a nic mi nescházelo.

Představuji si "bleckout" v dnešním panelovém sídlišti. Voda občas z cisteren(možná???) a dešťová, (když občas bude pršet) a z každého druhého okna komín od lokálních kamen. Přilehlé lesíky vypleněné, část obyvatel by se odstěhovala na své chaty a na venkov. Bylo by to trudné a nelehké období.

Automatické pračky by se kupovaly po 2 kusech a stavěly by se na ně necky s valchou na praní.;-D

J. David 21.3.2022 11:47

Ale pak co s ucpanými hajzlíky bílé keramiky, když voda není, natož aby tekla? Kdysi na vojně ZVS to byl tuml, a pak se kopaly latríny. Ale na tu keramiku byly také "rajóny"...