25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: S uhlím nadělá vláda víc škody než s covidem

Bez jasných a podložených postojů řídí vláda naše životy. Nedokáže přitom ani vysvětlit, co ji k jejím názorům vede.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pepax 8.4.2021 9:49

Realisté by měli především počítat i s možností ochlazování klimatu.

P. Rada 8.4.2021 9:27

Nepochybně že B. na něco přijde. Voliči by ale měli situaci zaonačit tak aby za své chyby zaplatil a své nápady mohl dál realizovat zejména sám na sobě.

P. Rada 8.4.2021 9:24

Možnost ochlazování klimatu je reálná asi tak jako možnost ochlazování hrnečku pod kterým stále více topíte.

Hypotetickou naději se odjakživa mohou věřící bezmocní lidé začít v beznadějné situaci lidé alespon konejšivě ukolébávat.

Realisté by měli - dokud to vůbec jde - situaci konstruktivně reflektovat ve svých počinech.

P. Rada 8.4.2021 9:16

1. Nedodržovat společenská pravidla je běžným projevem psychopatů. Nedodržovat ale dokonce přírodní pravidla je už projevem sebevrahů.

2. Pojem čistotého spalování uhlí zanechává svou rostoucí nevyčistitelnou stopu kterou včetně důsledků ignorujete právě jak "úspěšnou blbárnu".

3. Jaderná energie v přírodě odjakživa fungovala jak hnací motor života. To že zatím funguje i v Dukovanech a Temelíně neznamená dnes ani to, že takové stavby lze za dnešních znalostí a tedy legislativy znovu-realizovat.

4. Po ránu i přes den se bez kafe obejdu. Nestavím svou spotřebu ani na závislosti na ruském plynu či s rukou podobně mocensky osedlých abych tyto deformace neposiloval. Využívám pro rozvoj svébytnosti stále více energii, které na každého obyvatele dopadá v česku ročně 1MWh/m2 obvykle nevyužitého životního prostoru střech jejich domů.

M. Hoblík 8.4.2021 9:13

Babiš naopak dokáže, že umí dělat ještě větší škody! On na něco zase přijde.

J. Nevrkla 8.4.2021 9:09

Učit mohou, co chtějí, realita je doběhne. Představte si, že se klima ochladí, průmysl kvůli zelené ideologii ztratí konkurenceschopnost, lidé přijdou o práci, nebudou mít na elektrické auto ani topeni, zadlužené země nebudou mít kvůli splácení dluhů na sociální výdaje, potomci se budou mít hůře než předkové. Snad ještě nedospejeme do situace v KLDR, aby si tohle nechali lidi líbit. Vždyť už jsme revoluci zažili.

R. Langer 8.4.2021 9:04

Samé lži od Zeleného bolševika... :-P

Š. Hašek 8.4.2021 9:01

Zelených magorů bude víc a víc. Ve školách se přestává učit "reálno". Představují si regulaci klimatu Země jako ten plynový kotel doma a nebo internet!

Tuhle jedna, ve vlaku, na otázku: Kolik energie by bylo třeba přesunout, aby se průměrná teplota povrchu Země a její atmosféry změnila cíleně, vypočítaně "o něco"? Šáhla po telefonu .... asi chtěla nafacebookovat nějakou poučku z brusele ..... Ale asi měla nějaký zbytek rozumu, tak to hned vzdala.

J. Nevrkla 8.4.2021 8:44

Je docela možné, že se klima začne ochlazovat, pár věcí pro to svědčí. Pro nás velmi nepříjemné. Jediné pozitivum z toho bude, že ty zelené magory, kteří nás nutí investovat neuvěřitelné peníze do nesmyslného boje s klimatem, který až na pár vycuranych elit všechny ochuzuje, konečně pošleme do háje.

V. Vlach 8.4.2021 8:42

Zcela ignorovat. EU zamře pod invazí nepropustné vegetace z povodí Nigeru a Konga. Skutečně nepotřebujeme nic z toho co nám tenhle spolek homunkulů nabízí. To, že vy to nechápete, je pak především vaše paštika.

Š. Hašek 8.4.2021 8:32

Trefné připomínky k věci.

Není nutno nařízení štrasbrusele dodržovat. Nebát se a nekrást. štrasbrusel zemře na svoje velikášství, asi ale nikoliv hned zítra.

Š. Hašek 8.4.2021 8:23

1. Nedodržovat bláznivé směrnice štrasbrusele stran uhlíku. To je čtení jak od Pavky Kohouta v roce 1949. Prostě nedodržovat a veselit se nad udavačskými listy do brusele, určitě je tam studenti, senátoři (od chovu čmeláků) budou posílat.

2. Nemám nic proti uhlí, jeho spalování v elektrárnách je v současnosti "dotaženo do čista". Zrušení ostravského antracitu, jako paliva, považuji za "úspěšnou blbárnu".

3. Jaderná energie. Funguje. ČR a Rosatom. Vyzkoušeno provozem Dukovan a Temelína.

4. Stavím na kafe (na ruském plynu).

J. Pokorný 8.4.2021 7:53

R^

L. Novák 8.4.2021 5:45

V první řadě je nutné se vypořádat se zelenými gretény, které nikdo nevolil, a přece jsou v rozhodujících vedoucích politických funkcích zachváceni klimaalarmistickým šílenstvím a šíří je iniciativně do světa. Tady je jeden z nich:

Šéf OSN: Následky oteplování mohou být katastrofální. Vyhlaste stav klimatické nouze! ČTK (12. 12. 2020)

Generální tajemník OSN António Guterres na virtuálním klimatickém summitu apeloval na světové lídry, aby ve svých zemích vyhlásili stav klimatické nouze a pomohli tak urychlit kroky, které by zabránily katastrofálním důsledkům globálního oteplování.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/vyhlaste-stav-klimaticke-nouze-dokud-nedosahnete-uhlikove-ne/r~9901fcfc3cb011eb8b230cc47ab5f122/

Je vůbec možné, aby takovíto dementi byli dosazování na místo "ředitele zeměkoule"?

Úplně stačí sledovat podobného dementa vystupujícího jako poraděnko "Rada". Zkrachoval mu komunistický ideál, tak teď škodí a blábolí nesmysly do roztrhání těla, dokud má ještě zbytky mozku v dutině lebeční... Rv !!

L. Novák 8.4.2021 5:35

Žvaníš ;-O totální kraviny jako obvykle... Rv !!

P. Rada 8.4.2021 3:12

Souček vlastně srovnává nezodpovědnou antropogenní činnost s působením infekčního parazita. Něco na tom je.

Po tisíciletí se lidé a živočichové vyskytovali a spotřebovávali v přibližné kolísavé rovnováze rolí destruentů - oproti producentům. Rovnováhu životních forem navíc na maximální produktivitě umožnovalo klimatické optimum. Výsledkem lidské činnosti je dnes narušení relací/stabilit kde jen jedním s prvků je klima. Toto principielní schema ale S. nereflektuje. Zřejmě si i redakce NP jak S. představuje, že k životu stačí jen teplo:

... "Topit dokonce lidé v Evropě potřebují, co paměť sahá" ...

Dotyčný redaktor se má nejspíš nad míru dobře, jen se možná cítí zimomřivý a tak zapoměl na dýchání, vodu, jídlo a další okolnosti už proměněného kooperujícího světa ve kterém už kdysi bývaly oblasti kde se topit celoročně nemusí. Takových míst dnes ale přibývá - naopak potravinově soběstačných ubývá. Pokud jde jen o teplo, tak to přeci dokáží zajistit dnešní izolační materiály pasivních domů...

To co ale zajistit uhlím dlouhodobě paradoxně nejde, jsou potraviny. Rostoucí imise CO2 totiž posouvají už nyní klima směrem k méně úživnému tedy s vyšší dynamikou projevů počasí a rostoucí erozi půd. To v důsledcích navozuje nutnost růstu umělého hnojení, vypalování lesů... a tam kde toto selže až migrační tlaky. Ty jsou problémem už dnes - natož v budoucnu. Na další dva stupně má lidstvo do konce století nejpravděpodobněji namířeno a ani tím to nemusí končit. Spálením všech zásob fosilů by se planeta stala neúživnou a proto prakticky neobyvatelnou.

Lidem jako S. je ale budoucnost zřejmě jak psychopatům lhostejná. Naopak pro ty co uvažují šířeji a perspektivněji jsou různé scénáře vývoje klimatu vzhledem k počinům lidstva popsané např zde:

https://www.martinus.cz/?uItem=784399

Z. Koutecký 8.4.2021 2:32

Pane Součku, jak jistě víte, tak pravidla pro dosažení klimatické neutrality budou v EU stanoveny Nařízením Evropského Parlamentu a Rady. Návrh tohoho nařízení byl publikován již před rokem a jakmile jeho znění schválí EP a Rada, tak bude platit přímo pro všechny členské státy EU. Přes to nejede vlak. Souhlas nějakého předsedy vlády ČR k tomu Rada nepotřebuje, tam je se svými pár hlasy ČR akorát do počtu. Kdo nebude nařízení plnit nedostane dotace. A bez dotací se v ČR nepostaví ani Havlova lavička. No, a když Babiše nahradí třeba nějaký Pirát, tak ČR bude plnit to nařízení přímo s radostí. Blackoutům se nevyhneme, kupte si dost svíček, nebudou, parafín není ekologický a včelího vosku není dost.

J. Hausner 8.4.2021 2:07

Jsem technik, takže představami bezuhlíkatých a elektromobilních Němců trpím. Díky za váš blog Uhlí. Ale kdo si ho přečte? Mašinerie voličů zase dostane koblihu a vzpomene, že jí Babiš přidal penzi a máme prezidenta na další léta. Že umřu nasrán jsem připraven.

L. Novák 8.4.2021 0:51

Nejenom tato vláda, ale i všechny vlády předchozí až po nástup ČSSD k moci a vyhlášení fotovoltaické budoucnosti Česka Zák. 180/2005 Sb. o "podpoře obnovitelných zdrojů energie". Bursík a sjednocená levice v poslanecké sněmovně. A tomu šílený B. Moldan v ODS... s jeho přesvědčovací kampaní v Senátu... která šla proti odporu ODS vůči zákonu v poslanecké sněmovně jako jediná strana. Ostatní (až na pár jednotlivců) pro ten nesmysl hlasovali. Tam je začátek, Babiš jenom stáhl chvost, aby po něm nešli jako po škodné... s máslem na hlavě za podvodně čerpané dotace. :-/