Neviditelný pes

ENERGETIKA: Ruské „jádro“ je nebezpečné. A co ruský plyn?

30.11.2020

Jak si Česko dokáže ohlídat svou bezpečnost v oblasti energetiky? I v této sféře jeho přístup deformuje nátlak aktivistů, kterému politici bezdůvodně podléhají.

Porozumět tomu, co se v Česku děje kolem energetiky, je čím dál těžší. O čistotě řady účastníků těchto dějů lze přitom důvodně pochybovat. Přístupy, které se střetávají, jsou přitom neslučitelné. Na jedné straně stojí ti, kdož mají maximální snahu o komplexní bezpečnost státu, na druhé straně všichni ostatní. Nevěříte, nebo nesouhlasíte?

Kdykoli jde o něco, jako je národní bezpečnost, je na místě dělat jen minimum kompromisů. O národní bezpečnost v případě zajištění dodávek energií bezesporu jde. Takže při výběru dodavatele pro nový blok Dukovan musí ČEZ respektovat připomínky a požadavky našich bezpečnostních služeb, nebo je respektovat v maximální možné míře. Ovšem jen ve zvlášť odůvodněných případech. Jestli ze 17 hrozeb v zadání tendru na dostavbu ČEZ nějak reflektoval pouze pět (zde), jde o naprosté pohrdání bezpečností. Protože bezpečnost je, nebo není. A za její zajištění jsou primárně odpovědné bezpečnostní a silové složky, nikoli ČEZ. Ten má v bezpečnostním schématu jasně dané místo s vysokou důležitostí, jež mu však neumožňují si bez schválení „shora“ vytvářet v bezpečnosti vlastní pravidla.

Bezpečnostní složky varují před zadáním stavby nového bloku Rusům, nebo Číňanům. Poslanci bezpečnostního výboru sněmovny vyžadují, aby se „věc Dukovany“ probrala i s nimi. Ne jen s hospodářským výborem. Jiný postup by také postrádal smysl. Ovšem teď přichází to zajímavé.

Jestliže je „atom“ od Rusů (Číňanů) pro Českou republiku bezpečnostním rizikem, dodávky zemního plynu z Ruska bezpečnostním rizikem nejsou? Jak to je?

Ekologistická klika vzala v posledních týdnech plyn na milost. V Uhelné komisi se s ním již také počítá ve velkém a plynárny neuvažují o ničem jiném. Kromě těch, které uvažují nad biomasou (kontrolní otázka, kde jsou v Evropě největší zásoby dřeva?).

Jenže v otázkách bezpečnosti musí být jasno. Pokud bude někdo z politiků tvrdit, že jádro od Rusů mít nemůžeme, ale plyn ano, bylo by nesmírně zajímavé sledovat, jak by přitom argumentoval. A pokud by to nebylo k pláči, bylo by to jistě k smíchu. Protože jaderný blok se palivem zásobí například na dva roky, kdežto plynu máme v republice zásoby zhruba na 90 dnů. A hlavně – země je pro nás buď bezpečná, nebo není. Ne, že je bezpečná pro dodávky plynu, ale už ne pro dodávku jaderné elektrárny.

Jestliže před Ruskem (a Čínou) varují bezpečnostní služby naše i spojenecké, vědí proč. Co to znamená pro tendr na stavbu Dukovan, je zřejmé. To samé ovšem znamená pro náhle objevenou ekologistickou sázku na plyn. Takže pokud chce zelená lobby vnutit téhle zemi na pár let přechod na plyn, je potřeba, aby většina toho plynu nepocházela z Ruska. A pozor, ruský plyn přicházející z Německa pořád pochází z Ruska!

Kdo má větší sílu: zelení lobbisté a aktivisté, nebo bezpečnost České republiky?

Převzato z webu iUhli.cz



zpět na článek