24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Ruské „jádro“ je nebezpečné. A co ruský plyn?

Jak si Česko dokáže ohlídat svou bezpečnost v oblasti energetiky? I v této sféře jeho přístup deformuje nátlak aktivistů, kterému politici bezdůvodně podléhají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 30.11.2020 11:20

A jak to souvisí s univerzální jadernou elektrárnou, jejíž palivo je schopno zajistit hned několik firem na světě? 8-o

V. Petr 30.11.2020 11:28

Uhlí je (zatím) domácí surovina, takže je zde maximální bezpečnost. Předpokládá to ovšem ochotu opustit EU, pokud začne moc blbnout!

J. Krejčí 30.11.2020 7:05

Žasnu, kolik se tady v diskuzi objevuje užitečných idiotů v čele s prezidentovým klanem, kterým se stýská po sovětském protektorátu a jsou ochotní si ho zopakovat. Dukovany jsou první krok. V demokracii je bohužel možná i politická sebevražda svobodnou volbou. Viz Hitler a německé stádo ! Taky ho volila většina.

M. Šálek 30.11.2020 7:21

Možná to chce více přemýšlet nad obsahem článku. Ten je hlavně o faktu, že závislost na Rusku je větší v případě plynu jež v případě jádra. Toho plynu, který je teď prosazován zelenými aktivisty i tím naším zeleným vzorem, Německem, a kde se o závislosti na Rusku jaksi moc nehovoří. Na jedné straně jsou zeměmi EU prosazovány sankce proti Rusku a v případě JE zdůrazňována nebezpečná závislost na této autokracii (s čímž se dá i souhlasit), na druhé straně se buduje North Stream II, kde je diskuse o závislosti na Rusku velmi okrajová. Podivný dvojí metr.

P. Rada 30.11.2020 7:31

O trochu "podivný" dvojí metr sice v Německu jde ale u nás má tento metr měřítka daleko vypjatější - viz porovnání energetických mixů. U nás např větrnou energií dokážeme krýt sotva procento spotřeby - němci ale i rakušané min jednořádově více. Proč? Jak se stalo, že jsme se s hlediska získávání energií stali po létech evropské integrace paradoxně i jakýmsi technologickým skanzenem energetiy?

M. Šálek 30.11.2020 7:48

Možná Vám uniklo, že ČR neleží u podstatně větrnějšího Severního moře a že nemáme Alpy s velkým potenciálem vodní energie a větrnou oblast Dolního Rakouska (kde jsou větrné podmínky o něco lepší tryskovým efektem mezi Alpami a Karpatami). Proč ale stejně Němci potřebují ten ruský plyn (a tím podporovat Putina)?

R. Langer 30.11.2020 11:33

Tomu Zelenému bolševikovi hlavně unikl zdravý rozum, už dávno... ;-D

J. Lukavsky 30.11.2020 7:53

"němci ale i rakušané min jednořádově více. Proč?" Protože nemáme mořské pobřeží kde ty větry foukají dosti pravidelně a nemáme Alpy a naše toky už další elektřinu moc nedodají. No ale což postavit 20 000 větrníků na Sněžce a na pobřeží Lipna? Není to dobrý nápad? J.L. end

V. Petr 30.11.2020 11:43

Nevím proč bychom měli usilovat o yvýšení podílu DOTOVANÝCH OZE. Ostatně, nemáme Severní moře jako Německo ani Alpy jako Rakousko!

M. Grundmann 30.11.2020 7:39

Hlavní problém vidím ve vysvětlování nebezpečnosti. Jak souvisí dodržování občanských práv v nějaké cizí zemi s bezpečností jaderné elektrárny ?

M. Valenta 30.11.2020 8:46

To byste se divil, a jak. Není totiž nic příjemného být vydíratelný vydíratelný na základě závislosti.

M. Grundmann 30.11.2020 9:27

Být vydíratelný je velmi nepříjemné. Ale jak souvisí dodržování lidských práv v nějaké zemi a pravděpodobnost vydírání touto zemí ? Dokonce bych řekl, že je tato pravděpodobnost i menší. Země, která nemá co skrývat, nás bude vydírat pravděpodobněji než země, která nechce na sebe upozornit.

Š. Hašek 30.11.2020 9:29

1. USA jsou technicky pozadu.

2. USA nejsou dobročinný spolek milých, postarších, neprovdaných dam z nedělního kurzu pečení vánočních perníčků.

R. Langer 30.11.2020 11:36

Být vydíraný ČÍM, mohl byste to nějak upřesnit? 8-o

L. Písařík 30.11.2020 8:21

Německo je ekonomicky na špici Evropy, dodnes nikdo nenapsal, jak se na tom podílel Hitler. Snad jen tím, že v důsledku jeho vlády a politiky bylo Německo zničeno, již podruhé v tom století, a bylo mu potřeba pomoci, nastal rozvoj národního hospodářství a to když se rozjede, je umění ho zastavit - to umí jen Řekové.

M. Josovič 30.11.2020 9:05

kdo vyvolal obě světové války v Evropě, bylo to Rusko nebo Německo?

Š. Hašek 30.11.2020 9:57

To máte těžký/marný!

Jest obecně známo, že Františka Josefa furt ponoukal Mikuláš II (že Srbsko je plné praštěných studentů a potáhne na Vídeň). Francie a ČSR stavěla pevnosti proti SSSR, nebo jen tak ze srandy .... president Beneš, každý první víkend v měsíci, pořádal v Lánech kávovou debatu s Hitlerem a Goebbelsem. Ti dva si přáli vidět i karla Čapka ....

Německo vždy (dvakrát) přišlo na hranice Belgie (dál né!) s vojenskou hudbou a hustou polívkou ...... i ten "náš" Heydrich to s námi taky myslel dobře.

Je mi jen líto, že ten ruský lid byl tak dlouho ve spárech Němci zaplaceného bolševického agenta a jeho pokračovatelů. Ta země si to nezaslouží .....

Co myslím smrtelně vážně, si určitě doplníte sám.

L. Písařík 30.11.2020 10:39

Dobrá otázka. Myslím, že

1ww - začalo Rakousku Uh. pošťuchováno Německem a Rusko vystoupilo na pomoc Srbům, ale vůbec nevím, jestli R. na Balkáně bojovalo, vím, že v oblasti Polska. Konec nastal, když Lenin udělal VŘSR a zjistil, že na další boj Rusko nemá i požádal Německo o příměří a potom o mír, Německo si tehdy stanovilo reparace, ale nevím, zda CCCP nějaké reparace platil. Školní děti se dodnes učí Jak VIL. vydal dekret o míru a nikdo jim neprozradí, o co šlo. Později se Němci vzdali Francii a Anglii v železničním voze, to Němci brali jako potupu.

2ww - začal Hitler, obsadil bez boje Rakousko, taky nás a pak táhl do Polska - to si ale předem rozdělili se Stalinem, proto ho Stalin pokládal za kámoše, potom Stalin shrádl pobaltské republiky a napadl Finsko protože tvrdil, že jeho hranice jsou příliš blízko Leningradu a kus Finska uloupil>proto se Fini Ruska dodnes bojí. Hitler napadl Francii, přes Belgii, tím znemožnil všechny fr. generály, kteří léta budoval Magginotovu linii - ukázala se být na h---o, stejně jako podobně budovaný obranný systém u nás ( našim generálůn to konečně došlo - že je taky na h---o a proto bunkry dneska rozprodávají). GB tehdy pomáhala a jejich operetní armáda byla obklíčena u průlivu a byla zachráněna britskými rybáři, ale beze zbraní, všechno nechali ve Francii. Má se za to, že HItler zakázal na Brity útočit, protože doufal ve spojenectví; mohli spolu napadnou CCCP. Nakonec CCCP napadl sám, přepočítal se, nebyla to bleskovka. Když nastaly v Rusku podzimní deště, celé Rusko se rozbahnilo a vojenská technika zapadla do bláta, v zápětí udeřil krutý mráz na který Hitlerova vojska nebyla připravena( Můj otec říkal, že Hitlera u Moskvy porazil generál Mráz). Rusové měli výhodu domácího prostředí a využili ji ve dvou vítězných bitvách - u Moskvy a Stalingradu a taky měli vojenskou a materiální podporu od USA, něco přes Sibiř, většinu přes Atlantik. Někteří tvrdí, že bez vojenské podpory USA by byl Hitler CCCP porazil - to nedovedu posoudit.

M. Josovič 30.11.2020 9:02

ačkoliv pravicově zaměřený člověk se hlásím k tomu, že jen Rusko může zajistit mocenskou rovnováhu v Evropě. A omezit vliv Německa. Jsem tedy dle pana Krejčího idiot a taky se k tomu hrdě hlásím. Pan Krejčí jistě za pár let pochopí, jak hluboce se mýlil.

Š. Hašek 30.11.2020 9:43

Tak to budeme asi idioti dva.

R. Langer 30.11.2020 11:25

Hm, stavba elektrárny je začátek sovětského protektorátu? A to Sovětsko je jaký stát, a kde leží? :-P

P. Dvořák 30.11.2020 6:50

To je přece úplně jasné, proč plyn ano a jádro ne, ač je obojí z Ruska.

Přece proto, že plyn z Ruska není jaderné palivo z Ruska.

J. Nový 30.11.2020 6:09

Stavět atomové elektrárny je nesmysl. Za pár let je nedokáže nikdo ovládat a bude problém. Noví Evropané dokáží ovládat tak maximálně kalašnikov

J. Pilny 30.11.2020 5:49

Problém je v tom, že naši čučkaři jsou řízeni Americkou CIA a ne vládou ČR. Proto poslušně promítají nepřítele USA do nepřátel ČR, přestože to nikdo jiný tak nevidí.

P. Hatina 30.11.2020 1:42

Kdyby se to mělo brát úplně vážně, tak potíž je v tom, že doba stavby a potom provozu jaderné elektrárny je mnohem delší, než doba vlivu řady politických systémů i doporučení tajných služeb. Když vezmeme třeba "staré a ještě sloužící" Dukovany, ty se začínaly stavět ještě za éry totalitního komunismu , a za významné pomoci sovětských (tehdy spřátelených) odborníků, dostavovaly se když v SSSR rozhodoval, Západem obdivovaný a přijímaný Gorbačov, za pár let se ten obávaný Sovětský svaz rozpadl, přežily éru Jelcina, a nyní /poměrně bezpečně/ dosud fungují i za obávaného Putina. Tož, v jejich případě co konkrétně tedy měly ty tajné služby a bůhví kdo radit, stavět či nestavět? Nebo jinak řečeno, v různých dobách, vypnout a kvůli teoretickému riziku zabetonovat jako Černobyl?

No a když si uvědomíme, že ty posudky nyní dává pracovní skupina na ministerstvu vnitra, kterou tvoří rovněž zástupci tajných služeb, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a resortu zahraničí." (Před pár lety nějaký nahonem spíchnutý NÚKID ani neexistoval, a za pár let třeba ani nebude, jako že dnešní zamini radší žádný názor nemá), tak je to otázka skutečně zajímavá..

Btw, a že by nyní po porážce Trumpa jsme měli jistotu, že v UeSeJ bude pořád hej, a tu jaderku nám spíchnou na požádání že bude šlapat jako švýcarské hodinky, po desítky let, to taky nemáme...

M. Grundmann 30.11.2020 1:10

Tajné služby by měly aspoň naznačit, čím jsou v tomto případě Rusko a Čína nebezpečné. Nebezpečí u Číny bych viděl hlavně v nízké kvalitě jejich výrobků. U jaderné elektrárny to je určitě daleko větší riziko než zmlácení lidé v Hong Kongu nebo utlačovaní Ujguři či něco podobného. Rizikem je rovněž Francie, která přišla o své znalosti v oboru. Ruskou jadernou technologii již u nás máme a určitě jsou dnes Rusové lepší než v dobách Černobylu.

K. Kovařovic 30.11.2020 4:11

Prosím vysvětlete, jak Francie "přišla o své znalosti v oboru". Podle mne je Francie stále na špici vývoje i provozu jaderných elektráren.

M. Grundmann 30.11.2020 7:34

Francouzi už několik desítek let žádnou novou jadernou elektrárnu nepostavili. Nemají tedy ani odborníky. Jejich pokus o nový typ reaktoru EPR je zatím neúspěšný a prodělali na něm obrovské částky. Je to logické, když francouzské elity bojují proti jaderným elektrárnám a chtějí i odstavit existující jaderné elektrárny. Dost dobře si to neumím představit, Francie není bohaté Německo a asi by se ekonomicky položila.

Francie se sama dívá na své jaderné technické know how skepticky, byla by určitě vděčná za nějakou morální podporu zvenčí. ;-D

V. Kuhaj 30.11.2020 13:21

Máte pravdu. Jen kolik inženýrů doktorů přišlo do Francie za poslední roky! ;-€

J. Peták 30.11.2020 7:01

Třeba D. Drábová tvrdí, že Rusové nejsou schopni/nechtějí zpracovat dokumentaci podle světových standardů. Prý lidi z ČEZu musí občas fyzicky do Ruska se někoho zeptat, jak něco uvnitř primárního okruhu funguje. A ten někdo jim to buď řekne nebo ne.