23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Ruská agrese proti Ukrajině

Brutální válka, kterou Rusko autokratického vůdce Vladimira Putina 24. 2. 2022 rozpoutalo proti svrchované a svobodné Ukrajině, vyléčila mnohé západní vůdce z naivity, že výhodná hospodářská spolupráce může nahradit války.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 1.4.2022 20:11

Souhlas.

Jen jsem zvědav, zda nazelenalá a eurohujerná Fialova vláda bude něčeho podobného schopna. Zelených magorů je v bruseli jak na$ráno a u nás je jich taky dost. Povolenky už dávno měly být zrušeny a EU vynucené závazky ke snižování emisí zločinného kysličníku smeteny pod stůl.

Není doba na ideologicky motivované extrémně nákladné a nepotřebné zelené peachoviny.

J. Sinnreich 1.4.2022 16:19

Nemci v cele Zapadniho sveta plni nejen ulohu uzitecnych (pro Rusko a Cinu) idiotu, ale primo skudcu, saboteru a vlastizradcu. Spolecnost rozlozena woke rakovinou se nebude branit agresi.

P. Brecík 1.4.2022 15:25

Dlouhý článek - od chudého duchem. Hned V. Němec pode mnou uvádí, jak jsme do toho Rusy "natlačili". Za každou cenu a bez dotazů. Účel je rusy tlačit, poškozovat, ničit .... Každý postup dobrý. Pamatujete na MS ve fotbale ? Atmosféry výborná, domácí lidé přívětiví ... a média kydala a kydala a kydala. Potom Soči. Dtto, a média kydala a kydala .... Bylo to křečovité, přepálené. Tendence, vedení a účel je jasný :-/

P. Diviš 1.4.2022 15:58

Rusáci se sami natlačili, i kdybyste brecel sebevíce.

P. Brecík 1.4.2022 17:18

Divíšku, já vím, že číst a pochopit jsou dva levely. Ty umíš jen svoje - nazpaměť a bez přemýšlení. Čím také, když v hlavě jen .... Zlá Rusko. Co říkáš názorům z USA / Itálie. Zase nic, co. Nevadí, přečtou a pochopí jiní. https://www.facebook.com/100001777583155/videos/994999331442942/ a také https://www.youtube.com/watch?v=S_XFhyGgx-M

G. Onion 1.4.2022 18:13

Nene, to Šebesta nepochopí, schází mu mozková kapacita. ;-D;-D

M. Smutný 6.4.2022 0:23

To, že se ještě odváží z díry hanby vylézt nějaký proruský šváb, to bych nečekal. Nu tak se rozpovídejte více, ať víme, s kým máme co do činění.

V. Němec 1.4.2022 14:22

https://www.youtube.com/watch?v=S_XFhyGgx-M

A. Renjascu 1.4.2022 22:59

Sluníčka si to nepustí, mají strach z toho co by uslyšeli

P. Brich 1.4.2022 13:35

Souhlasím až na bod 4. Občasné zdroje energie (OZE) nejen, že nepřispívají k energetické bezpečnosti, ale spíše ji ohrožují svým nepředvídatelným nabíháním a vypínáním podle rozmarů počasí. Smysl mají na izolovaných odběrných místech, kam se nevyplatí, či není možné vést dráty, protože se dosud nepodařilo realizovat Teslovu myšlenku bezdrátového přenosu elektřiny. Těmi izolovanými místy jsou třeba satelity, vzdálené ostrovy nebo vysokohorské destinace. Aby se u nich dosáhlo jisté stability příkonu, vyžadují však velkokapacitní úložiště (baterie) občas vyrobené elektřiny.

K vyjmenovaným bych přidal ještě jeden bod: Prodej elektřiny z našich elektráren napřímo, to jest, aby odběratel kupoval elektřinu přímo od našich zdrojů a nikoliv přes překupníky na Lipské burse.

J. Hejduk 1.4.2022 14:56

Presne. Pokud budeme z nasich dani budovat jaderne elektrarny a tu elektrinu pak draze kupovat pres Lipskou bursu, tak je neco spatne.

P. Diviš 1.4.2022 16:00

Má to háček: Za jakou cenu nakupovali? Pokud za nižší, než je cena na burze, tak poškozujete výrobce. To si může dovolit stát, prodávat pod obvyklou cenu, ale stát elektřinu nevyrábí.

P. Brich 1.4.2022 16:48

Zajímavé, že ve Francii to funguje.

M. Smutný 5.4.2022 19:50

Ano, EDF chtěla od 1.2. zvýšit cenu o 35 %, vláda (má v EDF 80 % akcií) ji i s vědomím poklesu zisku přikázala navýšení pouze o 4 %. Na Slovensku Slovenské elektrárně (vláda má asi jen 20 %) dostaly na výběr: extra zdanění zisků z elektřiny, nebo rozumná cenová politika. Zvítězilo to druhé. Jenom u nás si může ČEZ (68 % akcií má český stát) dělat co chce....

P. Brecík 1.4.2022 17:26

Potěší, když Divíšek diskutuje o nesmrtelnosti chrousta. A jako vždy, ví vše. ČR a MAJORITNÍM akcionářem ČEZU. Takže může dost. Dokonce i navýšit zákl. jmění anebo ČEZ zestátnit = vyplatit minoritní akcionáře. Divíšku - pusť si hokej, dej si pivo. To zvládneš.

J. Jurax 1.4.2022 20:21

Stát měl k 31.12.2021 v téměř monopolním (cca 3/4 výroby) výrobci elektřiny ČEZ 69,78 % akcií.

Takže na drahé elektřině mocně vydělává stát. A spotřebitelé mu to platí jako skrytou daň.

P. Diviš 1.4.2022 21:44

Pak by bylo třeba vykoupit ty soukromníky a stát by skutečně mohl fungovat jako ve Francii. Byl bych pro, ale zatím je to prostě jinak.

P. Brecík 1.4.2022 17:21

Souhlas, vážený. Pesimista by řekl, že to už není tupost, ale sabotáž. Právě dnes mi nutili fotovoltaiku + "virtutální baterii". Čím více, tím hůře. JE a TE pojedou nepravidelně, bez předvídatelných režimů. To je na popravčí četu.

J. Jurax 1.4.2022 20:21

Ano!

V. Kolman 1.4.2022 23:58

To "nucení" FV je špatně.

Ale pokud sám usoudíte, že vám VAŠE FV může přinést úsporu energie ohřátím vody v bojleru, nebo "krmením" klimatizace v denním letním vedru, potom - proč ne? Za pár let máte náklady na instalaci FV "doma" a následně už jenom šetříte (po dobu životnosti FV panelů)

I. Schlägel 1.4.2022 13:15

Milan Smutný disponuje racionálním myšlením. Na rozdíl od mnohých jiných lidí, kteří touto vzácnou komoditou nedisponují, zato mají k ruce mocenské páky, media a finance, užitečné to nástroje na cestě Evropy do bezvýznamnosti.

J. Karza 1.4.2022 12:42

Sleduju s pobavením, jak unijní politici v odpověď na jednostranný požadavek Ruska platit za plyn v rublech argumentují, že měna je sjednaná v kontraktech.

Argumentovat tímto způsobem je směšné za situace, kdy sám uplatňuji vůči druhé straně mnohařádově tvrdší jednostranná sankční opatření.

P. Pepax 1.4.2022 13:46

Souhlas, chovají se legračně, jejich rozhodnutí bude taky legrační, ale smát se nebude nikdo.

V. Církva 1.4.2022 14:13

O jakých mnohonásobně tvrdších opatření tu píšete? Pokud o ekonomických, zjistěte si kolik Rusáci inkasují za plyn. Právě kvůli plynu nejsme schopni Rusko bolestně sankcionovat.

Pokud ale máte na místě sankce ve sportu, kultuře atd. tam může mít Evropa navrch a sankce jsou v pořádku. I ty ale zbytečné. Rusákům nikdy nedojde proč se s nimi nechce nikdo bavit!

Jinak je jasné že Rusko si dělá ze Západu srandu. Může si to dovolit. Udělali jsme vše pro závislost na ruských surovinách.

Díky paní Merklová, díky Zelení.

J. Karza 1.4.2022 14:28

Vy nejste zrovna z nejbystřejších a nejinformovanějších, pane Církvo. Mluvím o ekonomických sankcích, tj. sankcionování vybraných firem, osob, vyloučení obchodování vybranými komoditami a výrobky, zmrazení devizových rezerv Ruska a zahraničních aktiv bank, vyloučení ze systému SWIFT, atd. Za těchto okolností může na dílčí podmínce kontraktů bazírovat jedině blázen.

Držte se sportu, pokud vám to jde:-)

V. Církva 1.4.2022 14:43

Je pro mne poctou když největší blb dnešní(?) diskuse zpochybní mou chytrost nebo informovanost ;-D. Takže nemá smysl se zabývat tím jestli pan John nečetl nebo nepochopil Rv. Byly doby kdy jsem se snažil postiženým ;-)pomoct s vysvětlováním ale je to marné. Kdo chce být hlupákem tak jím bude.

J. Karza 1.4.2022 14:57

Člověče, vy jste už pod vlivem, že? O čem to blábolíte?

P. Brecík 1.4.2022 17:32

Karzo, ty se drž - svého kopyta. Ušlo ti ( v hlavě ) že Rusko je např. členem bývalých států SSSR. Uzbekistán - Turkmenistán - Kazachstán ... Je jich 9. Sankce jen proti Rusku. No a Čína, eso es, má svoje vztahy s USA jasné. USA svými sankcemi a siláckou politikou = tu někoho zatknou, tu zakáží 5-G všem, co se bojí. Tu hodí snakce - embargo. Takto si proti sobě postavili koho se jen dá. Namátkou = Opec, Čína - Indie - Brazílie + celá J.Amerika - Irán + ostatní arabské státy. A protože skoro nic nevyrábí, ale dovážejí z Číny, mohou už jen hrozit prstíčkem.

J. Karza 1.4.2022 18:02

Že vy jste nepobral, co jsem napsal?

M. Husovice 1.4.2022 11:36

Pro všechny státy světa platí, "že košile je bližší jak kabát". Energetická soběstačnost, vlastnictví klíčových zdrojů voda, rozvodné sítě energií a pod. V rámci rozprodávání vládami v minulosti jsme se dostali do stadia, kdy nám už toho moc nepatří, ale vyrovnávání schodků v rozpočtu prodejem strategických komodit dobrou službu státu - tedy občanům neudělaly, prodat pod cenou státní poklad vyměněný za dluhopisy a vzápětí zlato nakupovat za podstatně vyšší cenu není asi vrcholem rozumu. Ano je potřeba v současnosti pomoci uprchlíkům, ale současně je třeba myslet i naše občany. Někdo někde napsal (neověřeno), že cca 60-70% utečenců před válkou se nechce vrátit domů po ukončení války, jsme schopni to ustát, je pravdou že potřebujeme pracovní síly, ale ty musí někde bydlet (ne ve stanu), chodit k lékaři, děti do školy - jsme na to připraveni a jsme schopni to "ustát"? A co armáda našich 7 létajících Gripenů a 30 provozuschopných tanků, včetně neochoty mladých bojovat za vlast, když se cítí více Evropany jak Čechy. Když se podíváte na internet tak zjistíte, že valná většina (zřejmě) mladších novinářů neumí pořádně česky a český pravopis jim moc neříká, zato angličtinu ovládají značně lépe. Říká se , že "pesimista je poučený optimista", přesto věřím, že se vše špatné v lepší obrátí. A to jsem zapomněl na dotace, na rozhledny a cyklostezky, které nejen křiví podnikatelské prostředí, ale jsou zbytečnými výdaji tam, kde je potřebné investovat do zakladních a prioritních odvětví. Možná by se vláda, a nejen ona, kdo by se měl hluboce zamyslet.:-)[>-]!!