16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Rozvoj OZE - jazykový rozbor

Hrozí, že u nás dojde k omezení rozvoje obnovitelných zdrojů a zaostaneme za demokratizací energetiky. To v různých obměnách prohlašují Komora obnovitelných zdrojů a Svaz moderní energetiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 9.12.2020 0:22

Ano.

Pan Rada zde lobbuje za to, aby se ty prachy cpaly zelenejm a nebylo dost levné energie.

J. Jurax 9.12.2020 0:19

RvRvRv

J. Jurax 9.12.2020 0:18

R^R^R^

L. Novák 8.12.2020 20:37

Tak diskutujte... :-P:-P

L. Novák 8.12.2020 20:36

Příroda má samoregulační zpětnovazební mechanismy, které si poradí i s přemnožením člověka. Nakonec nové a nové virové nákazy k těm mechanizmům patří, pokud jim člověk nedokáže čelit. Žádný růst populace (což je věc známá u všech druhů) neprobíhá donekonečna. Někde se zpomalí, zastaví na nějaké rovnovážné úrovni nebo klesne na počet, který si dokáže zajistit dostupné potravní zdroje.

Člověk samozřejmě (jako vývojově nejvyspělejší tvor na Zemi) využívá i nerostné bohatství a dokáže se významně zapsat na zemský povrch jeho rozrýváním a těžbou. Uvědomuje si, že pokud činnost přírodě škodí, škodí i jemu samotnému. Žádný katastrofický vývoj ale neprobíhá a na populaci ve vyspělých průmyslových zemích je vidět, že se její dramatický růst zastavil. Kvalita dostala přednost před množstvím.

Další předpovědi vývoje jsou problematické, člověk není schopen předpovídat budoucnost a na základě vývoje v minulosti už vůbec ne. Budoucí vývoj se dá odhadovat, ale spolehlivost předpovědí je nízká, ve hře je příliš mnoho faktorů (proměnných), jejichž působení je nepředvídatelné.

Proto mě docela bere dech, že se najdou podvodníci typu "Rada", Pivoda, kteří nejenom že nerozumí minulému vývoji, ale záměrně šíří nesmysly, ať už je jejich motivace jakákoliv.

J. Hybler 8.12.2020 19:45

Výroba a užití energie z obnovitelných zdrojů, je z hlediska globálního, z hlediska neustále narůstajícího počtu obyvatelstva poněkud problematická. "Zdroje energie"vypěstované na zemědělské a lesní půdě,považovat za obnovitelné, je zvěrstvo na přírodě a na lidstvu.Tyto plochy jsou určeny zejména a v první řadě k výživě lidstva, k udržení snesitelného mikroklimatu lokálního i udržení klimatu globálního. A k zajištění vodního režimu v krajině, Veškerá "nadbytečná" organická hmota musí být vrácena do půdy k udržení její přirozené ůrodnosti v podobě kompostů, nebo"chlévského hnoje" a ne pálena a "skrmena" bioplynkami ! Bude nás brzy 8 miliard. Za jak dlouho se obnoví vykácené a vypálené deštné pralesy , lesy na Sibiři, naše a slovenské lesy "ekologicky" i kalamitně zlikvidované ? etc. atd.. Přiměřeně a s rozvahou !

V. Kolman 8.12.2020 19:16

Slova - slova - nic než slova!

Zásadní problém je v tom, že lidí je na Zemi jako na**áno!!! Pokud by na Zemi žilo "jenom" 5% (= 350 milionů) dnešního stavu, mohly by elektrárny/automobily/továrny....... vesele čoudit a nic by se nedělo.

Při explozivním přibývání člověka "moudrého";-D;-D;-D není v silách jakýchkoli filtrů a technických vymožeností, zamezit zabordelování životního prostředí.

Toto konstatování asi nepostrádá logiku, ale problémem je, jak stohoven??? ;-D;-D;-D

V. Kolman 8.12.2020 19:02

S první větou pana Rady souhlasím. O dalších 2 lze diskutovat.

Adeptů na idiocii je tady přehršel, ale pana Radu bych mezi nimi (i když s ním v lecčems nesouhlasím) nehledal.

V. Kolman 8.12.2020 18:58

"Boj proti klimatu!" Nevím sice, jak lze bojovat s "klimatem", které tady (i bez nás) bylo, jest a bude i nadále, ale budiž.

Rozumné by ale bylo začít "bojovat" u největších znečišťovatelů - to jest v Číně, Indii, Africe........

To by dávalo jakýs - takýs smysl.

V. Kolman 8.12.2020 18:52

"Močím sice proti větru" všeobecného dštění ohně a síry proti "zlotřilému" Radovi, ale nemohu si pomoci. Zrovna tento příspěvek mi připadá velmi rozumný.

L. Novák 8.12.2020 18:36

Systematicky lžeš a vylepuješ sem pořád dokola naprosté kraviny! Magore zelenorudý! Rv

L. Novák 8.12.2020 18:30

Lžeš! Lžeš! Lžeš! Idiote vypatlaný!

P. Rada 8.12.2020 17:37

Mě spíše přijde jako "zlodějina", že si někdo v česku za minimální úlitbu přivlastnil např uhelný revír, ten v pochybně veko-zprivatizované elektrárně fakticky spaluje, špínu nechává dýchat místní obyvatelstvo a čistou energii vyváží tam, kde si životního prostředí místní váží násobně více.

Zdaravotní dopady doma za něj si ale hradí obyvatelstvo ze svého pojištění...

Takováto surovinová a zdraví vytěžující drancovačka, kde si vládnoucí "baroni" prakticky nekontrolovatelně přihrávají enormní výhody (dotace) se ale zdaleka netýká nejen uhlí:

https://hlidacipes.org/za-uhli-odvedou-tezari-statu-vyrazne-mene-nez-vlada-hrozila/

Kdo si takovéto typy "zlodějin" vymyslel?!

P. Rada 8.12.2020 17:23

Je to jinak. Neobnovitelné zdroje už s podstaty dříve či později dojdou a je tedy třeba zavčas hledat náhradu.

Douhodobě ale skrytě jsou navíc dotované právě fosilní zdroje a to prostě tím, že jsou/donedávna byly/ tolerovány jejich negativní dopady na okolí.

OZE tedy jsou pravidelně (a nejen s této podstaty) v konkurenční nevýhodě, kterou by mohla dotačně vyrovnaná opatření energetického trhu kompenzovat.

V. Kain 8.12.2020 16:34

Emisní povolenky,kdopak takovou zlodějnu vymyslel?Měli by je vyžadovat po Číně,ti by jeli,že by se nestačili ani nadechnout.

J. Lukavsky 8.12.2020 16:32

"OZE jsou dnes nejlevnějším energetickým řešením proč nákup takových zařízení dotovat." no to je ta dialektická jednota protikladů. Je to lacinější, moderní, lepší... a proto je nutné to dotovat. J.L. end

I. Schlägel 8.12.2020 16:02

Bezdotační ekonomika nesmysl není. Fungovala by s daleko menšími vedlejšími náklady než ta prodotovaná. Nesmysl je věřit, že ji lze zavést. Není cesty zpět. Na jehle s dotacemi visí příliš velké množství narkomanů. Za čas se bezdotační ekonomika prosadí evolučně po Velkém Krachu. Pokud nenastoupí nějaký Vůdce a neudělá Pořádek. Ovšem bezdotační politika se postupně znovu transformuje na tu dotační.

L. Novák 8.12.2020 15:54

"Rado", táhni s těmi tvými bláboly už do p*dele! Lžeš pořád stejně dokola a vylepuješ to sem jak idiot!

Hoďte na něj síť! Vždyť je to blázen! Rv

P. Rada 8.12.2020 15:15

1. cca 360 až 380ppm CO2 - ( průměr klimatického optima - Holocénu)

2. 3. Závisí např od míry ekostopy - pokud se do ní s "hruškou" vejde - není co řešit.

Pokud Vás mohu považovat za průměrného středoevropana průměrně dlouho žijícího (neeme dopady i tolerování škod které nadelali komunisti..) pak to za mě spočítali už dávno jiní:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

4. To jak semýlíte vyplývá už s toho že nejste ověřitelně schopen doložit doměnku. Pokud Vás zajímá porovnání předpovědí Ř.K.... s realitou ... tak to najdete např. zde:

http://sustainable.unimelb.edu.au/sites/default/files/docs/MSSI-ResearchPaper-4_Turner_2014.pdf

https://ourfiniteworld.com/2019/01/09/2019-world-economy-is-reaching-growth-limits-expect-low-oil-prices-financial-turbulence/

https://www.vice.com/en_us/article/8xwygg/the-collapse-of-civilization-may-have-already-begun

Š. Hašek 8.12.2020 14:19

1. Co míníte původním stavem atmosféry? A nevytáčejte se, mně stačí 08.12. 0020, 14:19, SEČ. A chtěl bych nějaký čísla! Jako ve škole za Husáka!

2. Vyčíslete mi doplatek daně za externalitu, protože na sadě kácím hrušeň, potom ji nařežu, naštípu a spaluji. Dbám na to, aby to nečudilo. Skauti umí ohňovat.

3. Dále vyčíslete moje koeficienty: že nejezdím takřka automobilem, že nemám friťák, letecky tak jednou za pět let, sešlapuju PETflašky, nehodil jsem jedinou tašku s blitím do moře u Lipari (protože nebleju jak Italové a Němci) ........... už nebudu zdržovat.

4. Pokud se nemýlím, tak všeobecným koncem Země hrozili "odborníci" již kol roku 1000.

5. Když mně bylo sedmnáct, nevěděl jsem sám co se sebou, asi bych Vás přímo žral. Teďkonc mi připadáte jako utečenec z blázince, kterého tam nenechali ani moc hrabat listí. Pokud totiž často hrabete listí a koukáte na mraky, tak Vám klima, příroda a celá Země leze docela rychle do palice.

Pokud jste, pane Rado, starší než já, tak prosím toto tolerujte a berte jako plky puberťáka Haška.

P. Rada 8.12.2020 13:43

A co takhle zrušit všechny i ty skryté dotace (nezapočítávání dopadů externalit..) na fosilní energetiku? Proč naopak nechtít aby fosilní energetika, jako dominantní znečištovatel, uvedla do původního stavu složení atmosféry, které hrozí rozvratem životních podmínek pro civilizaci.

Š. Hašek 8.12.2020 13:31

Tak nějak.

L. Novák 8.12.2020 12:43

Pojem OZE vymysleli Zelení a přírodovědně Negramotní. :-P

Š. Hašek 8.12.2020 10:36

Asi nebude muset zajistit. Prostě to nevyjde. Rozpadne se to.

Vypadá to možná na radikální, nucenou změnu "všeho". Např. auta jen pro vyvolené, elektřina na příděl, plyn na příděl.

A nebo se rozpadnou tři štrasbruselské, budovatelské pětiletky po sobě, a bude vymalováno. Každá následující pětiletka bude totiž ještě gottwaldštější/jourovštější než ta předešlá.

Nemusíme se nutně potopit s nima.

Š. Hašek 8.12.2020 10:17

Samozřejmě!

Dále ta celková bída je způsobena i tím, že se do hlaviček nejdříve neleje matematika, fyzika, chemie, přírodopis ..... ale do ještě prázdných hlav se leje ihned "kritické" a "kreativní" myšlení.

Za mě se ve škole předpokládalo, že myšlení je způsobeno naplněním hlavy fakty, definicemi ..... samozřejmě i pocity a zkušenostmi.

Š. Hašek 8.12.2020 10:11

Protože mu hrabe! Fest.

A v zápalu nadšení nám bude Rada předělávat i fotosyntézu.

L. Novák 8.12.2020 10:08

"Sen" o ekonomice bez dotací není nesmysl. Normální ekonomika bez dotací funguje. Dotace zavádějí socialisté a mentální zločinci je požadují a využívají.

Problém je hlavně s ekonomickými motivacemi politiků shrábnout státní peníze do vlastní kapsy (přímo i nepřímo). Česko je vzorovým příkladem...

L. Novák 8.12.2020 10:03

Boj parazitů o dotace. Jde snad o něco jiného? ;-D

Pojem "demokratizace energetiky" mi přijde jako naprostý nesmysl. Ale co jiného čekat od aktivit "Komory obnovitelných zdrojů a Svazu moderní energetiky". Kde je teď ve funkci M. Bursík, iniciátor "Bilionového tunelu OZE"?

Zrušit dotace na zelené nesmysly a zmíněných 200 mld. Kč vrátit do rozpočtu na splácení státního dluhu...

S. Donát 8.12.2020 9:26

Protože je to zelený pošuk.

Š. Hašek 8.12.2020 9:25

Dotační ekonomika je nesmysl. Bohužel to začalo nenápadně a uznávám, že vlak je rozjetý na vysokou rychlost.

Dále nesouhlas i s dalším, co jste napsal.

štrasbrusel již nedokáže rozlišit prospěšnost a cenu jednotlivých lidských činností. Nastalo pouze hádání komisí "jak co oceníme a následně zadotujeme". A už ani nejde o cenu, cenu i páratka (od Finska až po Lisabon) jsou schopni vymýšlet půl roku, Jourová se párkrát prokecla.

A nastalo už pouze drzé plkání nad tím, že Asie by dodala všechno (skoro) hned a levněji. Je to začátek konce, vyzkoušeno.

Zkráceno.