Neviditelný pes

ENERGETIKA: Rakousko v Česku lobbuje, nebo se vměšuje?

6.5.2020

Proč Česko neplatí rakouské projaderné spolky? Jestli se Rakousko může i přímo v Česku snažit změnit českou energetiku, Česko se může snažit přímo v Rakousku změnit názory Rakušanů na jadernou elektřinu.

Vědí Rakušané, kolik jejich čisťoučká, ale slabá energetika potřebuje dovézt elektřiny z jádra nebo uhlí, aby mohla fungovat? Aby Rakušané mohli svítit tak, jak potřebují? Protože Rakousko je na dovozu elektřiny závislé. Jeho vlastní výroba totiž jeho spotřebu nepokryje ani s odřenýma ušima (například zde). Chybějící energie pro tamní stroje, sporáky a žárovky přichází především z Německa, z Česka a z Francie. Tedy ze zemí, kde hrají prim jaderné i uhelné elektrárny. Takže Rakousko předvádí vrchol zeleného pokrytectví…

Speciální pozornost upírají tamní ultraortodoxni Zelení na jádro, z kterého mají fobii. Jinak se jejich absolutní averze, absolutně ignorující veškeré podložené argumenty, dá nazvat jen stěží. Leč podle zpráv v tuzemských médiích se zdá, že pocit, že nemáme mít žádnou jadernou elektrárnu, je v Rakousku značně rozšířený i mimo členstvo Zelených. Nemůže nás proto překvapit, že u našich jižních sousedů se dokonce uvolňují erární peníze na podporu nátlakových protijaderných skupin v Česku. Můžou se těšit na část ze 7,5 milionu korun (290 tisíc eur), jež pro letošní protijaderný nátlak oficiálně uvolnilo Horní Rakousko (zde). Vazba na dostavbu Dukovan je evidentní. Finanční podpora těchto skupin má přesvědčit Čechy, aby odstoupili od jádra, stejně jako to udělali Rakušané a Němci.

„Jaderná energie je technologie, kterou nikdy nebude možné zvládnout,“ zdůvodňuje agresivní přeshraniční krok Adalbert Cramer, místopředseda hornorakouského parlamentu z FPÖ. Stovky bezpečně fungujících jaderných elektráren ve světě jej přitom usvědčují ze lži. Statistiky výroby elektrické energie ze slunce a větru naopak usvědčují z nesmyslnosti (nejen) rakouskou víru v obnovitelné zdroje. Tyhle zdroje zkrátka nejde řídit, ani stoprocentně předvídat. Jsou tedy pro páteřní využití v energetice zcela nevhodné. To v Česku ví značná většina populace, což opakovaně dokládá i volební výsledek Zelených a ostatně i výsledek Pirátů, kteří se klimatické noty ruče chytli také.

Teď je zjevně na čase začít šířit tuhle osvětu i do sousedních, německy mluvících zemí. Primárně do Rakouska. Využít by se k tomu měla celá škála možností – inzercí počínaje, přes PR a klasický lobbing, až po financování nově vzniklých rakouských osvětových organizací. A klidně i nátlakových, pokud takové vzniknou. Jde o naši elektřinu, není nač čekat!

Že se takové akce proti sousedům nedělají? Že je to vměšování do záležitostí sousedního státu? Tak nechť se tedy sousední stát přestane vměšovat do našich záležitostí! V našem případě navíc nejde o ideologickou propagandu, ale o vysvětlování fyzikálních zákonů.

Takže zbývá ještě rozhodnout, jestli ty peníze půjdou ze státního rozpočtu, nebo jestli je dá ČEZ. A kolik to bude.

Převzato z webu iUhli.cz



zpět na článek