25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Quo vadis, elektrický věku

Od Voltova převratného vynálezu uplynula už více než dvě staletí. Zatím se nezdá, že by doba elektrická měla kdy skončit, ale že je elektrický věk na rozcestí, o tom není pochyb.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 16.2.2012 19:34

Zajímalo by mě,

jak s proporcemi výroba- spotřeba může zahýbat nastupující trend výstavby nízkoenergetických domů. Dost velká část el. energie jde totiž na vytápění.

J. Kadeřábek 16.2.2012 22:58

Spotřeba v ČR je 60 tis. GWh

a z toho domácnosti 14,7 GWh. Z 3,89 mil. bytových jednotek (včetně RD) má el. vytápění 280 tisíc tedy mizivé procento. Vliv nízkoenergetických domů na spotřebu el. energie bude mít tedy stejný účinek jako litr piva vylitého do moře na opilost ryb.

P. Rada 17.2.2012 0:24

Re: Spotřeba v ČR je 60 tis. GWh

A nemáte ty počty poněkud upravené či nepřesné? Domů s dobrým zateplením totiž přibývá  i když těch co se nazývají pasívními je ještě málo a těch co se cileně vytápějí elektřinou podobně. Na druhou stranu se ale Vámi uvedených 14.7 GWh a značná část energie i v průmyslu, obchodech, kancelářích a multifunkčních budovách od všech spotřebičů se mění právě na teplo, které se na bilanci potřeby oběktu pro vytápění podílí pravděpodobně podstatně významěji.

Paradoxně pak např takový rozsvícený supermarket si v zimě osvětlením vystačí a v létě ani nestíhá větrat a tak naopak potřebuje spíš energii na chlazení. To jen a ilustaci jak to s vytápěním v praxi vypadá ač není ve statistice odběratelů takto energetická situace mnohdy vůbec zohledněna.

B. Rybák 17.2.2012 13:33

Re: Spotřeba v ČR je 60 tis. GWh

S Vaším závěrem v podstatě souhlasím, přestože jste nejspíš spotřebu domácností tisíckrát zmenšil (asi jste zaměnil TWh za GWh).

Erare humanum est.

P. Rada 17.2.2012 18:37

Re: Spotřeba v ČR je 60 tis. GWh

60tis GWh = 60TWh... to sedí. Fakt, že v létě je spotřeba domácnosti zhruba poloviční než v zimě ukazuje na realitu, že se s el topí či přesněji řečeno přitápí a to daleko více a proto dopad zateplení bude rovněž podstatně vyší a je hloupost ho bagatelizovat.

P. Fiala 16.2.2012 13:19

Pokládání otázek

Na položenou otázku nelze rozumně odpovědět. Proč? Kdo viděl "kráčet elektrický věk"? Podobná otázka je, zda již někdo viděl "peníze". Je velmi obtížné debatovat, aniž by člověk nepoužil abstraktní pojmy a tak se pokusím o málo kvalitnější otázky: 

1) Kolik MW výkonu bylo vystavěno na planetě ve fotonvoltaických elektrárnách a kolik spotřebováno?

2) Kolik MW výkonu bylo vystavěno na planetě ve větrných elektrárnách a kolik spotřebováno?

Jsou to zlomky z celkových množství elektrické energie vyrobené v uhelných, oil, gas, nuklear, biomas zdrojů. Avšak, jedině ve fotonvoltaických a větrných zařízeních je palivo zadarmo a to na mnoho milionů roků dopředu.  V ČR je mediální embargo na informace o fotonvoltaických a větrných zařízeních a rozvoji byznysu kolem nich a trendech vyjevených za uplynulé asi tak desetileté období praktického používvání.

Za období uplynulá vč. r. 2011 je uváděn celkový instalovaný výkon ve větrných elektrárnách asi 238000MW a ve fotonvoltaických asi 67000MW. Kolik MW se z těchto zdrojů spotřebuje jsem se nedopátral (GWEC). Za EU jsou data: 94000MW větrné elektrárny a 50000MW sluneční elektrárny. Připomínám, že instalovaný výkon JE Temelín je 2000MW. Jaký je průměrný odběr MW/rok a zda se použije na území ČR či v zahraničí jsem nenašel odpověď.

D. Seibt 16.2.2012 19:06

Re: Pokládání otázek

Tak treba takhle, nedavno z tech slavnych 27GW instalovanych v Nemecku ve vetrnych elektrarnach bylo pouzitelnych asi 1,5 GW. No a treba v zimnim obdobi je vyuzitelnost FE asi 5% z instalovaneho vykonu a v zemich jako je Finsko, Svedsko je to NULA. Predstavte si, ze v zimnim obdobi je nejvetsi spotreba elektricke energie a pritom jich FE mohou dodat nejmene. Je vam jasne jak funguje rovnovaha mezi vyrobou a spotrebou, vite co je to regulace vykonu, proc a jak je to udelane, ze mate v zasuvce 50Hz? Tak zkuste si polozit tyto otazky a potom nalezejte reseni jak to cele uregulovat a kolik to bude stat.

J. Kadeřábek 16.2.2012 22:32

Už to začíná.

http://www.financninoviny.cz/zpravy/nemci-kvuli-vykyvum-v-zasobovani-vysetruji-dodavatele-elektriny/756302

A. Hrbek 16.2.2012 11:11

autor plete dohromady dva pojmy

a to skladování elektřiny a skladování energetických zdrojů, ze kterých lze elektřinu operativně vyrobit. Přečerpávací elektrárna neskladuje elektřinu, ale energii. Podobně podzemní zásobníky plynu neskladují elektřinu, ale energii.

Jinou otázkou je regulace výroby elektřiny a skladování jejích velkých přebytků. Tam jsme teď skutečně v troubě, protože nepředvidatelné obnovitelné zdroje stávající energetický koncept zcela nabouraly. Autorem navrhovaný energetický mix je dnes známý, ale trvalé řešení nepřináší. Ekonomický je jen ten zdroj, který je plně využit. Každá regulace je ztrátou jak energetickou, tak ekonomickou. Jaderné elektrárny jsou výborný základní zdroj a je-li dostatečný počet bloků, lze se vyrovnat i s jejich odstávkami. Ale s jejich odpadním teplem si neumíme poradit. A co dál? Málo využívané paroplynové elektrárny kompenzující obnovitelné zdroje. Startovat a odstavovat uhelky podle toho jak fouká vítr je docela zábava a hodně to stojí.

Kdysi vznikla utopická myšlenka automatických továren, které spotřebovávají přebytečnou elektrickou energii. Ale i to je plýtvání kapacitami se všemi důsledky. Nehledě na technické potíže restartu. Jiný návrh vycházel z myšlenky, že maxima a minimima spotřeby elektrické energie se posouvají po různých časových pásmech, takže vysocekapacitní rozvodná síť by umožnila kompenzovat výkyvy na různých místech zeměkoule. Ale to snad až v příštím století.

J. Tachovský 16.2.2012 11:59

Re: autor plete dohromady dva pojmy

Kdo si neumi poradit s odpadnim teplem ? At mi ho dovezou na pole, budu tam pestovat banany a ananasy

R. Langer 16.2.2012 13:17

Re: autor plete dohromady dva pojmy

Tak tak! :-)

V. Novák 16.2.2012 14:48

Mohl byste nějak specifkovat,

jak to myslíte s tím odpadním teplem z JE? IMHO si s ním umíme poradit naprosto jednoduše.

Nemyslel jste třeba, že je neumíme využít? No, když jde do temelínských věží voda o teplotě teplejší koupele, těžko s tím něco dělat. Můžeme použít část vyrobené elektřiny na pohon obrovského tepelného čerpadla, teplo zahustit , teplotu média zvýšit a udělat něco jako teplovod z EMě. Mimochodem - kdysi zelenými trotly mocně zatracovaný. Ale bere to zase elektrický výkon.

E. Heusinger 16.2.2012 10:20

To je stále pláče

jak jsou obnovitelné zdroje drahé. Jsou, protože mají započítané veškeré náklady. To se ovšem o neobnovitelných zdrojích říci nedá. 

R. Langer 16.2.2012 11:49

Re: To je stále pláče

Vážně? On snad někdo prodává elektřinu pod cenou a nezapočítává si do toho svoje náklady? Leda tak v zelených makovicích po použití, tedy dutých... :-P

E. Heusinger 16.2.2012 11:53

Vážně Langře

projděte si všechny státní podpory k výstavbě fabrik na komponenty pro JE a státní útraty za ekologické škody.

V. Novák 16.2.2012 12:19

Jmenujte.

Jinak je to o ničem.

Které fabriky na které komponenty pro JE jsou dotovány...

E. Heusinger 16.2.2012 12:32

Re: Jmenujte.

Všechny, které se na výstavbě JE podílely. Ale EE byla levná.

R. Langer 16.2.2012 13:18

Re: Jmenujte.

Jasně, ti co to stavěli, ti to doplácely z vlastního platu... :-P

V. Novák 16.2.2012 14:50

Takže zase kec.

Promiňte, ale čekal jsem něco lepšího, než zelenou lež.

Aspoň nějak vyfutrovanou zelenou lež...

Tahle je prostě hloupá.

J. Kadeřábek 16.2.2012 15:25

Pane Heusingere

projděte si všechny státní podpory k provozu a výstavbě fotovoltaických, větrných a biomasových projektů. Jen samotné FVE nás budou stát ve zvýšené výkupní ceně za garantovaných 20 let 800 miliard až jeden bilion kč.

D. Seibt 16.2.2012 19:14

Re: Vážně Langře

Nejen, ze OZE maji dotovane a vynucene ceny, maji i dotovane mista, aby ustaly konkurenci z Asie (viz krach skoro vsech FE fabrik v USA a ted uz i v Evrope i pres prime dotace na udrzeni techno firem). Mohl by jste mi poskytnout nejakou informaci ohledne statnich podpor na komponenty JE? Statni utraty za ekologicke skody jsou z doby pred rokem 89, to asi nema moc co do cineni se soucasnou legislativou, ktera narizuje rekultivaci, ukladani, rozebrani atd.

M. Bezouška 16.2.2012 8:35

potíž pana Burkerta

a lidí jemu podobných je, že nemají ani nejmenší ponětí o fyzice a její praktické aplikaci, tedy technice. Počítat samozřejmě taky neumějí. Takže klidně vypouští jako páru od pusy sdělení o účinnostech "obnovitelných" zdrojů, o možnostech skladování elektřiny a podobně. Je snad celkem jasné, že účinnosti jednotlivých postupů nemohou přesáhnout meze jim dané použitými fyzikálními principy. Takže například použití vodíku - obvyklým argumentem je objevné zjištění, že "vodíku je všude kolem spousta", v podobě vody - může mít maximální dosažitelnou účinnost někde kolem 20%,  ztráty přečerpávacích elektráren jsou o dost vyšší než uváděných 15% a tak dále a podobně. Ono by zřejmě bylo nejlepší, kdyby  podobné úvahy a především pak příslušná technická řešení byly ponechány lidem, kteří tomu rouzumějí. Což má ovšem pro mnohé nepřekonatelný problém - bylo by nutno zavrhnout zelené myšlenklové schema, totiž že takoví lidé jsou od přírody škodiči, kteří si usmysleli zničit planetu i lidstvo. Jen tak, pro zisky a pro legraci. Záměrně pak nezmiňujme fakt, že pokud se zemské klima skutečně mění, pak za to určitě nemůže CO2, nemá k tomu totiž potřebné fyzikální vlastnosti.

J. Hejna 16.2.2012 9:40

Re: potíž pana Burkerta

???

B. Uhlich 16.2.2012 10:02

Re: potíž pana Burkerta

Pane Bezouško...zkuste si ten článek přečíst znovu...trochu jste se unáhlil..zdá se....  myslím, že podezírat autora článku z neznalosti by asi bylo trochu mimo...  :-)

V. Kolman 16.2.2012 10:20

Re: potíž pana Burkerta

Možná pan Burket sem tam o nějaké nepodstatné procento "ujel", ale vcelku je jeho článěk rozumný a pravdivý. A na základě jeho dosavadních příspěvků si nemyslím, že by dané problematice nerozumněl.

V. Novák 16.2.2012 12:22

Nejste drobátko mimo, pane Bezouško?

Připadá mi, že jste nechal až příliš zlost cloumati vaším majestátem - až jste vůbec článek nepochopil.

Jedině snad účinnost přečerpávaček - pokud vím, je někde u 70%, ne 85%, jak píše p.Burket. Leda bych něco propásl.

I. Schlägel 16.2.2012 8:08

Aha?

..."Na současném rozcestí se musíme rozhodnout pouze a jedině na základě racionálního zhodnocení všech možností a okolností, nikoli na základě ideologie."...

Kdo bude, prosím pěkně, tím garantem racionálního hodnocení? Politici? Ekologičtí aktivisté!? Občané!!!?   To se spolu ještě nasmějeme, chlapci a děvčata.

R. Langer 16.2.2012 8:34

Re: Aha?

Jaké je racionální řešení je jasné, a jsem si jistý, že po pár blackoutech ho pochopí i ti omezenější občané... :-P

I. Schlägel 16.2.2012 9:37

Re: Aha?

Racionální řešení je jasné i mně, já se ptám, kdo bude garantem jeho uskutečnění. Merkelová? Strana a vláda? Komise EU? Nebo snad konečně odborníci, kteří problému rozumějí? A povede se jim to navzdory lidem, kteří momentálně rozhodují a oněm skutečným odborníkům přezíravě nenaslouchají? Asi bude opravdu potřeba megablackout, aby se vládnoucí elita probudila. To je jádro problému, milý pane, ne to, jaké je racionální řešení. To je odborníkům a racionálně uvažujícím lidem známé a je pravým opakem toho, co nabízí božský Al Gore a jeho zelení melodyboys po celém světě. Pěkný den.

B. Uhlich 16.2.2012 10:00

Re: Aha?

Přiznám se, že jsem skeptikem a je asi velmi pravděpodobné, že se tady na tom území (rozuměj - Evropa) bude blbnout až do okamžiku velkého průšvihu.... bohužel však pro nás nebude to průšvih takový jako známe z běžného života...tedy kdy s hubou plnou řízku, sedíme v teple u tv. a koukáme na nějakou katastrofu a celým tělem nám prochází takové to vzrušení..jak je to strašné ale nám je při tom dobře.... myslím, že až tohle přijde... nebude před tím úniku..tohle zasáhne úplně všechny bez rozdílu. On je hlavně problém v tom, že lidé jsou neschopni představit si skrze svůj relativní blahobyt realitu, kdy se může celá společnost totálně zhroutit...oni mají většinou představu, že jich se to týkat nebude.... proto se tímhle tak málo lidí znepokojuje.... :-(