18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Pseudozelené fantasmagorie

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) asi rozumí problematice vody, o kterou se starala v Jihomoravském kraji, ale hluboký a komplexní problém zajištění energetické soběstačnosti a bezpečnosti ČR nechápe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 22.4.2022 19:09

Technická: při těžbě zemního plynu neuniká jen metan, ale i etan, propan a utan. On totiž při těžbě uniká zemní plyn, jehož je metan nejvýznamnější součástí.

MMCH, zemní plyn uniká i při těžbě uhlí a je postrachem každého havíře.

O. M. 22.4.2022 19:10

...butan...

V. Církva 22.4.2022 19:06

No s takovými pitomci jako paní Anna Hubáčková, skutečně dopadneme hodně hodně špatně.

Já sice nejsem apriori proti solárům a větrákům, ale je nereálné v ČR takto vyrobit víc než desítku procent energie.

Co se týká uhlí nebo plyn, to je snad naprosto jasné. Ideálem je nic a jinak uhlí. Ta paní je naprosto mimo reál, plyn jiný než z Ruska NE-BU-DE a z toho Ruska možná taky NE!

Evropa naprosto přestala používat rozum a předvídavost. Zvyšování závislosti na ruském plynu, přenos energeticky náročné výroby pryč z Evropy, islamizace a migrace z kulturně odlišných oblastí. To všechno jsou naprosté šílenosti které už nás pomalu začínají dobíhat a na palubě se tancuje, nikomu realita a prognozy zjevně nevadí,

J. John 22.4.2022 18:24

Výhodnost plynu oproti uhlí je evidentní. Lidé už by nechtěli chodit do sklepa pro uhlí, vynášet popel a mít byt špinavý. Raději otočí plynovým kohoutkem. Už se zapomíná na londýnskou mlhu, která stála v 50. letech tisíce životů a ta skončila povinným přechodem na topení plynem.

Jaderné elektrárny "naši politci“ objednají u nemehel, která prodlužují zasmluvněnou dobu výstavby i cenu na trojnásobek. Podrobnosti:

https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=769403

Přechod na OZE bude mít nepředvídatelné následky zejména pro státy ve střední a východní Evropě. Klesnou srážky, stoupnou letní teploty. Tím se nikdo neodváží zabývat, protože by ho Greténisté lynčovali. Podrobnoti:

https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=727324

Politici vůbec netuší jaké technické a ekonomické problémy jsou spojeny se změnou energetické koncepce nebo jsou kvalitně „motivováni“, aby jednali v zájmu geopolitiky bez ohledu na české zájmy.

V. Církva 22.4.2022 19:29

Co tu lobuješ za rusácký plyn? Dobře víš, že tvůj vůdce Adolf Putler ho může kdykoliv zavřít.

Dočasné výhody plynu samozřejmě jsou, pokud bychom ho měli v Krkonoších nebo v Karviné. Protože ho nemáme a Rusáci jsou na hlavu, potřebujeme uhlí.

O tupé pálení uhlí v kamnech tu samozřejmě nejde. To je pitomost z principu. Jde o výrobu elektřiny z uhlí. Ono se totiž v Německu velké množství plynu spotřebuje v elektrárnách - hloupost!

Co se týká změny podnebí u nás způsobeném větráky, jisté možné vlivy jsou, ale jak moc se uplatňují není jednoznačně prokázáno.

Jinak, chce to jádro! Pozdravuj Putlera!

J. John 23.4.2022 6:42

Vulgaritami fakta nenahradíte.

V. Kain 22.4.2022 17:36

ANO je stejně vyblázněné jako pětikoalice.Dita Charanzová za ANO vykřikovala,že platíme Rusku za plyn vysoké částky a proto je třeba se od ruských dodávek odstřihnout.Čím by to odstřižení nahradila nám nezdělila.Asi o tom nemá vůbec šajnu,ale je to in se opírat o Rusko,čím výživněji tím lépe.Nepřekonatelná už asi v patologické nenávisti je Černochová.Když v debatě spustila,že maminky utíkají z porodnice s miminky v náruči,protože rusové tu porodnici bombardují,tak si myslím,že by měla být hospitalizována na psychiatrii.

V. Církva 22.4.2022 19:43

Co tu plácáš o opírání o Rusko. Samozřejmě že se teď bez ruského plynu neobejdeme. Ale nejde o opírání, jde o to, že je opravdu drahý a Rusko politicky nespolehlivé.

Chyby byla že se dávno neřešilo omezování plynu a náhrady neruského.. Minimálně posledních 16 let bylo jasné, že pravděpodobnost průšvihu s Ruskem je velká.

Teď nezbývá než ten drahý ruský plyn kupovat. Pokud ho Putler zařízne bude zle. Dukovany se odkládaly, nakonec ani solárů se moc nepostavilo a ani s Ruskem se vážně nejednalo. Ono to teda asi nešlo, pak se ale mělo už od roku 2006 od ruského plynu prchat.

L. David 22.4.2022 17:17

Všechny ty zelené kretény bych léčil pobytem jednoho celého zimního období v prostorách bez vytápění a bez el. proudu, dokud by nepodepsali, že už nikdy v životě nebudou škodit svými zelenými mozky a činy, jinak pod trestem desetiletého žaláře!!

Bylo by zajímavé sledovat, kolik by se jich vyléčilo, a kolik by jich raději chcíplo zimou!!!!

V. Petr 22.4.2022 17:29

R^R^R^R^R^

B. Pavel 22.4.2022 15:56

Aktuálně by přitom v Česku měly ke konci letošního roku existovat minimálně dvě bioplynové stanice disponující technologií čištění bioplynu na biometan s jeho následným vtláčením do sítě, a to v Rapotíně a Litomyšli. „Projekt biometanové stanice v zemědělském družstvu v Litomyšli, který letos realizuje naše společnost, by měl ukázat nejen veřejnosti, ale i politickým činitelům, že technologie pro energetickou soběstačnost v Česku existují. Jen je potřeba jít jim více naproti,“ uzavřela Monika Zitterbartová.

www.biom.cz

P. Diviš 22.4.2022 16:00

Tak to nás vytrhne ze závislosti na Rusku .... :-P

P. Brich 22.4.2022 16:12

Bioplynovou stanicí je kdejaká kadibudka. Kdyby to uvědomělí občané vtláčeli rovnou do potrubí, mohli jsme být soběstační už dávno!!;-€EU;-O

A. Jaroš 22.4.2022 16:19

Složení bioplynu: tak to je dost pestrá směska,vyčistit to od smradu bude dost nákladné, ale neberte to když je to bio, ať to stojí co to stojí, tak kdo se přidá , já jdu naproti!

Methan40-75 %Oxid uhličitý25-55 %Vodní pára0-10 %Dusík0-5 %Kyslík0-2 %Vodík0-1 %Čpavek0-1 %Sulfan0-1 %

V. Petr 22.4.2022 17:28

Pane Bože, to je zase bábol.

J. Novotny 22.4.2022 21:39

Jen jestli to bude stacit (ci jestli se to aspon priblizi na dva rady ke spotrebe)。

V. Petr 22.4.2022 15:53

Ty chceš, abych ti dala úřad? Vždyť nic neumíš...

Právě proto!

(c) Victor Hugo, Muž, který se směje.

P. Brich 22.4.2022 15:26

Nejsem zastáncem názoru, že ministrem zdravotnictví musí být nejlepší kardiochirurg nebo onkolog ve státě. Ovšem svěřit rozhodování o energetické bezpečnosti technickým negramotům není, jak patrno, také to pravé, ořechové. Ještě že jde jen o sinekuru za pomoc při odstranění Babiše.

V. Petr 22.4.2022 15:54

Svěřit o rozhodování o energetice technickým negramotům je zločinem, za který by se mělo střílet!

J. Jirát 22.4.2022 14:55

vynikající článek! R^R^R^

J. Krásenský 22.4.2022 12:17

Pokud chce vláda poctivě bojovat proti dezinformacím, pak to v prvé řadě dopadne na ministerstvo životního prostředí, zelené, jimi spřízněné neziskové a jiné obecně neprospěšné organizace a v neposlední řadě na veřejnoprávní media s jejich enviromentálními pořady. Jen si vzpomeňte, kolikrát za poslední desítky let hlásaly konec světa, nepřekročitelnou mez, poslední šance a tak dále a tak podobně.

V. Novak 22.4.2022 11:38

Jistá Eva Ladipo ve FAZ píše o "idiotském odmítnutí JE, na němž vydělá Kreml" a že to i celý přechod na "zelenou energetiku je iniciován Kremlem".

https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/atomausstieg-foerdert-krieg-wir-sind-putins-nuetzliche-idioten-17967771.html

Rusové si z toho dělají srandu, že když dokázali zvolit Američenům prezidenta, tak vyrobit nějakou Grétu byla už srandička...

V. Humble 22.4.2022 10:59

Solary a vetrniky jako zakladni blok energeticke bezpecnosti a zajisteni statu - fantasmagorie je jeste slabe slovo. Nedavno jsem cetl diskuzi o solarnich panelech na dome. Lide se tam hadali o vyhodnosti takovehoto reseni. Jak je to drahe, zivotnost baterie vykupni ceny elektriny atd. Mne jen napadlo ze kdyby jsme meli zajistenou energetickou sobestacnost napriklad nekolika jadernymi elektrarnami s prioritnim vykupem v CR elektrina by byla za par korun a nikdo by neresil solarni system na dome za pul millionu protoze to je hovadina. Mobil, auto, pracka, okna, topeni... nebo ve vetsine pripadu i pitna voda jsou veci ktere si nezajistujete nebo nevyrabite lokalne na zahrade protoze je to proste nesmysl a i kdyby jste toho byli schopni bylo by to velmi drahe troufam si rici i neekologicke. Elektrina je ten samy pripad a to ze lide resi solary je jednoznacne katastrofalni selhani statu.

V. Balcařík 22.4.2022 10:07

Němci a Rakušané jsou v klidu, vědí, že potřebnou elektřinu jim dodají Češi,Polsko a další východní vazalové.

P. Diviš 22.4.2022 10:29

Tomu se říká obchod ...

P. Sura 22.4.2022 9:57

Zrušte dotace, chcípnou "dotační lobby".

V. Němec 22.4.2022 11:35

R^R^R^

Ale to alespoň v celé EU. A na dotované dovozy cla. Konečně by se na polích pěstovaly brambory a ne benzín.

J. Prikner 22.4.2022 8:51

Udivuje mě, že o tak zásadních a životně důležitých věcech jako energetická koncepce česka rozhoduje paní Hubáčková. Nic osobně proti ní nemám, ale zde existuje řada lidí z energetické prax a výzkumu, kteří mají co o problému říci a ti by měli rozhodovat. Občasné Zdroje Energie mohou něco dodat, ale záleží pouze na přírodě, zda, kolik a kdy něco dodají. Spoléhat na ně vyvolává nutnost paralelní soustavy, která kryje nulové dodávky OZE, což je vyhazování investičních prostředků , kterých máme zatraceně málo. Řídit ČEPS za podmínek paralelní soustavy tak, aby nedošlo k blackoutu vyžaduje další investice na řídící systém. Dokud máme uhlí a funkční elektrárny, je nutné spoléhat na tyt zdroje. Jistě,je nutné investovat do JE, ale je to běh na dlouhou trať a za současného stavu vlády pochybuji, že v dohledné době (20 let) nějakou funkční JE realizujeme, nehledě na to, že bychom jich potřebovali v tomto obzoru asi tak 4, aby byl pokryt výpadek plynu. V EU nehledejme žádnou podporu, EK vedou absolvemti kulturně -politických bakalářských univerzit. Zdroje znalostí a schopnosti stavět investiční celky hledejme mezi absolventy technických VŠ a starými praktiky. Hlavně: zrušte dotace, pokud OZE něco vydělají, tak bez dotací.

L. Žaloudek 22.4.2022 8:38

Autor tvrdí, že vládu 5koalice voliči smetou. Dobrá, ale koho teda mám tentokrát volit?

V. Petr 22.4.2022 9:09

ANO a SPD, pořád lepší, než to, co nám vládne. Tím není mnoho řečeno, neexistuje u nás garnitura horší, než současný Slepenec!