Neviditelný pes

ENERGETIKA: Průzkumy a propaganda

29.8.2020

V posledních dnech se objevily výsledky průzkumu veřejného mínění, který zpracovala agentura Fokus pro Hnutí Duha. Jeho výsledky jsou natolik zvláštní, že stojí minimálně ze dvou důvodů za komentář.

V první řadě průzkum tvrdí, že Češi náhle změnili své dlouholeté preference, odklonili se od podpory jádra a začali překotně fandit obnovitelným zdrojům. Jádro pro výrobu energie podle výzkumu Fokusu preferuje jen 39 procent lidí. Obnovitelné zdroje podle Fokusu naproti tomu upřednostňují tři čtvrtiny lidí.

V České republice přitom všechny dosavadní výzkumy veřejného mínění signalizovaly minimálně nadpoloviční veřejnou podporu jádra. Například podle posledního výzkumu agentury International Business & Research (IBRS) z jara tohoto roku podporují v Česku rozvoj jaderné energetiky stále téměř dvě třetiny občanů. Podpora dokonce od předchozího průzkumu na podzim roku 2019 mírně vzrostla – přesně z 62 na 63 procenta.

Výzkumné agentury obvykle pracují se statistickou chybou 2 procenta. Jak je tedy možný rozdíl více než dvacetiprocentní? Odpověď můžeme hledat u zadavatele průzkumů. Zatímco u IBRS si jej zadala společnost ČEZ, výzkum Fokusu si objednalo Hnutí Duha.

A Seznam Zprávy upozorňují, že otázky v průzkumu byly přinejmenším zavádějící. „Fokus nabídl ve svém dotazníku pět energetických opatření, jež by stát měl udělat pro to, aby elektřina do 10 let zlevnila. Šlo o využití obnovitelných zdrojů, zateplování domů, úspory energie, stavbu nových jaderných zdrojů a zajištění dostatku uhlí. Respondenti měli jednotlivá opatření seřadit podle svých preferencí. Na prvním místě zabodovaly obnovitelné zdroje, následovaly úspory energií a zateplování. Za nejméně vhodné z hlediska budoucích cen energie respondenti označili nové jaderné reaktory a dostatek uhlí. Ve skutečnosti bylo nejlevnějším zdrojem energie uhlí, dokud ho nezatížily poplatky za emise. Obnovitelné zdroje, stejně jako všechny další typy elektráren, jsou pro spotřebitele násobně dražší,“ upozornil server.

Nabízí se tak otázka, zda je na vině poněkud nakloněná rovina průzkumu, nebo mají Češi o obnovitelných zdrojích skutečně tak mylnou představu. Jen čtvrtina dotázaných je totiž považuje za příliš drahé, naopak jsou obnovitelné zdroje podle respondentů Fokusu nejlepší cestou ke zlevňování energie. Což je zcela mylná představa. Elektřina v příštích letech s dalším zpoplatňováním emisí, útlumem uhlí a změnou výrobní základny bude nepochybně zdražovat. Bez toho by se ostatně investice do zelených technologií ani do jádra nevyplácely.

Možná jsou lidé skutečně natolik zmasírováni zelenou propagandou, že ignorují fakta. V tom případě se ale budou brzy při pohledu na účtenky velmi divit.

Převzato z webu iUhli.cz



zpět na článek