20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Proč se hádá hluchý s němým a hluchoněmým?

Nekonečné vzájemné spory projaderných aktivistů s propagátory obnovitelných zdrojů je mlácení suché slámy. Pokusím se objasnit, proč se tyto proudy vždy minou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Zima 22.11.2011 9:38

Autor zřejmě pochopil,

že tím dosavadním, směšně fanatickým lobováním pro JE se toho už nedá moc vyhrát, tak začíná otáčet, být "objektivní" a nabízí se jako moderátor. Ale takovýto objektivní znalec je na ČVUT nepotřebný, absolutně k ničemu.

J. Slanina 22.11.2011 10:37

Re: Autor zřejmě pochopil,

A jakpak ty, "objektivní znalče", už jsi v poradním sboru Merkelové? Protože takovou 3,14čovinu, kterou provedla jsi ji mohl poradit snad jenom ty.

R. Langer 22.11.2011 11:42

Re: Autor zřejmě pochopil,

Jenom počkej, on ti úsměv zamrzne na rtu, Zimo, až vám v té Germánii přijde příští rok pár zimních blackou-tů... :-P

P. Rada 22.11.2011 12:03

Re: Autor zřejmě pochopil,

Ten poslední black out v německu ale sice podmínilo chladné období a jeho následek přitápění přímotopy v domácnostech... ale vlastním spouštěčem bylo odpojení jedné větve hlavního rozvodu kvůli proplouvající lodi pod vedením. Ostatní větve rozvodu se tím náhle přetížily, musely být odstaveny... a byla tma.

S toho je ale pěkně vidět, jak právě na schopnosti rozvodné sítě velmi záleží a právě proto se nyní němci toto snaží dohnat.

S celoevropského hlediska by ale bylo právě budování energovodů pravděpodobně efektivnější jak jen posilování zdrojových možností. Obojí ale trvá podobně dlouhou dobu.

Jinou stránkou je ale i cílené utváření regionálních ostrovů stability už proto, aby na jejich funkčnost mohla obnova systému po případné krizi snadněji navázat.

M. Zima 22.11.2011 14:02

Houby chladné období, tak ještě jednou :

Norská Perla vyjížděla z Emden a museli proto zvednout dráty přes kanál. Přitom odvedli výkon přes jižnější štreku, kterou provozuje jiná společnost s níže nastavenými limity zatížení vodičů a tam to automaticky vyskočilo. Potom to šlo dál, protože v logice sítí nebyly účinné obranné algorithmy.

BTW :Paradoxně, kdyby bylo chladno, tak by se to možná nestalo, protože ty limity některé koncerny mění v nepřímé úměrnosti s teplotou.

F. Eliáš 22.11.2011 8:02

Biomasou už topila prabába,

když házela polínka do pece. Proč nad ní někteří v úžasu trnou?

J. Dobrý 22.11.2011 9:10

Re: Biomasou už topila prabába,

Prababy z Vidne a Prahy nahazely do pece celou Sumavu. Dnes je tam hodne malo mist se tromy starsimy 100 let.

M. Zima 22.11.2011 9:48

Ne, že bych Vaší paní babičce

chtěl za každou cenu něco vytýkat, ale doporučil bych obrátit pozornost na dědu, ten možná jesdil na dřevní plyn. Tím dosahoval mnohem vyšší účinnosti, nežli babička s jejími kamny.A to je to udivující, že to trvalo tak dlouho, nežli konečně byla (někdy minulý týden) vzata do provozu pořádná elektrárna na dřevní plyn. Je to vysvětlitelné pouze tak, že energo koncerny i tuto alternativu blokovaly, až už to dál nešlo. U všech ostatních variant (biogas, spalování, ..) se jim podařilo postavit obstrukce a problémy až ke zkompromitování metody.

B. Uhlich 23.11.2011 7:53

Re: Ne, že bych Vaší paní babičce

Osobně si myslím, že topit dřevem (biomasou) ve velkém je naprostá zrůdnost. Topení dřevem mělo být ponecháno výhradně malým spotřebitelům, aby se zajistil jejich odchod od uhlí... Každý , kdo nějak topí dřevem, ví, že to není zas tak úplně jednoduché...dřevo se musí nechat usušit, aby se z něj dostal maximální topný výkon... to se ve velkém prakticky nedá realizovat a tak se převážně pálí čerstvé dřevo nebo štěpka...s jakou efektivitou si každý myslící člověk dokáže představit. Co to je za systém topení, kde se minimálně 30...40% energie musí do toho procesu vracet, aby se nejdřív z paliva odstranila voda....

Podle mně je spalování dřeva ve velkém jen dalším ekologickým zločinem v dlouhé řadě dalších "eko" malérů této doby... chápu, že je to to pro všechny zůčastněné kšeft jak řemen... (dřevařské firmy kácí a vyhrabávají lesy do mrtě...svozové firmy vozí jak zběsilé...a teplárny a elektrárny to pálí mokré..ale s dotacemi ...) ..ale že by to mělo něco společného s ekologií to fakt nevím.... :-(

A. Bocek 22.11.2011 7:35

Hlava mi nebere ,

proč za nejméně spolehlivý zdroj eleny platíme největší peníz , proč podporujeme zdroje, jejichž diagram dodávky je děravý jak ústa přestárlé indiánky a proč za FV tunel daný 180/2005 Sb. zaplatíme do 20 let více než za ekonomickou transformaci.

F. Eliáš 22.11.2011 8:01

Re: Hlava mi nebere ,

Elektřina z obnovitelných zdrojů je nesmírně drahá a drahou navždy zůstane. Proto ty nenávistné útoky ze strany jejích zastánců. Proto musí uplácet poslance, aby pro ni hlasovali. Soudný člověk by ji zavrhl.

J. Hejna 22.11.2011 8:29

Re: Hlava mi nebere ,

Proč, proč?

Protože se to někomu vyplatí tak, že zaplatí i ta pravidla.

Nebo jsou (někteří) naši poslanci blbci nebo lumpové, obávám se, že obojí.

A. Bocek 22.11.2011 8:42

Re: Hlava mi nebere ,

V okamžiku hlasování byli blbí nebo navedení . Obojí je špatné , obojí je na diskvalifikaci .

P. Rada 22.11.2011 11:11

Re: Hlava mi nebere?

Přikláním se k té verzi byli "navedení".

http://byznys.ihned.cz/c1-45908160-vas-ucet-za-cistou-elektrinu-6300-kc-kvuli-chybe-politiku

Diskvalifikace se ale neděje pro naprostou neprůhlednost toku finančních prostředků od nezveřejnování sponzorů pol. stran.... až po danové ráje.

Běžný volič je pak prakticky bezradný a pod tlakem masáže od nejvlivnějších kteří mají vyhražené prostředky na masivní či populistickou reklamu v kampaních a pokud přeci jen jde volit pak často tzv. menší zlo - ale jak ho odlišit?

http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/249498-tydenik-economist-rozebira-ceskou-politiku-je-to-desive-cteni.html

P. Rada 22.11.2011 2:10

Němých je převaha.

Jaderný zdroj se nedá mnoho regulovat a po vypnutí se zase pro jodovou past nedá hned tak nastartovat a tak v tom má uhelka podstatně navrch(němý). Navíc právě na nejmasivnější zdroj se musí systém zálohovat (němý).

Obnovitelné zdroje jsou na tom sice podobně jak autor píše ale jen v situaci kdy nejsou umístěné v síti daleko rozsáhlejší jak typický sinoptický útvar(němý). Také možnost kdykoliv soláry nafázovat či odpojit je nezmíněná (němý). Inteligentní sítě jsou už asi mimo obzor příspěvku (němý).

Nákladovost je ale zdoj od zdroje různá nikoli jen podle druhu ale vzlášte s ohledem na lokalitu umístění u těch obnovitelných. Ale i JE je na lokality vázána - např. se ji daří na pobřeží moří pro snadné chlazení i dopravu velkých dílů při výstavbě a podobně uhelkám se daří u velkolomů či právě také na tom pobřeží nebo u vodních cest pro snadnou dopravu paliva.

S tím dotováním je to ale poněkud jinak. Dlouhou dobu totiž JE žila pod skrytou dotací s vývoje vojenských programů at se jedná o techniky těžby či obohacování uranu či i vlastní reaktory a veškeré přískušenství (němý).  Zajímavé je ale to, že i taková Čína jež má zatím dost uhlí a nezavrhla - jen pozastavila - JE, prodělává nejdynamičtější vývoj právě v obnovitelných zdrojích (němý).

Nebezpečí Blackoutu je ale velmi vážná věc avšak podminovaná vlastností nejen zdrojů ale hlavně přenosové soustavy a lokalizací zdrojů (němý). V tomto ohledu je na tom třeba naše hlavní město velmi špatně a je pro odlechčení jedno kdo čím u nich na fakultě doma topí... Stejně se pro zálohování zranitelné sruktury hlavního města zatím nic podstatného neudělalo - jen se o tomto také raděj veřejně ani nemluví (němý). S tou hluchotou, němostí, ekologií...  i dělením na skupiny je to tedy asi trochu jinak. Věřím právě proto, že dohadování může asi opravdu být problém na pováženou ale zde presentovaný jaksi s převládající němotou.

D. Seibt 22.11.2011 8:19

Re: Němých je převaha.

Prominte mi to, ale opet vas musim opravit. To vase tvrzeni ze JE se nedaji dobre regulovat je nesmysl. Oni se daji regulovat dosti podobne jako Uhelne elektrarny. Dam vam priklad, JE Temelin ma definovanou jak primarni, sekundarni tak tercialni regulaci v rozmezi stovek Mw. Rychlost zmeny je stejna jako u uhelnych elektraren. JE 3+ generace maji dokonce jeste lepsi regulacni charakterisitky. Jak dlouho si myslite, ze najizdi uhelny blok na vykon, ano je to nekolik desitek hodin a to z duvodu ochrany vyzdivky v kotli (jinak vam hodne rychle vypadne). Vypinani JE se nedeje moc casto, v lepsim pripade jen pro vymenu paliva. Co se tyka zalohovani, ano zalohuje se na nejmasivnejsi zdroj, ale pozor. Vykon OZE se bere jako soucet vsech OZE zdroju a musi se zaloha dimenzovat na tento cely soucet. Takze v teto chvili mame zvysenou zalohu a take za to platime vice, protoze OZE jiz tvori v nasi soustve vice jak 2Gw.

Ta vase argumentace k OZE je komicka. OZE se nefazuji jak je potreba, ale jak jde pocasi a v tom je prave ten problem. Inteligentni site jsou jen ve vasi hlave, problem s prebytekm vykonu nebo nedostatkem inteligentni site neodstrani. Mimochodem urcitou formu chytre site uz pouzivame desitky let :-)

S JE u pobrezi je spojena jedna vyhoda, kterou samozrejme nezminujete a to neni doprava, ale uspory na strane chladicich vezi, ktere k tomu nejsou potreba.

Ohledne dotaci, tady uz to opravdu prehanite. Pokud nazyvate vyzkum dotaci, tak uz asi nechapete rozdil mezi investici do vyzkumu a dotaci provozu draheho zarizeni. V dobe vojenskeho vyzkumu se investovalo do vyzkumu jadernych technologii, ale i vyzkumu kompozitu a obecne do materialoveho vyzkumu, servomotoru, ridicich systemu a jinych.  Cina prodelava vyvoj vseho, protoze nejsou tak zabedneni jako treba Evropa. A protoze vedi, ze kdyz nebude foukat a svitit, ze budou potrebovat i tak zdroje a protoze zdroje v zakladnim rezimu jsou k nezaplaceni.

T. Kočí 22.11.2011 8:34

Re: Němých je převaha.

Skoro tak,jak píšete,jen ta vyzdívka v kotli.....Ta rozhodně není limitujícím faktorem.Jsou to horké tlustostěnné díly parovodů a turbiny,tlouštky 200-300 mm ,teplota až 600 st.C.Kotel má membránové stěny.

D. Seibt 22.11.2011 8:40

Re: Němých je převaha.

Mate pravdu, ja nejsem tedy specialnista na elektrarny, ale nekdy se kolem nich motam a samozrejme se o to zajimam. Kdyz jsme delali kotel v Ledvicich, tak jsme meli tedy hlavni omezeni pri nahrivani kotle, aby neodesla vyzdivka. To trvalo nejdele, potom samozrejme nahrivani turbiny, to melo vlastni diagram teplotniho zatizeni. Delal jsem tam ridici system pro kotel, nebo spise jsem se ucastnil te prace v tymu mohu li to tak nazvat :-)

A. Bocek 22.11.2011 8:41

Re: Němých je převaha.

Jenom bych upřesnil, že HDO je dobrý na regulaci, ale pouze v rámci denního diagramu. V průběhu dne  se musí nesystémové vypnutí doplnit. A k těm inteligentním sítím si nedokážu představit některou naši montovnu jak organizuje pásovou výrobu podle predikce počasí. To radějí zavelí "Sbohem Česko ".

P. Rada 22.11.2011 10:45

Re: Němých je převaha.

Pane Seibt Vy už u mě asi hledáte chyby jaksi s principu opozičníka a tak text zřejmě nečtete - že? Jinak by jste totiž jako reakci na ...."na pobřeží moří pro snadné chlazení"...nemol napsat ...."S JE u pobrezi je spojena jedna vyhoda, kterou samozrejme nezminujete a

to neni doprava, ale uspory na strane chladicich vezi, ktere k tomu

nejsou potreba"....

Energetické sítě a zdroje jsou jedním s nejsložitějších systému které člověk  vytvořil i řídí pod dohledem kdekoho s nás nad výsledkem a tak se problematického, nezmíněného i opomenutého najde ke kontaverzním sporům vždy hodně. Ten fenomén který zde také zatím nebyl proprán ač je také podstatný je ale strana nerovnoměrné denní/ noční... spotřeby ke které právě ty JE a uhelky moc nesedí.

Na také neproprané straně akumulace se ale také zaříná alespon uvažovat i o jiných principech jako jsou supravodivé akumulátory... A i toto by bylo na dlouhé a zajímavé diskuse. Takže stojím si za svým, že němých je zde jasná převaha.

D. Seibt 22.11.2011 11:58

Re: Němých je převaha.

Ja to chapal spatne, to je holt diskuze na internetu. Snadna a levna jsem chapal jako rozdil. Takze se omlouvam.

Vite denni/nocni - letni/zimni k tomu prave byla vytvorena sit a zdroje, ktere tam jsou, aby to slo zvladnout. Ten vas fenomen jak se ho snazite vykonstruovat, neni zadny velky problem. Chapete vubec jak to cele funguje? Operator proste vyuziva zdroje (prim, sec a ter), ktere pozaduje a ktere mu byly nabidnuty za nejakou cenu. To neni tak, ze si proste postavite elektrarnu a pripojite ji k siti, to si muze dovolit jenom srandista s OZE. Vy postavite elekt. a nabidnete operatorovi za nejakou cenu v nejakem rezimu, vy musite vedet jake parametry regulace operator potrebuje a jaka je za to cena. Pak je v tomto rezimu pouzivana a operator zase neni blbej aby nevedel jake zdroje potrebuje aby pokryl denni/nocni a letni/zimni provoz. Takze pokud chcete poradit operatorovi, jake zdroje ma pouzivat, tak mu to tam bezte vysvetlit.

Supravodive akumulatory rikate, no prosim uz se tesim. Ja vam uz proste nestacim argumentovat, vy proste zijete v nejakych oblacich a ja se tak tak orientuji v te krute soucasne realite.

P. Rada 22.11.2011 16:01

Re: Němých je převaha.

Jsem taky rád že se to vyjasnilo ale máte pravdu, že žiji trochu "v oblacích" nebo spíš jsem zaměřen víc na věci budoucí než na dnešek. Dnešek totiž ovlivnit nelze - ten je třeba respektovat zato na budoucí je efektivní se připravit s předstihem.

K těm akumulačním možnostem je toho na webu spousta ale i ty supravodivé akumulátory s kapacitou sice jen 800Wh ale účinností 95% už fungují v USA a připravují se větší:

http://www.energyweb.cz/web/index.php?display_page=2&subitem=1&ee_chapter=6.1.6

R. Langer 22.11.2011 11:47

Re: Němých je převaha.

Ale ale, pan Rada zase píše o něčem, čemu vůbec nerozumí. No hlavně že píše, že... :-P

B. Uhlich 23.11.2011 7:42

Re: Němých je převaha.

Mě spíš vadí, že reakcemi na stupidní delirické radovi bláboly tady nabývá Rada naprosto nezasloužené publicity.... já jsem osobně přestal na placeného aktivistu Radu reagovat, myslím, že je to jediné co se dá dělat. Pokud se tady snaží stále všichni na Radu reagovat, myslím, že to tak trochu způsobuje, že si pak Rada myslí, že je ředitel celé zeměkoule a přilehlého okolí...

J. Kadeřábek 22.11.2011 1:34

Ještě nám pane Škoda popište

jak topí ty solární panely (třeba i vakuované) třeba v lednu když není jediný slunečný den (např. zima 2009).

J. Hejna 22.11.2011 8:34

Re: Ještě nám pane Škoda popište

To je přeci jasné - málo.