25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Problémy s francouzskými jadernými reaktory

V letošním roce evropskou energetiku velmi silně ovlivňují problémy francouzské jaderné flotily. Podívejme se, jaké jsou jejich příčiny. Výměny paliva a další plánované odstávky jaderných bloků se většinou cílí na letní období, kdy je ve Francii nejnižší spotřeba. Ve Francii je hodně velký rozdíl mezi zimní a letní spotřebou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 15.11.2022 0:02

Německo oznámilo záměr odstoupit od Energetické charty

„Smlouva o energetické chartě je jednou z hlavních překážek v tom, aby státy mohly plnit své klimatické cíle a účinně regulovat uhelný, ropný a plynový byznys. Dohoda totiž umožňuje energetickým firmám či jiným investorům žalovat státy za opatření, které ohrozí i hypotetické zisky z jejich investic,“ psal Radek Kubala, agent Greenpeace a redaktor Deníku Referendum.

https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/nemecko-oznamilo-zamer-odstoupit-od-energeticke-charty

L. Novák 14.11.2022 23:05

Zločinec Bursík už se zase dere na scénu:

Stávkující studenty bych podpořil. Uhelné elektrárny může nahradit fotovoltaika, míní exministr Bursík (LES),

který je poradcem české delegace na probíhající konferenci OSN o změně klimatu v egyptském Šarm aš-Šajchu.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/klimaticka-krize-zivotni-prostredi-sklenikove-plyny-stavky-studentu_2211142018_lev

V. Kolman 14.11.2022 19:56

Domyslete to pane Rado ale až do konce:

Na celém světě (hypoteticky!!!!!!) jsou úspěšně používány OZE + je vyřešena akumulace energie, nastal energetický ráj na zemi.

Fajn!

Ale "petrolejářské" mocnosti se náhle ocitnou bez "svých" pohádkových příjmů za fosilní paliva.

ČÍM A JAK TO ASI SKONČÍ???

Dobrovolně se svého pohodlného života tyto státy nevzdají. Vytáhnou flintičky a hurá na toho, kdo jim do toho "hodil vidle". Tak to vidím já - kéž bych se mýlil:-(:-(:-(

P. Sura 14.11.2022 19:33

A že se Vám tu ve skanzenu líbí? Nicht wahr Helene?

P. Sura 14.11.2022 19:27

A proč jste takový morous, Mistře ??

P. Sura 14.11.2022 19:25

Zatím má AI pořád výrazně nižší výhřevnost než plyn odkudkoli.

P. Sura 14.11.2022 19:21

U tohoto slovního spojení se nepoužívá "strč si". ale "vetkni si" ....

M. Pivoda 14.11.2022 18:58

20. října 2022 budou experti diskutovat následující téma:

... If applied at scale, they can reduce, without any pollution, data center energy consumption from 20% to 4%. Saving the energy equivalent of 1500 nuclear plants of the world’s electricity consumption in the process....

J. Lukavsky 14.11.2022 15:03

"je to hlavně otázka peněz." no také přesun peněz z položky "zbytné" do položky "nezbytné". No ale cena plynu teď padá dolů což není divu když na moři stojí desítky lodí s kapalným.... to asi Putin neodhadl, to je zákonitost trhu což podplukovník KGB nezná. J.L. end

L. Novák 14.11.2022 14:43

Ty sám jsi ;-O dementní bolševický parchant, dokazuješ to na NP svými vstupy denně. Už mnoho let. Rv!!

O. Vašíček 14.11.2022 14:36

Proto do toho cpou vodík. Ten by se vyráběl z těch přebytků. :) Pokud nějaké budou. Už jsem to psal mockrát. Elektrolyzér je drahé zařízení a investovat do něj s tím, že občas něco vyrobí je dost diskutabilní. Buď bude vyrobený vodík drahý (i když energie bude "zadarmo" z OZE), protože se bude vyrábět občas. Nebo bude dotován čas, kdy nic nevyrábí (opět to prodraží ten vodík) a nebo se pojede pořád i ze zdrojů, které nebudou až tak zelené. :) Ale pak je to mrhání energií. Protože nejzelenější je ta, kterou nemusím vyrobit. Tak jako všechno. :)

O. Vašíček 14.11.2022 14:02

Kromě otázky času je to hlavně otázka peněz. :)

Hlavně u "nezbytných" surovin. Tam se dá cena hodně měnit. (Pamatuji se, že vždy, když byla ohlášena úprava cen čehokoli, vždy se jednalo o zvýšení :) ).

J. Lukavsky 14.11.2022 12:10

Ano, USA zřejmě nemají chuť čekat až senilní a dementní Německo vleze ruskému medvědovi do zadele a stáhne sebou Evropu. Poučení ze 2 sv. válek je to, že agresorovi a hlupákovi není radno ustupovat a čekat co to dá, později to stojí mnoho peněz a životů US chlapců. Mnichov! J.L. end

J. Lukavsky 14.11.2022 12:06

"Rusko je ten JEDINÝ, kdo ty zdroje má." jste zapoměl napsat. No ale to překvapení... ostatní těžaři plynu po světě přidali plyn a o letošní zimu je asi postaráno. A ani bych se nedivil kdyby i do budoucna. Při cenách, které by Rusko rádo vyšponovalo se asi vyplatí dovést i kapalný plyn z USA. Neznám ale momentální ceny. V.V. asi zapoměl, že v globálním kapitalizmu není problém nahradit jednoho výrobce čehokoli odjinud, je to jen otázka času. J.L. end

J. Sládeček 14.11.2022 11:33

O Putinovi jsem nepsal hloupatý ideologu. 😁

O. Vašíček 14.11.2022 11:32

Na obdobné téma jsme již diskutovali v minulosti. Je nesmyslné bagatelizovat problémy v energetice na souboj pro a proti spalování uhlí, případně pro a proti jaderné elektrárně. Skupina, která má lepší PR nebo je hlasitější, tak je více vidět a tím i politicky úspěšnější. Bohužel, někdy se to zvrtne do ideologie (je politikům blíže :) ) na úkor pragmatickému přístupu.

Jak jsem mnohokrát psal. Kupředu se můžeme posouvat jen s prakticky využitelnou technologií, která zajistí dostatek zdrojů pro další vývoj a výzkum. Jakmile začneme masivně utrácet zdroje bez dostatečného "zisku", tak se ochuzujeme o ten technologický vývoj, který nám umožní vznik nových zdrojů.

Je to právě vidět nyní. Protijaderným snažením jsme zbrzdili vývoj nových reaktorů a zůstali jsme závislými na fosilních zdrojích. Doufejme, že jich bude dostatek k rozvoji dalších stabilních technologií, které nás někam posunou.

Civilizační konec mže nastat právě vyčerpáním současných zdrojů bez nalezení patřičné náhrady. Např. přesměrováním současných zdrojů na slepou kolej vývoje bez včasné sebereflexe.

Vývoj OZE byl celkem správný a našli jsme její limity, pro které nemáme řešení. Proto je čas se rychle odklonit od ideologie a pokračovat pragmaticky.

M. Pivoda 14.11.2022 11:25

Mně StB nikdy nic nedosvědčilo, magore Nováku. Před zahájením soudu soudce řekl, že (cituji) "Miroslav Pivoda nikdy žádnou spolupráci s StB nepodepsal, žádnou činnost nevykázal. Tady není, co soudně řešit!"

Pamatujte si to čeští Pepíci. Tento stát, a tedy i Evropskou unii, řídí parchanti, kteří magorům, jako je L. Novák, dovolí šířit "fake news". Zákon ale říká, že je to trestné. Ale přesto se to evidentně děje. Takže z toho vyvozuji, že tento stát, Česká republika, řídí parchanti. Pouze si říkají demokraté.

Jako občan České republiky opakuji a zdůrazňuji, tento stát řídí PARCHANTI!

P. Sura 14.11.2022 11:18

V tom mi žádná umělá inteligence nepomůže, abych věděl, že když Karel Novák vykope jámu za 2 dny, nevykope 60 Karlů Nováků tutéž jámu za 48 minut. Ale ta vaše UI to tak klidně spočítá. Jediné štěstí pro lidstvo je, že se UI nenaučí improvizovat, protože pak by se vám hned utrhla ze řetězu jako ostatně všechny umělé výzkumy, co se jich na světě urodilo. Zatím se ta vaše UI vyvíjí tak, že umožňuje "lidstvu" být čím dál hloupější a čím dál jednodušší věci "si nechat vyřešit". Jestli TOHLE berete jako pokrok, já ne.

L. Novák 14.11.2022 10:43

Žádná problém s mikroplasty nemáme. Jenom ;-O propaganda tvrdí, že ano. Nepotrvá dlouho, a začnou vykřikovat, že jsou i v novorozeňatech. Bude další velký tunel do našich kapes vedle "boje proti klimatu"... :-P

L. Novák 14.11.2022 10:34

Soudy, kde ti StBáci dosvědčili, že jsi pro ně nepracoval, nebo archivy o spolupráci zničili, opravdu neberu vážně. Viz Babiš a rozhodnutí Ústavního soudu SR.

L. Novák 14.11.2022 10:31

Prů*er je obchodovat s Putinem a jeho bandou vrahů.!!

L. Novák 14.11.2022 10:28

... a žvaniví staří blázni vydávající se za znalce.!!Rv

L. Novák 14.11.2022 10:27

Strč si Putina mezi půlky i s Rosatomem! !!Rv

M. Pivoda 14.11.2022 10:25

Ano, kvalifikovaní lidé určitě také schází (jsou dnes už buď v důchodu, nebo vymřeli), ale hlavní/kritický problémem je dlouhá doba realizace takových složitých a rozsáhlých staveb.

M. Pivoda 14.11.2022 10:22

Na světě existují chytřejší mozky, než je spolek zpátečníků ve skanzenu Ondřeje Neffa, zvaném Neviditelný pes.

Ty chytřejší mozky planety Země spolu komunikují v jazyce anglickém.

M. Pivoda 14.11.2022 10:19

Magor L. Novák určitě nepatří k demokratům, když nerespektuje soudní rozhodnutí v demokratickém státě.

O. Vašíček 14.11.2022 10:18

V zásadě máte pravdu.

1. Války vždy bývaly o zdroje. - Rusko je ten, kdo ty zdroje má. Co z toho plyne? Kdo tedy vede válku?

2. E. je cesta k obnovitelné a nezávislé energetické soběstačnosti. Bohužel, nemáme technologie, které ji nastolí. Ale je pravda, že je to cesta technologického pokroku. Jen se nesmí dogmaticky protlačovat jen některé technologie, ale stavět na známých a vyvíjet nové. Přeskočit to nejde.

3. Migrační vlny a války jsou a budou v disproporci rozdělení světa a ve změnách, kterými přirozeně svět prochází. Když to vezmu zkratkou, tak naše ekonomická prosperita staví na levných surovinách, levné energii a levné pracovní síle. K výrobě přidat nějakou "přidanou" hodnotu a tu zpeněžit ve prospěch západu. Ten totiž nemá nic z předchozího. Pokud zbytek světa nebude dodávat ty tři levné předpoklady, tak se růst prosperity zastaví. Bohužel, pak nebude ani ta levná pracovní síla zapotřebí a půjde na "bohatý" západ. Pokud by jsme vyrovnaly životní úroveň na celém světě, tak nemáme levnou pracovní sílu a profitovat bude ten, kdo bude mít levné suroviny nebo levnou energii. No a kdo to bude mít a ještě si sežene "otroky" např. rozvojem automatizace a robotizace, tak ten se stane ekonomickým vůdcem. Zatím asi vede Čína. :) Ta bude za cca 20 let zelenější než celá Evropa. U nás se ještě budeme dohadovat, čím budeme v noci svítit, když FV nedodává a zda ty stoleté reaktory ještě chvíli vydrží, když nové nechce nikdo stavět.

J. Sládeček 14.11.2022 9:55

Dobře víte, že pouze Rosatom je schopen za rozumnou cenu bloky postavit. 😊

R. Langer 14.11.2022 9:11

Ano, že ty žiješ v jiném světě než ostatní je zcela zřejmé, ty naše malá hloupoučká UI. ;-D

R. Valkovič 14.11.2022 8:23

Nedostatek kvalitních lidí je hlavní problém. Vzhledem k současné situaci je jedinou nadějí pro stavbu jaderných reaktorů v Česku za rozumnou cenu, dobu a kvalitu Jižní Korea. Mají nejvíc zkušeností se stavbou v různých podmínkách. Francouze jen jako zálohu pro dosažení nízké ceny.