25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Problematika ČEZu ještě jednou

Diskuse pod mým včerejším článkem „Slovo akcionáře ČEZu“ zde na Neviditelném psu mne přivedla ještě k jedné myšlence. Zkusím ji demonstrovat na jednoduchém příběhu, přičemž to beru jen jako princip pro vysvětlení, nedělám žádné bilanční ani ekonomické výpočty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 7.10.2022 9:52

Pane Karásku, chápu plně váš postoj k vyspělé energetice jako základnímu předpokladu pro hospodářský rozvoj celého státu. Pokud nás politika zelených magorů ovládající Německo a EU a prostřednictvím českých vlád i Česko přivedla do ENERGETICKÉ KRIZE, tak žádná náhradní opatření jako "regulace cen energií" nemohou vést k trvalému a úsěšnému řešení. Stát není perpetuum mobile, které by dokázalo produkovat dostatečné peněžní zdroje na "řešení" problému, do kterého nás sám svou hloupou "klimatickou" politikou dohnal. Důsledkem pak je enormní inflace díky vyplacení obrovských částek, které nemají žádnou reálnou protihodnotu.

Dokud se nenajdou politici schopní v EU prosadit zastavení nesmyslné energetické politiky Německa a EU/EK, bude i česká euroservilní vláda jenom plácat nesmysly a vymýšlet náhradní řešení, která nikam nevedou.

M. Vaněk 7.10.2022 9:36

Máte pravdu. Jen bych doplnil, že jde o cílenou devastaci ekonomik, a to nejen v Evropě.

V. Machálková 7.10.2022 9:35

Český stát stojí před kolapsem a zachrání ho jen ruský plyn za rozumnou cenu a el. energie z českých elektráren za českou cenu.

Potřebujeme odvážné politiky nebo krizové manažery, kteří se postaví západní ideologii, která nás do kolapsu tvrdě tlačí.

M. Vaněk 7.10.2022 9:35

Váš jednoduchý svět, který tvoří maistreamové bláboly o Lepším Příštím, je jasným důkazem, jak hluboce je lidská idiocie zakořeněna, a jak snadné jsou lidé manipulovatelní. Asi netušíte, že OZE jsou jen marginálními zdroji vzhledem k potřebám půmyslu a vzrůstající spotřebě i díky zelenému fanatismu. O skutečných důvodech také nic netušíte, a naivně předpokládáte, že jde o ideový spor; nikoliv- jde jen o peníze, resp. otázku, jak vyrabovat erární pokladničky a namastit si kapsy. Za tzv. eko se totiž skrývá velmi neeko výroba např. baterií pro FVE, jejichž likvidace dalece přesahuje nejen ekolimity, ale i finanční užitek z provozu. Tyto studie jsou ale tajeny, a jen občas se nějaký renegát odváží dát všanc svůj život, a zveřejní data.

L. Novák 7.10.2022 9:24

Progresívní vývoj má tvoje stařecká DEMENCE. Rv

L. Novák 7.10.2022 9:20

OZE (Občasné Zdroje Energie) prosazované astronomickými dotacemi a idiotskou "klimatickou politikou" jsou přímou cestou k energetické KRIZI. Už jsme tam!!! :-P

L. Novák 7.10.2022 9:12

Tak funguje burza. Dokud byl na trhu přebytek el. energie, burza stlačovala ceny i pod výrobní náklady (dotované OZE měly státem zaručený vysoký zisk). Kauce pro obchodování byly při těchto cenách nízké a přístup na burzu byl snadný.

Situaci na trhu změnila NEJHLOUPĚJŠÍ ENERGETICKÁ POLITIKA NA SVĚTĚ vnucená státům sdruženým v EU Německem a jeho prodlouženou rukou Evropskou komisí (gynekoložka Ursula von der Leyen, znalec francouzské literatury Frans Timmermans a spol.).

Německo likvidací nejmodernéjších uhelných elektráren (viz např. Moorburg) i jaderné energetiky zajišťující stabilní a trvalé dodávky levné el. energie způsobilo nedostatek el. energie v propojené evropské elektrizační soustavě, který prohloubilo (snad dočasné) odstavení poloviny jaderných bloků ve Francii. Nedostatek el. energie na trhu vyvolal růst velkoobchodních cen a ten zase nutnost enormního zvýšení kaucí pro přístup k obchodování na burze. Tím se nabídka zdrojů dále omezila, ani velcí producenti jako ČEZ by se na burzu bez půjčky na kauci od státu nedostali.

Takže burza a vysoké ceny na ní jsou jenom LOGICKÝM DŮSLEDKEM celého vývoje způsobeného násilím prosazované Energiewende (Německo), Green Dealu a na něj navazujících nesmyslů EU/EK, a u nás "slavný" BILIONOVÝ TUNEL OZE nastavený dalšími nesmysly z EU/EK.

A teď se divíme, kam nás vývoj dostal, přestože na jeho slepou uličku experti upozorňovali dlouhá léta předem.

J. Krásenský 7.10.2022 9:04

Přesně tak.

P. Rada 7.10.2022 9:03

Pokud by jste chtěl mít vše pod "prackami" - pak cesta k tomu vede přes OZE.

J. Krásenský 7.10.2022 9:02

Ano.

V. Novak 7.10.2022 9:01

Důležité je to "instalovaného" ...

P. Rada 7.10.2022 9:01

Vánoční stromek mám venku a svíčičky pravidelně pohasínají protože jsou na baterku.

Progresívní zdoj je co?!

Míru progresivity lze nezávisle na pozorovateli totiž měřit podle poměru vytěžené k dodané energii (EROEI) a navíc co možná při zohlednění širších a dlouhodobějších dopadů takového procesu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

Celková progresivita je ale navíc daná i tím, kolik energie kdo k produkci HDP spotřebuje. Právě v tomto patří doposud ČR mezi nejostudnější:

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii/

V. Novak 7.10.2022 8:59

"Zpět na stromy pošplhem - VŠPLH!"...

L. Novák 7.10.2022 8:57

Na bláboly ujetého debila "Rada" žádné argumenty neplatí.

P. Pepax 7.10.2022 8:54

Autor chtěl asi říci, že námi vyrobená el. energie není žáden výrobek, který by se měl prodávat na jekési burze, ale důležitý zdroj pro chod země, který by měl být zcela vyňat z pracek nějakých akcionářů, ale hlavně z pracek EU.

M. Šejna 7.10.2022 8:54

Smutný včera v TV upozornil, že o srpnové nejvyšší ceně na burze 25000,- Kč za MWh rozhodl nepatrný obchod závěrné elektrárny o výkonu 2 MW.

Pro porovnání: Temelín má výkon 2150 MW.

L. Novák 7.10.2022 8:53

ENERGETICKÁ KRIZE začala před rokem! !!

Frans TIMMERMANS a jeho fantasmagorie:

Evropská komise: S vysokými cenami energie bojujme rychlejší výstavbou OZE (6. říjen 2021)

Vysoké ceny energie byly předmětem debaty ministrů financí zemí eurozóny. Téma se bude také probírat na blížící se říjnové Evropské radě. Evropská komise přitom argumentuje, že na vysoké ceny by jednotlivé země měly reagovat vyššími investicemi do obnovitelných zdrojů energie. Podle ní by tak obnovitelné zdroje častěji stanovovaly cenu energie. Ministři financí zemí eurozóny diskutovali rychle rostoucí ceny energie. ...

https://oenergetice.cz/evropska-unie/evropska-komise-vysokymi-cenami-energie-bojujme-rychlejsi-vystavbou-oze

P. Rada 7.10.2022 8:53

S reakce je vidět, že věcné argumenty nemáte.

P. Rada 7.10.2022 8:51

Chybou pro celou civilizaci je, že ideály G.D. zatím nejsou aplikovány dostatečně intenzívně a celosvětově.

L. Novák 7.10.2022 8:51

OZE (Občasné Zdroje Energie) jsou životem na dluh a přivedly nás do ENERGETICKÉ KRIZE. Tisíce miliard vyhozených do kanálu za nespolehlivé nahodilé dodávky drahé energie...

L. Novák 7.10.2022 8:46

:-) R^

L. Novák 7.10.2022 8:44

M. Vaněk je hlavně provokující a SPAMující komunistický debil, kterému už dávno ujel vlak. Teď jako důchodce čekající na smrt vykřikuje nesmysly, za které ho už na jiných webech než NP zablokovali. Stačí se podívat na souhrn jeho kydů každý den pod úvodníkem...Rv

V. Špička 7.10.2022 8:41

Na tom šíleném ostrově vás ubývá. Za chvíli tam zůstanete sám. A zůstanete tam, protože vaše šílenství je tak hluboké, že vás ani nenapadne ten ostrov opustit.:-P

L. Novák 7.10.2022 8:40

Bla, bla, bla...

L. Novák 7.10.2022 8:39

Vy, bolševici, se nikdy nesmíříte se skutečností, že vaše "éra slávy" skončila na smetišti dějin. Putin vám nepomůže, patří tam taky. :-P

L. Novák 7.10.2022 8:37

Smutný: Za energetickou krizi může Evropská unie

„Dokud politici v EU nepřiznají, že Green Deal je chyba, čekají nás další těžké roky,“ říká Milan Smutný, mluvčí think-tanku Realistická energetika a ekologie

https://iuhli.cz/smutny-za-energetickou-krizi-muze-evropska-unie/

I. Mentlík 7.10.2022 8:10

Vidím, že Vás oprávněně označují jako myslitele. Jen jste zapomněl citovat z Vámi uvedeného článku, že v "progresivní" části světa se konvenční zdroje zavírají, kdežto v těch zaostalých, které kupodivu vykazují podstatně vyšší růst HDP, nehrají OZE až tak zásadní roli. Vás nepřesvědčí ani to, až Vám na vánočním stromku pohasnou elektrické svíčky.

P. Rada 7.10.2022 8:04

"Slepou uličkou" vývoje života je dlouhodobé lpění na neobnovitelném zdroji produkujícím do uzavřeného systému nerecyklovatelné externality.

OZE byly a jsou dlouhodobou základnou života na Zemi. To ale ještě neznamená, že egoističtí vychytralci nedokáží geohistoricky krátkodobě (až staletí?) cokoliv pro rozumné okolí nedotknutelného zneužívat ve vlastní prospěch na úkor okolí a dalších generací.

I. Mentlík 7.10.2022 7:59

Pan Vaněk má svým způsobem pravdu, i když mám drobné výhrady vůči jeho neúplnému výčtu. Nějak nechápu směr Vaší výtky, nicméně mám podezření, že Vaší hlavě stále plné bolševiků by neuškodilo, podobně jako mrtvice, ani oběšení.

V. Mokrý 7.10.2022 7:57

Ale jó - privatizace podle něj,