16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Problematika ČEZu ještě jednou

Diskuse pod mým včerejším článkem „Slovo akcionáře ČEZu“ zde na Neviditelném psu mne přivedla ještě k jedné myšlence. Zkusím ji demonstrovat na jednoduchém příběhu, přičemž to beru jen jako princip pro vysvětlení, nedělám žádné bilanční ani ekonomické výpočty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Vašíček 7.10.2022 13:32

Problém solární energie není ani tak v účinnosti, ale v nepravidelnosti (kromě noci, ta je pravidelná vždy :) ).

Fúzi máme, bohužel, stále daleko.

Jaký je rozdíl mezi malým štěpným reaktorem a velkým? (Kromě účinnosti)

L. Novák 7.10.2022 13:23

Ropná paliva jsou v EU a ČR zatížena obrovskou spotřební daní (+ DPH i z této daně), což provoz velmi prodraží. Navíc spalovací motory nemají podporu vlády (na přelomu června/července blbka MŽP Hubáčková v EU odkývala zákaz spalovacích motorů i pro ČR) a jsou v EU na indexu kvůli produkci CO2 :-P.

No a protože to není "zelený" projekt, banky by vám na něj nepůjčily. O ostatních "schvalovacích" detailech, na nichž byste s podobným projektem pohořel, ani nemá smysl se zmiňovat.

J. Jurax 7.10.2022 12:51

A Vy ty své máte za věcné?

J. Jurax 7.10.2022 12:49

A má Scholz recht s tím, že to zemi promění, akorát s tím blahobytem se seknul.

I Hitler někdy v roce 1933 vyřvával Dejte mi Německo na deset let a nepoznáte je ...

J. Jurax 7.10.2022 12:41

Vědělo. A mnohem dřív. Koneckonců zhruba to spočítat je úloha pro středoškoláka.

Nečetl jste scifi - třeba Lemův Návrat z hvězd.

R. Polášek 7.10.2022 12:24

Mimochodem, v současné situaci může být velmi výhodné vyrábět elektřinu ve středně velkých elektrárnách stacionárními výbušnými spalovacími motory. Například motory odvozenými od velkých lodních motorů. Takové motory, řekněme od výkonu od 20 do takových 100 megawatt (největší používaný lodní motor má prý 80 megawatt výkonu) s pár válci až řekněme kolem 24 válců mají velmi výhodné vlastnosti. Mají dost velkou životnost, mají velmi vysokou účinnost, nad 50 %, to je víc než klasická parní turbína. Jsou uzpůsobené pro spalování velmi různých paliv, zemního plynu, petroleje, nafty , různých mazutů a dokonce údajně i uhelného prášku. Dá se u nich snadno regulovat jejich okamžitý výkon využíváním jen některých válců nebo například přistříkáváním vody k palivu atd. Taky z moderních lodí jsou pro tyto motory zkonstruovány fungující odlučovače a pračky emisí. Akorát neznám jejich pořizovací hodnoty, jestli by vzhledem k třeba klasické uhelné elektrárně či kogenerační teplárně o výkonu 50 - 100 megawatt nebyly příliš drahé.

R. Polášek 7.10.2022 12:23

Tak ono je teoreticky finančně defakto jedno, jestli elektřinu ze své elektrárny firma draze prodává a za stejně vysokou cenu nakupuje jinou elektřinu pro své výrobní provozy, nebo jestli rovnou elektřinu vyrobenou ve své elektrárně používá ve výrobě ve svých provozech. Z hlediska příslušného harmonogramu spotřeby odebírat ze sítě dokonce může být výhodné, protože predikovat spolehlivost dodávky elektřiny z jedné elektrárny, byť vodní je méně úspěšné než predikovat spolehlivost dodávky ze sítě s množstvím elektráren. Taky většinou je problém propojit tu elektrárnu s tím provozem mimo komerční distribuční síť, protože obvykle výrobní provoz nestojí blízko přehrady, kde ta vodní elektrárna je. A tahat na své triko vlastní elektrické připojení elektrárny a provozu , pokud to není jen třeba 100 - 200 metrů, je obrovsky drahé. protože je třeba při té stavbě i při provozování toho elektrického vedení dodržet množství předpisů.

Prakticky bude zřejmě problém v tom, že všechny současné předpisy a regulace kolem výroby elektřiny jsou tak složité, že drobné elektrárny, řekněme do jednotek megawattů výkonu, není dneska možné provozovat levně, protože všemožné regulace tu výrobu elektřiny obrovsky prodražují. Mimo preferované zdroje elektřiny, jako jsou OZE, kde bývá ta reaklizace speciálně usnadněná úpravou předpisů a dotována. Větší zdroje elektřiny zase firma nespotřebuje a potom se ta firma stává naopak elektrárenskou firmou s přidřuženou nějakou k vyráběné elektřině malou výrobou.

J. Krejčová 7.10.2022 12:13

No to je snad jasné, co chtěl autor svým článkem říci. Nic srozumitelnějšího ve vyjádření "expertů" jinde nenajdete. A také z článku jasně vyplývá, že chod státu mají mít na starosti lidé, kteří něco praktického a fungujícího vytvořili. Nikoliv jaloví aktivisté, politologové, muzikologové a podobní.

J. Krejčová 7.10.2022 12:07

S tou elektřinou je to úplně absurdní. Jak píše autor, vyrábíme nejvíce laciné energie na jednoho obyvatele a platíme nejvyšší cenu v Evropě. To snad ani není možné něčeho takového dosáhnout. Ale jak všichni vidíme, je to realita.

J. Krejčová 7.10.2022 12:02

Moc hezký příměr k současné realitě.

J. Semrád 7.10.2022 12:00

Scholz, Uršula, Tiemermans a mnoho dalších jsou nevzdělaní novodobí "svazáci", opakující naučené fráze stejně, jako jejich předchůdci s rudými šátky před několika desetiletími citovali nesmyslné teze marxismu-leninismu. Bohužel, i v českých zemích jich je dost.

R. Langer 7.10.2022 10:48

Problém bývá v nedostatečném nadhledu, když přírodní zákony začnou ignorovat tvá dogmata, Zelený bolševiku. ;-D

R. Langer 7.10.2022 10:46

Přesně! R^

R. Langer 7.10.2022 10:44

Chápu, stýská se ti po bolševikovi, soudruhu. Ale v Bruseli je jich dost, máš šanci! ;-D

R. Langer 7.10.2022 10:43

Nemá pravdu! :-P

R. Langer 7.10.2022 10:42

Myslíte té prosperující země za komančů, soudruhu? ;-D

R. Langer 7.10.2022 10:41

To bylo skoro to nejlepší, co se mu povedlo, a proto mu to spousta závistivců dodnes nemůže zapomenout... :-P

R. Langer 7.10.2022 10:40

Ale ty sis začal, Zelený bolševiku! ;-D

R. Langer 7.10.2022 10:38

Do jaké solární energie, ty naše malá hloupoučká UI? Do té, co u nás využívá svou kapacitu na cca 12 %? ;-D

Tak se na ni napoj, alespoň tady od tebe bude potom svatý klid, technický analfabete. :-P

M. Pivoda 7.10.2022 10:36

Aby člověk (se svou tělesnou schránkou) přežil urychlení k blízkosti rychlosti světla, trvalo by mu to asi 2 roky. A pokud chcete někde ve vesmíru také přistát (nejen prolítnout kolem Souhvězdí žab), čeká vás tam brzdění další dva roky. To se v roce 1988 asi nevědělo.

R. Langer 7.10.2022 10:35

Já se nedivím, já tady o tom píšu přes 10 let. Jenom je mi to houno platné, když budu říkat: "Já jsem vám to říkal!". :-P

R. Langer 7.10.2022 10:33

Chybou je, že se takoví bolševici mohou svobodně vyjadřovat, a nejsou postiženi zákonem o podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Hovada! ;-€

R. Langer 7.10.2022 10:31

Jako že bude tma a zima, Zelený bolševiku? To už skoro je. ;-€

M. Pivoda 7.10.2022 10:31

Závěr, s nímž lze souhlasit: "... Jen škoda, že v budově Ministerstva průmyslu a obchodu v Praze Na Františku nesedí nějací novodobí Baťové, Škodové, Preissové či Kolbenové, ti by nám určitě ukázali, co to je logické myšlení a správný podnikatelský i národohospodářský přístup."

Podnikatel/inovátor by vám sdělil, že když už se EU není schopna sjednotit na dovozu nadbytečné elektrické energie ze Sahary (viz projekt Desertec), je třeba doma investovat do vlastní solární energie (ačkoliv s nižší účinností), nebo včas a dostatečně investovat do vývoje alternativních zdrojů energie: Jaderná fúze, malé štěpné jaderné elektrárny, geotermální energie, ...

A umět správně odhadnout, kdo je důvěryhodný expert na možné klimatické negativní dopady. Političtí experti to určitě nejsou. Jak prosté!

R. Langer 7.10.2022 10:30

Normálně, tak jako za celých posledních 60 let... :-P

J. Klauda 7.10.2022 10:21

Pavel Dobeš, 1988, Souhvězdí žab, zkráceno:

Při jednom ze svých vesmírných letů, jelikož po nocích cestuji rád, za zády nechal jsem naši planetu a přistál v souhvězdí Žab.

Čekal jsem hojnost a úrodné roky, přátelský vzduch a vodu z křišťálu malebnou krajinu s horskými oky, jejichž odlesky se tříští o skálu.

Stopadesát let jsem prožil v jejich světě za jediný moment svého snu, stopadesát roku byl jsem žábou na planetě s odříznutou cestou ke kosmu.

A strašná gravitace mne ku prameni táhla, na němž kdo sedí, už nemůže se hnout, na koho kdy ta rozkošnice sáhla, nemůže už nikdy nebem plout.

A jenom budík mi zvoněním naději dává, že rozum zas nalezne svůj klid, jsem přece člověk, copak jsem žába, vždyť já se přece mohu probudit

a zpívat všem, kteří jste tu a kdo z vás po nocích cestuje rád, až poletíte vstříc novému světu, pozor na souhvězdí Žab.

Souhvězdí Žab se pozná velmi lehce, tamní obyvatelé jsou zelení, zelené mozky v zelené lebce a od huby jim šlehají plameny.

L. Novák 7.10.2022 10:15

Jaký Absurdistán dnes představuje EU/EK i Německo se svou vládou Zelených socialistů, je vidět i z oficiálních prohlášení jejich představitelů:

Scholz: Budoucnost Německa je v CO2 neutralitě a energetické bezpečnosti

... Německo má před sebou podle kancléře další úkoly. „Budoucnost bude vypadat jinak než současnost, protože chceme být neutrální v emisích oxidu uhličitého,“ řekl s tím, že to zemi promění a že změna posílí německý blahobyt.

Investicemi do obnovitelných energetických zdrojů a společným evropským postupem se nejen Německo stane energeticky nezávislé. „Aby už nás nikdo nemohl vydírat energiemi,“ prohlásil kancléř. „Když budeme jednotní, tak se to podaří,“ dodal. ...

https://oenergetice.cz/nemecko/scholz-budoucnost-nemecka-je-v-co2-neutralite-a-energeticke-bezpecnosti

A co na to Fialova vláda? Poslušně skloní hlavy a nesmysly z Německa odkýve. Sledujte, co všechno bude na pokyn z EU/EK "povinně" schvalovat a prosazovat do každodenního života českých občanů...

M. Vaněk 7.10.2022 9:58

Zjevně nechápete podstatu sdělení.

M. Vaněk 7.10.2022 9:56

V. klaus stál nezpochybnitelně u počátku devastace této země, a zcela vědomě ji směroval, řídil a korigoval. To on, jeho ODS společně s dalšími vlastizrádnými stranami čssd, kdu-čsl, un a dalšími, které se podílely na vládě, či ji podporovaly ve Sněmovně, se zasloužil o rozkradení, zadlužení, a zotročení této kdysi prosperující země.

L. Novák 7.10.2022 9:55

Jak chcete získat "ruský plyn za rozumnou cenu"? ;-D Nevytahujte prosím maďarského Putinova vlezdoprdelku Orbána, i on nakupuje z Ruska plyn za víc než pětinásobek ceny z roku 2019. :-P