29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Přechod Německa k OZE

V evropských médiích je německá energetika prezentována jako vzor přechodu z doby jaderných a fosilních dinosaurů do moderního období obnovitelných zdrojů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 19.9.2012 22:03

Zelená říše národa Německého?

K výrobě elektrické energie pomocí (německé technologie) FV bude nejspíš nejprve přinucen hospodářsky ovládnutý "jih" EU, který bude takto splácet (trvale) své dluhy Německu.

Protože "špinavou" elektřinu lze v drátech rozeznat (oddělit) od té "zelené" stejně špatně jako čisté peníze od špinavých v něčí peněžence a ta "nečistá" elektrická energie je navíc bezkonkurenčně levnější bude zřejmě učiněn pokus omezit v EU výrobu "špinavé" elektřiny. Na úrovni EU se prostě pokusí prosadit to, co už proti "zdravému selskému rozumu" funguje na úrovni jednotlivých států - tedy povinný výkup OZE energie.

Problém je ale v tom, že s drahou energií EU nebude konkurence schopná. Dokonce i tu FV technologii už mají Číňané stejně kvalitní a mnohem levnější než Němci. Takže tisíciletá tahle říše zase nebude.

M. Sedláček 18.9.2012 17:53

Potěmkinova vesnice

to bude. Navenek budou ukazovat, jak to krásně zeleně funguje a zatím budou dovážet fuj-fuj energii z okolních zemích.

P. Schuster 18.9.2012 10:34

Německo náš vzor

V polovině tohoto století má být v Německu instalováno cca 240 GW (pro srovnání Česko cca 12 GW) a z nich jenom 25% energie bude sloužit pro řízení soustavy. Dělám v energetice sice dlouho, ale zdá se mi ,že v základním zatížení je potřeba mít daleko vyšší výkon.

V. Novák 18.9.2012 10:16

Německá energetika počítá s alternativními zdroji -

zejmna JE v Česku a ve Francii...

V. Mlich 18.9.2012 9:07

V létě problém nevidím

Čeští solární baroni jim dodají pro klimatizace šťávy dost. Nejkritičtější budou lednové inverze.

J. Pernica 18.9.2012 8:18

Nějak mi uniká

Proč soudruzi z NDR a NSR zavrhují přečerpávácí elektrárny. Je to nejúčinější baterie. Nevím co budou kluci dělat až v za letních měsících přestane foukat a klimatizace pojedou naplno. Jen aby jim ty staré dobré zdroje stačily. Jinak nějaká obdoba bude listopad prosinec, kdy nesvítí ani nefouká ale topení jede taky naplno. Zavřít poslance na 3 měsíce do OZE domu bez drátů a s topením pouze na elektřínu.

A. Bocek 18.9.2012 8:03

Jednoduše řečeno,

budeme kefrat o OZE , ale jak uhodí mrazy a  pod hrozbou Black-outů počítejme raději s dovozem a starým dobrým uhlím.