24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M.Lapin 4.1.2008 16:57

Tr i želania

V novom roku 2008 želám všetkým energetikom iba priaznivé správy a dobré zdravie. Navyše im želám, aby dokázali zhodnotiť primárne energetické zdroje s čo najmenšími stratami, aby pritom čo najmenej poškodzovali životné a prírodné prostredie a aby sa energia, ktorú vyprodukujú, použila zmysluplne, teda tam, kde je to dlhodobo prospešné tak pre všetkých ľudí ako aj pre celú našu krásnu Zem.

PetrK 2.1.2008 18:51

Připojuji se!!!

R^R^R^

qwert 2.1.2008 16:49

To je pravda, nejlépe by bylo nic netěžit, nevyrábět energii a všechno dovážet....

Jelikož uhlí pod zemí se nezkazí a nevytěžená uranová ruda nemůže být nevýhodně darována (jako kdysi na Východ) bylo by možná vhodné v rámci vysvětlovací kampaně předložit i studie, které by obyvatelům vysvětlily, že pro ně bude výhodnější možná část el.energie dovážet, než si nechat zdevastovat okolí lomy a otrávit spodní vody kyselinami při těžbe uranu a následně zaplatit sanaci prostřednictvím daní via státní rozpočet.

Frank Wood 2.1.2008 17:56

Re: To je pravda, nejlépe by bylo nic netěžit, nevyrábět energii a všechno dovážet....

To by se vlastně vyplatilo dovážet vše a nic nevyrábět, že ... . Máte mozek?

ZW 2.1.2008 18:08

Re: Re: To je pravda, nejlépe by bylo nic netěžit, nevyrábět energii a všechno dovážet....

Země z mozkem vyvážejí kvalifikovanou práci či know-how a dovážejí suroviny a energii.

Země bez mozku dělají přesný opak.

Papouch 2.1.2008 18:40

Re: Re: Re: To je pravda, nejlépe by bylo nic netěžit, nevyrábět energii a všechno dovážet....

kdo by rekl ze Francie, Kanada nebo Norsko jsou zeme bez mozku...

JJ 2.1.2008 19:30

Re: Re: Re: Re: To je pravda, nejlépe by bylo nic netěžit, nevyrábět energii a všechno dovážet....

Francie, tam by se dalo souhlasit. Nicmene pri nedostatku flexibilnich zdroju urcitou nadprodukci potrebuji.

Kanada rozhodne nema zajem poskytovat licence nad uroven, ktera spolehlive zajistuje zamestnanost a prospeitu zeme. A Norsko, to prostredky z prodeje ropy a plynu vklada do zvlastniho investicniho fondu (jeden z nejvetsich svetovych investoru), aby si tim mnozstvim penez neznicili ekonomiku jako arabske zeme a take, aby z prirodniho bohatstvi mely neco i budouci generace.

Frank Wood 2.1.2008 21:40

Re: Re: Re: To je pravda, nejlépe by bylo nic netěžit, nevyrábět energii a všechno dovážet....

Jinak, řečeno, výroba elektrické energie (třeba z jádra) je dle Vás nekvalifikovanou činností?

Pumprlidentlich 2.1.2008 18:39

Re: To je pravda, nejlépe by bylo nic netěžit, nevyrábět energii a všechno dovážet....

takhle se to dělá v socialismu Rv

Real 2.1.2008 22:23

Re: To je pravda, nejlépe by bylo nic netěžit, nevyrábět energii a všechno dovážet....

Samozřejmě nevím ,co oni nám platili za uran ,ale ani nevím  , co my jsme platili za ropu ,polietylén , žel .rudu  ,suroviny ,atd  Snad světové ceny ?.Nevím ,  proč se tedy mluví o darech .

qwert 3.1.2008 11:43

Re: Re: To je pravda, nejlépe by bylo nic netěžit, nevyrábět energii a všechno dovážet....

Protože snad udajně existovala nabídka od Američanů ve smyslu 50 let hospodářské pomoci za český uran. Únorové vítězství "pracujícho" lidu, završené likvidací vedení uranových dolů (1 poprava, 1 úmrtí ve vězení (zřejmě zabití bachařem) a tresty 25 let) se v tomto kontextu jeví zcela jinak.

Jinak ČEZ nedělá nic špatného, přeprodává-li polskou energii našim německým a rakouským sousedům.

Otázka je, zda by nebylo výhodnější část energie dovážet namísto pokračování těžby uhlí, či zahajování těžby uranu, a orientovat se třeba na turistický ruch.

LaRosse 4.1.2008 11:33

Re: To je pravda, nejlépe by bylo nic netěžit, nevyrábět energii a všechno dovážet....

Uran se nám ale rozpadá.

Ne, dělám si legraci, je to s poločasem rozpadu 7.038×108 let.

gerontusinza 2.1.2008 15:57

Pane Nejedlý, tak znalý a máte odvahu mluvit o optimizmu......?

U této vlády....? promiňte, připomíná mě to jistý výrok klasika ...... Viz Kunderův Žert..... to už není optimizmus, když si myslíte, že s trouby se dá něco pořádného vytvořit....... zamyslete se nad tím, ale přesto vám nemohu upřít snahu.... Hezký Nový rok (spokojený určitě nebudete...);-)

Dědek 2.1.2008 15:52

Starý elektrikář šílí

Znám starého pána 86 let který dělal do energetiky celý život a ještě dnes mu to hodně dobře pálí. Před odchodem do důchodu byl hodně vysoko na žebříčku energetiků a ten když vidí co se dnes v energetice děje tak by všechny ty nenažrance z ČEZ nakopal do p.....!!

gerontusinza 2.1.2008 15:59

Já taky a to mám dokonce jejich akcie.....Re: Starý elektrikář šílí

Jenže oni si nevymysleli že mají stavět 40 milionové větrníky které se nikdy nezaplatí..... To štěkáte sice dobře ale to spíš na Bursíka a spol. tedy opět vlada se svými "experty"......;-D

Dědek 5.1.2008 19:05

Re: Já taky a to mám dokonce jejich akcie.....Re: Starý elektrikář šílí

Když jsem byl na vojně tak jsme jim říkali zelený mozky. Taky neuměli počítat a ideologie byla nade všechno myšlení!

JJ 2.1.2008 15:19

Technici a rozhodovat?

No nic, snad to autor mysli jako zert.

Inžinier Buľa 2.1.2008 13:09

Krásné přání,

jen aby nebylo z kategorie těch zbožných, neboť jak pravil modrý člověk "stupids rule the world" - bohužel. Takže je všechno nějak naruby, jenom "jako" a podstata věcí a jejich služby veřejné v tom upachtěném hemžení našim politikům uniká. A mrrázkové a jemu podobní si mnou ruce, jak si ty blbce pěkně osedlali.

Tokamak 2.1.2008 12:33

Také bych si přál,

aby už do energetiky nezasahovali lidé, kteří tomu nerozumí.

Ale co bych si přál ještě více, je to, aby už se ČEZ se ziskem dostal nad 100 mld, třeba mi pak nebude muset zvyšovat cenu vysokého tarifu o 49 % ;-€

Inžinier Buľa 2.1.2008 13:18

Re: Také bych si přál,

No, to právě napak! To by ČEZ zjistil, že se  zisk dá snadno zvyšovat prostým a neomezeným zvyšováním tarifů, tak by ho příště zvýšil rovnou o 100%. Dnes ráno jsem navíc jednoduchou úvahou přišel na to, že peníze za "elektřtinu" jsou vlastně formou daně, kterou nedobrovolně  (chtě-nechtě) odvádíme státu prostřednictvím jeho výběrčího - polostátního energetického samojediného smaoděržavého molocha, před nímž není obrany ani úniku, protože si nás po desetiletích usilovného snažení ruku v ruce s výrobci rafinovaných elektrických "pomocníků" úplně zotročil. Takže jsme na něm dnes zcela závislí, ať se nám to líbí nebo ne. Mně se to tedy nelíbí ani trochu. Hochu. A včil mudruj! Nebo hudruj? ;-)

pavel 99 2.1.2008 13:25

Re: Re: Také bych si přál,

Zkuste poptat, za kolik by Vám dodával třeba pan Pávek z Jindřichovic. Nebo kterýkoliv z několika stovek registrovaných prodejců elektrické energie.

LUBOŠ 2.1.2008 12:23

JE NA ČASE,

ABY SI PÁNI POLITICI ZAKODOVALI DO SVÝCH HLAV, ŽE BEZ JÁDRA TO V BUDOUCNU STEJNĚ NEPŮJDE .

Dědek 2.1.2008 15:40

Re: JE NA ČASE,

Je to blbé říkat to veřejnosti takhle na rovinu ale je to tak. Jaderná fůze je v nedohlednu, větrníky jsou pouze folklorní záležitostí, fotovoltaické články jsou příšerně drahé a tak dále. Chtělo by to nějakou vysvětlovací kampaň, kterou by vedli skuteční odborníci a ne neumětelové.Viz. radar a pan Klvaňa.

olaf 2.1.2008 11:42

děkuji za přání

Já bych jich také pár měl. Hlavně aby energetika Evropy nezamrzla díky zeleným melounům a tak se ceny energie dostaly na reálnou cenu (hlavně úměrnou příjmům vašich odběratelů v ČR). Přeji vám brzké dostavění JETE, odstavení pár tepelných elektráren, snížení poměru fosilních paliv ve prospěch atomu, snížení platů vašim manažerům (stejně dělají jen politiku) a obohacení výplatních pásek zaměstnancům co tu práci opravdu dělají ...  . Tak asi tolik Vám přeju do toho nového roku. ;-)

Chris Kelvin 2.1.2008 11:07

Jenom bych ještě ....

...ke svému příspěvku níže dodal, že polostátní ČEZ, chovající se spíše jako dravá soukromá firma s nekontrolovatelným monopolem měla loni přes 40 gigakorun českých zisku, vesele vyváží elektřinu za "německé ceny", kterým přizpůsobuje i ceny zde (prý trh, ale to v této souvislosti trochu skřípe) a spolu s uhlobarony si brousí zuby na poslední zbytky severočeské krajiny včetně dvou měst. A dvě základní současné koaliční energetické ideologie, tj. zelená (nechceme jadernou energetiku) a modrá (nechte všechno volnému vývoji, proč bychom tvořili nějaké ucelené koncepce, když to ti lidé tam prodají, tak proč netěžit) ve mě vyvolávají spíše mdloby, nežli naděje do budoucna.

P.S. Nejsem ani socialista, ani komunista ani nic podobného, to pro rýpaly všeho druhu. Jenom vyjadřuji nespokojenost s pojetím energetiky u vládních stran.

Delfin 2.1.2008 11:27

Re: Jenom bych ještě ....

1) Na co ze ma CEZ nekontrolovamy monopol?

2) "Vesele vyvazi za nemecke ceny" - A ono to snad necemu vadi? BTW: Pokud se nepletu, tak CEZ loni nebo predloni avizoval, ze na zapad uz dodavat elektrinu nebude, protoze vsechnu rozproda v tuzemsku popr na vychode.

3) Cenu pro tuzemske odberatele CEZ neurcuje. Cena je urcovana na burze (PXE).

Chris Kelvin 2.1.2008 23:31

Re: Re: Jenom bych ještě ....

Mě vadí drancování krajiny na export. A je mi jedno, že ČEZ za to výhodně nakupuje elektrárny na Balkáně. Kdo tu krajinu neviděl (a nezažil) ovšem nikdy nepochopí. Ti méně inteligentní jsou dokonce rádi.

Ludva 2.1.2008 11:30

Re: Jenom bych ještě ....

To je pravda, nejlépe by bylo nic netěžit, nevyrábět energii a všechno dovážet. Ať si svou zemi drancují jiné státy. Ale pane Chrisi, třeba už takto uvažují všichni, co potom ?

Kleopatra 2.1.2008 9:01

Kilowathodina

je pro všechny příliš jednoduchý pojem. Proto si elektrobaroni vymysleli giga, tera a mega, aby většinu lidi dokonale zmátli K tomu se ještě připočítávají různé příplatky, takže lidé ani nevědí kolik, a hlavně za co vlastně platí.

Saul 2.1.2008 9:49

Re: Kilowathodina

Mějte trochu rozumu a mlčte!